Дай ся и двете ме набийте, щото не съм създала базата - ми искам, ама измислили са я хората преди мен
Някъде да съм написала и за двете ви, че не разбирам, че обвинявам някого в апатия или че ви се карам колко сте некадърни и в невъзможност да "въстанете"? Не съм, нали? Аз просто казах, че ние навън се опитваме да помогнем на тия дето са останали след нас, за да можем и ние утре да се върнем. Да не мислиш, че ми е кеф да съм навън? Да съм гастербайтер? Ми не ми е, нито ми е кеф, че майка ми и баща ми са сами и ги виждам в годината по един път, че детето ми ми вика - абе не е занимавай с глупости, това знаме не е моето и аз не съм българин? Или че ми е супер приятно да съм далеч и да не мога последно сбогом да кажа на дядо си? Защото съм на 2000 км от него?
Никога в съзнателния си живот не съм казала, че вие не виждате колко е зле положението, а съм се опитвала да променя нещата без да парадирам, без да се бия в гърдите. И ако стане, ако се увлекат повече хора, то това е добре дошло, защото ще има повече спечелени за каузата и някак може и да се променят нещата. На мен може лесно да спре да ми пука, да тръгна по лесното, да си живуркам тук с парите, дето изкарвам с пот на челото и да идвам в България и от висотата на тия пари да си правя "густото". Пука ми, че някой не може да си купи хляб, аз нали мога...
Ето това е проблема мили мои, докато светът се дели на нас и вас, няма да станат нещата. Ето това е проблема и на емигрантската общност - и там се дели така... На по-можещи и на по-знаещи... Защото всички вие смятате, че някой е дошъл да ви поучава или да ви каже колко сте зле и нищо не можете да направите. А проблема е, че ние искаме да помогнем, само че тези отсреща смятат, че не милеем за същите неща, че не се интересуваме, че не ни пука, че не знаем за какво става дума...
Сикс, има механизъм точно за тази "пазарна ниша" на турците. Промяна в самия начин на структуриране на тия листи, начина на избиране и построяване на самия парламент. Ако се направят избирателни райони за чужбина, то тогава ние, всички онези, които искаме да гласуваме, ще претопим гласовете на турците. Знаеш ли, в момента се борим точно това да променим - тази порочна практика, тази година толкова се борихме, да отворят секции, да променят нещо, че даже на места, където е невъзможно, получихме право да открием такива. И аз писах и по-горе - ние успяхме да стопим гласовете на турците, но нашите се разпиляха в районирането. Ако ние получим собствен район, собствени депутати, то тогава това нещо ще изчезне.
Ети, базата я има, и у нас я е имало, но просто е опорчена, видоизменена, от всичките тези, които се борят за власт. Аз нищо не ползвам на готово и нямам привилегии тук. Нито за работа, нито при кандидатстване в градина, моите детски се смятат на основание на правилата и законите - такива има и в България. Само че от мен изискват в пъти повече от един чист ариец по простата причина, че той има немски произход, а аз съм само един пришълец от нейде си. А няма да споменавам с какво око гледат на нас заради циганите и как винаги има едно на ум тоя отсреща... Има дискриминация при наемане на жилище, при работа... Ти какво си мислиш, че тук е цветя и рози и мобинга го няма? Ама ако кажеш нещо и веднага се скача, че сакън някой да не ги обвини, че са сподвижници на дребния човек с мустаките...
И да, представи си, много е досадно да ти кажат - оо, ти нищо не разбираш, нали не живееш тук. Да, не живея, но се интересувам от всичко, което става, искам да знам всичко, което става. И като се прибера, на мен ми се налага да се боря с двойно повече проблеми даже и от вас, точно щото всички си мислят, че копая пари в градината и съм длъжна да си плащам като поп за всичко. Знаеш ли колко е неприятно това? Да те гледат в ръцете нон стоп? А знаеш ли как изглеждаме в очите на "чужденците" - крадливо, корумпирано племе... Аз не искам да сме такива.
Вие имате привилегии, за които дори и не се усещате, че са такива - аз тук не мога да отида спокойно на лекар. Може да умирам, ама когато има час, тогава ще ида. Няма значение спешно, не спешно - глей си работата, като не си частен пациент, няма да е сега, ще е след месец. Вие можете да платите на поне двама лекари и да идете при някой от двамата, а аз не мога, даже и да искам. Вие можете да им кажете - абе тука се съмнявам за нещо, трябва ми това и това, а аз съм длъжна да се съобразя с предписанието и ако не вижда проблем джипито, то аз и гъза си да съдера, не мога да ида на друг специалист - даже и да си платя. А моята застраховка е сигурно 10 пъти повече от вашата. Обачеее, здравната каса си ги къта, нема специалист, нема нищо... И на частно нема, щото тука такова нещо като частно нема. Оплаквате се за градините - ми да, ама тука това със зелените сополи, кашлящите деца и сие е практика - нема едно здраво, моите не са спирали да кашлят от лятото и все има по нещо, я цистит, я сополи, я нещо друго. Да, ама докато вие можете да отидете при частния педиатър, аз не мога и детето се влачи с месеци болно, щото видиш ли доктора смята, че е вирус. Да е жив и здрав д-р Бърди, приятелите ми аптекари, че помагат - единия със съвети, другите с лекарства. Щото тук и без рецепта нищо не можеш да си вземеш. Ако повикаш линейка - в България я на 15та, я на 45та минута е дошла, ама дали е трябвало, дали не - никой не те кара да я платиш. А тука струва от 350 евро нагоре, ако не си полумъртъв. И още много неща има, но не ми се изброява... Но пък на нас ни е лесно... живуркаме си тука и все ви махаме с пръсти колко не разбирате и не става нищо от вас...
И както аз не казвам - ти не знаеш какво ми е на мен, така и не искам да ми го казват. Защото никой не е в моите обувки, и аз не съм във вашите, но имаме общи неща - желанието да живеем добре.
П.С. Аз още утре бих се върнала в България, но вече не съм от никъде и това е най-тъжното нещо, което ми се е случвало...