Боби, тук предучилищната е задължителна от 5г., ако не се лъжа. Това от 4г. мисля, че е точно за ДГ. Ама може и да бъркам, не съм се интересувала подробно.
То и тук е така,но сега пък имат и друга категория - пред-предучилищна . Тя е половин ден. Не е задъжителна, но хората се чудят как да си вредя децата, защото е добра идея, поне тук такова е мисленето и честно казано и на мен ми харесва, но май няма да се вредим. Ще опитам с това, че в къщи не се говори на английски, но ще видим.
Ми ей така се прави! Като искат да ти пробутат нещо, те карат да се бориш за него
Тук нищо не ти пробутват. Просто от много хора вече чувам, че било добре.
Боби, става дума в случая, че имаш възможност на лична преценка кое е добре и кое не е за твоите си деца. Това е много съществен момент според мен поне. Ние също трябва да можем да си преценяме за своите деца и според своя си начин на живот и удобство, ако щеш. Опция за пред-предучилищна - да. Опция за предучилищна - да. Ама задължително за всички деца, понеже циганите не можели да кажат дума български в 1-и клас - да ме прощават. Не възразявам да се създаде една обективна система за оценка например, при кое дете конкретно предучилищната е много необходима, при кое не е, а е пожелание на родителите. Примерно да се разработи тест подходящ за деца на 4 години, в който да е заложено всичко, което се очаква да може и знае едно дете на тази възраст, вкл. владеене на официалния за страната език. И който родител откаже предучилищна - бам един тест, ако детето го покрива, може и да не ходи. Ако не го покрива - ходи. Просто, лесно и удобно.
Не да ми натрисат поредното "задължително", понеже пак циганите са в издънка за поредното безобразие спрямо собствените им деца. С тях да се разправя държавата, не с мен. Аз моето си го гледам добре и кое Е добре за него - решавам аз, при това не възразявам да докажа на държавата, че наистина си гледам детето читаво. Да няма "скрито-покрито". Нищо против. Мен ми е ясно кой ще "гори" на подобни тестове, та не ме бърка, няма да е Дани, ами Хасанчо.
Чисто пък по целесъобразност. И без друго е претоварена системата сега, няма места в ДГ, в предучилищните групи като цяло... Та всеки съвестен родител, който доброволно се отказва да донатоварва системата - би трябвало да им е "добре дошъл". Хем така ще отвори място за децата на родители, които искат да се възползват от тази опция, но сега не могат щото нямало места.