Досадно конкретно пак
Месечни добавки и помощи за деца, според "ЗАКОН ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО ПРИ РАЖДАНЕ, ОТГЛЕЖДАНЕ И ВЪЗПИТАНИЕ НА ДЕЦА"
На самотни родителиЧл. 18. За децата, отглеждани от самотен родител,
при спазени условия по чл. 14, се
предоставя допълнителна месечна детска добавка в размер на 50 на сто от основния размер на добавката, съобразно възрастта на детето, от момента на неговото раждане.чл.14 гласи следното:Чл. 14. Месечни добавки за деца се получават при следните условия :
1. месечният доход на член на семейството за предходния месец да не е по-висок
от месечния необлагаем доход по Закона за облагане доходите на физическите лица;
2. направените разходи за детето през месеца да са в размер не по-малък от
размера на месечната добавка;
3. един от пълнолетните и работоспособни членове на семейството да е работил
поне пет дни от месеца, предхождащ този, за който се получават месечни добавки , с
или без трудово правоотношение или по програма за обществено-полезна дейност, или
да е учащ се или отбиващ редовна или алтернативна военна служба;
4. да са изпълнени изискванията за добри грижи, в т.ч. здравни и
образователни, съобразно възрастта на детето.
По точка 3 и 4 от чл. 14 ми е трудно да си представя как драгите цигани са изпълнили нужните условия, ама нейсе...няма да издребняваме сега.
Понякога и по т.2 не ги изпълняват, зависи от размера на "добавката".
rtfrtf, абсолютно правилно е отговорено на разведената жена, поне по смисъла на закона. Ако ще обсъждаме моралната страна на някои житейски ситуации вече е друг въпрос.
Има си специален раздел за подпомагането на разведени родители по вече цитирания закон, упражняващи родителските права. И всъщност то това не е и не следва да бъде подпомагане на самия родител, а на детето, като родителят е ползвател на дадени права за непълнолетното си дете... Ако те интересува - мога да ти намеря точния текст, прясно съм запозната както се казва
Но да, аз не съм самотен родител в момента, детето ми си има баща, който надлежно е признал че това дете е негово, има си куп задължения към същото, задължен е със съдебно решение да ги спазва и пр. И един развод не ме прави мен 'самотен родител", аз в действителност и не съм, просто вече ние тримата /или колкото сме там/ не сме едно семейство само. Ако недай Боже почине баща му, или аз /докато Дани е непълнолетен, или под 20 г., но учащ/ - друго положение. Ако не бяхме женени, или в акта за раждане на моя, син вместо името и данните на баща му - фигурираше текст :"баща неизвестен" - пак е друго положение.
Всъщност, ей тази опция ползват нашите цигани, заради оцветения по-горе в червено текст
Аз, ти и коя да е от нас тук - няма в акта за раждане на едничкото си дете /или няколкото/ да впише по своя воля и по воля на партньора си /все едно имаме ли брак с тях, или не/, че бащата е "неизвестен", само за да смучкаме помощи. "Културните особености" на циганите обаче изобщо не им докарват "вътрешни терзания" да го правят това. И те го правят естествено.