0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #580 -: Декември 12, 2012, 04:19:24 am »
Жбрул, на едно мнение сме като се изясним за какво всъщност говорехме. То така е с повечето дискусии в този форум :-). Аз кажа нещо, друг каже, че не е така понеже еди какво си, после аз дам пример, че не смятам, че е аргумент понеже съм виждала че е еди как си и после се изкарва, че Боби казала, че трбява да правим като в Америка :-). Като развален телефон, ама с тази разлика, че текста си го имаме пред очите :-).

Верно ли ще си го гласуват пак да се върнат зоните? Е това вече е смешно. Всеки знаеше, че бизнесът ще пострада от това, поне аз не съм си правила илюзии, че няма. 19 години съм пушила, знам че престанах почти да ховя по заведения, когато забраниха пушенето тук. Но всичко е до време, ще пострадат в началото и след няколко години ще се върнат клиентите. Аз си мислех, че поне има някаква дългосрочна стратегия, която е изчислила, че ползите за обществото, ако щеш и финансови заради това, че намаляват разходите за здраве, ще се по-голями. На държавата и е по-евтино да плаща помощи на няколко безработни за няколко години ( докато трае отдръпването от кръчмите), от колкото лечението на сума ти болни от емфизема и рак.

*
« Отговор #581 -: Декември 12, 2012, 07:17:25 am »
Не ми се мисли какво щяхме да правим, ако бяхме в БГ. Баби нямаме, места в ДГ в нашия град няма, детегледачките вземат около 500-600 лева. Частни градини има доста, но и техните цени са пак като на детегледачките и колкото би била моята заплата, ако се върна на работа. Без да броим, че при всеки болничен заплатата се намалява. Шефа не е безкрайно толерантен към майките на болни деца, нищо, че сме 98% женска фирма. По-патова ситуация от това, здраве му кажи, а колко семейства са в тази ситуация?!

« Отговор #582 -: Декември 12, 2012, 14:52:11 pm »
Така е - много е трудно! Мислих доста тези дни и установих, че всичко може да бъде мнооого по-лесно! Например, ако младите жени се стимулират да раждат от 20 до 30 годишна възраст, която впрочем е и нормалната репродуктивна възраст на жената. Майчинството естествено трябва да е до 3 годишна възраст, защото децата доста боледуват по общите заведения за отглеждане, а и майчината грижа в ранна възраст никой не може да я замени. През това време, жената може да учи задочно, ако желае и в този период - от 20 до 30 години да получи своето Висше образование и магистратура спокойно. А, към задочното обучение може да се сформират и детски центрове, където майките спокойно да ходят и да наглеждат децата в почивките между лекциите. Вече, след 30 години и дала 3 деца на тази страна, тя да започне работа и така без да спира, спокойно вече и за нея и за работодателят й, от 30 годни до 65 години да развива своята кариера.  Не виждам никаква пречка това да стане реално. Но, явно политиката на всички правителства (защото застаряването на населението не е само наш проблем, а е проблем на цяла Европа) е както тази по времето на комунизма в началото - намаляване на населението (ако си спомним напътствията семействата да нямат повече от 2 деца, която и днес се прокламира даже със закон в Китайската Народна Република) и контрол на раждаемостта. А, за да се постигне това, не само се въвеждат закони (които вече отпаднаха при нас), но и се създава структура на живот, която да обърка съзнанието на жената в нейната репродуктивна възраст и да наложи повсеместно, че децата са между другото - най-важното в живота е работата и ако не работиш, а си стоиш в къщи и си гледаш децата ти не си пълноценен индивид за обществото. Интересното е, че в Капиталистичесия свят този политика също се развива, защото естествено първото място държи капиталът - тоест парите, които от своя страна се движат от индивидите - а не семейството. Така, основната клетка на обществото - семейството загубва своето първо място в съзнанието на хората и бива изместено от стремежите за кариера и трупане на материални блага. От тук идва застоят и упадъкът на Стария континент. Естествено, съзнанието на "малцинствата", които трайно държат на своите традиции - не може да бъде промито (щом комунистите не можаха да променят съзнанието и порядките на ромите, то съмнявам се някой въобще да може :) ) и те естествено не се вписват в този порядък и си раждат безброй деца. Та, няма как да бъдем съпоставими с тях - една българска майка има в най-добрия случай по 3 деца, докато една ромка има по 6-7 деца. Как тогава да не сме застаряваща нация и да не се превърнем ние в "малцинство" след като самите български жени не дават на тази страна дори по 3 деца...
*
« Отговор #583 -: Декември 12, 2012, 15:57:23 pm »
orchidblossom, доста семейства са в тази ситуация. От моите познати поне, няма една майка с малко дете, която преди да роди да не е работила, или да е с "някакво никакво образование". Единствената, която успя "да се върне на работа" бързо е счетоводител и то защото шефът й е свестен човек и й съдейства, да може да работи в къщи. Но не са много професиите при които това изобщо е възможна опция.

Боби, това за пушенето още не е минало в НС, но казаха че ще го гласуват бързо, преди Коледа да влезело.
Споменах го, не за да се захваща пак темата за и против тотална забрана, а само като илюстрация, че едно и също нещо се случва по различен начин на различните места. В една силна, или поне стабилна икономика, аз също не считам, че във финансов аспект би било особен проблем "да се удържи фронта" няколко години. В това число и фалиралите предприемачи и хората останали без работа от подобна мярка - могат да бъдат поети от социалната система, докато се пренасочат в друга сфера на работа.
У нас, особено след като затресе кризата - като цяло спаднаха драстично оборотите по заведенията. Не е до това дали клиентите са пушачи, или непушачи, а просто хората масово взеха да свиват разходи "лукс", между които е и посещението на какво да е заведение. Започнаха да ходят по-рядко, да консумират по-малко и по-евтини неща, а разходите за поддръжка на обектите не стават по-малко, нито пък заплатите на персонала. Много приятели имам в този бранш със заведения от всякакъв вид и през последните 2-3 години масово се оплакваха от липса на клиенти, от занижени обороти.
Времената, в които управител на нощен клуб високомерно казваше, че хубавите места са резервирани и набутваше студентска компания в някое кюше на заведението, понеже се очаква да консумират по-евтин алкохол, а топ-местата се пазеха за "по-така" клиентите - безвъзвратно отминаха. Започнаха да се борят за всеки клиент буквално, постоянно вървяха промоции на питиета, понякога такива, че ти излиза по-тънко бутилка уиски с прилежащите безалкохолни към него в дискотеката, отколкото да си ги купиш същите от магазина. Надценките станаха реални, а не 300 % и пак не вървеше, а креташе този бизнес.

За правителството е пълна излагация да дава заден, след няма и 6 месеца. Лично мое мнение. Но при такава ситуация в този ресор - всеки клиент се оказва ценен, абсолютно всеки. Това през топлите месеци не беше особен проблем, но след месец студено време - лъсна с пълна сила ситуацията. И не става дума, че заведенията са зле, само защото не се пушело в тях. Просто те едвам кретат по принцип и като изгубят и клиентите-пушачи в голямата им част, при това сред зима, когато и разходите им са най-високи - не е като да няма значение. Ако наистина нямаше - едва ли правителството ще си вкара такъв публичен автогол.

Не мога да твърдя, че всички пушачи спряха да ходят на заведения откакто захладня. Но лично аз и приятелският ми кръг пушачи /около 20 човека/ - спряхме. Тотално. Събираме се сега по апартаментите и каквото ядем и пием - ни излиза и доста по-евтино при това. Никой от нас няма мотив да отиде на кафе, на бар, на ресторант и да притичва навън за по цигара. Аз конкретно - не изпитвам удоволствие от излизането на заведение, ако се налага да правя това и съответно - не плащам за подобно "удоволствие". От това моите финанси хич не страдат, но оборотите на заведенията - да. Сега случайно се получи така, че близо месец съм без дете и от 20-ина събирания с приятели - нито едно не беше на заведение, все бяха домашни партита, именно заради забраната и студеното време. Не мисля, че ние сме единствените такива да ти кажа.
Като цяло, когато съм с Дани - нямам особен чалъм да ходя по заведения и без това, та написаното дотук - не го казвам от гледна точка на "на мен така повече ми изнася". Честно казано, ми е все едно на този етап има ли, няма ли пълна забрана. Факт е обаче, че и в редките случаи когато мога да отида и да оставя 100лв. в заведение - няма да го направя, освен ако навън температурите не са поне 25 градуса, което е около 4 месеца в годината. Факт е също така, че активно посещаващите заведения от всякакъв тип, които на практика правят основната част от оборотите - не са хора на моята възраст, с малки деца. Ние с децата, когато излизаме и без това не ходим на места където се пуши, дори когато такива зали имаше.

Всъщност, няма логика самите ресторантьори да протестират, ако беше все тая, или щетите бяха малки за тях. Една зала с аспирация за пушачи по всички стандарти - генерира страшен разход за тях самите. Т.е. - няма икономическа логика предприемач, да иска сам да му бъде разрешено да си генерира допълнителни разходи, ако печалбата му ще е по-малка от направения разход все пак. Предполагам, ако можеха да оцелеят лишавайки се от част от клиентите-пушачи - просто щяха да го направят, защото поддръжаката на обектите им така е по-евтина за самите тях, ако не друго.
« Последна редакция: Декември 12, 2012, 17:15:40 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #584 -: Декември 12, 2012, 16:03:36 pm »
Ети, аз само едно не разбирам - забрана, не забрана, криза имало, а заведенията в България са пълни бе, ама наистина пълни. Просто ме изумява тоя факт. И не е като да кажеш евтино, ма хич не е 8O
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #585 -: Декември 12, 2012, 16:05:40 pm »
Rosefromstars, ти забрави ли в какъв форум пишеш? Много голяма част от жените раждат около и след 30 първото си дете не по своя воля и не заради кариера.
А другото, което пишеш е много хубаво, но е утопия. За жалост, парите движат света и така ще бъде още дооооста дълго време, колкото и да не ни харесва. Повечето хора се бъхтят не за да правят кариера, а за да оцеляват. Да, сбъркано е мисленето, но нали знаеш - битието определя съзнанието. Това си важи с пълна сила, независимо дали на нас ни допада, дали е редно и дали е целесъобразно. Живот, какво да го правиш.
Искам да те попитам, докато една майка е в майчинство, откъде ще получава доходи? Откъде ще се сдобие с ресурс и да учи /оставям настрана технологичното време, което с дете направо липсва, ама айде/, говоря за финансов ресурс? И на 30, макар и с образование, кой ще те вземе на работа, като нямаш трудови навици? Много въпроси още мога да задам, но нямам време.
Както казах, много добре звучи, това, което казваш и аз също бих искала да е така, обаче в едно грешиш - изобщо не е лесно да стане. Няма начин, една държава, за да съществува и да функционира, трябват капитали. Те, капиталите, не падат от небето. Икономика, кво да прайш :wink:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #586 -: Декември 12, 2012, 16:25:54 pm »
На rosefromstars само едно ще кажа:

Не се оплаквай, а бъди благодарна, че имаш избор и възможност и да учиш, и да работиш, и да раждаш деца, и да контролираш кое кога да правиш. Повечето жени в хилядолетната история на света изобщо не са могли до преди 50-ина години.

Много жени все още нямат повечето от тези опции. В Пакистан миналия месец пребиха почти до смърт едно младо момиче, защото публично защитаваше правото на жените да ходят на училище (не университет, училище).
*
« Отговор #587 -: Декември 12, 2012, 16:37:51 pm »
да,направо трима с автомати и брадясали,спрели училищния автобус и я завлекли на пътя и я пребили.Ужас. но момичето се оказало кораво,целя свят го е разбрал това и тя сега има някакъв сайт или организация,не съм сигурен точно.
Rose, никога по Живково време не са ограничавали семействата да имат до две деца.баба ми имаше значка "многодетна майка" при три деца. Бъркаш с кулутурната революция на Мао в Китай,ама това е друг комунизъм.
Както и за ромите,те по "онова" време добре се оправяха-работа имаха,ако са престъпнци -в затвора.Не правеха по 8 деца и повечето точно се бяха научели да пишат...
Семеството беше "най-важната клетка"на соц обществото.В капитализма ,за тази "клетка" се грижи църквата,не капитал.Капитала иска само повече капитал,но слава богу ,че поне от 20 години насам се вижда и социалната му идея.
/www.mamaibebe.com][/url]
*
« Отговор #588 -: Декември 12, 2012, 16:50:26 pm »
Целия свят, вие си нямате и на идея колко са луди ислямистите.Жените показали открито лицата и си разказвали за издевателствата над тях в Афганистан са избивани.Активистката им живееше в Англия и сменяше постоянно квартири, за да не бъде намерена и убита, е накрая не можаха да я опазят.Там жените са вещ.Това че не сме разбрали за нея, не я порави по-щастлива, но дава сили на други жени там в ужаса на войната и страха.

Роза, ти говориш за някакъв вид комунизъм.И аз пак да кажа 3 години за гледане на дете, а моя университет се кара само редовно,т ам задочо няма, това е като задочно медицина да се гътнеш.

*
« Отговор #589 -: Декември 12, 2012, 17:06:14 pm »
Ети, аз само едно не разбирам - забрана, не забрана, криза имало, а заведенията в България са пълни бе, ама наистина пълни. Просто ме изумява тоя факт. И не е като да кажеш евтино, ма хич не е 8O

Гане, пак казвам - аз не защитавам изобщо поредното им решение на онези горе т.е. ти го знаеш, защото сме коментирали и в скайп въпроса. Но го подчертавам, за да не се вдигне тук пушилка, "заради принципа".

Може би имаш впечатление, че заведенията са толкова пълни, защото си идваш тук през лятото основно, а зимата по празници. Освен това, пребиваваш и в градове които са туристическа дестинация /и Варна и Търново са/. Бяха пълни наистина заведенията и то из цялата страна, но преди 2-3 години. Оттогава тръгна надолу в голямата част от страната.
В Стара Загора посещавам с години едни и същи заведения и още преди забраната клиентелата видимо оредя, не е на мен така да ми се струва. Познавам повечето от собствениците на тези заведения, от две години насам всички се оплакват как не върви и колко спадат оборотите. Неведнъж "оптимизираха" бизнеса - разбирай в менюто се вкара български алкохол на места където с години не се продаваше такъв, намали се работно време, съкращава се персонал и пак трудно се работеше, всевъзможни промоции се правят само и само някой да седне...

На едно от любимите ми кафенета, с около 40 места навън се загледах по масите един ден. Беше това лято. Всички места заети - да, но по масите на хората имаше едно кафенеце пред някого, пред друг минерална водичка, пред трети газирана водичка. Само аз и още двама клиенти пиехме бира, която струва по-малко от 2 лв. Всъщност беше ми много любимо това кафене, защото правеха страхотни фрешове и само там предлагаха фреш от малини. Дори в сезона на малините, това лято колкото и пъти да попитах - сервитьорката ми казваше, че нямат никакъв фреш, от нищо. Струваше 4-5лв. преди, зависи от какво е. На морето като бяхме, със собствениците се оказахме в един хотел и аз на майтап казах: "Еееее 8 години идвам при вас, ама ще ви сменям, как може цяло лято да нямате фреш?" Хората са над 15 години в този бизнес, заведението им е на топ-място на главната, винаги е вървяло. И жената ми каза простичко, че това лято не предлагат фреш, защото ако някой поръча - това е един път на 3 дни и в крайна сметка, или изхвърлят плодовете, или ги яде персонала като тръгнат да се хумват. Каза, че доста зле вървят нещата финансово и аз като теб възкликнах: "Ама как бе, при вас винаги е пълно с народ, не може да бъде!". И тя ми отговори, че да пълно е, ама 90% от клиентите поръчват нещо за стотинки, или лев-два, зареждането им на алкохол е 3 пъти по-малко сравнено с преди 2 години, а скъпите, маркови напитки са в менюто "за пълнеж" и от тях се държи по една бутилка, която може и половин година да не се продаде, а в предишен период е заминавала за максимум седмица и са поръчвали същата в кашончета.

Това е положение, без всякакво отношение към забрана за пушенето, или липсата й. Говоря за лятото и места навън. И неслучайно давам пример с точно това заведение, понеже е било винаги вървежно и е с всички условия и предпоставки да изкарва хубави пари. Ама нъц последните години. Сега зимата - местата вътре са малко, не може да се пуши, клиентите са толкова неплатежоспособни както са били и през лятото и в добавка - от тях вадим пушачите. И става съвсем зле финансово за тези собственици. Аз заведение нямам, но определено на хора дето половината си съзнателен живот са изкарали в този бранш и при това успешно са развили бизнеса си - вярвам. Нямат интерес изобщо да ме лъжат, аз нито им преча на бизнеса, нито им помагам, нито регулациите зависят от мен, че да си правят труд да преувеличават, да ме смахват и пр. При това с очите си виждам, че е точно така, както и те го казват - поглеждам какво има по масите и наум мога да сметна даже какво имат в касата за деня. Знам също и какво е имало по-масите няколко години по-рано.

Разбира се, има определен процент и вид заведения, които вървят и ще вървят при всички случаи. Разни вериги, "бутикови" заведения, които предлагат нещо уникално като кухня, интериор, или друго. Но те са малък процент от всички в бранша. Повечето са съвсем, съвсем обикновени и кризата ги удари яко, а тази забрана просто ги дозакопа.

Ок ще каже някой, това е пазарната икономика, който не е конкурентоспособен - отпада от играта. Така е, ама ако отпадат 10-20% от всички, с необслужените кредити на собствениците за този бизнес, с персонала оставащ без работа е едно и да кажем - има справяне дори у нас. Но когато процентът на отпадналите надвишава 50-60% - съвсем различно е положението.

Ако тези 50-60% в момента могат все пак да избутат, макар и не с грандиозни печалби, но все пак работейки, обслужвайки заемите си, давайки работа на други хора и ако за доста от тях "тънката червена линия" се оказва наличието, или загубата на клиенти-пушачи, това не може да се пренебрегне с лека ръка. Поне за мен не е разумното решение. Би се получило като на пациентка с два ампутирани крака да обясняваш, че протези не можеш да й сложиш, че да стане от инвалидната количка, ама пък от спестените сега пари за протезите, след 5 години ще може да си сложи силикон в гърдите и ще й се повдигне самочувствието от това.

Та принципните въпроси и дългосрочните ползи от едно, или друго решение не ги отричам изобщо. Но когато се решава нещо да се прави, или да не се прави тук и сега, трябва да се отчитат реалностите тук и сега, а не след 5-10 години, пък в момента...каквото стане - такова.

Ей, опитаха, вкараха го, спазваше се вкл. в студеното време - последствията се видяха реално, не е да се работи с хипотези и да се казва, че не можем да сме сигурни как не става, защото даже не сме опитали и даже не знаем реалния ефект. Пак казвам, това популистко правителство, което много обича да прави грандиозни реформи и да се бие в гърдите по този повод, сега да се чуди какви гимнастики да прави, че да дава заден ход...не вярвам да си причини подобна предизборна излагация, без сериозна причина. Не съм в МС, нито в НС, за да знам точно защо се опитват да го пробутат, но да си дават подобен зор ей така за нищо - хич не ми се вярва на мен лично.

« Отговор #590 -: Декември 12, 2012, 17:35:45 pm »
Сиксенс, добре знам в какъв форум пиша, защото не случайно съм тук и доста съм се наслушала че съм била "..." (дори няма да го напиша, че ми идва да изтрепя простолюдието  osi_6 ) и други от сорта... Това да не МОЖЕШ дори и да искаш е разбираемо. Но, това "да можеш и да не искаш" поради политика или идеология на времето е друго, а докато времето на "можеш и не искаш" минава и става на "да искаш, а да не можеш". На това разчитат тези, които се стремят да няма раждаемост. Но, слава Богу, за това пак си има решение и доста борба, докато получиш това което искаш, но вече знаеш как да го цениш, което е прекрасно. Все пак, мисля че от 20 до 30 години е най-нормално време жената да има деца. Аз лично нямах деца в този период, защото и аз бях увлечена в мисленето на това време - първо да завърша висше, после магистратура, работа, и чак после деца, а ето че вече съм над 30 и чак сега раждам първото си, а може би и последно дете (дано има още), което за мен е трагично.... И после искаме да сме повече като нация.... Как ще стане това?...
Във връзка с въпроса ти как ще си плаща майката, докато е в майчинство? Ами, както си плащат и сега, тези които учат без да работят... Относно технологичното време - не виждам проблем след първите 6 месеца, ако има центрове към университетите, където да се оставят децата и във времето между лекциите да се ходи при тях. На въпроса за трудовите навици бих ти отговорила, че тук вече трябва да се смени мисленето на хората, че това е началната възраст и с програмите за заетост да се осигуряват работни места и начален стаж. Относно капиталите в страната - при съгурна постоянна работна ръка и внасяне на осигуровки от вече повечето работещи, явно ще се вдигнат и постъпленията в хазната.
Цигу, да благодарна съм, че съм се родила в България и с гордост се наричам Православна Българка. В страните от близкия изток все още битува фундаментализмът, което страшно и жалко за всяка страна дори да е в различно проявление. А, Рачо, ми не съм чела "Основи на комунизма" или както там се казваше, нито съм учила това, защото съм живяла много малко време в този строй, така че може и да бъркам видовете комунизъм с китаиския, но съм сигурна, че там има такъв закон за 2-те деца. Даваха по телевизията репортаж как децата след второто се раждат "на тъмно" и се дават по селата на стари баби, които гледат по 20-тина деца. За ромите мога да кажа само, че дори и тогава имаха безброи деца, поне по нашия край, но наистина които работеха бяха добре.
Маги, пак казвам, че не съм чела "теория на комунизма" и си няма представа от комунизъм, но не виждам проблем да има и редовно обучение с дете, ако има центрове към университетите, които да имат групи за майки с деца и във времето между лекциите да се ходи при децата. Например, в едната аула са родителите, а до аулата има шумоизолирана стая с персонал за децата. Свършва лекцията и майките вместо да излязат на терасата да пушнат някоя цигара, отиват да нагледат децата си.

Вярно, че всичко това е идея, но все пак ми се струва реализируема, а не утопична.
*
« Отговор #591 -: Декември 12, 2012, 17:40:25 pm »
Е, как хората на запад от нас се научиха да не пафкат по заведенията и те недоволстваха, пък се примириха, а българинът не може! И защо държавата ще се грижи да не е на загуба частния бизнес на собствениците на хоремаци? Заради намалелите работни места, едва ли? По - скоро имат силно лоби и натискат държавицата.

rosefromstars, това което си написала няма как да стане, защото няма ресурси.
« Последна редакция: Декември 12, 2012, 17:44:30 pm от Smaraidi »

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #592 -: Декември 12, 2012, 18:30:09 pm »
Ети, не съм убедена, че е така, но не ми се спори. Само ще кажа, че във Варна откриха едно от най-големите Хепита, на центъра и лятото, във затворено заведение имаше опашка отвън, сигурно колкото народа вътре. Никой не може да ме убеди, че за българина има криза, че заведенията западат или нямат оборот. А и не забравяй, че като се прибера, не стоя само в тия два града, обикаляме доста. Виж в Родопите не съм виждала такова нещо и то не щото е туристически район...
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #593 -: Декември 12, 2012, 18:34:42 pm »
боби, да си научиш детето да чете книжки не е "академично" образование, това се смята "институционализираното" образование. идеята е, че истинското учене е през преживяването, през играта, през четенето на книжки, не на учебници. колкото повече време децата (а и възрастните) прекарват в такова учене, толкова повече се запазва или развива инстинктът към любознателност (който според някой е вроден), мисленето и креативността. да, зная, че те и в детската градина "учат играейки", но не е баш така, най-малкото защото всички трябва си играят на едно и също. пък и ти ме пита за изследвания, аз ти казвам изследавния.

ганка, спорът дали тази или онази черта от характера е вродена или придобита (от обкръжението, от нещата, които са се случили на детето) е толкова дълъг, че със сигурност тук не можем да го отпочнем дори. (най-малкото защото какво означава вроден и например, доколко животът на майката по време на бременността дава отражение върху плода - емоционалният живот и социалният също. знае се например, че адреналинът и тестостеронът преминават през плацентата и стигат до мозъка на бебето, оттам влият върху регулаторни центрове в бебешкият мозък, това вродено ли е или е придобито?) това, че две деца си стоят в къщи не означава, че са гледани по един и същ начин. няма как да стане това - майките са различни, както и децата. даже се казва, че всяко дете от семейството има различна майка (защото обстоятелствата са различни, ти си променена, детето е различно). затова аз говорех, за връзка, в която майката или другият възрастен е способен да отговаря адекватно на емоционалните нужди на детето, ама е по-лесно да ми кажеш, че образованието ми е сбъркано, сигурно е така. при всички положения, освен ако майката не е напълно не-в синхрон с детето (не е способна да удържа и да помага на детето да се справи със собствените си емоции) е по-добре да са заедно в началото. това не го казвам аз, дадох ви източници, изследванията са безброй. ако не е майката е добре да е един и същи възрастен, който да има добра емоционална връзка с детето. и това е, мисля, доста очевидно и близко до ума и опита на хората. има един ужасяващ филм, след който се започва тотална реформа на детските заведения в англия - дете, е снимано в продължение на 9 дни, период в който го дават на целодневна градина, защото майката постъпва в болница да ражда второто дете. там много ясно се вижда отчаяната нужда да се свърже с някого и неразбирането защо това е невъзможно, също и разпада на това, иначе, слънчево и споокойно дете (има част от последните дни в дома, преди постъпването в градината). последствията за това дете са дълготрайни. филмът е напълно научно-изследователски и е част от обучителни програми на терапевти вече. след него започва практиката да има определена учителка за определени деца, така че те да могат да направят специална връзка с нея. оттогава се говори и за размер на групите, за отношение между брой деца и брой учителки и тн.

по повод другата част на разговора - според мен проблемът отново опира до нагласи, нищо няма да има като улеснения или подкрепа на майките и децата, докато те не се превърнат в ценност. в момента на децата се гледа като на "брой хора, които ще работят след 25 години", елементарни неща няма, като например места за повиване или рампи за колички или, любимото ми, колани на задната седалка на такситата, така че да си закрепиш детския стол. докато не си ценим децата, докато държавата не ги цени, няма как да се направи каквото и да е за улеснение на майките, те ще си останат "не-активни" хора. и докато ние позволяваме министрите ни безнаказано да говорят по този начин, също нищо няма да се промени.
« Отговор #594 -: Декември 12, 2012, 18:40:55 pm »
Мда, по-добре да редактирам ето така: ето сега можем да съпоставим това каква е обгрижващата политика за пушачите и техните нужди (както и нуждите на хоремаците) и колко са "обгрижени" майките и децата.... Явно първото лоби е по-силно...
« Последна редакция: Декември 12, 2012, 18:43:58 pm от rosefromstars »
*
« Отговор #595 -: Декември 12, 2012, 19:06:38 pm »
За заведенията съм абсолютно съгласна с Ганка Тук са пълни до такава степен, че ми се е случвало да обикалям центъра за да пия едно кафе. И кафето не е стотинки, вероятно е почти 2лв(в последно време не съм плащала  :oops:) И може би са прави от правителството като казват, че хората имат пари. Ми по обяд в кафе, за мен означава, че не са на работа и имат пари за кафе, значи от някъде им капе поне. В търговията много хора са започнали в началото и са свикнали водопад да се лее, та сега им е нагорно.
Моят мъж е пушач, по принцип няма претенции да се пуши вън, то и ние не сме редовни в заведенията в момента или казва съгласен съм да върнат пушенето, ама както беше разделено на зали. И сега в малката зала, сбутани в дъното да са пушачите  :lol: или една маса за пушачи и тя да е до вратата(те сега пушачите сигурно биха се радвали и на толкова де)
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #596 -: Декември 12, 2012, 19:08:56 pm »
rosefrmstars,каква е разликата между център за гледане на деца и детска градина? Така че реално искаш детски градини към университетите :-). В момента образованието е средно между 18 и 22г и си  приключил ( за цели 75% от населението е по-малко)и за малък проьент е повече. Не разбирам какво искаш - да ситмулираме раждането на повече деца във възрастта преди 22г от 1/4 от населението ли? Хората чакат, защото не са си стъпили на краката. Как очакваш забавяне на това "стъпване" да стимулира раждаемостта, като това е прчината за намляваето и?
Голяма каша ти е в главата. И за комунизма, дето не разбрах защо го намеси. В Китай има  такъв закон, защото са 1.2 милиарда,а не защото комунистическата идеология пропагандира намаляване на населението.Друг е въпросът, че в демократична стране не би могло това да се направи със закон.

« Отговор #597 -: Декември 12, 2012, 19:38:15 pm »
Боби, ти май нищо не разбра от това, което писах, но нищо... бебчо реве, трябва да ядем, лека вечер за днес....
*
« Отговор #598 -: Декември 12, 2012, 19:44:45 pm »
Е, как хората на запад от нас се научиха да не пафкат по заведенията и те недоволстваха, пък се примириха, а българинът не може! И защо държавата ще се грижи да не е на загуба частния бизнес на собствениците на хоремаци? Заради намалелите работни места, едва ли? По - скоро имат силно лоби и натискат държавицата.

Някъде да казвам аз, че трябва да се пафка по заведенията?!!  8O Хората "на запад" се "научиха" поради наличието на условия и икономики, каквито ние нямаме и това го обясних с реални примери в горните два поста. Аз не коментирам какво трябва, или не трябва, кое е добре за здравето, кой има повече право кой няма и пр.
Говоря за чисто икономическата ситуация и за икономическите последствия от едно, или друго решение. Толкова.
Ако случайно не си забелязала - имаше множество протести на непушачи преди влизането в сила на пълната забрана. След като тя влезе в сила, аз видях само един рехав протест на пушачи и то беше наскоро, чак като захладня. Също така множество пушачи, подкрепят тоталната забрана все пак. Та реплики, как едва ли не пушачите не се примирявали и заради техния инат се обмисля връщане на стария регламент - извинявай, но е нелепо да се коментира.  :lol:

Аз съм пушач, нито съм протестирала, нито в бъдеще смятам да го правя. Спазвам законите такива каквито са, все едно дали ми изнасят на мен лично. Имах планове на НГ да си остана у дома. Имах ги, защото на НГ имам навика да ходя на парти в нощно заведение, с доста разгологъзен тоалет, да пия алкохол до ранни зори и да пуша цигари. Това дали за някой друг моят начин на забавление е добър, или не - няма грам значение. Имам право да се веселя както на мен ми допада, а защо ми допада точно така си е лично моя работа. След като не е законно да се веселя точно така - оставам си у дома и толкова, не ми е никаква драма. Да дрънна 200 кинта за една вечер в нощен клуб и за всяка цигара да си навличам палтото върху роклята с гол гръб, да ходя ПРЕД заведението на -10 градуса, да зъзна за една цигара и да се връщам и пак да се събличам и това да го правя часове наред..."не мерси". И не, не ми е кеф да не пуша няколко часа, пушенето ми е главна част от кефа.
Само, че не съм оревала света по този повод, нито считам, че заради моето ходене на дискотека веднъж годишно всички клиенти трябва да дишат дим, че моя рахат да не се развали. Доста непушачи дори веднъж годишно не ходят в нощен клуб, обаче пък много държат там да не се пуши, ОК, сега не се пуши и се надявам да си изкарват добре. Не съм им душманин я. Ако разрешат да се пуши пък - ще си изкарвам добре и аз, ако не - има и други опции за мен. В личен план е това.

В обществен и икономически е съвсем различно. Държавата се грижи да не е на загуба частният бизнес на собствениците на "хоремаци" и други заведения, защото това са данъкоплатци и хора осигуряващи работни места. Държавата няма интерес тези хора да фалират, да спрат да плащат данъци и техните служители както и те самите да виснат в бюрата по труда. Понастоящем, в тези бюра има предостатъчно народ, с който държавата не може да се оправя, че да си създава сама нови "клиенти". Относно теориите на конспирацията, които са на почит у нас открай време...кои Пете са тези лобита дето притискали горката държавица по въпроса и тя какво да прави - кляка. Тези лобита, ако имаха такава власт - просто щяха да я притиснат още миналия път и забрана изобщо да не влиза в сила, че сега да се обсъжда отмяна на същата.
Ако приемем, че собствениците на заведения имат силно лоби, пак те питам, защо ако не им бърка доста силно бизнеса тази забрана, те ще натискат НС, да приема регулация, която все пак им увеличава разходите за работа, какъвто разход е една аспирация в зала за пушачи. Имаш ли идея такова съоръжение колко ток дърпа?! Ма те явно са малоумни тези хора и просто искат да имат повече разходи, та чак лобират за това в НС. Много логично - дума да няма.  :lol:

Гане, в предния си пост акуратно споменах за 10 до 20% заведения от определен тип, които не търпят особени щети от този регламент и ти ми даваш пример именно с едно от тези заведения. По същество - казваме едно и също. Не всички заведения в тази страна са "ХЕПИ" и "KFC", не всички нощни клубове са "Син сити" в София, където апропо се пуши на корем, въпреки "тоталната забрана", но при техните обороти - могат да си позволят да плащат където трябва за целта. В Родопите се пуши баш навсякъде, защото няма кой да следи, а когато има все пак шуробаджанащината е пълна и стринка ми Гергина, няма да дойде да ми състави акт, че в моя дюкян се пушело, пък било забранено по закон. ;)
Аз ти дадох пример обаче, със заведение от типа който са 80% от всички заведения в страната. Ако ти се вижда нисък процент за бизнес търпящ загуби и едвам кретащ като цяло - ще ме изненадаш силно.

Да ви кажа честно, доста ми е смешно като се почнат заклинанията "ама как на запад можело еди какво си". Ми как "на запад" може човек дето не е учил наполовина колкото мен и не може наполовина колкото мен, да изкарва 5 пъти повече от мен, разходите за сметки и храна да не са му дерт, при това да живее под наем и дори да не тъне в лукс - си живее прилично. Пък аз тук - не мога. Не защото да не искам и съм некадърна и мързелива. Ами на запад може, пък тук не може, защото икономиките са на светлинни години разлика една от друга и сравнението не е в полза на нашата. Една процедура "ин витро" "на запад" струва в пъти повече отколкото у нас. Там обаче трудът на специалистите се заплаща в пъти по-високо отколкото при нас, наемите на помещенията са в пъти по-високи, здравните каси са в пъти по-финансирани, средните доходи на населението са в пъти над нашите и така.

Ние имаме цървулски стандарт на живот в почти всички аспекти, ама много ни се иска да правим "хубави западни работи". Обаче само с искане - не стават тези неща, нужни са първо условия те да се случат, че като ги има условията - тогава се правят. В противен случай - следва смешка, след смешка като настоящата. "Ние подаряваме на децата за 1-и юни чист въздух и по-здрави родители..." и след няма и половин година: "Уххх ми то сега, хубаво чист въздух, ама какво ще ги прави тези фалиралите и гладните..." и аре пак наобратно.

Ако има още не разбрали все пак - аз не аплодирам планираната промяна и връщането назад. Коментирам само, че като не се обмисля и оглежда отвсякъде дадена мярка преди да се пристъпи към нея, ами се тръгва популистки с "голямата кошница" - следват само ей такива нелепи и унизителни за властимащите ситуации.
В лично качество, на човек планиращ бизнес в момента - адски ме притесняват такива действия, защото това на икономически език се нарича "несигурна бизнес среда". Т.е. планираш и стартираш нещо при някакви условия и налични регулации, правиш си калкулациите според тях и дори преди да си "отворил врати" - правилата се променят и сметката ти се оказва грешна, не по твоя вина. Хич не ми пука дали аз мога, или не мога да пуша в заведение. Много ми пука обаче, ако сега планирам да отварям заведение, дали мога да разчитам на сигурна бизнес среда и да планирам в какво и как да инвестирам, да има предсказуемост за един по-дълъг период от 6 месеца.
Не сега да отворя нощен бар, който да зонирам, да набия пари в по-голямо помещение, аспирации, повече персонал и пр. и догодина юни пак да има тотална забрана, а аз да се окажа с твърде голямо заведение, с твърде високи разходи, които няма как да избия, ако губя клиентите-пушачи, да съм овътрена с много пари и да се окажа накрая в "бюрото по труда", барабар с персонала. И то не защото съм некадърен предприемач и не съм калкулирала добре инвестицията си, а защото калкулацията ми работи и носи пари, но при други регулации.

Дали ще си стои тотална забрана, дали ще връщат старото положение - все ми е едно на мен лично. Това, което искам е - като се каже нещо, да няма "ново 20" след няколко месеца и после тия същите наглеци да ми обясняват как аз просто не съм предприемчива.  :x Ми как да съм при такива "условия" за правене на бизнес?!!!

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #599 -: Декември 12, 2012, 19:46:21 pm »
Боби, ти май нищо не разбра от това, което писах, но нищо... бебчо реве, трябва да ядем, лека вечер за днес....
Точно така, нищо не разбрах. Говориш за възраст, за причинно следствени връзки, за комунизъм... дааам, каква ти е идеята не разбрах наистина.