И аз смятам, че Белене е обвързана с твърде много интереси : от една страна Европата, на която се утрепахме да лижем задниците. Само като се замисля Гърция какви ги върши и как цяла Европа им се кланя като че ли са най-безценната държава в съюза, то не беше опрощаване на дългове, то не бяха заеми, само ги говорят как не изпълняват ангажиментите си и въпреки това им блъскат банките с финансиране от ЕС. От друга страна са братушките, към които още си имаме пъпната връв от преди 89-та, кой каквото ще да разправя. От трета страна са американците с промитите им мозъци и съответно Дянков, който си е с типично мислене
което не знам до каква степен е приложимо тук. По-нагоре в темата и говорихме за това кой как вижда нещата тук и извън страната.
Ама пък си мисля, че реално Белене е неудобна на почти всички страни, защото како каза Бърди - ако направим още една АЕЦ ще станем доста силни енергийно и съответно по-независими, а като гледам половината заинтересовани нямат такова желание. Удобно им е да сме зависими и да им ходим по гагата. Започнем ли да изнасяме енергия току виж забогатеем и после ЕС не могат да ни водят за носовете за щяло и нещяло.
Иначе не съм съвсем съгласна, че руснаците не знаят - те имат опит по метода "проба-грешка" - всички закони за изграждане на газови трасета са произлезли сякаш от там - писани с кръв дето се вика
Та и тия за АЕЦ-ите също. Козлодуй също руснаци май са го строили и както виждаме за сега работи без проблем.
Аз също не съм съвсем сигурна как ще взема решение на въпроса на референдума, но и те промениха формулировката. В началото беше За и Против Белене конкретно, а сега ако не се лъжа е за и против АЕЦ изобщо в Бг, което значително променя нещата. В Белене са наляли много средства, които ако не за АЕЦ е редно по някакъв начин да се оползотворят, а не да се остави да изгние с годините.
P.s.: По отношение на по-чист метод за производство на енергия - атомната е най-чиста от всички, е изключение на възобновяемите енергийни източници. Само дето от ВЕИ е скъпа и НЕК я изкупува на много високи за сега цени, тъй като инвестициите са доста големи, това пък вдига крайната цена на електроенергията
Абе наистина много въпроси... И май наистина хората ще оперем пешкира на тия дето всъщност ще вземат крайното решение. Всички знаем, че референдума не е с бог знае каква тежест, така че дори и хората да кажат ДА за АЕЦ, нищо не им пречи на управляващите да кажат : "Да да, ама не"...