Е, наистина вече ми е смешно, чета и виждам как си говорим за едно и също и дълбоко недоумявам за какво се разправяме често, често, ама нейсе.
И аз в отбора на "пчеличките" да се запиша
, на 20г. бях когато живеех отделно /под наем/ и въпреки, че нямаше особен проблем да ме издържа мама докато учех, след година редовно следване се прехвърлих "дистанционно" /задочно/ и си учех и си работех, та и аз като Гането - "кухненския чеиз" си го бях купила сама от заплати. И доста други неща съм си плащала сама разбира се де...
Чандра, да ти кажа тая унифицирана за ЕС здравна система как работои - все още ми е върла мъгла, кое покривали, кое не, спешно ли било, не било ли... Като тръгвам навън си правя "здравна застраховка" за периода с високо покритие за някакви дребни пари от сорта на 30лв. става дума. Ползвала съм услугата за съжаление, но за щастие пък - съвсем безпроблемно в чужбина. Предпочитам това, пред цялата бюрокрация, направо ми излиза обрив при идеята с администрация да се разправям.
julia_m , съгласна съм с позициите ти най-често 100%, понякога 99%, но като цяло - да. Имам само една "забележка". Да, големите промени се състоят от наши малки, ежедневни, непреклонни "правилни прояви", но не само. Трябва да се мисли мааалко и по-общо и извън "собствената черга". Примерно тези, които не пазят тихо от 2 до 4, защото тях не ги бърка, че ти имаш бебе, ако и да е правилно и човешко "да ги бърка", но всъщност въпросът е до обща регулация в полза на всички, а не конкретно за някого... Та по същия начин и твоето мнение, че теб не те бърка "пълната забрана за тютюнопушене" понеже бизнесът пострадал, защото теб пък ти харесва никъде да не се пуши, силно напомня на "логиката" на твоите съседи. Тях лично не ги бърка, че имаш бебе, което не значи, че не бива да се съобразят с това в рамките на разумното. Мен тази забрана примерно ме бърка, много, но не като пушач! Държа да го подчертая. Бърка ме като предприемач, лично, конкретно, точно в този момент. В лично качество - няма грижи, ще пуша само у нас и навън щом така е решено. Но когато това засяга моите възможности за бизнес, самоиздръжка, добро гледане на дете и пр. - вече не го приемам. Особено с мотив, че всичко е регулирано и уредено и без такъв закон, обаче пълнолетни хора не можели да се спогодят дали пушачи да сядат при непушачи при опция за това, не е като да няма.
Когато нямаше - да съм 100% съгласна, ама сега - извинете...
Отделно, че както и сама виждаш - цените по магазините никак не зависят от точно тази регулация
, ама безработните вследствие на нея - да. И такива има немалко, ако искаш, мога да те запозная таман с няколко такива, които нито са мързеливи, нито необразовани, просто не са извадили особен късмет точно в момента да кажем.
НЕ захващам темата за тази пуста забрана и не искам да я дъвчем наново, доникъде няма да се стигне. Давам го като пример, че сме самогъзници наистина, всеки си гледа само себе си, ако него лично нещо го устройва - не го засяга, че друг съвсем излишно ще пострада. Аз с готов, разчетен бизнес-план, осигурено финансиране за нещо конкретно...сега отначало започвам всичко, заради тази забрана и за капак - нямам грам сигурност, че тя ще се задържи И след това правителство, че да смея да инвестирам в нещо "непушаческо".
Щото ако инвестирам и пак сменят режима - пак ще съм на загуба. Освен да висна на държавна помощ и да чакам да се стабилизира положението...
САМО пример, моля да не се захваща, че е за пушенето баш. Мога още доста такива примери да дам, но по теми които не са толкова широкоизвестни, популистки, а специфични и ще е много протяжно и досадно за четящите какво обяснявам, та затова се въздържам да го направя.
Мисълта ми е
julia_m , че не е решението да отстояваш своите лични позиции и права само, без оглед на тези на околните, все едно за какво се отнася. Отстоявай ги разбира се и аз го правя, но гледам да е все пак без да вредя на други, които също се борят за нещо, искат нещо, имат право да го постигат и ако не им преча - като цяло ще сме по-добре. За какво точно говорим - все едно.
На любопитството ти по повод това, защо някой с образование тук е склонен да мие 2-3 години чинни в САЩ, вместо в България... Ами защото в първия случай, там докато мие чинии, оцелява трудно и ходи на курсове и изпити, за да си легализира дипломата примерно, или да се доквалифицира - има мотив да го прави. Знае, че миенето на чинии е наистина временно, макар и тегаво и като се напъне - няма да го върши това нещо безкрайно. В България - този шанс рядко го има и двете знаем защо. Другият чест мотив за подобен избор са нереалистичните представи, с които някои нашенци тръгват за чужбинско - как там някой ще им се поклони, ще ги назначи веднага на работа за луди пари и започва да тече отгоре им мед и масло... Втората категория - обикновено все са неуспели и плюят и "тук" и "там" и твърдят, че "никъде не ставало". До човек си е, сама го виждаш дори четейки тук. Някои се оправяме и тук и навън, други все не могат и тук и навън. Защо - оставям ти да прецениш