Чандра, коя да е работа не е привилегия. Казах в случая "привилегия" за твоята работна позиция, както и за тази на Виолета Драганова по една много проста причина. Причината е, че независимо от какъв етнос си, от какво семейство произлизаш, от коя държава идваш и в коя живееш сега, за да работиш нещо такова, или просто да имаш добре платена и престижна работа - трябва да си положил усилия. Не е ли така? И съответно, ако цял живот пръста си не си мръднал, а само си паразитирал и си чакал на готово и на социалните ведомства - не върви да пискаш, че за теб нямало хубава работа, или никаква и никой не те наемал, защото си циганин, българин, или какъвто там се сетиш и така те били дискриминирали.
Това не е дискриминация, да ме прощавате всички.
Та казано с думи прости - по света и у нас - никой не е отхвърлян априори от обществото в общия случай. Има изключения естествено, наясно съм. Но да се твърди, че ние тук дискриминираме една група хора, при все че същата група прави всичко възможно да не се вписва в обществото, което обитава е нелепо. Няма един циганин на когото аз да съм обърнала гръб, на когото да съм отказала работа, с когото съм се отнесла зле, само защото той бил циганин видиш ли ти и това на мен не ми харесвало, ей така понеже съм лош човек.
Не чувствам обаче и грам лична вина за онези цигани по гетата, по сметищата, дето са нацвъкали по 10 деца, за които не се грижат, които захвърлят по институции, които убиват случайно, или недотам случайно... Да, жал ми е за самите деца, нормално е. Но за техните "родители" - не ми е жал, яд ме е на тях, тях обвинявам за положението на децата им. Не себе си, не теб, не държавата. Не приемам изобщо прехвърлянето на личната отговорност на когото и да било на сметката на "обществото". Няма и да го приема.
Не приемам твърдения, че тези въпросните са на този хал, щото били дискриминирани. Те са на този хал по своя воля, от мързел, от тъпотия, като следствие на безобразното "родителстване" на което самите те са жертва. На този хал са и защото държавата не само, че не ги дискриминира, ами точно напротив - позволява им да живеят извън правилата и законите и да си реплицират проблемите още и още.
Ще приема, че някой е дискриминиран, когато му се откаже работа, достъп донякъде, когато бива тормозен и отхвърлен само и единствено защото има характерни ромски черти. Това Е дискриминация. Не е дискриминация да му откажа работа, за която той няма квалификацията, не е дискриминация този същия да не бъде допуснат на мястото Х, ако е във вид и състояние, в които и никой друг не би бил допуснат на въпросното място. Това, че е циганин - не го прави с нищо по-специален и с привилегии, нито го прави по-малко гражданин от всички останали.
Циганите у нас обаче имат "особено мнение" по тези въпроси и то е следното. Когато става дума за ползване на някакви блага - те се пенят, че са български граждани и имат същите права, като всички останали. И да, така е - имат. Когато опре до задължения обаче, изведнъж обръщат плочата и започват да се пенят, че те са цигани и като такива - за тях не важат разни закони, разпоредби и правила. И когато опиташ да ги накараш да спазват правилата - писват, че ги дискриминираме.
Колко удобно нали...
Това, което и
Боби и
Елена казват по темата, по същество с нищо не се различава от моето мнение всъщност. И те считат, че както правата, така и задълженията се отнасят до всички граждани на коя да е държава. И така трябва да бъде. Само, че у нас - изобщо не е така. У нас за циганите конкретно - много от задълженията на всички останали български граждани, все едно за какво - просто не се отнасят. Обаче опре ли до права...малиииии
Че на този фон точно, някой като ми каже как те милите били дискриминирани и ме избива на истеричен смях вече. Честно. Да, като група са недолюбвани у нас, но това е
предизвикано от тях и тяхното поведение отношение, не е нещо спонтанно възникнало. Това е важна подробност!!! Ако те масово живееха и се държаха като повечето други български граждани и въпреки това към тях имаше негативни нагласи в обществото, само на база, че са друг етнос - тогава да. Тогава би било дискриминативно отношение, или чиста проба расизъм дори. Но такова нещо няма в момента.
Има голяма група хора, които се държат и живеят по безобразен начин, хора от чието поведение постоянно страдат деца. И понеже точно тази група е с определен етнически произход - изобщо не значи, че неодобрението на обществото към същата е на база етнос. То е на база действия, при това масови, при това повтаряеми, при това случващи се години наред. Ако ние, "нормално живеещите" одобрявахме поведението им всъщност - то значи да сме идиоти, или психично болни.
П.П. Честно казано, да си говорим дали циганите живеели масово по известния на всички ни начин, защото не били приемани от другите граждани, или другите граждани не ги приемат, именно защото циганите масово живеят еди как си, е доста безсмислен "спор". Със същия успех можем да си изясняваме кое е първо - яйцето, или кокошката.