0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #540 -: Декември 09, 2012, 21:43:16 pm »
Изобщо не им се занимава на полицаите с такива. Засипани са с много работа, отнема им месеци следствие и в съда пада на първо дело. Никой не иска да гледа как плюят на труда му, влагат повече усилия за по-големите неща като убийства, крупни обири, наркотици и се надяват поне тях да осъдят. Те затова и циганите са спокойни де, щото уж са ни най-малкия проблем.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #541 -: Декември 09, 2012, 21:49:29 pm »
А аз имам позната (от български произход), която беше обвинена в сводничество и дори прекара известно време в арест, защото опитала да помогне на непълнолетно момиче (от ромски произход) да замине за Гърция... Не знам, кога работи закона и кога - не...  :? Не вярвам да е въпрос на произход и че ромите не ги ловял Закона.. В крайна сметка затворите са населени предимно с роми.

Между другото, аз също бях с убеждението, че ВСЕКИ гражданин може да сигнализира социалните, ако има данни за дете в риск...

Относно статията за 35-годишния варненец си мисля - ами да се женят хората, след като и родителите им са съгласни, но той да си понесе наказателната отговорност, ако има такава. Това са две различни неща - престъплението и брака. Защо ще трябва да е "вратичка в закона"...

"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #542 -: Декември 10, 2012, 06:38:06 am »
Относно статията за 35-годишния варненец си мисля - ами да се женят хората, след като и родителите им са съгласни, но той да си понесе наказателната отговорност, ако има такава. Това са две различни неща - престъплението и брака. Защо ще трябва да е "вратичка в закона"...
Не може да се женят, поне аз така знам. Женят се с подпис от родителн но над 16. 35 годишен мъж да спи с 14 годишно момиче е изнасилване. Не знам точно техническият термина в България, тук се води „statutory rape“  т.е. по закон заради възрастта, а не че е недоброволно.В България закона е, че ако спиш с малолетна и разликата в годините ви е повече от 4 години, подлежиш на съд. Едно време възрастта беше под 14, но после я качиха на 16,заради хомосексуланите, понеже те запротестираха защо за такива контакти възрастта е различна. Та сега е 16 мисля.

Жбрул, съгласна съм с това дето каза като има повече от един случай. Аз мисля, че и при тях малко по малко ще се промени това, но ще отнеме време.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #543 -: Декември 10, 2012, 09:22:44 am »
Да де и понеже не му се лежи в затвора на тоя, иска да се жени... :x
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
« Отговор #544 -: Декември 10, 2012, 11:27:52 am »
Чета ви как имате доверие на правосъдие, социални, въобще във всичките държавнии механизми и ви се чудя... Какво правосъдие, какви пет лева? Ей го - горкия моторист, дето със 100+ км/час прегази момиче на пешеходна пътека във Варна излиза с условна присъда, щото то разбирате ли, признал си и затова по тънката лайсна...
То цялата държава е един фарс, вие за ромските бременности сте се хванали...

Не искам никого да обидя, ама такива новини ме карат да се треса от безсилие, и да си давам сметка, че сбърках преди време, когато реших, че тази държава може да се оправи и искам да съм част от оправянето й.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #545 -: Декември 10, 2012, 12:46:44 pm »
Мдаааам, много точно го каза Рали! И докато ние я оправяхме,а други  я"оправяха" времето си мина и вече е късно и за "изнасяне"!!! :xА и с та криза навсякъде.... :(
/www.mamaibebe.com][/url]
*
« Отговор #546 -: Декември 10, 2012, 12:53:48 pm »
Рачо, никога не е късно, чичо ми се махна на 40+, леля изчезна след него.Сега са вече цялото семейство в чужбина, просто трябва да го решиш и да не поглеждаш назад.

*
« Отговор #547 -: Декември 10, 2012, 13:23:20 pm »
чандра, боби, точно така е всеки може и не само може, а е длъжен да подаде сигнал когато дете е в риск. проблемът е, че хората не го правят. само се замислете колко от вас са викали полиция или са се обаждали на социалните, че съседката редовно си бие детето, или като се прибере съседът бие и жената и децата си? вярно е, че социалните са често тромави, некомпетентни, предпочитат да не се занимават, но когато няма натиск и от вън (тоест, когато не се сигнализира) това е далеч по-лесно. навсякъде по света проблемът с насилието над деца е тежък, просто защото е по-лесно да кажем "ми те са си такива", ми то нали не са гладни и голи и тн. вчера говорихме с колеги, които в момента директно работят с жени и деца, пострадали от насилие. единият от тях го каза много точно "държавата ни е патриархална и почти винаги взима страната на насилника". това, обаче, не означава, че няма смисъл да се работи, защото нещата бяха далеч по-зле преди да влезе закона и да се създаде АЗД.

по повод примера с 13 годишната родилка - не само бебето е в риск и не само за него трябва да се положат грижи, тази девойка също е дете, което не е в риск а в актуална ситуация на злоупотреба, тя също има нужда от защита. например, сред циганите идеята за контрацепцията не съществува. да, ама не е точно така, защото макар и да е трудно да се работи с мъжете, не е невъзможно, а се информират и образоват и жените и момичетата. преди да кажете, че говоря без да знам, защото не съм тук, а там, не е така, говоря от опита си с работа с организации, които работят с бездомни хора (болшинството, от които са точно роми. същата тази родилка се намеси в нашият разговор поради идеята как ще живее от социални помощи, значи тя е в системата за социално подпомагане и може много неща да се направят за нея и за бебето й.

розеформс, преди време беснях в темата как социалният ни министър обяви, че искали майките да се връщат на работа бързо, защото "за нас е ценен активният човек". искаше ми се да ми е пред мен, та да го зашлевя. като си гледаш детето, пасивен човек ли си? ами дори и едно дете да имам, аз не искам да я давам на детска градина преди да е станала на 2, че даже и на три, щото така смятам, че е по-добре за нея, да не говорим, че знам, че е по-добре, но това ще запали още по-ожесточен спор. но така или иначе аз не съм "пасивен" човек, търтей дето живее на заплатата на мъжа ми, пък и да съм това си е въпрос между мене и него. но след като официалното отношение на държавата е, че майките, които си гледат децата не са ценни, какво остава за частните работодатели, например? децата са ценност, ама само на думи.

иначе, хората на запад раждат, и то, колко деца имаш често е белег за социална принадлежност - бедните имат по 1-2, освен много бедните и тези, които по религиозни причини отхвърлят контрацепцията. да имаш повече от 2 деца, обикновено означава просто, че можеш да си позволиш това - не само разходи по децата, а и някой който да помага при отглеждането им - там баби и дядовци и да има, обикновено те работят, да кажем или са далеч, можеш да си позволиш добро образование за тях, което е убийствено скъпо.

жените, обикновено раждат няколко деца едно след друго, за сметка на себе си и децата, за да могат сравнително бързо да се върнат на работа. никъде не е лесно, но поне там открито се говори за ценността на майката, която си стои в къщи, наскоро ми попадна сайт, който е посветен само на тази тема. да има дебат, но поне се говори, те не са маргинализирани като "не-активни" хора.
*
« Отговор #548 -: Декември 10, 2012, 15:50:44 pm »
Елена много ме съмнява приказките на министъра да са свързани с великите 240лв, които не искат да увеличат управляващите и направо ще ги отрежат, че съвсем да спрат да им вадят очите. Пък на който му изнася(или не толкова, защото тук няма ясла и няма как да се върна на работа дори и да искам) седи в къщи и си гледа детето. Доста под мустак чувам приказки, че майчинството в Европа е една година  :)
*
« Отговор #549 -: Декември 10, 2012, 16:02:11 pm »
Елена много ме съмнява приказките на министъра да са свързани с великите 240лв, които не искат да увеличат управляващите и направо ще ги отрежат, че съвсем да спрат да им вадят очите. Пък на който му изнася(или не толкова, защото тук няма ясла и няма как да се върна на работа дори и да искам) седи в къщи и си гледа детето. Доста под мустак чувам приказки, че майчинството в Европа е една година  :)
Нека е година ама с Европейските заплати. Аман вече с всичко да се сравняваме с европа, ... с всичко, само с едно забравяме да се сравним -  с доходите им. Аман наистина кой вярва и на какво вярва.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #550 -: Декември 10, 2012, 16:08:58 pm »
Доста под мустак чувам приказки, че майчинството в Европа е една година  :)
В много държави е по-малко. 

*
« Отговор #551 -: Декември 10, 2012, 16:11:48 pm »
Има такива с по три месеца и такива с по шест месеца и парите който им дават не са 90% от брутната ти заплата, а по-малко.Но ние виждаме най-добрите икономики и започваме да сравняваме нашата закърпена с техните огромни средства.Няма как да стане дружки, няма!

*
« Отговор #552 -: Декември 10, 2012, 17:03:03 pm »
Ами виждаме, защото се опитват да ни сравняват с тях. Защо ни набиват на очи къде колко е майчинството, нека да кажат как с една заплата живее цяло семейство в някой страни. Защо да се равняваме само по това, което им е изгодно?
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #553 -: Декември 10, 2012, 18:03:43 pm »
м-и, какво стана със сиренето? Ако не е проблем, разкажи резултатите. Ходи ли на лекар? А в ХЕИ? Какво ти казаха?
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #554 -: Декември 10, 2012, 20:03:04 pm »
Ами виждаме, защото се опитват да ни сравняват с тях. Защо ни набиват на очи къде колко е майчинството, нека да кажат как с една заплата живее цяло семейство в някой страни. Защо да се равняваме само по това, което им е изгодно?
  Въпросът е, че дори техните държави не могат да си го позволят.Така както и го написала излиза, че майките там също си остават в къщи, но на тяхна сметка,което не е така.

*
« Отговор #555 -: Декември 10, 2012, 23:24:13 pm »
това много сме го дъвкали, да дълго е майчинството, и платеното и малко платеното и неплатеното - стават общо три години. не е в това въпросът. а както често се случва в отношението. ясно е, че държавата не е длъжна да ти гледа детето. длъжна е обаче, според мен, да се отнася с уважение и да подкрепя и онези жени, които са решили да си гледат децата до 2 или 3 години. знае се, че това е по-добре за детето, знае се, че по-голяма част от жените искат да се върнат на работа, дори и парите да не са им проблем. не може държавата да казва, че за нея не е ценно оставането на жената в къщи. а това се прави, ето даже встатията на георги марков, "свободата на жената" била проблема според официалните анализи. еми как да се замислиш за второ или трето дете, като знаеш, че ще "загубиш" от кариера, от отношение, не само от пари.
това, което не струва пари, което със сигурност можем да сравняваме между нашата и другите държави е, че доста се прави по повод статута на майките (които си стоят в къщи, и които работят) - от стаи за кърмене, до това, че ако в англия, например, министър си беше позволил да каже такова нещо щяха да се вдигнат сто организации да протестират. тук, обаче си мълчим. иначе, да дълго е майчинството. пази ти се работното място 3 години и жените, които кърмят имат 7 часов работен ден. на хартия законите ни са добри. толкова може държавата, толкова прави. друг е въпросът, че ако да кажем, въпросната девойка с детето си реши да се отдели от "съпруга", за да не ражда всяка година или защото той "пие и бие" трябва да излезе на свободен наем, който с нейната липсваща квалификация, бебе на годинка и майчинство от 240 лв няма как да си го позволи. защо да няма възможност тя да получи помощ за наем, за отопление, по повод на това, че си гледа детето сама и, за да й се помогне да се измъкне от един цикъл на немотия, насилие и безпросветност. ама сега ще кажете, те така правят, пък си живеят на катуни, нали са цигани. мисълта ми е, че се дават пари без мисъл, за да се замажат очите и да се каже, че имаме социална система, а е възможно дори и стези малко пари да се направят доста по-смислени неща.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #556 -: Декември 11, 2012, 00:34:33 am »
Тя социалната система, за да я има, някой трябва да внася в нея, пък това става като се работи....
Няма как държавата да каже, че стоящите вкъщи индивиди /независимо дали са майки или просто неработещи хора/ са й ценни, при положение, че все пак някой трябва да произвежда БВП и да спонсорира социалната и здравната системи, че да има кой да им плаща на тия стоящите си вкъщи, ако са на помощи. Темата е сложна, трудно могат да се обхванат всички аспекти. Бих опитала, но се съмнявам, че ще се наблюдава явлението четене с разбиране, че и с отчитане на обективната истина. Засега ще се въздържа, пък дано дискусията тръгне в ползотворна посока.
« Последна редакция: Декември 11, 2012, 00:56:38 am от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #557 -: Декември 11, 2012, 06:05:42 am »
Елена, много пъти го казваш това, че било най-добро за детето, но аз така и не разбрах кое е различното, в смисъл сега моите като ходят на градина и за какви лоши последици от това говорим? Аз съм от много малка по ясли и честно не вярвам много много в тази теория- нито съм била по-малко привързана към баба ми ( тя ме гледаше, та ми беше майка все едно), нито съм почувствала липса или някаква тревожност. Обаче знам , че ти вероятно си по-запозната с изледванията в тази област, затова те питам като теглим чертата какво се случва с тези деца различно от психическа гледна точка?

*
« Отговор #558 -: Декември 11, 2012, 08:10:19 am »
м-и, какво стана със сиренето? Ако не е проблем, разкажи резултатите. Ходи ли на лекар? А в ХЕИ? Какво ти казаха?
Свързах се с личния, каза ми да не се шашкам. Белите червеи били само паразити и ако съм се сдобила с някой организма ще го пребори. Съответно при някакви симптоми веднага при него. Разправя ми, че са идентични с тия, които за изпитание дават да ядат в ТВ шоу.

Въпросът е, че дори техните държави не могат да си го позволят.Така както и го написала излиза, че майките там също си остават в къщи, но на тяхна сметка,което не е така.
Нямам предвид, че всички си седят в къщи, казвам, че могат да си го позволят за известен период явно, а тук доста майки втората година, ако има кой да гледа бебе или вариант за ясла си работят.

Това дали е добре детето да се гледа от майката 2-3г не знам дали е напълно вярно. В смисъл като са разделени всеки си почива от другия така да се каже и като се видят имат възможност да се зарадват един на друг. Аз имам чувството, че моето дете ме приема за даденост-е няма как да оцениш нещо, което имаш винаги.

До някъде съм съгласна и с това, че за 2-3г се губи професионалната квалификация или най-малкото се изостава от действителността. Сравнявам с образованието, което имам и никакъв стаж по специалността. И да ме поканят на работа с ръка на сърцето ще си призная, че имам нужда от огромно опресняване. Дали е склонен работодателя да избере мен или някой който не е спирал да работи?!
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #559 -: Декември 11, 2012, 10:00:01 am »
Няма различно. Има деца и деца - едни са по-привързани към родителите си, други нямат проблем да се отделят от много малки. Трайни последствия няма кой знае какви, а и тревожността може да се преодолее. Никой не е умрял от това, че е бил на ясла или градина :) Въпроса е в предразполагане на детето, а също така и в предишните отношения в семейството. Ако детето е все до полата на майка си, няма да иска да се отдели, ако е научено на самостоятелност - няма да има проблем с детската градина. А има и такива като моите - самостоятелни бойни единици, дето могат и без мен, нищо, че са гледани до 2 години у дома.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю