0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #560 -: Декември 11, 2012, 12:37:57 pm »
Нямам предвид, че всички си седят в къщи, казвам, че могат да си го позволят за известен период явно, а тук доста майки втората година, ако има кой да гледа бебе или вариант за ясла си работят.
Тук повечето не могат, затова и тръгват на работа веднага, затова и яслите си имат бебешки стаи и приемат бебета от 6 седмична възраст. Тази услуга я има, понеже се търси. Аз лично не познавам нито един човек около мен, който да не е тръгнал на работа след максимум 8 седмици. А дори имам доценти, които са семейство и имат 2 деца - и  двете изкараха първите си седмици по офиси и семинари.Моченцето специално понеже беше по-кротко и го държаха цял ден да спи в столчето за кола на една конференция отзад в залата. Тя беше на работа до деня на раждането ( то и аз така бях) и преподаваше една седмица след това. В тяхният случай те финансово могат да си го позволят, но си имат други фактори. Имам позната учи за лекар и междувременно две деца роди ( имаше едно преди това). И трите на кърма до годинка, АМ не са вкусвали. Запознахме се като в межучасията ходеше да помпа кърма, когато аз помпах за Ивана.
Не казвам, че е хубаво,аз самата мисля, че около 6 месеца би било добре да мога да си остана в къщи ( повече и аз самата не бих издържала), но просто казвам как е тук, понеже изглежда имаш погрешна представа. В западна Европа е по-добре, но и там на много места е по няколко месеца, но не знам колко си остават след това време. 

Гане и аз така смятам, но бих искала да знам какви са официалните разбирания по въпроса, понеже предполагам, че има такива и има изследвания, а Елена е запозната с тези неща.

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #561 -: Декември 11, 2012, 14:41:30 pm »
розеформс, преди време беснях в темата как социалният ни министър обяви, че искали майките да се връщат на работа бързо, защото "за нас е ценен активният човек"...
Да, от една страна да възпитаваш дете е доста отговорна работа и далеч не говори за липса на активност... От друга страна се питам, споменатият Министър може ли да осигури работни места на всички тези "НЕ-активни", стоящи си в къщи хора? Някои държави в Европа се справят с безработицата си и като като въздействат върху данъците така, че да е изгодно само един член от семейството да работи и примерно съпругата да е домакиня... (трудовите доходи на един член от семейството са обложени с много ниски данъци, докато вторият член от това семейство има далеч по-високи данъци върху дохода и т.н...) Активността на гражданите и майчинството (размера на майчинството) за социалния министър би трябвало да са два различни филма... И изобщо... Какво значи "за нас е ценен активният човек"?... Нима ще ходим на война и събираме армия? Инвалидите, болните, пенсионерите, децата - те не са ли ценни за нас?...
« Последна редакция: Декември 11, 2012, 14:50:04 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #562 -: Декември 11, 2012, 15:13:55 pm »
Какво значи "за нас е ценен активният човек"?... Нима ще ходим на война и събираме армия? Инвалидите, болните, пенсионерите, децата - те не са ли ценни за нас?...

Не бе човек, който не работи не трябва да яде  :lol: и народна приказка с поука си имаме в България по този повод.

Боби, твоите приятели са работили, аз също до края на бременността, но това е личен избор, чувствах се добре, имах възможност и желание да не се възползвам от полагащия ми се болничен. Не съм съгласна да става задължително, те и така ни подбутват с ниското майчинство през втората година. Въпроса е в избора  :)
*
« Отговор #563 -: Декември 11, 2012, 15:52:48 pm »
Боби, не мисля че в конкретния случай става дума за кое е "по-добре за детето" - детско заведение, или отглеждане у дома. Освен това, дълбоко не вярвам в "обобщенията" все едно за какво се отнасят същите. Има деца и деца както казвате, за всяко от тях се преценя поотделно и е работа и право на родителите да правят тази оценка за децата си. Не на кое да е ведомство.

В този смисъл, някой министър да ми казва на мен, че аз "не съм ценен и активен човек" през последната година, само защото съм решила да отглеждам у дома си дете над едногодишна възраст е обидно. Освен, че е обидно е и нагло, понеже моята възможност да си остана у дома с детето по никакъв начин не е осигурена от държавата все пак. Както се сещаш разходите за мен и Дани в момента - не се заплащат от бюджета на кое да е ведомство. И след като е така, най-малкото представителите на властта трябва да се изказват по мой адрес и по адрес на родителите като мен с доза респект. Не да ни неглижират в обществен аспект, да заемат позиция, че това което правим не е вид труд, а е просто седене у дома и лентяйстване.  :wink:
Друг аспект на същия въпрос е, че този отворко по никакъв начин не улеснява мен и други като мен да се върнат на работа. Дори и да искаме, дори да не сме "изгубили квалификация" по време на майчинството, дори и да се намери работодател, който ни иска...ако нямаме някоя пенсионирана баба под ръка - на нас няма кой да ни гледа децата. Няма места в яслите, никой работодател не ти пази работна позиция месеци наред, докато в някоя ясла ти дойде ред евентуално да ти вземат детето. Оттам нататък - сме неконкурентноспособни като цяло, защото пазарът на труда е супер свит по принцип и за дадена позиция - винаги ще бъде предпочетен кандидат без деца, или поне такъв чиито деца не са толкова малки. За което аз не мога да се сърдя на работодателите в крайна сметка, те си търсят човек, който да е "на линия", а не по половин месец да отсъства, защото гледа болно дете у дома. А яслените и градинските заболявания в общия случай си се точат 2-3 години с пълна пара. Заплащането у нас - също е такова, че ако наемеш човек да ти гледа у вас малкото дете, докато ти ходиш на работа става следното. Изкарваш толкова пари, колкото да платиш на бавачката + разходите ти за ходене на работа. Ами освен, ако не ми е супер важно просто да ходя на работа, защото не ми се стои у дома - аз нямам особен стимул друг да го направя това упражнение. Да ходя да бачкам, за да изкарам едни пари, с които да платя на някой друг, че да ми гледа детето, вместо да си го гледам аз самата. Много от майките се решават на този вариант, за да докарат 100-200лв. отгоре в семейния бюджет месечно, за да оцелеят семействата им някак. Понеже са ни такива условията и заплатите и "стандартът на живот".

Единици са майките със специфични професии, или работещи на супер добре платени позиции, които имат професионален и/или финансов интерес бързо да се върнат на работа след раждане. При останалите жени в България - нещата не стоят така. Ако бащата на детето изкарва достатъчно пари, че да живее семейството му добре, или поне прилично без майката да работи - много по-целесъобразно е тя да си остане в къщи с детето, ако това е и нейното желание. Няма и никаква икономическа логика в тези случаи, майката да бъде притискана, да се възползва от детски заведения и да си ръси изкараната мижава заплата по лекари и по аптеки. Няма логика, държавата да набива не малко средства в още и още детски заведения, персонал в същите и пр. само и само майка, която иска да си гледа малкото дете у дома - да бъде принудена да се възползва от държавното отглеждане на деца. Ами то ако се сметне колко инвестира държавата в създаването на едно място в ясла, или ДГ, за самата държава е по-изгодно тези пари да ги даде директно на майката, която си гледа детето у дома.

Както споменава и Чандра, в случаите в които само един член на дадено семейство работи и издържа останалите в него - много по-разумно е да има диференцирано данъчно облагане. Щом тати работи и издържа мама и детето т.е. държавата няма разход за тях двамата, нито като социално подпомагане в брой, нито като разход за ползване на детско заведение - логично е този тати да плаща по-ниски данъци, осигуровки и пр. Ама не - у нас всичко е наопъки.
Ще ти дам още един пример колко е сбъркана политиката в това отношение. При развод се плаща данък върху договорената издръжка. Колкото е по-висока сумата - толкова по-висок данък. По каква логика е това?!! Би трябвало да няма данък върху издръжката. Дето се вика - то е за радост когато двама души се разделят и финансовите отговорности се поемат в реален и адекватен размер, те...данък. 8O Така подтикват хората всъщност да мамят системата, да си договарят устно разни суми, пък после една такава майка по документи може да докаже, че е социално слаб, самотен родител, ако иска и да има право на държавно подпомагане по различни направления. Немалко такива случаи има апропо. Малоумие до малоумие...

м-и, аз през цялата бременност си седях у дома, но не съм ползвала болничен т.е. водех се на работа до самото раждане и съм си внасяла надлежно всички осигуровки, дължими за активно работещ човек. Сега обаче, съм някакъв търтей безполезен явно, гледам някакво си там дете в къщи за своя сметка, което е голям проблем за г-н "умника" седнал в министерско кресло. Той човека е загрижен да не се депресирам от седене в къщи и да не забравя какво съм учила и работила преди детето. Иде ми да го разцелувам чак от признателност, че "ме мисли"  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #564 -: Декември 11, 2012, 17:00:41 pm »
Боби, твоите приятели са работили, аз също до края на бременността, но това е личен избор, чувствах се добре, имах възможност и желание да не се възползвам от полагащия ми се болничен. Не съм съгласна да става задължително, те и така ни подбутват с ниското майчинство през втората година. Въпроса е в избора  :)
до края на бременността? :-). Въобще не разбираш за какво говорим. Тук няма нищо преди раждането, коеот да ти се полага. Можеш да ис взмееш личната отпуска.  Няма закон да им пази мястото, няма болнични, няма нищо преди раждането. Има закон да ти пази мястото 3 месеца след като родиш, това е неплатена отпуска, в която са длъжни да те пуснат.
« Последна редакция: Декември 11, 2012, 17:04:55 pm от Bobbie »

*
« Отговор #565 -: Декември 11, 2012, 17:50:05 pm »
Тук ти се полага болничен за бременност и раждане, мисля 45 дни преди предполагаемия термин. Жбрул както винаги е доста по-подробна и обяснява по-добре от мен, с което спечели изборите де  (не с кюфтета излъга народа  :wink: )
Общо взето си избираме управници, които да ни защитават интересите и да помогнат да се оправи държавата, а те май се надскачат, кой да ни изкопае по-голяма яма  :?
*
« Отговор #566 -: Декември 11, 2012, 18:06:04 pm »
боби, има страшно много изследвания по въпроса. мисля, най-добре са събрани и представени в една книга http://www.amazon.co.uk/How-Not-F-Them-Up/dp/009192393X, включително има резюмета отзад, мисля, че доста коректно е написана.

като цяло идеята е, че поне до 2тата-3тата година детето има нужда от връзка с един възрастен, ако майката не способна (да кажем, с депресия и й идва много да гледа детето или са няколко или по някакви лични особености тя е неспособна да откликва емоционално на децата си) това може да е друг човек от семейството или детегледачка. важното е това присъствие да е стабилно и емоционално зряло да отговаря на детето (а не просто да се гледа да е преоблечено и нахранено). затова например, стандартът за добра грижа в детската градина е 3 деца на 1 възрастен. като тук не се брои "обслужващият персонал" (т.нар. лелички), а само "учителките". със сигурност е полезно ходенето на градина на деца, които са в рискови семейства, защото там е по-стабилно и сигурно, отколкото в къщи. но за другите - не е. въпросът за последствията е доста по-сложен. тук вече много зависи кое дете с каква конституция тръгва - от привидна "безпроблемност" по отношение на раздялата (но пък изследванията показват, че например кортизоновите нива на тези деца, дето нямат проблеми с разделите са твърде високи), до повишена тревожност, до едно нещо, което се нарича "фалшива идентичност" - това се тези деца, които са "твърде зрели за възрастта си".
също така се оказва, че колкото по-късно се започне "академичното" образование, толкова  по-добри показания имат децата.

вижте не казвам, че нещо ни има на всички нас, или на децата стига да не са тръгнали на градина на 3 седмици. идеята ми беше, че след като това се знае, министърът да казва как хората, които си стоят вкъщи не са "ценни" е просто недопустимо. напълно съм съгласна с жбрул, това трябва да се запише някъде  :)

ганка, твоите са самостоятелна бойна единица, тъкмо защото са гледани от теб първите 2 години. ади е същата, напълно ме отсвирва, освен ако има нещо, която я притеснява  :). но самостоятелността се гради въз основа на сигурността, че майка ти е напълно на твое разположение, не се "научава", "тренирайки".

например, ако майката стои и прекара повече време с детето на раздяла, дори и то да плаче е много по-добре, отколкото да си тръгва набързо или "незабелязано", защото то е "малко, не разбира, да не се разстойва" и тн.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #567 -: Декември 11, 2012, 19:51:43 pm »
Друг аспект на същия въпрос е, че този отворко по никакъв начин не улеснява мен и други като мен да се върнат на работа. Дори и да искаме, дори да не сме "изгубили квалификация" по време на майчинството, дори и да се намери работодател, който ни иска...ако нямаме някоя пенсионирана баба под ръка - на нас няма кой да ни гледа децата. Няма места в яслите, никой работодател не ти пази работна позиция месеци наред, докато в някоя ясла ти дойде ред евентуално да ти вземат детето.
В частни ясли вероятно има места колкото искаш.  Така че не е роблема липсата на ясли, а липсата на споносрирани от държавата ясли.На мен към 2/3 от това, което получавам ми отива за яслата, но тук на никой и през ум не му минава да иска държавата да прави ясли. За бедните има някакви помощи за цената, но е трудно да се вземат, трябва да си много много беден.
В България жените стават жертва на тези права, за които се борят, защото както прекрасно си описала ситуацията с работодателите, никой не иска някой, който няма да е там. Да на мен тук ми е по-трудно, но пък никой не ме дискриминира заради това, че имам дете, понеже знае, че това не ми дава повече права и без това. Всяка система си има активи и пасиви, тази тук набляга на цялостната бизнес обстановка в страната, а в Бъгария се гледа социалната страна повече.

също така се оказва, че колкото по-късно се започне "академичното" образование, толкова  по-добри показания имат децата.
:-) това извини ме, но не го вярям, не и при училищни системи като тукашната, които са плаващи т.е. детето може да взима класове за по-напреднали според нивото си, а не  да седят всички в една възраст на едно ниво. Но дри и тогава - аз чета гладко от 4 годишна и като гледам не ми се е отразило отрицателно. Сега и моите уча от малки, Ивана вече знае азбуката. Не ми казвай, че да си чете книжки от малка би било вредно за нея. Точно обратото, ще и отвори мирогледа, точно както се препоръчва от малки да им се чете. Аз ако ще да се убия не мога да им прочета толкова, колкото сами могат да си прочетат. Това е и идеята, да могат сами да си четат книжки. Какво мъ е вредното на това?

Цитат
например, ако майката стои и прекара повече време с детето на раздяла, дори и то да плаче е много по-добре, отколкото да си тръгва набързо или "незабелязано", защото то е "малко, не разбира, да не се разстойва" и тн.
С това съм съгласна. Аз седях с Ивана по половин час първите 3 дена, но в България не дават, понеже както и много други държавни неща в милата ни родина (болниците например), нещата са нправени за удобство на персонала, не на клиентите. В частна градина ако си, може да  седиш, поне така съм чувала,.
« Последна редакция: Декември 11, 2012, 20:05:20 pm от Bobbie »

*
« Отговор #568 -: Декември 11, 2012, 21:26:08 pm »
Друг аспект на същия въпрос е, че този отворко по никакъв начин не улеснява мен и други като мен да се върнат на работа. Дори и да искаме, дори да не сме "изгубили квалификация" по време на майчинството, дори и да се намери работодател, който ни иска...ако нямаме някоя пенсионирана баба под ръка - на нас няма кой да ни гледа децата. Няма места в яслите, никой работодател не ти пази работна позиция месеци наред, докато в някоя ясла ти дойде ред евентуално да ти вземат детето.
В частни ясли вероятно има места колкото искаш.  Така че не е роблема липсата на ясли, а липсата на споносрирани от държавата ясли.На мен към 2/3 от това, което получавам ми отива за яслата, но тук на никой и през ум не му минава да иска държавата да прави ясли. За бедните има някакви помощи за цената, но е трудно да се вземат, трябва да си много много беден.
В България жените стават жертва на тези права, за които се борят, защото както прекрасно си описала ситуацията с работодателите, никой не иска някой, който няма да е там. Да на мен тук ми е по-трудно, но пък никой не ме дискриминира заради това, че имам дете, понеже знае, че това не ми дава повече права и без това. Всяка система си има активи и пасиви, тази тук набляга на цялостната бизнес обстановка в страната, а в Бъгария се гледа социалната страна повече.

To е почти обидно към интелекта ти Боби, това което сега се налага да пояснявам, но... Първо у нас няма "частни ясли - бол", особено извън големите градове. Всъщност, в момента в Стара Загора има само една частна ясла, която се помещава в един апартамент т.е. местата са силно ограничени и е предназначена за деца които са на най-малко 10 месеца. Всъщност, да го вземат дори там на 10 месеца - трябва да е от тези "по-бързо развиващите" се хлапета, иначе трябва да е на поне навършена годинка. Та такава опция на практика почти липсва в България, пък за бебе на седмици ясла...изобщо не съществува. Никъде. Кърмаче може да ти го гледа само бавачка, които също трудно се намират и не струват никак малко.

Ти може да даваш по-голямата част от заплата си за яслата на децата, но в масовия случай работещата майка на малко дете у нас - не може да изкара сумата, която би трябвало да плаща на детегледачка, частна ясла, частна градина. Не казвам не може да изкара заплата от която й остава малко и за нея, но все пак остава, не заплата която да й покрие разхода друг човек да й гледа детето, често не може да изкара достатъчно, че да покрие таксата/заплатата на бавачка. И това е в масовия случай, не е изключение някакво.  :? Та тия дето ги приказва министъра са си пълни врели некипели, защото за да ти гледа някой друг детето докато работиш - понякога се налага за твоето ходене на работа, таткото да додава пари за заплата на детегледачка, или за частно детско заведение, тъй като ти с твоята заплата дори това не можеш да покриеш. И къде е логиката в този случай? Да си плащаш, че да ходиш на работа става филма...  :lol: Извинявай, ама е доста абсурдно, аз лично нямам грам мотивация да си засиля детето на ясла при това положение. Дори не включвам личното си убеждение, че поне до 3 годишен е по-добре за него да го гледам аз. И да не мислех така - пак нямам мотив да се върна на работа, ако работех за някого за някаква умряла заплата. Отделно, че и с частна ясла, като се разболее и там няма да го искат, та на целия разход за яслата - пак ще трябва да отсъствам от работа, за да го гледам болен у дома. И на втората такава "липса" културно ще ме уволнят. Официално - няма как да е по тази причина, но опции да ми посочат вратата законно - имат бол.

Ще ти дам нагледен пример Боби, че у нас дори не опират тези неща до колко си учил, колко можеш и знаеш, че затова да нямаш пари примерно. Ако аз сега бях бебе да видим как би се оправила моята работеща майка.
На месец майка ми докарва към 1000лв. чисто, има собствено жилище, собствен автомобил, но тази собственост както се сещаш генерира и разходи все пак. Та ОК, поне не плаща наем. Оттам с тези 1000лв. тя плаща всичко - сметки, осигуровки, купува храна, дрехи, обувки, лекарства...каквото там се налага. С бебе - трябва да наеме детегледачка, минимум 600лв. на месец, подчертавам минимум е това и то при 5-седмичен работен ден, по 8 часа, без особени претенции към квалификацията на детегледачката. Майка ми обаче работи поне 2 съботи в месеца, отделно има и нощни дежурства /които се заплащат по някакви стотинки на час/, понякога е "на разположение". В добрия случай - има две почивни недели в месеца.

Така, майка ми е шеф на отделение в Окръжна, следобед работи и в частен здравен център. Това е всеки БОЖИ ден!!! Има 2 специалности, завиден трудов стаж и за всичко това, в края на месеца тя получва 1000 лв. Намирам го за очарователно и съвсем нормално, а ти? ;) Мога да се радвам и за двете ни, че не съм бебе сега, ами съм била преди 32 години и е имало баба-пенсионерка, която да се грижи за мен, докато майка ми завършва медицина, не вечерна гимназия да кажеш, ама...резултатът го описах.
Има нещо унизително и за двете ни във факта, че аз й подарих автомобил, когато тя беше на 53 години, защото за цял живот учене и бачкане - не можа да събере пари за подобна "екстра". И Боби, майка ми изобщо не е някакво изключение в тази държава, пък нейните 1000 лв. са чиста проба мечта за повечето млади жени с малки деца, които и да имат добро образование - нямат квалификация, пък работните места са кът изобщо.

Та предлагам все пак, да спрем да сравняваме така "на ангро" ситуацията тук и на други места. Не защото и ти и аз не казваме верни неща за едно, или друго, а просто на този етап са космически разликите за какво ли не, че да сравняваме. Никъде нищо не е перфектно, знам, но да си говорим "на парче" кое къде е по-добре, или по-зле по принцип, без да отчитаме цялостното положение ми се струва безцелно.

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #569 -: Декември 11, 2012, 21:49:37 pm »
To е почти обидно към интелекта ти Боби, това което сега се налага да пояснявам, но... Първо у нас няма "частни ясли - бол", особено извън големите градове. Всъщност, в момента в Стара Загора има само една частна ясла, която се помещава в един апартамент т.е. местата са силно ограничени и е предназначена за деца които са на най-малко 10 месеца. Всъщност, да го вземат дори там на 10 месеца - трябва да е от тези "по-бързо развиващите" се хлапета, иначе трябва да е на поне навършена годинка. Та такава опция на практика почти липсва в България, пък за бебе на седмици ясла...изобщо не съществува. Никъде.
Ми тогава го остави интелекта ми на мира и давай по темата.
Аз не говорех за бебе на седмици, а за нормалните ясли след годинка и половина както е за всички в България и за които са оплакванията, че нямало. Няма държавни, а частни, ако има търсене щеше да има. Пазарна икономика му се вика на това Жбрул, на теб ли да ти го казвам?  Ама няма да са 60-80лв на месец, а  400. Ми така е.  Ако правиш по 650 на месец, ще ти останат 250. Ако държавата ти дава по 250,както прави втората година, нямаш сметка, но ако не ти дава ще отидеш. Та министъра иска ти да си ги изкараш тези 250, а не те да ти ги дават и  междувременно да отвориш някое и дргуго работно място. Аритметика е това,въобще не говорим дори дали е правилно или не.

П.П. В София виждам има за след 3 месеца, значи започва да има търсене http://svetlina.net/%d0%b4%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%8f%d1%81%d0%bb%d0%b0/
« Последна редакция: Декември 11, 2012, 22:04:17 pm от Bobbie »

*
« Отговор #570 -: Декември 11, 2012, 22:00:57 pm »
И като сте заговорили за аритметика, да усложним разговора с въпроса кой ще работи, за да плаща пенсиите на сегашните майки и бащи с невръстни деца.

Защото ако тези майки и бащи не създадат поколение поне равно по брой на своето, след 25-35 години няма да има кого да облага държавата, за да издържа възрастните хора. Малко хора в България имат частни/лични пенсионни фондове.

Защото на мен и това ми беше един от аргументите да се върна по-скоро на работа вместо да си гледам детето без заплата у дома. За всяка година без внасяне на пари в моята лична спестовна сметка за пенсия, на тази още ранна и цветуща работна възраст и с доста години напред за олихвяване и натрупване, бих се ощетила сериозно откъм парите, на които ще разчитам, за да ям и да се лекувам, когато остарея.

Ранното пенсиониране е без ефект (освен че е благо), но седене у дома на млади години ме цака здраво. Иначе аз няма да имам държавна пенсия, достатъчна за достойни старини. Не че повечето българи имат и ще имат, но в Америка поне ни предупреждават отрано всеки да се погрижи за себе си.
« Последна редакция: Декември 11, 2012, 22:04:44 pm от цигу »
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #571 -: Декември 11, 2012, 22:08:15 pm »
Аз лично не вярвам, ве тези 260лв на месец втората година, помагат за увеличаване на раждаемостта, но не съм много сигурна, че съм те разбрала правилно.

*
« Отговор #572 -: Декември 11, 2012, 22:15:21 pm »
Боби, права си - това е аритметика. Икономика е съвсем друго. ;) Министърът може да иска много неща, но той същия е наясно, че и без майките на малки деца да са на пазара на труда - безработицата е от висока по-висока. Наясно е, че тези майки на малки деца в конкуренция за едно и също работно място с други хора със същата квалификация - няма да бъдат наети. Само защото са майки на малки деца. Наясно е, че няма места в държавните ясли и ДГ, наясно е, че няма частни такива, наясно е, че никой не отваря такива, защото малко работещи все пак хора могат да си ги позволят. Та той е наясно за разлика от теб кое и защо.
Просто има бойна задача от шефа си, да спести един държавен разход във вид на майчинство за всяка жена за втората година. И като няма други аргументи - човекът се "загрижи" за нашия стаж и психическо здраве. Да не луднем у дома с тия деца. Сакън!  :lol: То да си гледаш детето е крайно ненормална проява все пак, чудя се как още не си говоря сама при тая адска мъка и драма.
Друго си е някой чичка да ме стиска за задника, да ми дава 500лв. и да си бачкам нещо което хич не ми е работа, за да е доволен министъра, че се намирам на работа. Понеже Боби - никой не размита сега за мен при все, че съм с дете на ръце и при все, че едни други хора без деца - могат същото което и аз. Та даже нямам избор за работа, ако работя - трябва да е "к'во да е".

Еми предпочитам да работя "гледане на дете". Което не виждам какво го бърка министъра, понеже не той ми плаща "заплатата". Та да иде да се гръмне най-добре, понеже той знае, че и другите майки не си отглеждат децата с митичните 240лв. на месец. Затова е нагъл и дразни. Понеже е мазен лицемер.

П.П. Репликата ми, че е обида за интелекта ти пояснението ми, не е заяждане. Беше в смисъл, че е обидно да ти разяснявам очевидни уж неща. Обаче ти пак успя да ме смаеш с последния си пост. Искам да те попитам Боби, ако си тук с две деца и взимаш 650лв. на месец пък по 400 на дете ти струват ясла и ДГ т.е. 800...как точно ще ти излезе аритметиката? Обясних ти, че и квалификация не е номера, та и това не би те спасило, освен ако не си някакъв топ-специалист по нещо, работещ в частния сектор. Но тези работни позиции също не са особено много и са основно в столицата... Та само си дрънкаме с тебе, тема няма всъщност та да се "връщам на нея". ;)

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #573 -: Декември 11, 2012, 22:31:25 pm »
Ами не ми излиза аритметиката, но то и тук в хубава градина не ми излиза. Моята заплата е точно колкото да платя градината, а за някои дори не стига. ...но  дупе знае 2 и 200 :-).

Не знам как сметна,че махайки хора от пазара и плащайки им да си седят у тях е добре за която и  да е икономика.  Да ситуацията е такава, но от по-дълго майчинство по-добра няма да стане. А че го е изкоментирал така - това е ясно, че е тъпо. Не му е работа, ако сама си плащаш,разбира се.Мисля, че на всички ни е ясно,че целта на това изказване не е от загриженост.
« Последна редакция: Декември 11, 2012, 22:39:22 pm от Bobbie »

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #574 -: Декември 11, 2012, 22:37:01 pm »
Елена, има деца и деца, не знам как точно си учила, ама нещо си пропуснала в обучението си. Ситуациите се обуславят от съвкупност от различни дадености - среда, родители, характер на детето и още куп други странични фактори и да, моето дете е самостоятелна бойна единица, не защото аз съм го гледала до 2 години, а просто защото му е такъв характера. Аз лично, с нито един от двамата не съм седяла и една минута в градината за пробни часове. И двамата още първия ден ме оставиха на вратата с по едно чао и заминаха. Моите деца са будни, умни, аз лично не съм им достатъчна и ако имаше вариант, щяха да са на ясла даже още преди две години. Просто защото аз не им стигах като занимание и имаха нужда от различна среда. Моя син е изключително контактен, не се е страхувал от нищо, на 1 годинка тръгваше с първия срещнат на улицата, продължава да си говори с всички непознати, които среща и даже /без никой да го е учил/ сам прави комплименти на възрастните жени. Така че да ми обясняваш, че гледането у дома е видиш ли признак за това, че детето се оправя самостоятелно, мога само да му се присмея. Имам приятелка, чието дете е гледано по същия начин. Всеки божи ден това дете пищи, като загуби майка си от поглед. Не е ясно как ще тръгне на училище... И това не е защото майката иска да си го гледа, а има желание да е самостоятелно. Да, ама не - характерова особеност - не желае да се дели от нея.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #575 -: Декември 11, 2012, 23:03:14 pm »
"Не знам как сметна,че махайки хора от пазара и плащайки им да си седят у тях е добре за която и  да е икономика" Не съм и нямам подобно твърдение. ;)

Само казвам, че хора не се връщат на пазара на труда с призиви, а със съзадаване на условия да го направят. И е нагло изказването му, че някой мизерства и седи в къщи с детето си "на 2", не "на 200" от мързел. Това се прави, защото другата опция е още по-неизгодна, понякога и по-скъпа, или просто невъзможна в нашите условия. За масовия случай говоря, аз не принадлежа към него, но не живея на Марс, че да не знам и да не виждам какво става около мен.

И понеже за аритмтиката казваш "и тук хубава градина не ми излиза"... Тук при нас Боби - има само два вида градини. Държавни, които са по джоба на всички и в които няма места и частни, които са по джоба на твърде малко хора. Няма трети и четвърти вид частни градини които са "средно хубави", и "само хубави" и оттам на по-достъпни цени, че да ти се върже този разход. При един работещ член в семейството и невъзможност да ползваш държавна ясла и ДГ /т.е. на такава цена/, обикновено на семейството му излиза по-евтино и възможно да върже бюджета, ако жената не работи и си гледа детето у дома сама, отколкото другия вариант. Това е цялата аритметика. И не става дума за охолен живот, а за оцеляване. Гадното е, че и при двама работещи - често пак е оцеляване, или чисто набутване.

Да ти споделя друг местен абсурд. Места няма в яслите и градините, но пък право да си даде детето има всяка майка, вкл. и неработещата. Има майки, които активно търсят работа и не искат детето им да заема място в яслата без нужда, но пък спрат ли си детето от ясла, понеже в момента не работят...в следващия момент, в който бъдат назначени - за тях ясла няма. После пък и ДГ няма, понеже системата е "точкова" и посещението на ясла, дава предимство за взимане в ДГ. Когато ги назначат все пак на работа - заплатата им рядко стига, /не да надвишава/ такса за частно детско заведение. И пак изходна позиция... Имам приятелка, която в момента си праща детето на ясла, колкото да покрие минималните там ставки за посещение, че да не отпадне. Тя не иска то да ходи на ясла, понеже в момента е безработна, но търси работа и всеки момент е възможно да излезе нещо... Да, ама спре ли го и като излезе нещо - няма пък ясла и кой да го гледа. Наясно е, че и да намери работа - парите няма да стигат за такса за частна ясла. Като нея са немалко такива майки.

Та първо да си оправят тези неща и ред други, пък после да ни дават наставления викам аз. Ние не сме малоумници, които да могат да изкарват хубави пари и да живеят добър живот, ама ей така просто ни е кеф видиш ли ти, да си кесим у дома и да се кръстим като дойде сметката за ток. Моята Боби е около 300лв. зимата при изолирано жилище, най-скъпите и с висок енергиен клас климатици на пазара в момента, при инвестирани пари в електроуреди от също така висок енергиен клас...т.е. аз съм си направила домакинството възможно най НЕенергоемко и съм дала солидни суми за целта. Обаче само за ток - 300 кинта. Ми оттам нататък? При заплата 500, 600, 700лв. к'во праИм? Частна ДГ и ски в Алпите за разкош.

При вас - сметките и парите за храна не са непосилно перо от бюджета. У нас 70% и нагоре от заработените месечно пари в едно домакинство отиват за тези неща... Другите разходи идват отгоре, живее се от заем в заем, от кредит на кредит и така. Икономика... ;)

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #576 -: Декември 11, 2012, 23:38:53 pm »
Боби, защо отново сравняваме, как е "тук" и "там"? И защо в България трябва да е като в Америка? Защо трябва да е лошо, че на човек му минава през ума да поиска пари от държавата за ясли, след като държавата предпочита да види същия този човек "активен"? Ами да вземем пример и да сравним тогава освен с Америка и с някои други европейски държави. В Германия, например, в нашата община (Хамбург) ИМА не само спонсорирани ясли, но и спонсорирани детегледачки. В Хамбург всеки родител преди да кандидатства за детско заведение или за детегледачка трябва да подаде документи в общината, за да получи нещо като "ваучер". И всеки РАБОТЕЩ родител получава такова "разрешение/ваучер" и за бебе ПОД 2 годишна възраст (т.е., за ясли или за частна детегледачка, като човек може сам да посочи детегледачката), като съответно грижите са до 12 часа дневно - в зависимост от нуждите;.. а неангажираните родители имат право на спонсорирано място в детско заведение за 6 часа дневно СЛЕД 2-рата годишнината на детето. Размера на таксите за градина се определя от дохода в семейството. Има общини, чиито детски градини са напълно безплатни и такива, в които само предучилищната степен е без такси.

Така, че... Какво, като в Америка няма дълго майчинство и какво, като в Германия има система за финансиране на ясли и градини?

"Тук" и "Там"... В Америка ти даваш 2/3 от онова, което получаваш за ясла, а в България частните заведения имат такси със сума най-малко две минимални работни заплати месечно, като съм чувала и за места, където се изискват вноски от някакви непосилни трицифрени суми на куп. И това е в София. Там човек има този "избор", ако разполага с финансова възможност. В малките градове ситуацията е по-различна. Но човек АКО има средствата, ще си наеме и частна гледачка... Между другото, от линка, който си пуснала не става ясно, каква е месечната такса за рекламираната ясла или за градините...

Иначе моето ЛИЧНО мнение също е, че за едно дете е по-добре до 3 годишна възраст да е с родителите си. Това не означава да не посещава курсове или заведения за игра и среща с други деца, а просто основната грижа да е в ръцете на родителите. Но за съжаление ние също не можем да си го позволим...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #577 -: Декември 12, 2012, 00:16:16 am »
Ох Божее, до къде стигнахме пак. Ще кажа накратко за какво говорех и ще приключа с тази тема. Въпросът беше дали държавата трябва да спонсорира толкова дълго майчинство или не, не кое е по-добре. Моят кратък отговор е "не". 1 година - ок, но 2 според мен е прекалено, социалната система и без това изнемогва и за съжаление няма неограничено количество пари, че да има за всеки. Има хора като инвалиди или възрастни, които са много по-нуждаещи се от повече помощ от младите здрави и прави майки.  А на собствени разноски всеки може да си прави каквото си иска.

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #578 -: Декември 12, 2012, 00:23:59 am »
Въпросът беше дали държавата трябва да спонсорира толкова дълго майчинство или не, не кое е по-добре. Моят кратък отговор е "не". 1 година - ок, но 2 според мен е прекалено, социалната система и без това изнемогва и за съжаление няма неограничено количество пари, че да има за всеки. Има хора като инвалиди или възрастни, които са много по-нуждаещи се от повече помощ от младите здрави и прави майки.  А на собствени разноски всеки може да си прави каквото си иска.

Напълно подкрепям. osi_9

*
« Отговор #579 -: Декември 12, 2012, 00:42:22 am »
Въпросът беше дали държавата трябва да спонсорира толкова дълго майчинство или не, не кое е по-добре. Моят кратък отговор е "не". 1 година - ок, но 2 според мен е прекалено, социалната система и без това изнемогва и за съжаление няма неограничено количество пари, че да има за всеки. Има хора като инвалиди или възрастни, които са много по-нуждаещи се от повече помощ от младите здрави и прави майки.  А на собствени разноски всеки може да си прави каквото си иска.

Напълно подкрепям. osi_9

Е това вече е идиотско. :lol: Накрая се оказа, че всички сме на едно мнение.
Аз имам една забележка само към втората година платено майчинство конкретно у нас. Нека го има като опция, но да е според нуждата. Аз да нямам право да взимам, но тези които имат нужда - да взимат и то свестни пари. Защото все пак, качественото отглеждане на деца и изобщо раждаемостта в отговорният аспект на това понятие е важно нещо в България. Не може в изнемогващи домакинства и без деца, да извиваш ръце и да "нашокваш канчета" точно на осмелилите се да родят и да отглеждат дете съвестно. И да можеш - не е редно.

Боби, аз като нямам належаща нужда от тия 240 лв. - не се тръшкам за тях. Ако масово майките са в моето положение - такава "помощ" няма да бъде предвидена дори. Щом е предвидена в нашата безумна държава, ти си прави изводите. Т.е. щом доброволно се дава това...какво реално е положението на тези родители и колко и какво им е нужно за нормален живот? ;) Толкова е зле, че дори държавата не стиска очи напълно...

Не става с помощи, става с условия да се трудиш и да си изкарваш парите. Когато нямаш условията - всъщност нямаш и избор. На думи - да, може би. Реално - не. Ако имаш условия и просто те мързи - ще се съглася, че никой не ти е крив, но у нас далеч не е така положението.

П.П. Пореден пример е, че до Коледа ще се прегласува пак закона и тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места - отпада. Връща се старото положение със зоните. Много от вас твърдяха, че нямало проблем, щяло да стане у нас, навсякъде било станало в чужбина, не бил пострадал никой финансово... Еми да, ама тук бизнесът едва крета и всеки клиент е ценен и още с първия месец студ - се видя колко точно не ни държи на икономиката подобен "лукс". Съжалявам, но същото положение е и за ред други неща. Трябва да се отчитат индивидуалните особености на всяка икономика, държава, общество, култура, нрави ако щете. Не става с пренасяне на някакви добри модели и копи-пейст. То ако ставаше...да сме цъфнали и вързали отдавна.