0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: "Оценка на моториката" на днешната бълга
« Отговор #380 -: Ноември 26, 2012, 09:25:16 am »
И аз смятам, че Белене е обвързана с твърде много интереси : от една страна Европата, на която се утрепахме да лижем задниците. Само като се замисля Гърция какви ги върши и как цяла Европа им се кланя като че ли са най-безценната държава в съюза, то не беше опрощаване на дългове, то не бяха заеми, само ги говорят как не изпълняват ангажиментите си и въпреки това им блъскат банките с финансиране от ЕС. От друга страна са братушките, към които още си имаме пъпната връв от преди 89-та, кой каквото ще да разправя. От трета страна са американците с промитите им мозъци и съответно Дянков, който си е с типично  мислене :? което не знам до каква степен е приложимо тук. По-нагоре в темата и говорихме за това кой как вижда нещата тук и извън страната.
Ама пък си мисля, че реално Белене е неудобна на почти всички страни, защото како каза Бърди - ако направим още една АЕЦ ще станем доста силни енергийно и съответно по-независими, а като гледам половината заинтересовани нямат такова желание. Удобно им е да сме зависими и да им ходим по гагата. Започнем ли да изнасяме енергия току виж забогатеем и после ЕС не могат да  ни водят за носовете за щяло и нещяло.
Иначе не съм съвсем съгласна, че руснаците не знаят - те имат опит по метода "проба-грешка" - всички закони за изграждане на газови трасета са произлезли сякаш от там - писани с кръв дето се вика :D Та и тия за АЕЦ-ите също. Козлодуй също руснаци май са го строили и както виждаме за сега работи без проблем. :? Аз също не съм съвсем сигурна как ще взема решение на въпроса на референдума, но и те промениха формулировката. В началото беше За и Против Белене конкретно, а сега ако не се лъжа е за и против АЕЦ изобщо в Бг, което значително променя нещата. В Белене са наляли много средства, които ако не за АЕЦ е редно по някакъв начин да се оползотворят, а не да се остави да изгние с годините.
P.s.: По отношение на по-чист метод за производство на енергия - атомната е най-чиста от всички, е  изключение на възобновяемите енергийни източници. Само дето от ВЕИ е скъпа и НЕК я изкупува на много високи за сега цени, тъй като инвестициите са доста големи, това пък вдига крайната цена на електроенергията :? Абе наистина много въпроси... И май наистина хората ще оперем пешкира на тия дето всъщност ще вземат крайното решение. Всички знаем, че референдума не е с бог знае каква тежест, така че дори и хората да кажат ДА за АЕЦ, нищо не им пречи на управляващите да кажат : "Да да, ама не"...
« Последна редакция: Ноември 26, 2012, 09:28:21 am от julia_m »
*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #381 -: Ноември 26, 2012, 12:45:52 pm »
джулия, аз тъкмо за възобновими източници говорех. все още е скъпа тази енергия, но пък и ние нищо не правим по въпроса. даже не зная дали си покриваме ангажиментите пред ЕС.
*
« Отговор #382 -: Ноември 26, 2012, 13:37:09 pm »
Елена така хубаво си ги покриваме, че вече НЕК преговаря /т.е. заставя/ собствениците на тези съоръжения да продават генерираната от тях ел. енергия на по-ниска цена от досега предвидената. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #383 -: Ноември 26, 2012, 13:50:06 pm »
това е една прекрасна новина, къде я таз енергия от възобновими източници? кой я произвежда? съвсем сериозно питам.
*
« Отговор #384 -: Ноември 26, 2012, 14:18:10 pm »
Ами как къде е - има инсталации из страната бе душа.  :lol: Фотоволтаици, ветрогенератори.

*
« Отговор #385 -: Ноември 26, 2012, 14:19:41 pm »
И ВЕЦ-овете.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
« Отговор #386 -: Ноември 26, 2012, 14:25:08 pm »
И ВЕЦ-овете.
Правилно. Пропуснах ги тях, че не са толкУ "модерни" като другите, но са баш същото по същество и у нас не са никак малко. Даже и частни има, но сега не помня точно къде бяха показали един такъв ВЕЦ. Ама има де, не е кЪт да няма. ;)

*
« Отговор #387 -: Ноември 26, 2012, 14:29:34 pm »
Последните две, а може би и три години има бум на строеж на паркове с възобновяеми източници на енергия.В Плевенско има места където от далеч се виждат бели точки, като приближиш множество ветрогенератори.Около нас построиха няколко парка за Фотоволтаици, така че да препокрили сме изискванията на ЕС дори.Хич и не сме назад по тозипоказател.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #388 -: Ноември 26, 2012, 14:36:02 pm »
По Добруджа е пълно с ветрогенератори
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #389 -: Ноември 26, 2012, 15:00:47 pm »
чудно. а вецовете не знам колко са "зелени" като се има предвид какво се унищожава при строенето на язовири и каскади, но нейсе, по-добре от въглища и бензин.
*
« Отговор #390 -: Ноември 26, 2012, 15:10:21 pm »
Има вецове, при това не малко на брой и в родопите и в стара планина на реки, не е необходимо да е голяма язовир или каскада. А язовирите в основното си приложение са за питейна вода, после ВЕЦ. Поне до колокото аз знам. В последните 20 години не знам да е правен язовир и ВЕЦ... с едно доста нашумяло изключение де.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
« Отговор #391 -: Ноември 27, 2012, 14:07:03 pm »
Ех, имали сме и нещо положително. Така е, напоследък като се скарам и хората започват да изтъкват и някои хубави нещица и не смеят да се оплакват много много, защото си знаят, че съм наблизо и дебна  :lol:
Щом и мъжа ми спря да се оплаква  :lol: osi_4

Вижте как хубаво се завъртя темата, имаме си тук таме някои нещица  :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
« Отговор #392 -: Ноември 27, 2012, 15:59:32 pm »
А какво мислите за задължителната Детска градина от 4г възраст? Аз съм против да ме задължават да си пращам детето. Не разбирам каква им е идеята, при това, че нямат и места за всички.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #393 -: Ноември 27, 2012, 16:07:08 pm »
А какво мислите за задължителната Детска градина от 4г възраст? Аз съм против да ме задължават да си пращам детето. Не разбирам каква им е идеята, при това, че нямат и места за всички.
ми тя е реално предучилищна. Те просто ползват градините за места, в които да го правят, понеже децата са малки и може да имат още нужда и от сън.Ако те задъжат на преучилищна, да седят на чинове, по-различно ли ще е?

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #394 -: Ноември 27, 2012, 16:16:35 pm »
Боби, тук предучилищната е задължителна от 5г., ако не се лъжа. Това от 4г. мисля, че е точно за ДГ. Ама може и да бъркам, не съм се интересувала подробно.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #395 -: Ноември 27, 2012, 16:19:20 pm »
В някой предучилищни групи са и на чинове, някъде са по половин ден на друго място цял. Въпроса е в задължаването, ако нямам избор ще го пратя естествено, но като може да е с някой в къщи, защо да си създавам главоболия с "изграждане на имунитет" и други толкова "положителни" добавки? Защо държавата ще решава за моето дете, като иска да участва в отглеждането да вземе да му купува дрехи и обувки примерно, защо с възпитаване по нечий модел? Това си е моето дете или пак нещо се мъчат да вкарат циганчетата и не намират друг вариант?!

sixsens Да, така е.
*
« Отговор #396 -: Ноември 27, 2012, 17:26:51 pm »
м - и, твоето дете е 2011 родено, нали? Задължителната предучилищна от 4 годишна възраст не го лови.  :wink: Тя ще е задължителна за родените през 2012 и нататък.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
« Отговор #397 -: Ноември 27, 2012, 17:59:00 pm »
Smaraidi благодаря, това съм го пропуснала, ама пак съм възмутена.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #398 -: Ноември 27, 2012, 18:07:05 pm »
М-и, точно заради циганчетата е направено.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #399 -: Ноември 27, 2012, 18:25:39 pm »
По-скоро уеднаквяват отново с ЕС - в Англия е същото.

"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho