0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #240 -: Ноември 10, 2012, 09:48:51 am »
Жбрул, процентно етническите българи гласуващи от чужбина са по-малко от етническите турци с български паспорти гласуващи от чужбина. А всички знаем, че те гласуват като по команда за дПС . Така че от един такъв закон ще има повече кяр от колкото загуба. Хубаво, някои хора ще изгорят покрай това, без да са виновни, но пък и дпс ще получи по-малък процент от вота, че да не трябва вечно всеки който иска да състави правителство да трябва да се коалира с тях . Че те до преди последните избори бяха във всяко едно правителство, понеже си взимат редовните 10 процента или там колко бяха. Само бат Бойко отказа да се коалира, за което евалва, въпреки че не ми е любимец. Въобще аз него нямам нерви да го слушам като говори, но истината е, че като гледам какво става, май това ще е първото правителство, след 10ти, което да има шанс да е преизбрано. Поне така ми се струва, пък ще видим. Кога са следващите избори?
Следващите избори са 2013г., ако оцелее света до тогава ;)
Иначе бат'Бойко може и да не бъде преизбран, защото много хора останаха разочаровани от социалната им политика и същите тия хора ще гласуват отново за Сергей Станишев, който сто процента залага на социалните придобивки, а другия много вероятен според мен лично е Меглена Кунева, която ако не е лъжа на предишните избори се явяваше като мажоритарен кандидат и се представи много добре, освен това говори много добре, ако и приказките й са подплатени с действия, определено има големи шансове. И още нещо за изборите тук - не знам дали си спомняте, но точно преди последните избори тук въведоха промени, които значително ограничиха туристическия глас и това се усети. За пръв път на тия избори в типично турски райони ДПС изгуби.
Между другото снощи попаднах на мисля Линии (участваше в Добре дошъл в България) в "Шоуто на Слави" - американка избрала да живее в България вече 8 години, занимава се с благотворителност тук. Та вчера я слушах да разправя как и тя е гласувала за Ба рак Обема - по пощата забележете :) От нейните коментари останах с впечатлението, че всъщност точно социалната политика на Обема е накарала хората да гласуват пак за него. Отделно и коментара й, че едва ли не целия свят си отдъхнал от избора на Обема :)

Иначе дами, честит ден на началото на промяната, колкото и малка да е тя!
« Последна редакция: Ноември 10, 2012, 09:52:02 am от julia_m »
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #241 -: Ноември 10, 2012, 09:56:22 am »
Ще ви замоля, ако имате некви конкретни идеи за оправяне на държавата, по-експедитивно, че ей го къде е краят на света - другия месец  :lol:

Елфи, ми кво да му оправяме тогава, то така и така ще свърши :D

Цигу, изобщо не съм съгласна с това мнение - да се премахне диаспората. Защо? Какво е основанието, освен, че турците гласуват ан блок? Освен всичко друго много от нас, все още имат имоти в България, плащат данъци, връщат се в тая България и един голям процент от парите, свежите пари, които влизат в страната са от нас. Защо трябва да лишим страната от това? Влияние на диаспората почти никакво няма, освен свежи пари, влезли в употреба на някой. Ние нямаме нито депутати, нито представителство, да не говорим за възможностите за достъп до правна помощ и консулства когато сме навън. Аз не искам да си хвърля паспорта, а ти? Защото това, което пишеш, реално това означава.
julia_m, ти от къде знаеш, че не се интересуваме какво става в страната? Или че не сме наясно с процесите? Да, ама ние сме навън, ние сме се "спасили", живуркаме си спокойно, парите ги берем по дърветата и нямаме никакво право да се обаждаме какво и кой... Пък като кажеш на някой какви са настроенията навън, какво може да се направи и къде можем да помогнем - той скръства ръце и ти вика - бе кво се обаждаш ти там, ти не си наясно...Аз прекарвам всяка година поне по три месеца в България и повярвай ми, знам, къде точно има корупция, знам къде е проблема на повечето хора, знам и какво трябва да се направи и всеки път като се прибера се боря с ветрени мелници, точно заради апатията на някои хора.
Jbrul, аз никога не съм смятала, че са апатични и безотговорни хората в България. Обаче са инертни и докато навън процесите стават с много натиск, независимо от отпора, който се оказва, то в България при първата трудност повечето хора се отказват. Ще ти дам един простичък пример - знаеш, идвам от Търново. До нас имаше детска градина, която развалиха, за да направят вътре седалище на районен съд. Кметът, който имахме се оказа корумпирана и продажна душица и в един момент на тоз така апетитен терен цъфнаха багери и започнаха да строят блок. Мястото продадено незаконно, вдига се незаконно висока постройка, няма отстояние 3 метра, закрива останалите къщи, да не говорим, че искаха да съборят и част от улицата, щото така им било изгодно. Не можеше да влезе линейка и погребална кола... :? От улица с 10 къщи само две подадохме жалба в общината. Само две протестирахме и се борихме да спрат строежа. Останалите се скатаха. Нищо, че им пречи, нищо, че е виждат слънце, нищо, че не могат да дойдат линейките до тях... Знаеш ли какво каза единия - аз не мога да протестирам, щото работя в общината, ще ме уволнят... :x Сега има огромен 5 етажен блок, като изляза на терасата, виждам бикините на съседката в спалнята й, няма една трева наоколо, едно дърво няма, да не говорим, че за отмъщение нон стоп еко контрол на общината идва да унищожава цветята и тревата на майка, която е насадена там, за да е поне малко красиво...
Има механизми да се лиши България от изборния туризъм, въпроса е до колко са склонни депутатите да го приемат този механизъм. И да, аз не съм съгласна да ме лишат от конституционното ми право на избор. Така, както не лишават американците, немците, гърците, сърбите и сие прочие емигранти. Това е мое право и не желая да се лишавам от него заради криворазбраната позиция на някой. Точно това се опитваме да променим, въпроса е, че няма политическа воля за това нещо.
П.С. Ще питам колегите, ако пазят протоколите от изборните секции какво е процентното гласуване, но по спомени тази година, мисля, процента емигранти биха процента етнически турци.

По въпроса за хората, които се борят навън - мога да спомена няколко имена - Любомир Гаврилов, Божидар Чеков, Атанас Чобанов, Тася Тасова, Стефан Манов - това са все хора, които са емигрирали, но не спират да се борят за правата на българите. Даже сега на 7 и 8 ноември се проведе конференция в Брюксел точно по тези въпроси - за правото на избор, за избора на депутати, за състоянието на нещата навън. Мога да спомена само ей така, между другото, че във Франция например чужденците имат право на свое представителство в парламента... Както и депутати за чужбина. Аз бях споменавала преди време - има избрани временни обществени съвети, които се опитват да променят точно тези неща и да работят заедно с всички в България за подобряване на положението. Много от нас милеят все още за България и искат дори и ние да не можем да се върнем, поне на родителите си да осигурим достойни старини.    
Айде и аз съботно много се разписах, до сега само четох :oops:

П.С.2 - Аз също мога да гласувам тук за местен парламент и мога да избера как да го правя - по интернет, по пощата или на място. Ами ето - това е начина например да се лишим от неграмотната част от населението, като се подобри механизма за гласуване...
« Последна редакция: Ноември 10, 2012, 09:57:54 am от Ganka »
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #242 -: Ноември 10, 2012, 15:02:59 pm »
Гане и Боби, аз не съм "правилният адресат" на мненията ви по въпроса дали българите живеещи в чужбина трябва, или не трябва да гласуват на избори тук.  :lol: Ако върнете назад темата, ще забележите, че разговорът в тази посока не тръгва от мен, а от мнението на човек също живеещ в чужбина, който за себе си е преценил, че е по-добре да не гласува тук. Този човек е споделил и мотивите си да е на това мнение понастоящем.
Други хора живеещи в чужбина пък - са на обратната позиция, имат своите съвсем легитимни /поне за мен/ основания и мотиви да са на нея и аз не мога да им ги оспорвам. Нито мога, нито считам, че имам право да го правя и не го правя никъде.

Единственото, което казах в посока "да не гласуват българите живеещи в чужбина", беше обяснението ми персонално към Чандра по какви причини у нас битуват подобни мнения. При това с изричното пояснение, че аз самата нямам за себе си категорична яснота - струва ли си цената всички вие "да изгорите" и да нямате право на глас тук, с цел ДПС-електората да спре да бъде такъв определящ фактор в родната ни политика. Изразих само прагматичното си в случая мнение, че най-бърз, лесен и ефективен начин да "отрежем" именно тях е, като се вземе решение никой живеещ в чужбина да няма право да гласува на нашите избори тук. При такова решение - всички номера, които и в момента същите прилагат, за да заобиколят разните ограничения създадени в изборното законодателство ПАК заради тях - просто стават невъзможни за прилагане и още на следващите парламентарни избори, "митичното" ДПС наистина може да се маргинализира в родната политика. Казвам това е практично погледнато, но изобщо не мога да кажа, че е и справедливо да се направи.
Също така държа да е ясно, че аз специално не съм и никога не съм била на позиция, че вие "там" - не трябва да имате право да решавате какво да става "тук" най-малкото поради посочените от Ганка причини. Че много от вас имат имоти тук, плащат данъци, пращат пари, прибират се често и задълго и са "в час" за какво става дума, позициите им за родната политика са по-адекватни отколкото на доста от тук живеещите и наистина апатични българи, та дори някой ден можете да решите да се върнете в тази държава и междувременно - не е зле да взимате отношение как и накъде да се развива същата.

Та...нещата не са черни, не са и бели, както винаги - някъде по средата се падат и лично аз не се наемам да отсъждам по този въпрос точно, кое би би било по-добре, или по-зле за страната. Само исках да обясня на Чандра, че ако в България има подобни настроения - те не са продиктувани от някаква ненавист към нея, Ганка, Боби, Цигу и т.н.т., понеже те са в чужбина сега и ние тук някак си ги мразим за тая раУта и ни гони дребнава отмъстителност. ;) Тези настроения са насочени към Ахмед, Мехмед, Гюлшен и др.,на които грам не им пука за никой и нищо в тази държава и гласуват на избори, не защото имат мисъл и желание нещо в нея да става по-добре, а гласуват като стадо, под строй, защото някой така им е наредил. А този някой е последния човек в България, който желае в нея нещо да се оправя, той си гони съвсем други цели и си ги постига. Всеки път! И за наше всеобщо съжаление - тази група хора не е пренебрежимо малка, за да махнем с ръка и да кажем "майната му", не ни бърка, че гласували, нищо не зависи от тяхното гласуване.

За мен специално "борбата за нещо сама по себе си" - не е достатъчна, макар и достойна за уважение. Независимо дали тази борба е моя лична, или ваша и, че нито аз, нито вие седим примирени, безразлични и неправещи опит дори нещо да променяме. Най-важното е доколко са ефективни методите и действията ни за едно, или друго и дали се постига желаният резултат, или не се постига. Ефективно би било - ние всички живеещи тук, просто да излезем на следващите избори, да гласуваме масово и не за ДПС разбира се и готово - те изчезват от политическата карта. Вместо да вземем да забраним на всички вас живеещите навън да гласувате с цел постигане на същото. И двата метода ще сработят ефективно, но се обзалагам, че през 2013 отново няма да се състои първото. :? Пришки са ми излизали на езика да обяснявам защо трябва да се гласува, на всяка цена, с години го меля това и няма и няма човек, не попива дебелата българска кратуна и това си е. Лично аз намирам направо за нагли исканията на негласуващите тук, да се забрани на вас там да го правите точно пък заради "ДПС-проблемът", ама нито ме пита някой мен, нито ме слуша...сещаш се и сама.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #243 -: Ноември 10, 2012, 15:42:55 pm »
Гане и Боби, аз не съм "правилният адресат" на мненията ви по въпроса дали българите живеещи в чужбина трябва, или не трябва да гласуват на избори тук.  :lol:
Аз не съм връщала назад, но отговарих на теб на тази реплика:
Цитат
изобщо нямам дълбока убеденост вътрешна, че всичките ни емигранти по принцип не би трябвало да имат право да гласуват и да решават наравно с мен.

Та по този повод казах защо мисля, че трябва да ни се отнеме правото. Ако не беше високият процент турци гласуващи в изборите, никога не би ми минало през акъла да ходя да избирам кой да управлява България, ама поне така за който и да гласувам, все е глас срещу тях и им намалява дяла.

*

Ganka

• 5926
« Отговор #244 -: Ноември 10, 2012, 16:01:46 pm »
Ети, аз не съм се обърнала към теб по тоя въпрос, а към Цигу, понеже тя иска да се отнемат правата. А просто продължението на разговора с нея попадна под частта за теб, за което съжалявам, но толкова мога след чаша кафе и две бесни деца :?
По въпроса за омразата - ама хич не си права - в момента и куцо, и сакато смята, че ако не му отговориш на секундата как си емигрирал, що си емигрирал, къде си емигрирал, колко пари получаваш, що ги получаваш и дали ако дойде бременна момата у 8ми месец, ще може хем да вземе гражданство детето й, хем тя покрай него, хем и детски да й дават /щото Драган тъй казал/, то ти си най-проклетия, най-свидливия, най-лошия, крадеш му на него от благоденствието...
Избори има как да се спечелят, има и как да се изолира влиянието на ДПС, политическа воля няма за това... Просто защото прекалено много хора се заиграват с етническата карта и с национал-социлизма... А от това за съжаление страдат всички. Аз от 18 годишна гласувам, избори не съм пропускала, гласувам винаги по съвест и убеждение и докато не се промени закона за изборите, все ще избираме по-малката злина, а не този, който заслужава.
Само един пример ще дам - в Мюнхен, който е многомилионен град имаше избори, които бяха за нещо като местен парламент за чужденците. Всички ние избрахме депутати, които да ни представляват пред кметската управа и да поставят нашите проблеми на дневен ред. Щом навън може, има измислени механизми, защо да крадем само простотии, а не вземем нещо умно и добре работещо? От години ние емигрантите "пеем" как могат да се променят нещата с изборните закони... И какво - госпожа Президентшата ни направи среща за "Политики"... на разходка в Брюксел... А в същото време българските училища зад граница не могат да се издържат, щото на министерството и на държавата не им пука за тях...
Ами следващия път моя син вместо да го заведа в българското училище, да се учи на четмо и писмо, ще го заведа на немски театър, и без това ми вика - кво ме занимаваш, аз съм немец... :(

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*
« Отговор #245 -: Ноември 10, 2012, 16:36:31 pm »
Понеже си говорите за ДПС, да кажа и аз нещо.Омъжена съм за етнически турчин или българин от турски произход, както ви харесва така го казвайте.За целия си съзнателен живот той веднъж не е гласувал за ДПС, нито пък някой от семейството му или обкръжението им.Викаха ги няколко пъти да стават членове тук в Плевен на ДПС, ухажваха ги, но те не искат.В нашенското ДПС е пълно с цигани и един двама турци за цвят.Ако се хванеш там на хорото мърдане няма.Да осигуряват ти работа, образование, но пък ставаш роб.Не мерси!

Но има краища в БГ където просто друга политическа партия не стъпва, буквално.По едни избори се разхождахме из едни търговищки села с моя мъж там имаше плакати само и единствено на ДПС, бяха ходили да ги агитират само и единствено от ДПС и т.н и т.н.А и ги плашат много, хората са бедни, плашат ги с смяна на имената отново, с нов възродителен и те вярват, наистина вярват.Цялата работа е, че за другите партии е добре да съществува ДПС.

А как и защо гласуват българските турци в Турция ще разберете ако отидете там по избори, не всички ходят под строй и гласуват за Ахмед Доган и компания.

Колкото за отношението на българите извън БГ за проблемите тук, аз не могха да преценя.Имам много познати на вън, някой въобще не се интересуват от проблемите, само ми обясняват всеки път колко сме затънали.Други се вълнуват, следят и интересуват.

*

Ganka

• 5926
« Отговор #246 -: Ноември 10, 2012, 16:52:08 pm »
Нещо много интересно по темата точно за отказване на правата и избирателната активност
http://e-vestnik.bg/16067/rumyana-ugarchinska-balgariya-obezlyudyava-a-padi-i-diskriminira-emigrantite-si/

Румяна Угърчинска живее във Франция и е един от двигателите за промяна на избирателния закон.

*
« Отговор #247 -: Ноември 10, 2012, 17:02:06 pm »
Гане, както и сама забелязваш сигурно - този "спор" си е между вас, които сте навън, а не между мен и теб, мен и "вас", "вас" и "нас"...

Боби и Цигу например считат, че за тях е "прежалима жертва да бъдат лишени от право на глас", за се изолира влиянието на ДПС. Ти и Чандра сте на обратната позиция и считате, че има и други начини да се постигне същия резултат, без да се налага да се простите с правото си да гласувате тук.
Аз считам, че и едното и другото са приложими, а въпросът който лично мен ме вълнува като живееща тук постоянно е - кое решение на този същия въпрос би било най-бързо и ефикасно. В този ред на мисли, да, ако на всички живеещи в чужбина се забрани да гласуват на наши избори проблемът ще се реши бързо и "от раз". Това обаче не значи, че подобна мярка е справедлива, а само, че би била най-резултатна.

"Политическа воля" казваш. Ами да ако има, ама няма. Няма и да я има, защото същото това ДПС барабар с родните продажни политици определят за какво да има, или да няма "политическа воля". Това не го определят гражданите, защото нямат ефективни механизми за натиск върху политиците, които ги управляват. Както нашироко обясних в предишен пост - изборите у нас също не се ефективен механизъм за оказване на натиск върху политиците, понеже е заложена такава изборна система, че провалили се м'найсе пъти политици са несменяеми напрактика и през 4 години се извъртат едни и същи муцуни да ни "управляват" и просто си въртят техните игри до безкрай и това е. Споделих също толкова подробно, че ако трябва гражданите да натискат за нещо политиците трябва да започнат с натиск именно за промяна на избирателната ни система и възможност да гласуваме за личности, не за партийни листи и щем не щем накрая все да сме си "избрали" Костов, Станишев и Доган  и те да са все така недосегаеми за нас редовите граждани, поради което не им и пука ние какво и защо искаме, понеже им е ясно, че и да не ни "отразят" нямаме никакъв механизъм да им бием шута наййй-после.
Уверявам те също така, че повечето ми сънародници тук, приемат за пълна абстракция и супер маловажно нещо, това за което ти говоря по-горе и ако изобщо имат склонност за натиск, или протести за нещо - то това е последното за което ще се грабнат да протестират. И така "политическа воля" никога за нищо добро няма да има, защото онези които могат да проявят "политическа воля" нямат интерес да го правят по въпроси засягащи гражданите. Те я проявяват само, за да си гледат своя интерес и да обслужват близки до тях, да си въртят далаверки и знаят, че са недосегаеми и винаги ще бъдат докато изборите у нас са все така формални и "напазарувани". То и ти да си на тяхно място, няма да вземеш да проявиш "лична воля" за такъв вид промени, които да се отразят зле лично на теб, да те вкарат в затвора, да ти секнат бизнеса и пр. само защото това било по-добре за останалите хора. Нима наистина очакваш, че родните политици ще вземат да направят подобно нещо?!! Да не са луди бе човек... :lol: И все пак не забравяй - те нашите са си само политици, не са държавници, а между двете понятия разликата е огромна.

По другия въпрос, който засягаш - отношението на живеещите тук към всички вас живеещи там, да наясно съм, че то е по-често такова каквото ти описваш, отколкото като моето примерно /а то какво е на теб ти е добре известно/. Не знам защо е така, може би от недобро разбиране, че на вас не ви е всичко цветя и рози там, нито сте го постигнали лесно, може би е доза завист... Може би е доза раздразнение, че ни критикувате как нищо свястно не вършим ние тука, пък вие сте там и се борите за разни неща на друга "база", която други хора вече предварително са създали вместо вас и не щете понякога да проумеете, че вашите ефективни методи на борба "за там" - у нас са просто неприложими. Неприложими са, защото ние тепърва трябва да се преборим за постигане на "базата", че когато /ако някога/ го направим, чааак тогава ще можем тук да прилагаме ефективно механизмите за натиск, които при вас доказано работят. Тук обаче - не работят. Често бъркате нашата невъзможност да постигнем някои неща, въпреки че искаме и опитваме с пасивност, инертност, безразличие, когато това не е истина и в тези случаи да, дразни. И да, има редица случаи в които критиките ви са съвсем основателни. Винаги има и ще има хора, които "да слагат под общ знаменател", но ми се иска ние и вие да не сме от тях и да се "делим" поради подобни нелепи причини. Аз лично се стремя да не постъпвам така.

За съжаление обаче, дори тук, дори в тази тема - за пореден път се убеждавам в тъжния факт, че ние българите все едно къде сме по света, сме "най-силни, бързи и сръчни" в това да намерим за какво да се разделим, да си намираме кусур, да се обидим един на друг, да се сочим с пръст и да се дракаме. Нон стоп това правим на всякакво ниво. Може би наистина ни е заложено генетично, не знам вече. :?

*

Ganka

• 5926
« Отговор #248 -: Ноември 10, 2012, 17:18:44 pm »
Ети, не съм съгласна, а спора си е точно между вас и нас - имам предвид живеещите в България, срещу емигрантите, като основната причина, която изтъкват е уж ДПС. Аз ти казах - има механизми, ако прочетеш линка, ще видиш, че това, което предлагат емигрантите би било най-добрия вариант и би лишил турците от възможността да определят политиката на България. Както споменах, хората, които гласуват с турски паспорти са в пъти по-малко от тия, които са в Щатите например. Ако се промени принципа на избирателния закон, ако се променят листите, то тогава нещата ще се решат. Няма нужда да се спират правата за гласуване. Това няма да реши въпроса от раз, повервай ми :wink: Много от нас са го мислили, има математици, има политици, медийни специалисти, които само с това са се занимавали и има начин. Щом френски професор дойде до България, за да помогне, значи има начин. Да, ама като дойде човечеца, никой от политиците не отиде, не за друго, а защото няма изгода да се оправят нещата, защото роми и турци се купуват и манипулират по-лесно.
За базата - ми нали от нас зависи да я създадем тази база? Ето - Зачатие не е нито политическа сила, нито е структура на някой подземен бос - ние сме просто хора, които са обединени около кауза, за която си струва да се бориш. И ето - нещата се променят, бавно, трудно, но се променят - и ето - базата е поставена. Вярно с кръв и пот, с цената на лишения, но я има. А това не е малко. Ето затова казвам, че е инертен народа в България - защото все шепа хора се борят за другите. Ама на никой не му пречи да се възползва от тия протести и бази, ако и да не е помогнал да се поставят основите. Примери много - аз съм почти от началото на борбата на Зачатие - ми протести, телевизии, срещи - едни и същи хора отиват от тук, другите се скатават и смятат, че някой им е длъжен. Евала на Джам, на Стефи, на Мини, на Фуси - не се отказаха дори тогава, когато всичко изглеждаше безнадеждно. Те са основния двигател на промяната. Е добре, винаги ли трябва да има някой, дето да ни носи знамената? Или можем да се обединим? Аз не вярвам...
Ще споделя нещо лично, във връзка с далаверите и депутатите... Някога, в не далечното минало, у дома се извървяваше опашка от депутатски мерцедеси, с обещания, с настоявания, заплахи... Сега ми е криво и терсене, че някога, далеч преди доста време моето семейство е помогнало да бъде избран един от най-кофти министрите в едно от правителствата, ама на, пуста честност и вяра в бъдното... Мъчно ми е, че баща ми ме е научил да спя на възглавница, която не ме боде и да не се чудя кога ще ме гръмнат, защото съм взела нечии пари или съм уредила нечие парламентарно място. А можеше да си уредя сладък живот...
Колкото за емигрантството - народа е завистлив, крив и не разбира, че това, което сме постигнали, никой не ми го е дал даром, а се налага да работя двойно и тройно повече от останалите, защото фамилията ми не е например Шулц...Те си мислят, че като съм навън си копая парите в градината и трябва да ги раздавам ей така, за добро утро...Ами мъчно ми е за всички, останали след мен, но не мога да спася всички, ако те не искат да бъдат спасени...
Все ми изниква един комунистически лозунг от близкото минало - Спасението на давещия се е в ръцете на самия давещ се... Та и ние така!
« Последна редакция: Ноември 10, 2012, 17:20:32 pm от Ganka »

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #249 -: Ноември 10, 2012, 17:47:10 pm »
По другия въпрос, който засягаш - отношението на живеещите тук към всички вас живеещи там, да наясно съм, че то е по-често такова каквото ти описваш, отколкото като моето примерно /а то какво е на теб ти е добре известно/. Не знам защо е така, може би от недобро разбиране, че на вас не ви е всичко цветя и рози там, нито сте го постигнали лесно, може би е доза завист... Може би е доза раздразнение, че ни критикувате как нищо свястно не вършим ние тука, пък вие сте там и се борите за разни неща на друга "база", която други хора вече предварително са създали вместо вас и не щете понякога да проумеете, че вашите ефективни методи на борба "за там" - у нас са просто неприложими. Неприложими са, защото ние тепърва трябва да се преборим за постигане на "базата", че когато /ако някога/ го направим, чааак тогава ще можем тук да прилагаме ефективно механизмите за натиск, които при вас доказано работят. Тук обаче - не работят. Често бъркате нашата невъзможност да постигнем някои неща, въпреки че искаме и опитваме с пасивност, инертност, безразличие, когато това не е истина и в тези случаи да, дразни. И да, има редица случаи в които критиките ви са съвсем основателни. Винаги има и ще има хора, които "да слагат под общ знаменател", но ми се иска ние и вие да не сме от тях и да се "делим" поради подобни нелепи причини. Аз лично се стремя да не постъпвам така.

За съжаление обаче, дори тук, дори в тази тема - за пореден път се убеждавам в тъжния факт, че ние българите все едно къде сме по света, сме "най-силни, бързи и сръчни" в това да намерим за какво да се разделим, да си намираме кусур, да се обидим един на друг, да се сочим с пръст и да се дракаме. Нон стоп това правим на всякакво ниво. Може би наистина ни е заложено генетично, не знам вече. :?
Подкрепям на 100%!!! Честно, писнало ми е постоянно някой живеещ навън да ми обяснява колко сме зле, колко сме апатични, как не правим нищо, за да променим нещата, а то само от нас завсиело :x Наистина, причернява ми. И не от омраза или завист към емигрантите, в никакъв случай. Просто искрено се дразня, защото едно е да си идваш веднъж в годината, па макар и за месец-два /с парите, които си спечелил там, обаче/, да ти разказват близките ти колко е зле положението, да гледаш БГ новини и т.н. и съвсем друго е да живееш в БГ всеки божи ден, да се опитваш да изкараш не един, а 12 месеца в годината с парите, които заработваш тук /ако изобщо имаш късмета да работиш/, да се сблъскваш ежедневно с корупцията, простотията, наглостта на политиците и всички л*йна дето ни ги изсипват господата управляващи. Друго е да се бориш ТУК и да виждаш, че борбата ти е обречена, по причините, които Jbrul е изброила в първата част на последния си постинг, както и в няколко преди това, друго е да осъзнаваш, че времето, когато нещо наистина е зависело И от теб, вече безвъзвратно е отминало, да виждаш, че за децата ти тук няма бъдеще.... И аз се замислям за емиграция, не го крия, знам, че това не е решение на проблемите, но за момента друго не виждам. Та предвид всичко изброено, като ми седне някой да ми обяснява как имало било механизми, ама ние сме били пасивни и лесно сме се отказвали, ми иде да вия, сериозно ви казвам. Пак подчертавам, това не омраза, завист или каквото там евентуално ще си помислите, това е БОЛКА! Болка, че виждаш как родината ти бавно и сигурно загива, а ти не можеш да направиш нищо, колкото и да ти се иска :(
Съжалява за негативния пост, но мисля, че е нужно емигрантите да разберат това, да не се обиждат и цупят, защото независимо, че плащат данъци и тук, че имат роднини тук, че си идват на гости тук, те все пак живеят "там" и щом не се връщат, колкото и да е трудно И там, явно е по-добре от тук. Техните деца са там и евентуално ще се развиват там, нашите, обаче са тук и ние се чудим всеки ден каква магия да направим, че да им подсигурим някакво бъдеще. Боли, хора, разбирате ли, боли. Моля ви, не се обиждайте, не е нещо лично към вас или който и да било емигрант. Просто фактите са такива и е редно да се замислите над тях.
Няма да коментирам първата част от поста на Jbrul, вече го направих назад, а и споделям казаното от нея не на 100, а на 1000%. Точно това е истината и е време да я разберете, ВЕЧЕ не се зависи от нас, надали и някога ще зависи. Не ми е лесно да призная това дори и пред себе си, но фактите са достатъчно красноречиви.
Искам искрено да се извиня, ако по някакъв начин съм обидила някого, категорично не ми е това целта!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #250 -: Ноември 10, 2012, 18:16:57 pm »
Пускам нов пост, че стана много дълго, извинявам се.
Добре, бе Гане, има механизъм, ама аре кажи как точно ние гражданите да го приложим, м? На вас кое ви е по-важно, да се опита поне малко да се подобрят нещата в БГ, за която милеете или да можете да си упражнявате правото на глас веднъж на 4 години? Щото вие сте дискриминирани по това право веднъж на 4 години, а ние по почти всичките ни права - ежедневно. Нали уж казваме, че трябва понякога да жертваме личния си комфорт за общото благо в перспектива, щото общото благо ще бъде и наше?
Не си мислете, че просто ми е кеф да не можете да гласувате и затова подкрепям тази мярка, ей така, от злобичка. Какво значи "уж" заради ДПС? Мислиш, че има някаква друга причина ли? Сподели я, моля те. Разберете, че когато става дума за нещо толкова важно като бъдещето на държавата, човек трябва да гледа по-мащабно и малко по-далеч от личните си нужди, когато последните не са все пак жизненоважни. Не знам, може и да бъркам генерално, ама това е мнението ми.

Още нещо да допълня - гласуването е по райони, ДПС търси места в парламента не като управляваща партия, тя си търси местата баш по райони. И точно затова автобусите оказват такова влияние на вота. Нищо че като бройка са по-малко от САЩ или света изобщо. Просто те си взимат квотата, която им трябва и тва е, щото тия автобуси гласуват само за тях, а другите емигранти гласуват разнородно, схващаш ли накъде бия :wink: Да не говорим, че съвсем умишлено, в другите части на света, където има наши емигранти, изобщо няма предоставени условия на същите да гласуват. Доста по-малка част от тия 2 млн. реално гласуват, щото нямат достъп до избирателните секции,дали са им далече, дали други пречки. Но това не е случайно. Дори сега емигрантите имат ограничения за гласуване, както става ясно и от статията която постна, ама както виждаме, това не спира автобусите.
И отново даваш пример с друга държава. Математици, специалисти, професори мислили и го измислили, ама докато си живеят по държавите. Дори ЕС не беше наясно с какво се захваща като ни приема, въпреки задълбочените анализи и проучвания, та какво остава за другите. Разберете, западният опит е друг, на друга база и неща, които работят или биха работели там, тук не стават. Щото все пак някой трябва да ги предприеме тия мерки, а тоя някой, който има правомощията и механизмите за това, НЕ ИСКА ДА ГО НАПРАВИ!
Зачатие безспорно е сила, която промени много неща, но както казах и в преден пост, това са дребни /не маловажни, просто дребни/ неща, от които цялостната картина не се променя. Тука иска основен ремонт, хора, да се срине всичко старо и да се изгради наново, иначе няма да стане. Това, с единични вопли и шепа хора - не става. Какво значи някой да ни вее знамето? На западняците не им ли го вее някой друг? Те ей така се срещат на улициата и решават да протестират и излизат примерно 700 000 души на улиците ли? Ми не, някой ги организира тия хора, дали синдикати, дали организации, дали нещо друго, но все някой им ги вее знамената на тия хора. Да, факт е, е ние сме инертни, може би е права Ета, такъв ни е гена явно, не знам. А може би причината се крие в дългата ни история, както политическа, така и икономическа и социална и някои процеси в нея. Не знам, разсъждавам си само..
Извинявам се за толкова дългите чаршафи, при това в два поредни поста, но просто сега ми остана време да се включа, иначе само прочитам набързо, не ми остава ред да пиша, пък имам какво да кажа, доста имам да кажа по всичко, което се изписа :lol:

Гане, моля те, искам да подчертая, че в поста ми няма нищо, ама абсолютно нищо лично към теб. Просто отговарям на написаното от теб, не споря с теб, нито се карам, просто казвам моята гледна точка :D Надявам се, няма да се разсърдиш или обидиш.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
« Отговор #251 -: Ноември 10, 2012, 18:26:39 pm »
Гaне, да ме извиняваш много, ама поне тук спорът дали да гласувате вие, или да не гласувате си е баш между вас, което може лесно да се провери няколко поста назад, не е на мен така да ми се струва. ;) И пак лично аз - не заемам позиция по него в смисъл - ЗА, или ПРОТИВ, а само казвам, че конкретно  "ДПС-проблемът" може да се неутрализира и по единия и по другия начин, като не натрапвам и виждане кой е по-добър. Понеже се засягат страшно много хора, които са на различни позиции по тези въпроси, всеки в правото си и аргументите си, не съм компетентна аз да "отсъждам". Не го и правя никъде.

И за "базата" Гане, нали и аз това разправям, че от нас зависи да я създадем и ти казвам, защо я нямаме все още пак според мен и, че това не е само от апатия и мързел, ако и това също да е валидна причина. Ти в Германия се бориш за нещо по механизми, които работят, а те работят на "база", за която ти лично не си се борила, не от мързел и апатия, ами защото не си била там след Втората световна война, че да го правиш. Знаеш, че е възможно да се пребори за това един народ, защото с очите си виждаш резултата, ама не си участвала лично в постигането му когато някой го е правил напрактика. На теория знаеш - изглежда едно, ама практиката е друга раУта. За всичко. Та нито онази държава си променяла ЛИЧНО из основи, нито тази си тръгнала да променяш ЛИЧНО И ИЗ ОСНОВИ, но виж пък на теория занеш кое и как трябва да стане и, че може да стане. И аз знам на теория, ама това не ми помага да го постигна практически в желания мащаб за момента, моля да ме извиниш за некадърността значи.

Често, вие дето сте навън ни реагирате на нас с онова дълбоко неразбиране и учудване, как така и защо не можем да се преборим за едно, или друго, което в Германия /примерно/ е толкова повсеместно постижимо, при желание на определена група граждани. За теб то вече е даденост и на базата на тази извоювана от други даденост - ти се бориш, да.
По същата логика реагират сума ти от новите потребители на "Зачатие" за едно, или за друго, които лично не са участвали, не са се борили, не са изграждали това същото "Зачатие", както сте го направили вие /вкл. и ти/ навремето и им се струва, че "ей това всичкото тук е даденост". Като има вече създадено с нечия друга кръв и пот "Зачатие", доста по-лесно е на нас, дето сега го ползваме наготово /вкл.аз/, да искаме нещо, да променяме нещо по едни вече утвърдени механизми и стъпили на авторитета на тази организация, чиято дума тежи и се чува. Много неща на мен са ми лесни, възможни и достъпни на тази вече изградена база и за мен са вид даденост, понеже дори не помня времето и не съм била свидетел даже, когато те същите не са били "даденост". Ти, Стефка, Джам, Сигнус...да не изреждам, че ще пропусна някой 100%, защо бе Гане и то съвсем основателно се вбесявате, когато поредната потребителка с претенции до Бога и чудеща се на коя от вас за какво да е обидена, хич не се и замисля, че това тук всичкото не е паднало от небето? Че не й хрумва, че едни други хора са го създали за нея и други като нея с много блъскане и не за една нощ и да кликне в някоя тема и да си намери нужното инфо, да ползва ФАР, да ползва "овулационен календар" и пр. то това не е "самосъздала се  възможност". Ама за едно "благодаря" поне, тя същата - ни се сеща, ни й "остава време", ама да се обиди и да се тръшне на модовете - винаги. ; И да си ползва всички блага създадени от други - също може и да се чуди как така в Гватемала не можели да си създадат "Зачатие" и то това вероятно е от мързел и апатия просто...ми сигурно би си го помислила и ще си вярва. Тя все пак не живее в Гватемала, нито е хукнала да създава "Зачатие" там, както не го е създавала и тук, обаче пък е наясно, че това е възможно все пак и ония Гватемала щом си нямат - значи просто са апатични. Ми сигурно...

По сходен механизъм и вие живеещите в чужбина - често ни обяснявате на нас, как еди какво си при вас се получавало, то било съвсем възможно, те хората го били направили, без да отчитате базата, която имате там за едно и друго и факта, че лична заслуга за същата тази база - нямате никаква. Вие сте ползватели само и механизмите по които се преборвате за нещо там, тук просто не са възможни и приложими. Засега. Което хич не значи, че ние тук не се опитваме да се преборим за наличието на такава "база", в което много от вас са дълбоко убедени апропо...просто ни мързяло и сме били инертни и това е то. ОК, така да е, вече не ми се обясняват очевидни неща на мен лично, достатъчно време и площ отделих за целта мисля.

Опитах неведнъж да обясня, защо живеещите тук понякога реагират на живеещите навън по определен начин, с аргументи, примери, ако някой не го разбира все още - не ще да са калпави моите обяснения. Въпрос на желание е да си "възмутен", "обиден", или "разбрал". Кой както предпочита.

Не съм аз отговорна за ничия злоба, завист и неяснота какво ви е на вас навън и, че там не е "земен рай", както и тук не е апропо. Всеки си шета на акъла, доколкото има такъв, лично аз за нищо не ви завиждам, нито си мисля че ви е много лесно, даже не да мисля ами направо го знам, знам и защо. Ако за нещо ви завиждам от сърце и не злобеейки, то е, че живеете на места където има правила, регламенти, те се спазват, ако и да не са идеални, но ги има. В България, на мен лично ей това е нещото, което ми тежи и мечтая и се опитвам да променя както мога. Нищо, че не мога коййй знае колко, ама не съм "вдигнала ръце" и не чакам ти това да го свършиш вместо мен, уверявам те.

*

Ganka

• 5926
« Отговор #252 -: Ноември 10, 2012, 19:18:08 pm »
Дай ся и двете ме набийте, щото не съм създала базата - ми искам, ама измислили са я хората преди мен :lol:
Някъде да съм написала и за двете ви, че не разбирам, че обвинявам някого в апатия или че ви се карам колко сте некадърни и в невъзможност да "въстанете"? Не съм, нали? Аз просто казах, че ние навън се опитваме да помогнем на тия дето са останали след нас, за да можем и ние утре да се върнем. Да не мислиш, че ми е кеф да съм навън? Да съм гастербайтер? Ми не ми е, нито ми е кеф, че майка ми и баща ми са сами и ги виждам в годината по един път, че детето ми ми вика - абе не е занимавай с глупости, това знаме не е моето и аз не съм българин?  Или че ми е супер приятно да съм далеч и да не мога последно сбогом да кажа на дядо си? Защото съм на 2000 км от него?
Никога в съзнателния си живот не съм казала, че вие не виждате колко е зле положението, а съм се опитвала да променя нещата без да парадирам, без да се бия в гърдите. И ако стане, ако се увлекат повече хора, то това е добре дошло, защото ще има повече спечелени за каузата и някак може и да се променят нещата. На мен може лесно да спре да ми пука, да тръгна по лесното, да си живуркам тук с парите, дето изкарвам с пот на челото и да идвам в България и от висотата на тия пари да си правя "густото". Пука ми, че някой не може да си купи хляб, аз нали мога...
Ето това е проблема мили мои, докато светът се дели на нас и вас, няма да станат нещата. Ето това е проблема и на емигрантската общност - и там се дели така... На по-можещи и на по-знаещи... Защото всички вие смятате, че някой е дошъл да ви поучава или да ви каже колко сте зле и нищо не можете да направите. А проблема е, че ние искаме да помогнем, само че тези отсреща смятат, че не милеем за същите неща, че не се интересуваме, че не ни пука, че не знаем за какво става дума...
Сикс, има механизъм точно за тази "пазарна ниша" на турците. Промяна в самия начин на структуриране на тия листи, начина на избиране и построяване на самия парламент. Ако се направят избирателни райони за чужбина, то тогава ние, всички онези, които искаме да гласуваме, ще претопим гласовете на турците. Знаеш ли, в момента се борим точно това да променим - тази порочна практика, тази година толкова се борихме, да отворят секции, да променят нещо, че даже на места, където е невъзможно, получихме право да открием такива. И аз писах и по-горе - ние успяхме да стопим гласовете на турците, но нашите се разпиляха в районирането. Ако ние получим собствен район, собствени депутати, то тогава това нещо ще изчезне.
Ети, базата я има, и у нас я е имало, но просто е опорчена, видоизменена, от всичките тези, които се борят за власт. Аз нищо не ползвам на готово и нямам привилегии тук. Нито за работа, нито при кандидатстване в градина, моите детски се смятат на основание на правилата и законите - такива има и в България. Само че от мен изискват в пъти повече от един чист ариец по простата причина, че той има немски произход, а аз съм само един пришълец от нейде си. А няма да споменавам с какво око гледат на нас заради циганите и как винаги има едно на ум тоя отсреща... Има дискриминация при наемане на жилище, при работа... Ти какво си мислиш, че тук е цветя и рози и мобинга го няма? Ама ако кажеш нещо и веднага се скача, че сакън някой да не ги обвини, че са сподвижници на дребния човек с мустаките...
И да, представи си, много е досадно да ти кажат - оо, ти нищо не разбираш, нали не живееш тук. Да, не живея, но се интересувам от всичко, което става, искам да знам всичко, което става. И като се прибера, на мен ми се налага да се боря с двойно повече проблеми даже и от вас, точно щото всички си мислят, че копая пари в градината и съм длъжна да си плащам като поп за всичко. Знаеш ли колко е неприятно това? Да те гледат в ръцете нон стоп? А знаеш ли как изглеждаме в очите на "чужденците" - крадливо, корумпирано племе... Аз не искам да сме такива.
Вие имате привилегии, за които дори и не се усещате, че са такива - аз тук не мога да отида спокойно на лекар. Може да умирам, ама когато има час, тогава ще ида. Няма значение спешно, не спешно - глей си работата, като не си частен пациент, няма да е сега, ще е след месец. Вие можете да платите на поне двама лекари и да идете при някой от двамата, а аз не мога, даже и да искам. Вие можете да им кажете - абе тука се съмнявам за нещо, трябва ми това и това, а аз съм длъжна да се съобразя с предписанието и ако не вижда проблем джипито, то аз и гъза си да съдера, не мога да ида на друг специалист - даже и да си платя. А моята застраховка е сигурно 10 пъти повече от вашата. Обачеее, здравната каса си ги къта, нема специалист, нема нищо... И на частно нема, щото тука такова нещо като частно нема. Оплаквате се за градините - ми да, ама тука това със зелените сополи, кашлящите деца и сие е практика - нема едно здраво, моите не са спирали да кашлят от лятото и все има по нещо, я цистит, я сополи, я нещо друго. Да, ама докато вие можете да отидете при частния педиатър, аз не мога и детето се влачи с месеци болно, щото видиш ли доктора смята, че е вирус. Да е жив и здрав д-р Бърди, приятелите ми аптекари, че помагат - единия със съвети, другите с лекарства. Щото тук и без рецепта нищо не можеш да си вземеш. Ако повикаш линейка - в България я на 15та, я на 45та минута е дошла, ама дали е трябвало, дали не - никой не те кара да я платиш. А тука струва от 350 евро нагоре, ако не си полумъртъв. И още много неща има, но не ми се изброява... Но пък на нас ни е лесно... живуркаме си тука и все ви махаме с пръсти колко не разбирате и не става нищо от вас...
И както аз не казвам - ти не знаеш какво ми е на мен, така и не искам да ми го казват. Защото никой не е в моите обувки, и аз не съм във вашите, но имаме общи неща - желанието да живеем добре.
П.С. Аз още утре бих се върнала в България, но вече не съм от никъде и това е най-тъжното нещо, което ми се е случвало...

*
« Отговор #253 -: Ноември 10, 2012, 19:52:12 pm »
Гане, хайде сега да не се правим за "пред публиката", че тези същите неща, с теб точно не сме си ги говорили безброй пъти на 4 очи, че не ми знаеш позициите по ред въпроси, че не разбираш в предишните постове какво и защо казвам. Както и, че внезапно сега си си помислила, че нямаш право да ти пука за родината ти /според мен/, че твоето "пукане" мен ме обижда и дразни, че не съм наясно с "несгодите на емигранта", не съм наясно с благата които аз имам тук, а ти там ги нямаш...и изобщо да отиваме У космоса правейки се, че не разбираме другия за какво говори точно и да се разливаме в посоки извън реално казаното, че и заключения да правим на тази база...Та викам да спрем. ;)

Аз наистина понякога не ви разбирам емигрантите, какво точно очаквате от нас като реакции и отношение и не го казвам персонално за теб, а по принцип. Нямам против да помагате както сметнете за добре на родината си, нямам против да сте някъде, а не тук, нямам против да се върнете ако желаете... Сега освен за всичко дето "нямам против" трябва да седна да ти съчувствам, че там ти е трудно, че Алекс се чувства немец, а не българин, че те дискриминират, че "лесно няма никъде и за нищо", че виждаш родителите си рядко - да съчувствам ти и на теб и на всички като теб - това ти е ясно също.
Какво да направя, за да ти стане по-добре на теб и на тези като теб? Да променя държавата с голи ръце, че да стане по-хубаво оттам където сте и да се върнете? Бих, ако можех, защото на мен пък не ми се идва при вас, ама не мога бе! Не, че не искам, не мога просто. И да ме критикуваш и да ми обясняваш до догодина как би трябвало да се случи промяната у нас - тя няма да се случи по начина по който си мислиш, но не оспорвам правото ти да настояваш, че аз греша. Надявам се даже да се окажеш права, че греша, заради всички нас, дето сме и "тук" и "там". А дано пък наистина аз да греша! Без грам ирония го казвам.

*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #254 -: Ноември 10, 2012, 19:54:41 pm »
Само че от мен изискват в пъти повече от един чист ариец по простата причина, че той има немски произход, а аз съм само един пришълец от нейде си. А няма да споменавам с какво око гледат на нас заради циганите и как винаги има едно на ум тоя отсреща...
....
Вие имате привилегии, за които дори и не се усещате, че са такива - аз тук не мога да отида спокойно на лекар. Може да умирам, ама когато има час, тогава ще ида. Няма значение спешно, не спешно - глей си работата, като не си частен пациент, няма да е сега, ще е след месец. Вие можете да платите на поне двама лекари и да идете при някой от двамата, а аз не мога, даже и да искам. Вие можете да им кажете - абе тука се съмнявам за нещо, трябва ми това и това, а аз съм длъжна да се съобразя с предписанието и ако не вижда проблем джипито, то аз и гъза си да съдера, не мога да ида на друг специалист - даже и да си платя. А моята застраховка е сигурно 10 пъти повече от вашата. Обачеее, здравната каса си ги къта, нема специалист, нема нищо... И на частно нема, щото тука такова нещо като частно нема. Оплаквате се за градините - ми да, ама тука това със зелените сополи, кашлящите деца и сие е практика - нема едно здраво, моите не са спирали да кашлят от лятото и все има по нещо, я цистит, я сополи, я нещо друго. Да, ама докато вие можете да отидете при частния педиатър, аз не мога и детето се влачи с месеци болно, щото видиш ли доктора смята, че е вирус. Да е жив и здрав д-р Бърди, приятелите ми аптекари, че помагат - единия със съвети, другите с лекарства. Щото тук и без рецепта нищо не можеш да си вземеш. Ако повикаш линейка - в България я на 15та, я на 45та минута е дошла, ама дали е трябвало, дали не - никой не те кара да я платиш. А тука струва от 350 евро нагоре, ако не си полумъртъв. И още много неща има, но не ми се изброява... Но пък на нас ни е лесно... живуркаме си тука и все ви махаме с пръсти колко не разбирате и не става нищо от вас...
И както аз не казвам - ти не знаеш какво ми е на мен, така и не искам да ми го казват. Защото никой не е в моите обувки, и аз не съм във вашите, но имаме общи неща - желанието да живеем добре.
П.С. Аз още утре бих се върнала в България, но вече не съм от никъде и това е най-тъжното нещо, което ми се е случвало...

Гане, понеже се обърна одеве към мен, та да ти кажа - никога не съм използвала изказване - лесно ви е на вас, там гребете с шепи от даденото ви... Аз съм на принципа, че всеки сам прави изборите си, съответно всеки сам трябва да прецени къде иска или не да живее. Единствения ми довод за гласуването на хората в чужбина е, че за разлика от теб една голяма част заминават там и те казват, че се интересуват, да четат вестници, списания, говорят с роднините си, но наистина нямат прекия контакт, както каза sixsens - едно е някой да ти казва че е зле, друго е да го усетиш сам. Ти си идваш в бг. по три месеца в година, аз имам роднини, които от 5 години са си дошли за по-малко от месец, нямат имоти тук - не плащат данъци, не плащат осигуровки и съм сигурна, че не са единствените. Адмирации, че милееш за родината, че искаш промени, повярвай ми, ако повече хора са като теб - да сме процъфтели, за съжаление обаче нещата са други.... Не се заяждам и не искам да обидя никого.  Моите наблюдения обаче за хората в чужбина са такива - поне най-близките ми такива. Не че близките ми не се интересуват - и те четат новини, говорят си с нас, коментират и имат мнение. Но когато те могат да си позволят да си гледат децата с едната заплата (единия да си стои и да си ги гледа докато станат на 16 едва ли не), всяко мое изказване, че тук социалната политика е все по-кофти за майките(а уж искат да има повече българчета) - те ме поглеждат с недоумение и ме парират, че при тях няма майчинство и т.н. Демек сития на гладния вяра не хваща. Не казвам, че им е лесно, напротив и все пак по такива теми примерно имаме коренно различни разбирания и утре като отидем да гласуваме, те няма да отчетат като решаваща социалната политика като фактор, докато за мен ще бъде важно, а си мисля че за цялостната промяна тук е важна социалната политика - било то с взимане на мерки за повече места в д.г., увеличение на минимални стафки, промени в законите, така че майките с малки деца да имат някаква защита, а не да треперят всеки ден дали някой няма да им духне под опашката и за мен най-важното е да се раждат деца, и то българчета, а не знаем какви. Защото в един момент наистина няма да има кой да работи, защото едни ще са с единия крак в гроба, а другите ще ги мързи, та ще ги боли.
Иначе към цитата - отдавна вече не е толкова лесно да си платиш на частно джи пи, защото ако заплатата ти е 400-500лв. или разчиташ на някакви детски или майчинство - висиш пред кабинета на джи пито до откат, чакаш да втаса да реши, че детето ти има нужда от специалист, а ако не реши - ядеш дървото. Вярно че в София примерно линейка да викнеш е без пари, но в Пловдив съм чувала за частна спешна помощ, договор с каквато има и нашето джи пи и ако ги викна трябва да им кихна 30-40лв.
Един прост пример ще ти дам от тази пролет - КАте се разболя - ходи три дни на градина, след което се разболяхме всички по ред на номерата. Всичката тая гимнастика ми струваше 300лв. - без да преувеличавам. Първо ходи тя на лекар - джи пито, докато тя да вземе мерки ни набута една камара лекарства, кое от кое по-скъпо, после Вико се разболя - той беше на 3м. и на него рецептата беше около 50лв. После аз, а след мен и  мъжа ми - абе картинка. И когато видя зор и реша, че тя не ми върши работа като хората, наистина отивам на частен лекар и затова бюджета ми тогава се върна с 300лв. назад, които мислех да дам за почивката на море. След това се наложи да преосмисля нещата и то много сериозно. Тази есен беше същата работа - като ида при джи пито така ми обръща внимание, че с хиляда пазарлъка ми дава направление за АГ, което ми се полага по принцип веднъж годишно за профилактика, до колкото знам. Та такива ми ти работи - не е съвсем и ние да имаме голям избор, особено хората, които взимат смешно ниски заплати - и тогава висиш пред кабинети, чакаш да ти обърнат внимание и ако нямаш пари да си платиш на специалист или педиатър или каквото и да било - висиш и чакаш да си умреш - така беше баба ми преди години - докато да й диагностицират менингита - загуби 50% от умствения си капитал.
Та такива ми ти работи и тука. Права си абсолютно, че никой не ти е в обувките, така както и ти не си в ничии обувки. Не се засягай на тема емигранти. На никого никъде не му е лесно - дори и най-богатите си имат своите си проблеми - като например къде да си изхарчат милионите ... :)
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #255 -: Ноември 10, 2012, 20:07:51 pm »
Ами, Гане, с теб си говорим за едно също, душа, ама не знам защо не можем да се разберем. Точно същите неща ти ги казах и аз, да не се повтарям.
Знам отлично, че и на вас не ви е лесно, но в крайна сметка това е вашият избор нали? Никой не ви кара на сила да стоите там. Освен това, дайте да се разберем, едно е да се бориш за равноправие и добър живот в ЧУЖДА държава, където всеки който отива би следвало да е наясно, че ще му по-трудно отколкото на местните, съвсем друго да се бориш за равноправие в СОБСТВЕНАТА си държава! Има разлика, надявам се никой не оспорва това.
Юлия, напълно споделям написаното от теб.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*

Ganka

• 5926
« Отговор #256 -: Ноември 10, 2012, 20:13:40 pm »
Цитат
Аз наистина понякога не ви разбирам емигрантите
Ети, ей това ми е на мен проблема - кво значи вас емигрантите? Аз съм втора ръка човек, не разбирам какво ви е на вас или какво? Вие там не може да разберете, че ние всички сме еднакви и заедно можем да направим много неща. Това ми е на мен проблема. Защото в един момент на мен ще спре да ми бъде проблем благополучието на някой, дето сам не се интересува за себе си. Никой не иска да се променя държавата с голи ръце, а да се направят нещата заедно. И докато се делим на наши и ваши, политиците, турците, ромите, ще изядат вашия хляб...
Не съм написала всичко, за да ми съчуства някой, вярно не съм си избрала да бягам целенасочено, така се стекоха обстоятелствата, наложи се да остана. И ако някога съм имала и най-малкото съмнение, че така е щяло да стане, никога нямаше да остана.
Никого не съм критикувала, вие всички казахте колко сме лоши, щото сме сити и не ви вярваме. Ми не ви това е положението, и вие не ни вярвате, щото сме сити...И изобщо няма смисъл да се хаби място и пространство... Благодаря ти, няма нужда нищо да правиш, за да ми стане по-добре.
julia_m, всеки сам избира като емигрира, какво поведение да има спрямо родината си. Аз познавам хора, които като излязат навън, все едно дядо им е най-малкото английския крал, така се държат, но познавам и хора, които от 45 години са навън и въпреки това се борят да променят нещата в България. Надявам се поне малко от малко да приличам на вторите и да има някакъв шанс за промяна. Иначе по-добре да чакаме 12.12.2012 и с чаршафа полека към гробищата...
П.С. Ще взема и аз като богатите, да се чудя къде да си изхарча парите значи, за да нямам други проблеми :)
Сикс, аз съм сравнително равноправна, щото като се оплача, че ме тероризират и се оправят нещата. Но ми пука от факта, че майка ми я тормозят, пък няма на кой да се оплаче, освен на арменския поп. И искам нещата да се променят за нея, за брат ми, за снаха ми, за племениците ми. Защото брат ми е решил, че неговото семейство не може навън и аз съм длъжна да променя до колкото мога нещата за него.
Както казах, никой не ме е карал и не съм искала да идвам. Можеше на 18 години да емигрирам, аз отказах. Когато се борих за дете - нямаше фонд, нямаше Зачатие в този му вид, аз реших, че обстоятелствата са такива, че ако искам дете, мога да си позволя да съм навън за една година. За съжаление едно мислех, друго стана. Както и да, не искам да ме съжаляват, но и не ми е приятно да ме обиждат. Както аз не критикувам избора на другите, така и не ми е приятно да критикуват моя.

*
« Отговор #257 -: Ноември 10, 2012, 21:13:40 pm »
Цитат
Аз наистина понякога не ви разбирам емигрантите
Ети, ей това ми е на мен проблема - кво значи вас емигрантите?

Аз пък ей това не разбирам Гане, защо за Бога за теб, или друг живеещ в момента в чужбина българин е проблем, че не споделям някакви негови виждания за едно, или друго и считате, че аз не ги споделям само защото живеете извън територията на страната в момента?  8O  Това ми е на мен "неразбирането" - не нещо друго. Говорим си с теб примерно по "въпроса Х" - ти считаш така, аз онака и като не съм съгласна с теб - оп аз така съм реагирала, понеже "се деля", или "вас деля от себе си", не виждам решението там където го виждаш ти понеже просто съм инертна и примирена и в този ред. Някаква мисъл, че аз не виждам решението там където го посочваш ти по-далеч по-обективни причини, нямащи нищо общо с твоето местонахождение в момента - рядко ти минава през ум. И само защото имам друга позиция за нещо - значи просто я имам ей така, за да съм ти контра и да "внасям разделение" и т'ва е то. И така реагирате често на мое несъгласие вие, които в момента не живеете тук, дори не мисля че се усещате повечето пъти, врътвате се, обиждате се и пр. Пък, че дума не съм ви казала като упрек защо сте там, дума не съм написала в посока колко ви е лесно и как не разбирате вие нашата мъка тук...това не се забелязва най-често. Бам "общия знаменател" и после - ама ти делиш на "нас" и "вас".  :lol: Дали?

Аз лично - нямам против да си гласувате, а убеждението ми, че рядко бихте гласували по най-адекватния на ситуацията у нас начин - не се дължи на факта, че ти сега си в Мюнхен и този факт сам по себе си мен ме дразни, завиждам ти, злобея и те считам за "по-малко българка" от себе си, че на тази база - "деля". Не деля. Това ми становище - се базира на мнения, реакции и становища на българи живеещи в чужбина по разни въпроси у нас, които не са адекватни на дадена ситуация тук и няма как да бъдат съвсем, точно защото не обитаваме една и съща среда в един и същ момент. Да, обаче ти това го приемаш като обида едва ли не и няма сила на света, която да те убеди, че едно и също нещо гледано откъм България и откъм Германия - може да се вижда коренно различно. А то може, баш по същия начин, по който на мераклиите за емиграция тук - онова при теб им изглежда розово та розово, пък ти знаеш, че не е. И се дразниш всеки път, когато се налага да го обясняваш и реакцията отсреща е: "ай стига бе, не вярвам да е така". И тук хората се дразнят по същия начин като им се заобяснява, че те просто не разбирали, че животът и съдбата им са в техните ръце и ей затова - на не се оправяли.

Лично за мен това е грешка в комуникацията,"загуба в превода", както искаш го наречи - не е буквално разделение, поне що се отнася до мен лично - аз не деля на "нас" и "вас" и ти за мен конкретно - даже си се убедила лично, та сега няма защо да си го изясняваме на нова сметка. Както и на мен ми е ясно, че ти искрено искаш да помогнеш на родината си с каквото можеш, не да ми обясниш какво съм леке и как нищо не става от мен и пр.

Аз когато споря с някого за нещо - споря с факти, аргументи, по конкретен въпрос и ако този някой успее да ме убеди пак с факти и аргументи, че неговото мнение е по-правилно - аз ще се съглася. И ще се съглася, независимо дали този някой живее тук, или някъде "там", ако позицията му е издържана от-до, а не е общи приказки. Общи приказки се приказват от всякакви хора, живеещи на всякакви места и с тях нито ще се съглася, нито ще си правя труда да споря дори, понеже нищо полезно не следва от подобен "разговор". "Трябва да има политическа воля за промени", "всичко е в наши ръце", "трябва да се преборим" - това са лозунги, които на мен ми попадат в графа общи приказки и губя интерес. Вече конкретна идея/предложение, как да окажем натиск върху политиците си, та те да проявят "политическата воля" за дадена промяна - е конкретика и "има мегдан" да го обсъдим. Аз ти казвам, че няма ефективен механизъм, да упражним натиск върху политиците си за кардинални промени преди смяна на избирателната система поне и надлежно обяснявам защо няма такъв... Споделям, че преди всичко - за ей това трябва да се преборим, споделям че не намирам начин да обясня и да убедя достатъчно хора колко е важно това и да се стигне до огромни протести точно в тази посока... Питам съвсем не на шега някой дали има идея как да се направи тази "кауза" достатъчно популярна и оттам да се върви нататък...ти ми захващаш как можело всичко да се случи, само трябвало да има "политическа воля" за това.  8O След всичко, което аз съм казала по въпроса защо такава няма и защо няма да има скоро и защо е важно преди всичко за това да се преборим, че да има "политическа воля". И като ти кажа, че мнението ти не е адекватно на ситуацията - фръц, обидена, аз така съм ти казала понеже деля хората на местни и емигранти и ей така от яд и желание да деля - не съм склонна да те послушам, пък ти си загрижена и става егати мармалада накрая.

*

Ganka

• 5926
« Отговор #258 -: Ноември 10, 2012, 21:23:10 pm »
Аз просто няма смисъл да се хабя да ти обяснявам какво не разбираш и какво ме тормози мен, написах го ясно няколко пъти. Проблема ми не е, че не споделяш моите виждания - всеки има право на мнение, а че непрекъснато делите на нас и вас, а ние сме заедно в тоя кюп, колкото и да ти се вижда странно и невъзможно.
В момента българите зад граница, подадоха жалба до Омбудсмана, че им се нарушават правата, съответно се опитват да работят точно в посока на промяна на изборния закон. И въпреки това срещаме пречки от кански характер точно щото я няма тая политическа воля и желание за промяна. Кой е луд от тия 240 депутати - даже и атакистите, да изтърве на хляба мекото.
Преди време ходихме в Парламента тук - за гласуване, немците са измислили една проста система - гласува се с входната врата - разделена е на три - против, за, въздържал се. Като минеш от там - броят - няма картата на Пешо, пък мястото на Елена. И няма дълги пленарни заседания - имат Парламентарни комисии. Работи, работи комисията и излиза на парламентарно заседание вече с готови идеи. А нашите седят и се джанкат време да минава, пари да изкарат, някое лоби да прокарат.

Аз лозунги не издигам, като трябва нещо да се прави, правя го.

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #259 -: Ноември 10, 2012, 21:27:23 pm »
Често, вие дето сте навън ни реагирате на нас с онова дълбоко неразбиране и учудване, как така и защо не можем да се преборим за едно, или друго, което в Германия /примерно/ е толкова повсеместно постижимо, при желание на определена група граждани.

Бих поспорила за това. Няма неразбиране и учудване. Всичко ни е до болка ясно, българи сме все пак... Обаче по лични наблюдения ако живеещ в България се разходи на екскурзия в чужбина и после въодушевено заразказва, какво е видял, колко функционираща е съответната система, как е уреден един или друг въпрос където е бил, няма обидени и засегнати... Проблемът е, когато онези от чужбина вземат отношение по някакъв въпрос... Онези, дето не са останали в България, за да се борят, какво знаят те... Те не знаят, какво е на Запад, защото са облъчени от "системата там" и не знаят, какво е в България, защото не са облъчени от "системата тук"... ;) Те не би трябвало да имат право на глас и един всеизвестен (и неразбираем за мене) аргумент за това е, че нямало те "да опират пешкира"... Ако тях толкова ги боли от положението в България, къде са хукнали... Трябва да избират - или България или чужбина, те са направили своя избор, край... :) Малка държава сме, с леко затворен манталитет, затова се получава така.

Хората са различни. Има българи в чужбина, които не се интересуват от ситуацията в България и други, които никога не са си "тръгвали" напълно и милеят за родината. Тях не ги прави по-малко българи факта, че са опитали да си уредят личния си живот според техните разбирания, че са имали отвели ги извън България професионални мечти или че финансови несгоди са ги разделили с близки, приятели, роднини и с познатия живот... Примерно, в Гърция има толкова възрастни жени, майки на деца и внуци, които работят там, за да помагат на семействата си. С какво те се борят по-малко от тези в България? Техният живот не е в Гърция, повярвайте ми! Навсякъде по света има такива българи, чиято цел е да поработят, за да си върнат заеми и подобни. Има и от другите, които са се установили със семействата си извън България. И едните и другите, живеещи в чужбина и живеещите в България - всички българи заслужаваме уважение...

За теб то вече е даденост и на базата на тази извоювана от други даденост - ти се бориш, да.

Jbrul, за втори път го споменаваш това и честно казано не разбирам смисъла зад тези думи... Системата се гради от нейните елементи (независимо от посоката) във всеки един момент... Нали не смяташ, че германеца е бачкал неуморно докато създаде нещо, пък после седнал да яде бухти?... Извинявай, не искам да те обиждам, но твоите думи отново ми прозвучаха като "кацата с мед" - сякаш човек отива на готово, да бере плодовете от чуждия труд, без изобщо той да полага усилия в личен и професионален план, допринасящи за развитието на системата...

Сетих се за една позната - наполовина българка и наполовина германка, която много добре говори български. Тя беше в България по някакъв проект и сподели, че има една основна забележка към българските си колеги: Нашите етнолози разделяли обществата на "развити от по-високи стъпала" и такива "на по-ниски нива в развитието си" и според тях ако България вземала пример от вече развития западен модел, щяла да спести много време от еволюцията си. Според тази позната, обаче, българските и колеги гледали на "развития западен модел" напълно романтично и безкритично, вместо да го анализират и да се поучат от вече видните грешки, което би било много по-полезно...
Та това - по отношение на вече развитата система...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."