0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #140 -: Ноември 08, 2012, 13:40:55 pm »
Именно само с  едната идея за солидарност няма да се промени нищо. Аз отдавна не вярвам вече, че някога всички ще се обединят в исканията си към по-добро. А и не бих излязла да протестирам както беше писала Жбрул преди в другата тема за 20 лв. повече примерно.
*
« Отговор #141 -: Ноември 08, 2012, 13:41:33 pm »
Тара, смея да не се съглася с теб. Народът избира управниците си и в качеството си на техен работодател трябва да им покаже, че когато не си изпълняват съвестно и правилно работата си, то ще бъдат уволнени.

Не ме разбирайте погрешно, не ви обвинявам, че изразявате недоволството си в писане. Интересно ми е защо ни е такава народо-психологията. Кое ни е стъпкало така, че да не можем да надигнем глас. Къде отидоха хората, които на митинг или протест изпълваха центъра на София? Къде са хората, които окупираха парламента и управляващите трепереха за животеца си? Защо станахме толкова апатични?
Имам много въпроси, на които не мога да си отговоря, а искам.

julia_m, даде много точен и пресен пример - протеста на майките. Колко отидоха на този протест? Една шепа хора. Аз ако съм управляващ, какво ще си кажа - щом никой не протестира, значи няма недоволни.

Не мога да си обясня защо работещите в един завод например започват да протестират срещу неизплащането на заплати и осигуровки, едва след като е минала година. Защо търпят? Къде са синдикатите?

Защо шивачките в един цех, работят по 12-14 часа за минимална заплата и търпят?

Протести и бойкоти трябва да има, в противен случай управляващите ще се мислят за недосегаеми и богопомазани. Промяната, в едно общество, започва от малкия човек. Докато той има робско самосъзнание - нищо няма да се промени.

avallon , julia_m,  :good_post:
*
« Отговор #142 -: Ноември 08, 2012, 13:45:11 pm »
Jbrul, писах, че метафората ти е неподходяща, а не, че "не ми харесва" (на вид и звучене). Просто е неточна и това го доказва и сегашното ти обяснение, което далеч не следва "икономическа логика", ама нейсе... Няма смисъл да продължаваме. Желая ти приятен ден.

Аааа няма опровержение за пореден път - само квалификации за това и онова. Що ли не съм изненадана.  :lol:  :lol:  :lol: Обяснението ми си следва логиката точно каквато е. Разширяването на ЕС и провежданите политики по въпроса са комплекс от икономически и политически причини, ако за теб "икономическа логика" се изразява в "счетоводство и контрол" само - друга тема. Аз сега лекции, подходящи за първи курс в икономическия не мисля да изнасям заради теб специално, ако те интересува темата - вземи се информирай сама. Материали - бол.
Съгласна съм, че няма смисъл да продължаваме, защото изобщо не си говорим за едно и също. Колко пък е важно за темата като цяло, дали моя метафора за нещо е "подходяща" и дали според теб е, или не е - мисля не вълнува никого тук.

И на теб приятен ден!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #143 -: Ноември 08, 2012, 13:47:44 pm »
Меци, експоатирани трудово хора има в цял свят. За примера с шивачките и аз съм се чудила, но продължават да работят нали.

Станаха апатични хората, защото когато скачаха и вярваха, че е за към по-добро.
Народа търпи, защото е беден - прост народ се упрявлява най-лесно.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #144 -: Ноември 08, 2012, 14:06:15 pm »
Подкрепям напълно мнението на Мецани.  

Jbrul, ще си позволя да дам още една "квалификация"? ;) Тонът в мненията ти ми звучи някак невъздържан и с липса на уважение към събеседника...

Тара, аз преди време също вярвах повече, но точно липсата на резултати, както и процесите, описани от avallon ме обезсърчиха... Делим се на "ние" и "вие", "аз нямам този проблем" и т.н... За мене лично друго обезсърчаващо е и написаното в мнението на Elena B, което напълно споделям...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #145 -: Ноември 08, 2012, 14:20:13 pm »
вижте, аз заглавието на темата съм го прочела, но не отчетох, че мисленето ни стига до циганите и евентуално ЕС, но само по въпроса "колко пари можем да вземем от там". аз пък си мисля, че светът е свързан и, че ако една държава вземе, че направи добър избор, това ни засяга и нас. но, явно манталитета wtf е доста по-разспространен, отколкото съм си мислела. да си говорим колко са лоши циганите и управниците ни и колко е безсмислено всичко. дано това облекчава.

Еленке, аз просто се чудя, какво правиш толкова дълго време в тая отчайваща компания тук... ти, моралната, бялата, добрата, умната и прочие?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #146 -: Ноември 08, 2012, 14:21:44 pm »
Шивачките в затънтено населено място , където обикновено се намират такива цехове, като няма с какво да си нахранят децата , като това вероятно е единствения работодател в околията и по 18 часа ще работят за минимална заплата . Момичета дайте да гледаме реално на нещата.  
Синдикати нямаме, нищо нямаме .... пък като ми се яви ония ми Тотю ... ехххххххх, добре че са ми ковнати за стените телевизорите.

На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
« Отговор #147 -: Ноември 08, 2012, 14:24:21 pm »
Извинете, че пускам втори пост за кратко време, нарочно е - за да разделя това което говоря сега от предишния.

вижте, аз заглавието на темата съм го прочела, но не отчетох, че мисленето ни стига до циганите и евентуално ЕС, но само по въпроса "колко пари можем да вземем от там". аз пък си мисля, че светът е свързан и, че ако една държава вземе, че направи добър избор, това ни засяга и нас. но, явно манталитета wtf е доста по-разспространен, отколкото съм си мислела. да си говорим колко са лоши циганите и управниците ни и колко е безсмислено всичко. дано това облекчава.

Елена, не "подскачай на празен оборот" човек  :lol: Не сме чааак такива индианци, наясно сме за "глобалното село", наясно сме, че косвено ни засяга и нас преизбирането на Обама, спокойно. И въпросът за ЕС - също не ни засяга по посочената от теб логика, поне нас тук, засяга ни в аспект коректно и кадърно усвояване на средства, та белким "побелее" и нашата държава. Да не ме захапеш сега и ти за метафори - да "побелее" като стандарт на живот и поведение на гражданите си, не да си изселим циганите на Марс имам предвид ;)
Снощното ти изказване, /ако все пак прочетеш темата/, дойде в такъв момент и част от разговора, че беше повече комично отколкото неуместно. Става дума за "контекст", не по принцип за неуместност.

Меци, ами значи сме на един хал. И аз имам такива въпроси и нямам отговорите. Търся ги, дано ги намеря някога. И аз имам някакви мисли сходни с тези на Тара, че ни е налегнала апатия, защото всичките ни досегашни напъни да променяме нещо към по-добро по цивилизован начин - удрят на камък. Протестирахме - греда, гласуваме - пак греда. Лично аз никога не съм пропуснала да гласувам, на какви да е избори вкл. и на всички балотажи, от София до Стара Загора съм се влачила с автобуса за целта. Гласувам та пушек се вдига, ама промяна - няма и до ден днешен. Гласувам с главата си /уж/, не емоционално, но когото и да съм "избрала" - все не си спазва обещанията и не си изпълнява предизборната програма/понеже аз идиотката ги и чета същите/ и докато си вилнее на власт - нямам механизъм "да го уволня". Идват други избори, нов шанс да избирам някой "по-добър", само дето преди да дойде на власт - няма как да знам дали и той ще е същото мекере като предишния, който съм си избрала по обещания - пък после е правил друго. Избирам между тези, за които преценям, че има най-малък шанс да лъготят и пак същото. Както беше казал Любен Дилов-син в една мнооого стара своя статия по повод поредни избори: "Еми какво избирам всъщност - между един дето убил майка си и баща си и един, който убил "само" майка си. Егати "избора"! Аз точно така се чувствам на избори и то отдавна, признавам.
Малко бяха майките на последния протест, защото /според мен/, освен всичко онова което може да те възпрепятства да отидеш на протест когато имаш малки деца /и то е основателна причина все пак/ - тези майки са и граждани. Граждани, които разбират добре, че не им е дерт дали ще им дадат 30лв. повече, ами съвсем друго. Граждани, които не считат за смислено да протестират за дреболии, защото това са дреболии наистина и те не решават нищо за нас. Биха облагодетелствали само циганките, ако се замислиш. И въпреки тази си позиция, която изразих неведнъж, аз от солидарност и заради принципа - щях да отида. Наистина нямах възможност да го направя, предвид сегашното налудничево положение в живота ми, така се случи. Но мисля, че повечето жени на моето мнение по темата - просто не са отишли, защото им е безсмислено да го правят от "едната солидарност". Не мога да го твърдя това, просто си разсъждавам в писмен вид.

П.П. Чандра, репликата ти обезсмисля малко идеята ми да пусна "два поредни", но за да приключим с "личните любовни обяснения" и оценки... Изказвам се според форумните правила, винаги се стремя да го правя и това е единственото имащо значение за писането ми тук. Всичко останало е субективизъм, на който разбира се имаш право. Ако считаш, че с нещо в изказванията си нарушавам правилника - има си бутон "информирай модератор" - веднага ще се реагира при основание за това, а аз се заклевам да не писна, че ме дискриминират. ;) Ей на - пред свидетели и в писмен вид го казвам.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #148 -: Ноември 08, 2012, 14:27:33 pm »
Тара, аз преди време също вярвах повече, но точно липсата на резултати, както и процесите, описани от avallon ме обезсърчиха... Делим се на "ние" и "вие", "аз нямам този проблем" и т.н... За мене лично друго обезсърчаващо е и написаното в мнението на Elena B, което напълно споделям...

Чандра, аз пък съм разочарована от тебе.

разбирам, Elena B. да ги пише тия работи - тя ми е ясна.

но ти носиш емблемката със сърчицето на Зачатие под никнейма си тук. ти си част от нас, част от една малка общност на хора, които с действията си доказват вече почти 9 години, че цитатът ти отгоре не е верен изцяло и повсеместно....

а ти точно тия хора квалифицира като безнадеждни, като асоциални, като безразлични, като аморални дори. това е тъжно и обидно. още по-обидно ми е да споделяш отровните стрелички, които някои личности пускат тук съвсем целенасочено и съзнателно, просто заради лично отмъщение и неприязън.

колкото и да имаме различни мнения по разни въпроси, колкото и да ми е ясно, че сит на гладен не вярва и никога няма да повярва - все пак сме ужким от едно сдружение, обединени сме от една обща позитивна идея, работим доброволно за общественото благо, всеки по своему... защо се обиждаме една друга?

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #149 -: Ноември 08, 2012, 14:41:46 pm »
В подкрепа на написаното от джам, само искам да помоля за следното:
1. Пуснахте тема, за да има къде да се обсъждат наболели и не толкова проблеми на обществото, държавата и прочие, чудесно, моля спазвайте първоначалния замисъл.
2. Прави ми впечатление, че напоследък в доста теми едни и същи хора винаги обръщат дискусиите в лични нападки, не нарушаващи реално правилата на форума, защото няма директни обидни думи, но въпреки това е виден за всички личния спор. Моля, вече и това забавление да спре, защото не веднъж е отправена подобна молба от модераторите и не само, но очевидно никоя от вас не иска дори да се съобрази с тези забележки, и
3. Да, това е публичен форум, но както джам е написала, за да го има много хора правим не малко, така че отново моля, да не използвате форума за запълване на свободното си време със заяждане и безпредметно чешене на езици.

Надявам се да ме разберете правилно, защото колкото и да съм търпелива, това което джам е написал и аз го мисля на 100%, обидно е просто. Защото и ние които, както се оказа слепите оптимисти останали в държавата с надеждата и стремежа да променим нещо не сме безпереспективни, повярвайте ми, дори и сега на тази възраст да заминем със съпруга в чужбина няма да мием чинии и да разнасяме пици, предвид професиите и стажа който имаме, но въпреки всичко сме тук и се опитваме. За това нека хората обезверили се и емигрирали да не ни квалифицират като безхаберни и прочие....
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #150 -: Ноември 08, 2012, 14:44:40 pm »
Джам, аз се чувствам част от Зачатие, затова си нося емблемката, плащам си членския внос, вълнувам се живо, бих помагала с каквото мога и когато мога... Това не променя факта, че четейки всички 8 страници на ТАЗИ тема, и още няколко-надесет в една друга (уж за "безхаберните родители") оставам с убеждението, че действително във връзка с проблемите в държавата, както казва Елена Б (не се познаваме с нея):
"мисленето ни стига до циганите и евентуално ЕС, но само по въпроса "колко пари можем да вземем от там" Това ли е "моториката на държавата", че дори Рачо като беше написал нещо в страни от циганския проблем се извини за спама, човека...

С удоволствие чета в съседната тема, че съфорумците са обединени в мнението и настроенията си около избирането на новия патриарх. (Между другото, там харесвам много и изказването ти за медийната кампания)... Но това не означава, че трябва да сме на едно мнение по всички въпроси. Ти знаеш всъщност, че лино аз не харесвам, когато от всеки проблем в "моториката на родината ни" се прави цигански проблем... Това си е моето мнение. Извинявам се, ако съм обидила някого! Става въпрос просто за едно мнение, нямам страсти и лично отношение към никого.

П.П. Ако сметнете за необходимо, махнете емблемката със сърчицето на Зачатие от никнейма ми.
« Последна редакция: Ноември 08, 2012, 14:52:02 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #151 -: Ноември 08, 2012, 14:53:51 pm »
чандра, никой не иска и казва това, не го приемай лично, не е :wink:
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #152 -: Ноември 08, 2012, 15:05:12 pm »
Ако сметнете за необходимо, махнете емблемката със сърчицето на Зачатие от никнейма ми.

не искам никой да си маха сърчицето от никнейма, напротив - искам да имаме повече сърчица тук.

защото не ни е все едно, защото не сме тъпи, не сме цинични, не сме асоциални...

относно циганите - не говорим само за тях. просто ти имаш по-нисък праг на чувствителност по тази точно тема и затова регистрираш предимно тези моменти. тая тема за моториката тръгна от темата на Бърди - там се бистреше какво ли не. в един момент най-после назря идеята да се отдели в нова тема и просто тия дни се говори отново по проблеми на системата за социални помощи и здравеопазване, която в България, поради естеството на населението, е неизбежно дълбоко и тясно свързана с циганите. бистрихме ги много и в темата за безхаберните родители, защото такава е действителността. но това не значи, че утре темата няма да завие на към друг аспект на ежедневието и обществените проблеми в България и света.

ако искаш, за да разкараме темата от циганите, мога да споделя как от един месец неглижирам детето си и хабя ценните си лични ресурси да се боря да уреждам неща, които за теб, като живееща в Германия, са абсолютна норма, даденост и изобщо не забелязваш как се случват - а аз не спя по цели нощи, треса се от нерви, впрягам целия си немалък умствен и образователен потенциал, за да мисля начини как да ги реша - вместо да си отпочивам по подходящ начин след високоинтелектуалния си и добре заплатен (но не в България, а в Германия) труд - да кажа ли с какво се занимавам, че ме е срам? събирам стотинки и левчета от съкооператорите си, за да направим неотложни ремонти на изпочупените прозорци и 40-годишните ръждясали водопроводни тръби...

затова казвам, че сит на гладен не вярва.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #153 -: Ноември 08, 2012, 15:10:08 pm »
 Ми честно Стефи, ти просто явно си си по-обидчива :-). Не се обиждай сега, но  неведъж ме смайваш с твърденията си точно на тази теме кое било обидно и кое не за неща, които пре ум не би ми минало, че са обидни. Значи си е до човек.

Аз пък приемам всякакви спорове с мен, никога лично, освен ако не са лични обиди. Ако има валидни аргументи опитвам се или да помисля по тях или ако ги отхвърля да ги оборя. Така се ражда истината, не с цупене. Но понеже това е тема не на фактите, а на личните мнения, съответно е нормално спорът да е по-разгорещен. Обаче като чета тук, всички са наясно какво трябва да се прави, ама .. нъц, не е направено. Ми има си механизми да се накарат политиците да направят едно или друго ( не знам какви са в България), но когато реални и нереални неща се мешат заедно в изискванията, когато няма разграничение кое е логично и редно и кое расизъм, то тогава всичко отиват на вятъра и цялото не се приема на сериозно. дори и да има истини и дори тези иситни да са повече от нелогичните неша те биват заглушавани. Пример е Атака. Те да не би да нямат добри идеи. Имат, ама покрай радикалните им простотии и добрите никой вече не ги слуша. Та така е с всичко. Та не е лошо да се помисли и над това когато се дискутира циганция проблем, понеже той сам по себе си не е малък, няма нужда от допълнително включване на емоции. Поне според мен така нищо реално не се постига.
« Последна редакция: Ноември 08, 2012, 15:17:27 pm от Bobbie »

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #154 -: Ноември 08, 2012, 15:15:35 pm »
Боби, ти да не би наистина да мислиш, че е просто въпрос на желание да се събереме аз, ти, Стефка, Джибрул, сиксенс и Чандра, да решим как да се управлява държавата по-добре и да го направим? :) прощавай, но изказванията ти точно така звучат - пионерски и незряло. как трябва да се направи и как е добре да се направи е едно нещо и то се вижда лесно и просто. защо на практика никога не се прави така е друго нещо и когато човек го проумява, значи е порастнал...
аз не мога да оправя света, нито държавата. аз мога да оправя по-дребни проблеми. и го правя.
в държавата, в която живееш, масовката е дори още по-аполитична и асоциална от тукашната.
за мен, истината за решаване на всички тия проблеми, дето ги бистрим тук, е в парите. богата държава - добри условия за живот. бедна държава - тесла. всичко друго е вятър. практиката го е показала.

а тая тема тука, честно казано, е просто за изпускане на парата. нещо като кушетка при психотерапевт.

*
« Отговор #155 -: Ноември 08, 2012, 15:22:15 pm »
Ми честно Стефи, ти просто явно си си по-обидчива :-). Не се обиждай сега, но  неведъж ме смайваш с твърденията си точно на тази теме кое било обидно и кое не за неща, които пре ум не би ми минало, че са обидни. Значи си е до човек.

Боби, в голяма грешка си, аз не се обиждам лично, ама изобщо, защото виждам по-далеч от носа си, за разлика от доста други тук. Казвам че е обидно да се правят такива квалификации ей така на ангро (както казваше баба ми), да се обобщава с две думи, защото нещата не са нито само черни нито само бели и ние, които не си бихме шута преди 10г. не сме всички "един дол дренки" - безхаберни, цоцащи държавата, мрънкащи и нищо не правещи...
Това имах предвид, а не знам от къде си се "смаяла" колко лесно се обиждам, не не се, особено пък от хора които не познавам и не ме познават, то и близки трудно могат да ме обидят. Нали знаеш приказката, хората с его се засягат, а кои са те, слабите :wink: та, в този ред на мисли, аз нямам его, защото знам коя съм и какво мога... пък съм и скромна :lol: :P
*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #156 -: Ноември 08, 2012, 15:28:55 pm »
а тая тема тука, честно казано, е просто за изпускане на парата. нещо като кушетка при психотерапевт.
И то какава удобна кушетка :)
Току виж от тук изскочим с някое мъдро решение на някой наболял проблем :)
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #157 -: Ноември 08, 2012, 15:29:58 pm »
Боби, ти да не би наистина да мислиш, че е просто въпрос на желание да се събереме аз, ти, Стефка, Джибрул, сиксенс и Чандра, да решим как да се управлява държавата по-добре и да го направим? :) прощавай, но изказванията ти точно така звучат - пионерски и незряло. как трябва да се направи и как е добре да се направи е едно нещо и то се вижда лесно и просто. защо на практика никога не се прави така е друго нещо и когато човек го проумява, значи е порастнал...
аз не мога да оправя света, нито държавата. аз мога да оправя по-дребни проблеми. и го правя.
в държавата, в която живееш, масовката е дори още по-аполитична и асоциална от тукашната.
за мен, истината за решаване на всички тия проблеми, дето ги бистрим тук, е в парите. богата държава - добри условия за живот. бедна държава - тесла. всичко друго е вятър. практиката го е показала.

не не мисля, мисля, че това са неща, които стават трудно и бавно и могат да станат само когато има добра подкотовка, която включва познаване на механизмите на държавата. Обаче преди това трбява да има конктетни искания, не общи приказки. Има механизми да се окаже натиск да се обсъжда едно или друго предложение пред обществото. Това вероятно отнема години, но не е невъзможно.  
Понеже пишеш за държавата в която живея - отнема много дълго нещо като търгне от мен да стигне до конгреса, но пък се прави непрекъснато и не е невъзможно. А да пишеш на сенатора си или представителя е нромална практика и винаги получаваш писмен отговор, макар и някаква пълна глупост :-). Но пък ако достатъчно хора пишат, онзи се замисля как да гласува следващият път.

Стефи, понеже питаш, смаях се, когато на мен ми беше казала, че ти било обидно, че си давам източниците, звучало все едно съм ти казвала, че си некадърна сама да си го намериш. Така беше. А в момента се оплакваш от начина на правене на квалификации по начин, по който никой няма проблеми да се прави с циганите, които също не са всички един дол дренки.
« Последна редакция: Ноември 08, 2012, 15:31:30 pm от Bobbie »

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #158 -: Ноември 08, 2012, 15:33:07 pm »
А да пишеш на сенатора си или представителя е нромално и винаги получаваш писмен отговор, макар и някаква пълна глупост :-). Но пък ако достатъчно хора пишат, онзи се замисля как да гласува следващият път.

а, и тук отговарят, като им пишеш. точно толкова формално, колкото и на теб ти отговарят. "да пишеш на конгресмена си" е възпято даже по кънтри песничките от 60-те години като израз от тип "да се оплачеш на арменския поп" :)

а конгресменът гласува както му кажат онези, които му финансират избирателната кампания.

*
« Отговор #159 -: Ноември 08, 2012, 15:48:34 pm »
боби, радвам се че те разсмивам, но точно в онзи разговор пак нямах буквално това предвид, ама карай да върви, важното е да ти е весело. :lol: