Аааа, Боби, сигурна ли си, че при вас не е разбираемо да се гледа по определен начин на даден етнос или група хора заради поведението на маса от тях? Помисли си пак хубаво. Да ти дам ли жокер? Едни такива с чалми и арабски имена.....Други жокери искаш ли или се сети? Даже за тия конкретно има не просто особено отношение, ами цяла официална държавна политика
Въобще никаква държавна политика няма за американски граждани , а и хората тук въобще не ги дискриминират. Има такива, но не е масово в никакъв случай. Познавам много жени, които ходят със забрадки, ходех с такива да уча. В университета имах колежка туркиня, която в Турция не можеше да учи ако искаше да носи забрадка и затова учеше тук. В нашата лаборатория преди няколко години работеше една такава. Педиатърката на Ивана е със забрадка, от това пациентите не са и станали по-малко нито по-малко бели. Моят личен лекар е от Пакистан и при него е тъпкано с пациенти. На 5 минути от нас има джамия и петък като се събират им пращат ченге да спира колите по улицата, че да пресичат спокойно, че са много. Никакво по-специално отношение няма към арабите. А за държавната политика вече ти казах - американските граждани са равни пред закона. Както би трябвало да е и в България и от където всъщност идват всички проблеми.
Ама викаш трябвало да ми харесва и да си трайкам и да съм "бяла и добра"? Откъде накъде?
Така ли казах? Не, всъщност аз казах, че „
отговорността трябва да си е на личностите, на тези които крадат, убиват, не си плащат сметките независимо от етноса“, а ти защо реши, че съм казала, че трябва да търпиш не знам. Аз самата не веднъж съм казвала, че не мога да понасям циганията, нито защитавам тези , които не си плащат и които крадат или лентяйстват, та не знам защо въобще си правиш труда да ми пишеш пост за неща, за които аз съм съгласна. Единствено казах, че не е вярно, че не са дискриминирани и всички пак скочихте срещу мен без нито един да се замисли какво означават думите ми. А те са прости, понеже както каза Стефи, аз съм буквалист, каквото пиша, това имам предвид, нищо странично. Ти сама каза, че свестните най-много губят от това.
Аз не съм казала, че тези, които си заслужават яда на хората са дискриминирани поне не знам да съм казвала подобно нещо. Но когато яда е, че цигани го правят, а българи като го правят няма същият яд и това е масово - ми ти на това какво му викаш? Ето вчера във вестника пишеше, че 1/2 от софиянци плащат парното, другите го крадат или не са си плащали сметките. Ми защо това не предизвиква същият гняв у тези хора? Циганите били крадяли, а българите не. Ама то не било така масово. 1/2 от тези с парно, ако не е масово аз не знам кое е. Аз нямам капка съмнение, че ако българите можеха да минат метър като малцинство или нещо от сорта,както циганите минават, щяха също толкова да крадат. Само факта, че имаме поговорка, че не е луд този, който яде баницата може да ти говори достатъчно за народопсихологията ни.
Онзи ден гледам във фейса снимка на детска площадка, вече бяха успяли да я изрисуват и съсипят, а кога бше когато ги сложиха съвсем новички - тази българска цигания също не предизвиква същият гняв. Защо? Спирките изпотрошени, блоковете изрисувани, пейките без дъски или издраскани с взевъзможни простотии. Аз се възмущавам от всяка цигания, не само тяхната, това е разликата и това е, срещу което скачам. Това е което ме дразни, а не че някой се възмутил от този, който прави подобни неща. Но нека да се възмущаваме от всеки такъв по равно, а не да говорим и после да отидем у нас да си разпломбираме парното мърморейки как циганите крадат.
Обаче няма да се промени това, аконе си учим децата. Племенникът ми откраднал от пазара някакъв шоколад и свекър ми го разказва и то пред него със смях щото нали било „детска му работа“. Ми ако моите го бяха направили първо щяха под строй да отидат да го върнат шоколада и да се извинят така, че да умрат от срам и второ щяха да са поне наказани за подобно нещо. Ама докато се смеем „детска му работа“ и възпитаваме в тях чувство за безнаказаност, не по различно от това, което нашата мила държава възпитава у циганите. Или като бащите ходят да се разправят в училише, когато децата им се държат като пълни гаменчета. Какво възпитава това у тях - същото чувство на безнаказаност и също липса на уважение към учители и институция. Та какъвто ни е народа, такива са ни и циганите
.