0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #360 -: Ноември 22, 2012, 01:30:41 am »

Дянков е умен мъж.
Това, което му липсва е -визия, инстинкт.
Дянков е технократ, и финансовата стабилизация на Бг в настоящия момент е негова изключителна заслуга. Но и плод на жертвата на старото поколение, което живее в истинска мизерия, непозната за страна от ЕС.
Но Бг се нуждае от кардинален план за развитие, визия за бъдещето си, приоритети.
Без да се заемат разумно пари и влагат в приоритетни сектори, Бг няма бъдеще- трябва да намерим собствената си ниша, и да печелим от това, вместо да каним алчни да ни експлоатират "на ишлеме" и да създават фалшива картинка на "благополучие".

Дали е умен,или умно го съветват?Ама много изцепки направи,оставете визията.Разбута Държавния резерв(не стана ясно коя дупка запълни),а после прехвърли 2 милярда лева от ЗК (това са пари за здраве)към резерва.
Искаха му оставката онези дни,а той обявява,че не се плашел от това,недосегаем бил.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/11/19/1950426_lekari_i_pacienti_poiskaha_ostavkata_na_ministur/

И в същото време осигурените за здраве хора не получават нищо адекватно.Пакета услуги си е същия от години,а вноските изчезват.
Ми-заради неговата политика сега ни съдят руснаците.
А ББ пак го канят във Вашингтон.

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
« Отговор #361 -: Ноември 22, 2012, 01:56:07 am »
абсолютно съм съгласна, че ни трябва стратегия, идея, концепция за бъдещето, фантазия какви искаме да сме. тогава може и по-голяма част от нас да видят смисъл в това да полагат усилия.

за мен проблемът в момента е, че освен "дайте да построим една магистрала" друга визия за държавата няма, а и не мисля, че това правителство може да предложи такава.
« Отговор #362 -: Ноември 22, 2012, 07:18:01 am »
Малко ми се виждат множко 200 км, но като се замисля то в щатите всичко е мега, та може и на 300км да работят  :lol:
Истината е, че дори и в Бг има хора, които всекидневно пътуват по 300 километра в двете посоко, за да работят. Визирам доста познати, които живеят в Пловдив, но работят в София и пътуват всекидневно. Имам и такива, които живеят в Благоевград и пак всекидневно пътуват.

Jbrul - проблемът е донякъде свързан и с човешките ресурси, колкото и странно да ти звучи, поне в сферата, в която работя - ИКТ. В момента в София е изключително трудно да се намерят програмисти на нужното ниво. Отворихме офис в Пловдив миналата година, и какво ? След успешно шестмесечно набиране на кадри, вече и там няма откъде да намерим. Реално, ресурса изтече в чужбина, няма какво да се лъжем, и доволно много млади и кадърни хора заминават, включително и мои бивши колеги вече са по Щатите, Канада, Германия...
А без млади, умни, работливи и предприемчиви хора една държава не е за никъде, няма развитие. Малко сме тези, които останахме да се борим с вятърните мелници.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #363 -: Ноември 22, 2012, 09:02:43 am »
rally_pat имах в предвид километрите в едната посока "на еди колко си километра да работят", т.е. цитираните километри са амо в едната посока, както и звучи цитирания пост на Лидия.
Млади, умни и образовани хора в България твърдя, че все още има. Верно е че са "изтекъл" ресур с за чужбина, но  не е вярно че тук е останал "негоден материал".
Друг е въпроса, че често у нас се набирт млади хора с много висока квалификация за отговорни длъжности и за нула пари, а често търсенето е на супер квалифицирани хора за супер смешни длъжности и пак за нула пари. Това важи с пълна сила за всичко де що е извън София. Факт.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
« Отговор #364 -: Ноември 22, 2012, 12:08:04 pm »
Рали,ами ето ти го тоя "порочен кръг" - вие търсите сега,или в определен исторически момент.Младите ,умни и квалифицирани хора не могат да гадаят точно кога ще се появи тази така търсена работа и като не я виждат,тръгват по белия свят да си я търсят.Друго е когато има предложения за работа,да има динамика в търсене на работа при по-добри условия,ама то не е така. Да не говорим,че нашите университети са много далече от реалните нужди  от специалности.Поне повечето са така.Както виждам и не искат и да се променят,да не говорим за връзка университет- бизнес.
За дянков няма да се изказвам,но не са прави тези от лекарския съюз,когато казват,че той трябва да им извърши реформата.Ще ме извиняват,но всяка година парите за здраве се увеличават и точно това е работата на дянков,но услугата нито става по-доблра,нито по-достъпна.Е,май са им доста дупките,ама не им се иска и да ги запълват.
/www.mamaibebe.com][/url]
*
« Отговор #365 -: Ноември 22, 2012, 12:30:54 pm »
Колко здравни министри тръгнаха да я правят тази реформа? Всички! И всеки път, като се стигне до затваряне на болници (а то е неизбежно) - реват, то стачки, то чудеса. А после - къде са парите?
Ние сме Параграф 22.
*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
« Отговор #366 -: Ноември 23, 2012, 10:26:30 am »
Както виждам и не искат и да се променят,да не говорим за връзка университет- бизнес.

Ще те помоля през 2-3 дни да отваряш страницата на Технически университет София и да четеш новините там.
Дни на кариерата, дни на отворените врати и т.н. Съществува нещото наречено кариерен център... По голям проект се направиха огромни ремонти на много лаборатории и сгради на редица университети. Нов библиотечно информационен център за вашите деца. Ама то е ясно, че няма от къде да ги знаете тези неща. Върнете деня на първия учебен ден и вижте новините какво отразиха. Президента откри новата учебна година всичко останало. Дръпна страхотна реч и никой нищо не разбра...освен присъстващите. И какво лошо има в това да се режат ленти? Това значи, че нещо е направено  :). Медиите разбиват психиката на народа, все повече се убеждавам в това.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
« Отговор #367 -: Ноември 23, 2012, 11:06:12 am »
Съгласен съм и с това,което казваш,Лидия.Някои университети,може би повечето се преориентират към нови форми,нови канали,нови методи.В СУ се провеждат така наречените Харвардски курсове-много,много полезни за младите специалисти и студенти.Но всичко това-сега! А ,само малко като се върне времето назад и виждаме същите стари специалности ,далече от реалните нужди.Дано греша,но поне това е моето впечатление. А,за "по-големичките" да се квалифицират не виждам голям избор.Една програма "Аз мога повече" с безплатни ваучери,което е добре,но погледнете списъка с предлаганите обучения.Стандартно,доста "соц." според мен.Мое мнение.
/www.mamaibebe.com][/url]
*
« Отговор #368 -: Ноември 23, 2012, 11:14:31 am »
Аз не съм съгласна за програмата "Аз мога повече" има много хубави предложения за основи в компютърни програми или направо за цялостно разучаване, за специалисти по компютри и разни подобни, но трябва да прочетеш харктеристиката на самия предмет който си си избрал.Поне аз тези гледах.

Колкото до университетите много си зависи.В УАСГ(ВИАС) има също кариерен център, но там практиката е различна.Още докато учиш преподавателите си набелязват студенти и ги взимат на работа във фирмите им.Поне в Геодезията беше така.

*
« Отговор #369 -: Ноември 23, 2012, 11:25:12 am »
За мен мен беше голяма крачка назад в близкото минало, където масово се откриваха филиали  в страната, от което в крайна сметка само се увеличаваха хонорарите на преподавателите.

Друго, което се сещам е в близките дни говорителя на НАП обявяваше как имало студенти с прекъснати здравноосигурителни права, защото между средното и постъпването във висшето училище не знаели, че трябва сами да си плащат.
И какво става - учат в профилирани гимназии, научават  един куп  нужни и ненужни неща, а никой не ги е научил на практичните неща в живота - неминуемо всеки се сблъсква с попълване на документи по образец, дали ще е платежно в банка или ДГ.
*

lidia

• 2959
« Отговор #370 -: Ноември 23, 2012, 14:26:18 pm »
Тара според мен за практичните неща в живота и особено дали са здравно осигурени децата им, би трябвало да се интересуват родителите им и от тях да научават тези важни неща. Нали не си мислиш, че един професор ще им чете лекции за това, как да си попълни формуляра някъде.  :) Нали, записал е компютърни системи например. Редно е модула на обучение по програма да включва разните му там математики, физики, компютърни системи, програмиране и т.н. Де да сложим тука как се попълва формуляр и плащат ли ви осигуровките от ВУЗ-а. В гимназията е същото. Имат си учебен час по програма. Общите неща в живота са за родителите.

"Аз мога повече" е една прекрасна програма. Да ти платят 6 месечен курс по език или каквото и да било е една чудесна възможност за всеки един човек. Имам наблюдения. Правилата се спазват и текат непрекъснати проверки от бюрата по труда. Поне в езиковия център в който аз ходя беше така. В месеца идваха по няколко пъти без предупреждение, за присъствия и отсъствия на записалите се и получилите пари по програмата.

Нещо много отрицателно. На докторантите не се плащат осиуровки и не им тече стаж през трите години на обучение. За съжаление това е един огромен минус, в следствие на някой си преди години, който е решил да спести някой лев държавни пари. Не ми споменаха името му, въпреки моят напън да го разбера все пак кой е този индивид  :lol:.
« Отговор #371 -: Ноември 24, 2012, 00:51:06 am »
На референдума какво ще правим?Хич не съм наясно кой какви комисионни и какви интереси гони,а и не знам колко ще струва без Белене и със Белене... 8O
Обаче ни искат мнението.

Чудя се-може ли нормален човек да поръча нещо да се строи, без изобщо да знае колко ще му струва?
Защо ли е този иск за 1млрд? Ясно е, че е несъстоятелен!
Обаче руснаците не правят нищо току-така. Защо ли бе създаден прецедент, за да се създаде парламентарна комисия, която да разследва договорите около АЕЦ "Белене"? Нещата почти бяха заметени под килима. А сега? Абе, много въпроси!
« Последна редакция: Ноември 24, 2012, 00:54:47 am от kisela_2000 »

*
« Отговор #372 -: Ноември 24, 2012, 02:15:13 am »
и защо не се изследват възможности за малко по-безопасни източници на електроенергия, а се забиваме във фракинг и ядрена централа. щом японците не можаха да построят читава такава, защо си мислим, че руснаците (с техният опит в строенето на такива съоръжения) ще го направят? защо енергетиката ни да е изцяло зависима от русия?

лидия, колкото до докторантите - аз бях такъв в СУ. за размера на стипендията няма да говоря, но се даваха платени часове, на хора, които не са докторанти. за нас нямаше дори една стая където да се "помещаваме", но ни питаха що не идваме в университета, но по-важното е, че не ни използваха по предназначение. на студените им беше по-интересно и полезно с нас, но на част от нас не ни даваха часове, защото това не зависи от студентите, а от ръководителя ти. та така се пилеят възможности и ресурси.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #373 -: Ноември 24, 2012, 05:04:50 am »
Нещо много отрицателно. На докторантите не се плащат осиуровки и не им тече стаж през трите години на обучение. За съжаление това е един огромен минус, в следствие на някой си преди години, който е решил да спести някой лев държавни пари. Не ми споменаха името му, въпреки моят напън да го разбера все пак кой е този индивид  :lol:.

Може и да не идва от там, понеже тук е същото. Като имаш предвид, че в биологичнитеч науки например, докторантурата ти е слята с магистърската степен т.е. получават се около 6 години загуба.

*
« Отговор #374 -: Ноември 24, 2012, 07:54:32 am »
За референдума, честно казано и аз не знам какво ще питат нас, те толкова време свободно имаха да се джавкат с години и сега ние какво ще решим.....

Лиде, направо говориш като академик вече :D - има програми и талкоз. Мисълта ми беше, че училището ясно преподават си по план, родителите имат основна роля да възпитават, но не всички могат, ако са някои природно прости няма какво да дадат или ако направим аналогия с темата за сексуалното здраве - в къщи табу, в училище нямат време, че учат по програма.
*

lidia

• 2959
« Отговор #375 -: Ноември 24, 2012, 10:07:06 am »
За референдума, честно казано и аз не знам какво ще питат нас, те толкова време свободно имаха да се джавкат с години и сега ние какво ще решим.....

Мое мнение, ще оберем отговорността за нещо което те ще решат..., ноооо не съм го казала аз  :lol:
*
« Отговор #376 -: Ноември 24, 2012, 10:54:06 am »
За осигуровките след училище моята майка знаеше, че се прекъсват, записах се в бюрото по труда и така докато ме приеха студентка.Нямам и един месец прекъсване на осигуряването си.

За Белене, не знам наистина не знам.Живея в Плевен, близко сме до района, знам какви бяха надеждите на хората, защото Белене ще донесе много съпътстващи инвестиции и работни места, хората се надяваха.Имайте в предвид, че Белене е едно малко красиво градче, но там хора няма, защото няма работа.

Далаверата там е огромна и аз се чудя кой с кой не се разбра и защо след вкарване на толкова пари там, защото се вкараха огромни суми, всичко се спира.Имайте впредвид, че до площадката има изградени всички нужни инфраструкторни обекти за помощ на строителството.Аз съм много раздвоена.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #377 -: Ноември 24, 2012, 23:56:19 pm »
За осигуровките след училище моята майка знаеше, че се прекъсват, записах се в бюрото по труда и така докато ме приеха студентка.Нямам и един месец прекъсване на осигуряването си.

За Белене, не знам наистина не знам.Живея в Плевен, близко сме до района, знам какви бяха надеждите на хората, защото Белене ще донесе много съпътстващи инвестиции и работни места, хората се надяваха.Имайте в предвид, че Белене е едно малко красиво градче, но там хора няма, защото няма работа.

Далаверата там е огромна и аз се чудя кой с кой не се разбра и защо след вкарване на толкова пари там, защото се вкараха огромни суми, всичко се спира.Имайте предвид, че до площадката има изградени всички нужни инфраструктурни обекти за помощ на строителството.Аз съм много раздвоена.

Белене е ключов проект за България. Козлодуй си работи почти 30 години без проблеми.
Няма алтернатива на ядрената енергия, поне в близкия половин век. И за Бг, силно зависима от внос на енергоресурси.
Проекта бе спрян от Америкосите и техните подлоги в Бг. Ние Бг все имаме нужда да се "кланяме" в някоя посока- преди бе на Изток, сега- много по на Запад. Все същото е.
От друга страна, руснаците искат несъразмерно много. От трета страна- много страни в ЕС имат полза и нужда от бедна, мизерна България. Без глас. Искат ТЕ да определят нашето бъдеще, но без нас. Никой няма изгода от това, Бг да изнася ток за милиарди евро във всички посоки.

Няма по-голямо политическо решение от един атомен проект. Белене може успешно да се приключи- но трябва да се мисли, смята, заема с ум. Да играем едните срещу другите, но в наша полза. Защо никой не пита, например, Швейцарците как, с кого, и на какъв икономически принцип си работят 3-те атомни електроцентрали?? трябва ли пак да откриваме велосипеда? ... но затова се иска повече от една мозъчна гънка.

"Статойл", норвежката, е ДЪРЖАВНА фирма. Това не и пречи да е невероятно печеливша, с невероятно управление, и всички данъци-пряко в норвежката хазна. А не в джобовете на мафиози с бели чорапки.
Какво пречи на Дянков и Ко да направи БЕХ абсолютно държавен, с правилно управление и раздел "Ядрена Енергетика" вътре? Нищо. Но, Дянков е "роб" на Америкосни икономически теории. Но ние сме Европейска нация, в ЕС. Толкова ли не можаха да предвидят,че, след затварянето на блокове в АЕЦ-а ( след влизането в ЕС) ще има недостиг на мощности, и ще трябва да се строи наново? или разширява вече съществуващото? толкова ли мозък трябва?

Без заеми, Бг не може да се възроди- но заеми насочени за развитие, което ще генерира пари. А не заеми, поредните "богоизбрани" да си купят нови яхти в Монако.
« Последна редакция: Ноември 25, 2012, 00:11:56 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #378 -: Ноември 25, 2012, 02:51:30 am »
Заимствах този абзац от друг сайт , а колегата го е взел от руски сайт.Не ,че е нещо ,но обяснява много неща. Освен това и ние си ги знаем.И все пак: "Oтказ от строительства АЭС выгоден прежде всего американцам. В Болгарии работают две американские ТЭЦ. Национальная электрическая компания (НЭК) обязана в соответствии с условиями договора выкупать всю производимую на них электроэнергию по исключительно высоким ценам. Если АЭС "Белене" была бы построена, то, считая от сегодняшнего дня, через десять лет американские ТЭЦ оказались бы полностью ненужными. Напротив, отказ от "Белене" гарантирует им стабильный рынок."

Необходим е независим и напълно открит одит на енергийния договор, наречен от Гоце "голям шлем". Да се види какво са подписвалиР.Овч.,Станишев,Първанов.Процесът на одитиране, както и резултатите да са прозрачни и да се следят непрекъснато от всички българи.
Тогава чак могат да ни карат да взимаме отношение по въроса,когато се знае кой какво е подписал. Има политически цели и в референдума за АЕЦ "Белене",а въпросът е икономически.Някъде прочетох,че щял да струва 30 милиона лева,и пак ние ще плащаме за свадата между ББ и СтаниШеФ...

*
« Отговор #379 -: Ноември 25, 2012, 22:33:36 pm »
кисела, напълно си права, но кога каквото и да е в българия е било прозрачно? цялата ни държава е пропита от тайни и параноя, ще кажеш, че кой знае какво пазим и крием. идеята за отвореност се ползва като клише по време на предизборни кампании, но само когато не се плашим с апокалиптични истории. тежко наследство имаме и си го носим в главите си.