Гане, отговарям ти тук, защото в другата тема ще оспамим наистина...
Изключително много и по различни поводи се вбесявам, когато институциите на ЕС вменяват на нашата държава задължения по "спазване на права" за нещо и на някого, когато за спазването на тези същите права - се налага изразходването на БЮДЖЕТНИ СРЕДСТВА, генерирани от всички български данъкоплатци.
Примери за това да искаш само...
Искали да си раждат у дома асистирано една група гражданки, малко на брой. Останалите гражданки, мнозинството при това - искат по-добри условия в болниците. За двете неща - следва да се заплати от бюджета и данъците на българските граждани и съвсем логично е пари "да се налеят в посоката", в която желае мнозинството, а не малцинството. И преди някой "хипер-европеец" да ми заподскача, че ЕС изисквали това и онова от нас, понеже давали пари - да изясним, че в сфера "здравеопазване" - няма, не е имало, няма и да има никакви фондове за усвояване, никакво субсидиране, подпомагане и пр. даване на пари под някаква форма, че да си ги наливаме в здравеопазването.
Следователно - ЕС, в лицето на всичките си институции - няма никакъв легитимен мотив, да налага на мнозинството български граждани за какво да харчат парите събрани от собствените им данъци, след като те желаят да ги дадат за други, по-важни за тях самите неща.
Имали право тия ми ти жени да си раждат у тях асистирано. ОК. Ама не е вярно, че това им право може да бъде осигурено БЕЗПЛАТНО. Може само, ако е
неасистирано, а никой от нас и в ЕС не желае това. ОК. Осъждат България, принудени сме да шибнем един закон, който им разрешава да си раждат у дома асистирано и се почва... Аз искам да раждам у нас, ама ДЪРЖАВАТА не ми е осигурила квалифицирани специалисти за целта, ама раждайки у нас нещата се закучиха, трябваше ми спешна лекарска намеса, ама тя ДЪРЖАВАТА не е осигурила възможност линейката да дойде за нужното време и да е оборудвана както спомена, че е виждала Д-р Даскалова в чужбина, а не както е виждала у нас, вследствие на това аз пострадах, бебето ми умря...и пр. Бъдете сигурни, че следващите искове по въпроса, ако се разреши това в България ще са точно от този вид - как само на хартия имат такова право, ама напрактика "шибаната" ДЪРЖАВА пак им го нарушава по гореспоменатите причини. И ще я осъдят другия път за починало бебе при домашно раждане, което е законна практика, ама се е стигнало до смърт поради невъзможност държавата реално да осигури нужните асистиращи специалисти, реанимобили и каквото там се налагало. И ще ни съдят до откат и все ще сме си осъдени, глобени и така до безкрай.
Припомням на драгите съфорумци, че България изобщо беше приета в ЕС по политически причини, въпреки пълната яснота, че като икономически възможности не покрива никакви критерии за нищо!!! В следващия момент ЕС някак "забравя", че изисква от нас спазването на някакви "права" за сметка на продънения ни бюджет, за сметка на мнозинството пълнещо същия този бюджет и това мнозинство - все няма права по този повод. Права има все някое "малцинство" и това е...
Ако ЕС тооолкова е загрижен наистина за спазването на правата на това и онова "малцинство" - моля, да поеме разходите по осигуряване спазването на същите! Ако не може да го направи и разходите ги поема НАЦИОНАЛНИЯТ ни бюджет - моля да се съобрази, че мнозинството решава за какво ще отива този бюджет и така е редно и нормално навсякъде по света.
Понеже ЕС - ей така "пази правата" и на циганите - те им "пазят правата", а ние плащаме за същите тези права в БРОЙ! От националния си бюджет, от данъците си, не от митичните еврофондове. Ей така "пази правата" и на групичката която коментирахме в другата тема - НИЕ сме длъжни да плащаме, пък те са длъжни да ни "нашокват канчето" както казва
mini по повод това колко сме зли и нетолерантни, неевропейци, тъпанари, тъмни балкански субекти и пр.
Моето дете обаче - няма права да получи зъболечение по НЗОК от типа, който казваш ти Гане, явно защото не ми е хрумнало да осъдя държавата по този повод точно, че го дискриминира. Еми да взема и аз да подам иск тогава точно затова...то друго не ми остава. Освен да платя в брой де. Както обикновено, щото не съм "малцинство" в ЕС, а редова идиотка...