0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #480 -: Декември 07, 2012, 11:10:06 am »
rosefromstars, от къде пък ти дойде таз гениална мисла 8O
Чандра, не ми се спори с теб, въпреки че си на всяка моя дума контра за Германия. Приеми, че има различни провинции - 16 са ако не знаеш, всяка си има собствени правила и закони. Това, че в паспорта не пише, не означава, че не е вписано в документите. Трябва ли да търся доказателствен материал или просто ще приемеш, че съм го прочела и видяла?
Елена, ти някога наемала ли си циганин? Виждала ли си как изглежда покрив, правен срещу 800 лв и оставен наполовина разпокрит, защото не им е кеф да работят повече или не им са достатъчни парите? Щото аз съм виждала. Ти виждала ли си спрял ток в селска къща, заради един отрязан кабел, който е 20 см голям? Дето няма и мед за две стинки? Щото аз съм виждала.
В селото, в което имат къща майка ми и баща имаше цигани преди - един от най-работливите цигани, които съм виждала, живее там. Музикант, ходи, оре на хората... Да, ама дойдоха други и селото пропищя и не иска повече да са там. И сега заради това, че са безнаказани, тоя човек също страда. И не, не ги слагам под общ знаменател, но понякога трябва малко да се помисли преди да се приказва ан гро... Като почнеш да наемаш цигани, като си цял ден с тях, като имаш всеки ден контакти, тогава обяснявай колко ги дискриминират.
Майка ми работеше с Амалипе - има образовани, културни цигани. Всичките си казват, че такива като тия ги дърпат назад, обаче нищо не правят да се променят нещата.
Рали, той и Саркозито не ги искаше, ама иначе да ги интегрираме... Той не, че много успя в таз насока...
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
« Отговор #481 -: Декември 07, 2012, 11:37:45 am »
ми, няма пък да отговоря, който иска да чете назад. Интересно ми е, а в Индия как се оправят с тях?  :?
« Отговор #482 -: Декември 07, 2012, 11:56:26 am »
Гане, всъщност във Франция има две положения за братята роми:
- или се установяваш да живееш в населено място, където си постоянен жител, работиш, плащаш си данъците и си човек
- или живееш чергарски, и си никой - не те наемат на работа, не можеш да си плащаш осигуровките и да се възползваш от тях, дават ти строго определено място извън града, където можеш евентуално да си паркираш караваната/кемпера и при най-малкото нарушение на обществения ред под полицейски конвой целия табор/катун е изгонен от това населено място

Та мисля доволно добре са си решили проблема... Друг е въпроса с "чистокръвните" французи от магребски произход...  :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #483 -: Декември 07, 2012, 12:23:52 pm »
Чандра, не ми се спори с теб, въпреки че си на всяка моя дума контра за Германия. Приеми, че има различни провинции - 16 са ако не знаеш, всяка си има собствени правила и закони. Това, че в паспорта не пише, не означава, че не е вписано в документите.
Попитах, къде точно в немските документи и какво е вписано. Би могла да ми разкажеш, какво конкретно си видяла/прочела, с което изглежда не съм запозната. И означава ли това, че в Германия немските граждани се третират по различен начин от Закона в зависимост от произхода си? Обобщаващи твърдения, че на ВСЯКА твоя дума за Германия съм контра не знам, на база на кое ги казваш (мисля, че за първи път попитах нещо в тази връзка) и с какво допринасят те за темата. Аз също не искам да споря...За броя на републиките в Германия бях информирана, както и знам, че те имат известна автономност в различни аспекти, а в други политиката на страната е единна... И в крайна сметка в Германия на опашки за помощи се нареждат също всякакви и дори и НЕ-немски граждани... Както и мога да те уверя, че в Хамбург също има един квартал, в който голяма част от жителите с години не са плащали тока си, а разхищават доста и са накачулили целогодишно светещи лампички по оградиите си... Но няма кой знае какви коментари по въпроса, тъй като хората смятат темата най-малкото за безинтересна.

Дискриминация в България има и това е факт. Не става въпрос за привилегиите, които определена група от хора ползват, а за това, че онези от етноса, които живеят нормално, са принудени да се борят с предразсъдъци и да слушат всички тези обидни квалификации и по свой адрес. Тези хора, дори и единици да са (което не е така), те СА дискриминирани. В темата тук също се коментира един цял етнос, а не определена социална прослойка.  Защото изглежда на някои им е трудно да разберет, че проблемът у нас е СОЦИАЛЕН, а не етнически. Гетата в Америка не са населени от цигани, но проблемите са идентични... Както и в България не са малко ромите, които живеят като мене и тебе... Но в България расистките изказвания се срещат толкова често, че на никого не му правят впечатление като такива. У нас може и "антицигански протести" да се организират и на никого да не му хрумне, че това е противозаконно...

Ето, за тези хора говоря. Това е материалче, написано от ром:
http://www.webcafe.bg/id_1283645267_Antitsiganizam
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #484 -: Декември 07, 2012, 12:51:37 pm »
Ето, за тези хора говоря. Това е материалче, написано от ром:
http://www.webcafe.bg/id_1283645267_Antitsiganizam
Много драма, много нещо! Той пък в другата крайност.
Досега не съм виждала такъв тип прояви  да водят до нещо добро.
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #485 -: Декември 07, 2012, 13:06:01 pm »
Да, и на мене ми беше прекалено драматично, но съм свикнала - това понякога е и наша черта (в целия регион дори)... :) Иначе да пише всеки има право. Човекът трябва да е предполагал, какви ще са коментарите под материала му и да е бил готов да поеме този риск...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #486 -: Декември 07, 2012, 14:30:21 pm »
Чандра, коя да е работа не е привилегия. Казах в случая "привилегия" за твоята работна позиция, както и за тази на Виолета Драганова по една много проста причина. Причината е, че независимо от какъв етнос си, от какво семейство произлизаш, от коя държава идваш и в коя живееш сега, за да работиш нещо такова, или просто да имаш добре платена и престижна работа - трябва да си положил усилия. Не е ли така? И съответно, ако цял живот пръста си не си мръднал, а само си паразитирал и си чакал на готово и на социалните ведомства - не върви да пискаш, че за теб нямало хубава работа, или никаква и никой не те наемал, защото си циганин, българин, или какъвто там се сетиш и така те били дискриминирали. 8O Това не е дискриминация, да ме прощавате всички.

Та казано с думи прости - по света и у нас - никой не е отхвърлян априори от обществото в общия случай. Има изключения естествено, наясно съм. Но да се твърди, че ние тук дискриминираме една група хора, при все че същата група прави всичко възможно да не се вписва в обществото, което обитава е нелепо. Няма един циганин на когото аз да съм обърнала гръб, на когото да съм отказала работа, с когото съм се отнесла зле, само защото той бил циганин видиш ли ти и това на мен не ми харесвало, ей така понеже съм лош човек.  :lol:
Не чувствам обаче и грам лична вина за онези цигани по гетата, по сметищата, дето са нацвъкали по 10 деца, за които не се грижат, които захвърлят по институции, които убиват случайно, или недотам случайно... Да, жал ми е за самите деца, нормално е. Но за техните "родители" - не ми е жал, яд ме е на тях, тях обвинявам за положението на децата им. Не себе си, не теб, не държавата. Не приемам изобщо прехвърлянето на личната отговорност на когото и да било на сметката на "обществото". Няма и да го приема.
Не приемам твърдения, че тези въпросните са на този хал, щото били дискриминирани. Те са на този хал по своя воля, от мързел, от тъпотия, като следствие на безобразното "родителстване" на което самите те са жертва. На този хал са и защото държавата не само, че не ги дискриминира, ами точно напротив - позволява им да живеят извън правилата и законите и да си реплицират проблемите още и още.

Ще приема, че някой е дискриминиран, когато му се откаже работа, достъп донякъде, когато бива тормозен и отхвърлен само и единствено защото има характерни ромски черти. Това Е дискриминация. Не е дискриминация да му откажа работа, за която той няма квалификацията, не е дискриминация този същия да не бъде допуснат на мястото Х, ако е във вид и състояние, в които и никой друг не би бил допуснат на въпросното място. Това, че е циганин - не го прави с нищо по-специален и с привилегии, нито го прави по-малко гражданин от всички останали.
Циганите у нас обаче имат "особено мнение" по тези въпроси и то е следното. Когато става дума за ползване на някакви блага - те се пенят, че са български граждани и имат същите права, като всички останали. И да, така е - имат. Когато опре до задължения обаче, изведнъж обръщат плочата и започват да се пенят, че те са цигани и като такива - за тях не важат разни закони, разпоредби и правила. И когато опиташ да ги накараш да спазват правилата - писват, че ги дискриминираме. ;) Колко удобно нали...

Това, което и Боби и Елена казват по темата, по същество с нищо не се различава от моето мнение всъщност. И те считат, че както правата, така и задълженията се отнасят до всички граждани на коя да е държава. И така трябва да бъде. Само, че у нас - изобщо не е така. У нас за циганите конкретно - много от задълженията на всички останали български граждани, все едно за какво - просто не се отнасят. Обаче опре ли до права...малиииии  :lol: Че на този фон точно, някой като ми каже как те милите били дискриминирани и ме избива на истеричен смях вече. Честно. Да, като група са недолюбвани у нас, но това е предизвикано от тях и тяхното поведение отношение, не е нещо спонтанно възникнало. Това е важна подробност!!! Ако те масово живееха и се държаха като повечето други български граждани и въпреки това към тях имаше негативни нагласи в обществото, само на база, че са друг етнос - тогава да. Тогава би било дискриминативно отношение, или чиста проба расизъм дори. Но такова нещо няма в момента.
Има голяма група хора, които се държат и живеят по безобразен начин, хора от чието поведение постоянно страдат деца. И понеже точно тази група е с определен етнически произход - изобщо не значи, че неодобрението на обществото към същата е на база етнос. То е на база действия, при това масови, при това повтаряеми, при това случващи се години наред. Ако ние, "нормално живеещите" одобрявахме поведението им всъщност - то значи да сме идиоти, или психично болни.  8O

П.П. Честно казано, да си говорим дали циганите живеели масово по известния на всички ни начин, защото не били приемани от другите граждани, или другите граждани не ги приемат, именно защото циганите масово живеят еди как си, е доста безсмислен "спор". Със същия успех можем да си изясняваме кое е първо - яйцето, или кокошката.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Ganka

• 5926
« Отговор #487 -: Декември 07, 2012, 14:43:27 pm »
Чандра, казах, че доказателствен материал няма да търся - видяла съм, прочела съм, направило ми е впечатление. Става дума за човек, който е взел немски паспорт, в докуменитите му пише, че е с миграционно потекло. Както и такъв, на който е отказана смяна на името с обяснение, че тези точно имена са запазени за истинските немци. Ти си го интерпретирай както искаш.
Дискриминация е това, което виждаме за инвалидите в България, ако има такова изолиране, тогава ми говори, че циганите са дискриминирани. Те са избрали да живеят живота си по определен начин, никой не ги е набутал в гетата. Всеки, който иска да учи - държавата се е погрижила за него, той може да продължи напред без никой да го спира. Никой никого не принуждава на сила да слуша, че видиш ли е циганин или нещо друго. Всеки сам избира средата и начина си на живот. И аз искам да лежа на Хавай и да пия секс на плажа, ма ми се налага да си изкарвам прехраната, уви, милионерите свършиха, а и няма кой да ме вземе да си чопля ноктите по цял ден. След като аз се блъскам, уча, работя, то и останалите могат да го правят, а не да лежат на идеята, че щото са цигани им е позволено всичко. Такъв филм не прожектират никъде.

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
« Отговор #488 -: Декември 07, 2012, 14:47:41 pm »
П.П. Честно казано, да си говорим дали циганите живеели масово по известния на всички ни начин, защото не били приемани от другите граждани, или другите граждани не ги приемат, именно защото циганите масово живеят еди как си, е доста безсмислен "спор". Със същия успех можем да си изясняваме кое е първо - яйцето, или кокошката.

osi_9 :lol: :lol: :lol: ааа, Жбрул, голяма съм ти фенка   :lol: :lol: :bunie:

Както и такъв, на който е отказана смяна на името с обяснение, че тези точно имена са запазени за истинските немци.
   8O сериозно???? osi_15 osi_8
« Последна редакция: Декември 07, 2012, 14:51:19 pm от rosefromstars »
*

Ganka

• 5926
« Отговор #489 -: Декември 07, 2012, 14:56:22 pm »
Ми не ми е ден за шеги, така че да - сериозно.
Прочетох статията, много патетична, много на тънката стуйка бие, ама нищо кой знае какво не казва, дето да не се случва в други държави. И на нас са ни отказвали апартамент тук, вярно, не с мотива, че сме цигани, но да, отказаха го. Видяха ни, получиха една камара документи - мъжа ми не работи в случайна фирма, една от най-големите е в Германия и въпреки това - на, няма апартамент. Така че това с дискриминацията е много разтегливо понятие.

*
« Отговор #490 -: Декември 07, 2012, 15:04:02 pm »
Аз лично се смятам за дискриминирана от циганите това е ако искате ме наречете расист.
« Отговор #491 -: Декември 07, 2012, 15:18:57 pm »
Дискриминация е това, което виждаме за инвалидите в България, ако има такова изолиране, тогава ми говори, че циганите са дискриминирани.

Подкрепям Ганета... Нека да си поговорим за инвалидите в България, и какво правим за тях! Или не, важната тема са м.... циганите, и тях трябва да дъвчем само и единствено?
Защото реално погледнато, ако в тази държава някой наистина е дискриминиран, подтиснат, и всички искат той да не съществува, то това е инвалида.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #492 -: Декември 07, 2012, 15:30:26 pm »
Абсолютно съм съглсна с Рали и Ганка.Тук няма условия за инвалидите.Вие ако знаете колко е трудно да се изгради един тротоар, така че човек в количка да може да се качва и слиза по него.Не е истина, направо.Работя в сферата и съм чувала невероятни бисери от рода на "Защо на този магазин да слагаме такъв тротоар, какво ше правят инвалидите чак тук?"  8O

*
« Отговор #493 -: Декември 07, 2012, 15:38:40 pm »
Дискриминация е това, което виждаме за инвалидите в България, ако има такова изолиране, тогава ми говори, че циганите са дискриминирани.

Подкрепям Ганета... Нека да си поговорим за инвалидите в България, и какво правим за тях! Или не, важната тема са м.... циганите, и тях трябва да дъвчем само и единствено?
Защото реално погледнато, ако в тази държава някой наистина е дискриминиран, подтиснат, и всички искат той да не съществува, то това е инвалида.
Съгласна съм. Реално дискриминация е точно това, което се случва на инвалидите в България. За циганите - съвсем други са нещата и не бихме ги дъвкали за м'найсти път, ако за м'найсти път някой не се опитваше, да обяснява положението в което са с "дискриминация" спрямо тях. И аз се чувствам дискриминирана плащайки ток, пък те не си го плащат например, ама това е ОК, като се точат локуми "по принцип". Те не плащат ток милите понеже аз така ги дискриминирам, че не могат да изкарат пари за сметката за ток, че затова не си го плащат. Ясно.  :lol:

rosefromstars и аз съм ти фенка. Догодина ти гарантирам безапелационна победа в категорията "Мила от Марс"  :lol: За съжаление, тази година пропуснахме да я предложим.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #494 -: Декември 07, 2012, 15:46:19 pm »
Да, инвалидите определено са още по-дискриминирани и то не заради поведението на останалите такива... :( Никак не сме толерантни към тях, и никой не се опитва да създава условия за по-безпроблемното им съществуване и достъп до обществени места.
 Jbrul фен съм ти :) и аз - много хубаво си казала нещата :)
Иначе за драматичнаата статия - аз като бях студент колко хора ни отказаха квартира под предлог че сме щели да я обърнем на студентско общежитие, бардак и други разни .... отказвана ми е работа, само защото съм жена(че можело да ми скимне да имам деца), а в университета колко съм яла дървото точно защото съм жена, навряла се да учи инженерна специалност - писали са ми по-ниски оценки само заради това. Та за дискриминация да си говорим :? Но за циганите както каза Jbrul и аз съм на мнение, че доста добре се възползват от правата си, но никой от тях не иска да си спазва задълженията - да точно така не искат, а не да не могат :?
*

Ganka

• 5926
« Отговор #495 -: Декември 07, 2012, 15:51:31 pm »
Другото, което ме дразни е подстъпа до всички места за майки с колички - няма по подлезите удобен начин да се минава, не може да се влезе в магазините, няма никакви удобства за повиване, кърмене, ето това е също дискриминация.
На фона на това, циганите си живеят царски, изобщо не са дискриминирани

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #496 -: Декември 07, 2012, 16:06:42 pm »
Чандра, казах, че доказателствен материал няма да търся - видяла съм, прочела съм, направило ми е впечатление. Става дума за човек, който е взел немски паспорт, в докуменитите му пише, че е с миграционно потекло. Както и такъв, на който е отказана смяна на името с обяснение, че тези точно имена са запазени за истинските немци. Ти си го интерпретирай както искаш.
В кои документи?  Може да пише някъде къде е роден. Има места, в които пише мястото на раждане. Но това всички го пишат. За деца родени в държавата не вярвам да има обяснения какви са им родителите.

Инвалиди в България почти не можеш да видиш, не защото ги няма, а защото няма условия за тях. Как човек с количка да се качи на трамвай примерно?

*

Ganka

• 5926
« Отговор #497 -: Декември 07, 2012, 16:09:21 pm »
Ох, Боби, хем не четете, хем сте готови да спорите за всяко едно нещо. В специални документи, вида на документа искаш ли да ти го покажа? Отвори и прочети бе, пише си, в немската преса :?
И да, няма да видиш инвалиди, по простата причина, че няма как да се придвижват, и да, това казах и написах и аз, както и че това е дискриминация в чист вид. Още нещо дето съм написала, ще преповториш ли?
То бива желание за спор, ей така за самия спор, ама чак толкова не бива, честно :?

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #498 -: Декември 07, 2012, 19:56:39 pm »
Инвалидите в България са в незавидно положение, както и други болни или пък малцинствени групи - факт. За съжаление ние българите трудно се обединяваме около една кауза, защото все си търсим какво да ни разделя от останалите. Примерно, скорошния опит на някои майки да се преборят за повече детски беше критикуван от толкова много жени...

Наложи ми се да тикам количка по софийските улици и знам, какво е... И дори според мене проблемът не е само в инфраструктурата, в лошите пътища и т.н.... В Германия с количка някак чувствах известно предимство на пътя - всички ти сторват път, правят място, усмихват се, колите намалят от половин километър разстояние... а в България количката беше неудобство - трябваше да подтичвам с нея дори и по светофарите, чувствах се тежкотоварна... Не коментирам незадоволителните условия по детските площадки, които често са като съоръжения за нещастни случаи (пейки с липсващи дъски и стърчащи пирони, по които се катерят децата, пързалки с липсващи стъпала, цимент...)

И оправданието за много проблеми е, че държавата е бедна... А в същото време внушението е, че по всички икономически показатели сме от отличниците...

Гане, наистина скандален случай е този с отказа на смяна на името с подобен аргумент. Не бях чула за него.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #499 -: Декември 07, 2012, 20:19:16 pm »
Ох, Боби, хем не четете, хем сте готови да спорите за всяко едно нещо. В специални документи, вида на документа искаш ли да ти го покажа? Отвори и прочети бе, пише си, в немската преса :?
И да, няма да видиш инвалиди, по простата причина, че няма как да се придвижват, и да, това казах и написах и аз, както и че това е дискриминация в чист вид. Още нещо дето съм написала, ще преповториш ли?
То бива желание за спор, ей така за самия спор, ама чак толкова не бива, честно :?
Да вида на документа -кажи какви документи става дума, интересно ми е. Какво толкова те попитах, че те ядоса така? Казваш нещо, питам за да разбера и вместо с думи прости да ми отговориш пишеш обяснения, което пък ми говори, че и ти не знаеш за какво става дума. Ще си го потърся сама, мерси.

За инвалидите се съгласявах с Чандра, какви спорове ти се привиждат не знам. Не знам какъв ти е на теб проблема, ама започва да ми писва този навик дето си придобила да ме обвиняваш в неща съществуващи само в твоето въображение. Ти дори не беше писала за инвалиди, защо реши, че ти споря нещо? Така и Елена обвини  в неща, които очевАдно не беше разбрала. Ай стига вече, спри се малко, прочети, брой до 10 и пак прочети и току виж си видяла, че никой не ти спори за това, за което казваш.
« Последна редакция: Декември 07, 2012, 20:22:41 pm от Bobbie »