0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #120 -: Ноември 08, 2012, 00:26:12 am »
Ира, аз лично отдавна се замислям над това. И на мен ми прави впечатление все по масовия песимизъм за бъдещето. И той си е напълно основателен, според мен. Просто вече нещата са стигнали повратната точка, от която връщане назад няма, за съжаление.

ЕС не е намерена "каца с мед"...
Хммм, тук малко можем да поспорим... Спомни си кога и при какви обстоятелства е създаден ЕС, от кои държави, както и някои от тях в какво състояние бяха...
« Последна редакция: Ноември 08, 2012, 00:31:56 am от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #121 -: Ноември 08, 2012, 00:38:48 am »
Топ 5 на нето-вложители и нето-получатели през 2011г. Източник: Европейска комисия, финансов доклад за 2011г.

е... някъде да виждаш името на България сред тези нето-получатели?

Джам, честно, не разбирам за какво спорим. Ти спомена доста провокативно, че съм имала "наивни и превратни представи" (незнайно, защо), затова извадих набързо някакви цифри. Да, България не е в ТОП 5, така е, (някъде на девето място е ;)), но аз не съм и казвала това... Просто както по-горе писах, "големите и стари членки" внасят по-голямата част от бюджета и в крайна сметка са с отрицателно салдо. Не можем да говорим за това, дали: "България смуче повече пари от общата каса на ЕС, отколкото големите и старите страни-членки", защото не иде реч за абсолютни стойности а за баланс... ЕС не е намерена "каца с мед"...

ще ти кажа веднага за какво спорим. ти беше тази, която "доста провокативно" съобщи на събранието тук, че:

Държави като България получават от европейските фондове много повече средства от по-старите и по-богатите членки.

аз ти казах, че това просто не е така. ти извади един линк за 5-те топ контрибутори и 5-те топ получатели (както абсолютно, така и пер капита), с който изобщо не доказваш твърдението си, че България получавала повече от по-старите и по-богатите членки - напротив. аз ти обърнах внимание на този факт. ти престана да разбираш за какво спорим.

аз мисля, че освен теб, всички други много добре разбират... :D

« Последна редакция: Ноември 08, 2012, 00:41:00 am от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #122 -: Ноември 08, 2012, 00:58:23 am »
Ок, Джам, поздравявам ви за което!  :D
Твърде късно е и не ми се вадят коментарите, които аз не разбирах... Пък и е без значение...

Лека нощ!  yahoo_33
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #123 -: Ноември 08, 2012, 01:00:03 am »
не мога да прочета цялата тема, но исках само да кажа, че днес е добър ден, американците преизбраха Обама, което трябва да носи някакъв оптимизъм. боби, честито!!!!!!!!!
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #124 -: Ноември 08, 2012, 01:09:40 am »
не мога да прочета цялата тема, но исках само да кажа, че днес е добър ден, американците преизбраха Обама, което трябва да носи някакъв оптимизъм. боби, честито!!!!!!!!!
:lol: Като прочетох "днес е добър ден" и веднага ми изникна продължението "за българската демокрация" :lol: Пък то не било за нас, ами за американците. Обаче, неминуемо направих асоциация - в главата ми изниква образа на български президент/премиер - циганин и потръпвам..... То както е тръгнало, с тая демокрация хич май не сме далече от тоз сценарий, обаче нещо хич не ми е оптимистично...
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #125 -: Ноември 08, 2012, 01:14:47 am »

дето викат същите тия американци - wtf?!

за кого от нас тук е добър ден и за кого от нас тук трябва да носи някакъв оптимизъм факта, че в някаква държава си избрали някого за президент?
като не можеш да прочетеш цялата тема, да беше прочела поне заглавието - там пише за какво е темата. не е за това...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #126 -: Ноември 08, 2012, 01:43:59 am »
Хахахах, е Джам въпреки налегналия всички ни песимизъм смея се кЪт тиква на плет в момента.

Елена, има оптимизъм разбира се - за американците избрали Обама. :lol: На мен лично ми е все тая по въпроса, пък и вЕрно като не си чела темата - бива заглавието да погледнеш поне. ;)

Чандра, как бе душко все ти не си разбрала нещо? Направо се чувствам неспособна да се изразявам като си говоря с теб, пък не само аз съм с този проблем май. Ние /демек България/ по никакъв начин и никакъв повод не получаваме повече средства от ЕС, отколкото старите страни-членки /в минало и сегашно време/. Така вече се надявам да го разбираш, понеже е недвусмислено, точно и ясно.

И относно ей това мнение на Джам:
знаете ли какво си мисля сега, като чета тази тема...каква интересна извадка сме...

сигурно няма друга държава в Европа, в която случайно събрани хора от цялата страна - с различна съдба, образование, професия, местожителство, обединени от това, че са в най-продуктивната възраст - да са толкова единодушни в песимизма и отчаянието си за настоящето си, за бъдещето си, за бъдещето на страната си, да са толкова единодушно склонни да виждат единствения изход за себе си в емиграцията.

замислете се върху това...

Мисля си аз, че щом "ние тук" и "вие там" все сме песимисти за милата ни родина - явно има защо да е така. Не шЪ да е расизъм местен, не шЪ да е българският мързел и тарикатлък. Останалите тук все още, които учат, блъскат и спазват всички правила - виждат единствения изход за себе си в емиграцията, защото отдавна осъзнаха, че у нас принципът: "всекиму според заслуженото" - няма да заработи. "Навън" с всичките кусури на това "навън", поне можеш да разчиташ на спокойствие в битов аспект, някаква сигурност, правила и живот с по-малко нерви за глупости и затова е нужно просто да се трудиш както се трудиш и тук, но резултатите са различни. И разликите са "в пъти", не там някакви незначителни нали... :?

Не мога да говоря от името на другите. Мога от свое само. Обезверена съм, вече не виждам онзи смисъл "да правя всичко както трябва", който виждах преди не толкова много време. Тогава го виждах, защото просто си мислех, че когато всички правим нещата "както трябва" и те като цяло ще станат такива. Ама не станаха и не само това, ами стават все по-кофти. Не виждам изход за себе си в емиграцията аз специално, на този етап поне - не ми е опция. Обаче и тук "място не си намирам" дето има един лаф. И наистина - не знам какво точно да направя аз тук и как да живея тук, без да се оказвам в крайна сметка "онази идиотка дето плаща сметката и все духа супата накрая". Не знам и като не знам - живея си тук по правилата и се чувствам все по-голяма идиотка. Скоро ще трябва да обяснявам и на сина си, как е "правилно и полезно и той да бъде идиот като майка си", само не знам с какви аргументи да му изляза освен със: "защото мама така казва". Понеже други - вече нямам!  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #127 -: Ноември 08, 2012, 06:01:43 am »
Е да де, но според мене това трябва да става писмено - по моите разбирания само така човек е получил ОТКАЗ...  :?
Ами както искаш го наричай, не е получила отказ, а въобще е нямала право а кандидатства. Това,че тя казва че и отказали са нейни думи, реално не е имала право въобше да подава молба, понеже има някакви предварителни условия, не може всеки да си подава, за да му се разясни закона писмено.
Това с тези стотинки е егатi абсурда. Би тряbвало да има някаква плъзгаща се ставка или не знам как да го нарека - да намаляват помощите прогресивно с увеличаването на заплатата, но не рязко от една сума нагоре и край спират, понеже се получават точно такива абсурди,че някой за няколко стотинки не получава. Ми защо не му дадат с толкова стотинки по-малко.
« Последна редакция: Ноември 08, 2012, 06:06:42 am от Bobbie »

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #128 -: Ноември 08, 2012, 08:25:27 am »
Ами както искаш го наричай, не е получила отказ, а въобще е нямала право а кандидатства...
Боби, вероятно е така. Предполагам, че споменаните таблички са общо достояние и всеки сам може да прецени, дали отговаря тези и други условия, за да кандидатства за помощи. Както Сикссенс беше писала, явно доходеа не трябва да надвишава 350лв. на човек от домакинството. Сигурно има и дгуги изисквания, които се знаят предварително...

Чандра, как бе душко все ти не си разбрала нещо? Направо се чувствам неспособна да се изразявам като си говоря с теб, пък не само аз съм с този проблем май. Ние /демек България/ по никакъв начин и никакъв повод не получаваме повече средства от ЕС, отколкото старите страни-членки /в минало и сегашно време/. Така вече се надявам да го разбираш, понеже е недвусмислено, точно и ясно.
Jbrul , душко, права си, изглежда не разбирам някои важни детайли като "вас" "другите", така е ... ;) Моя е грешката -  първоначално не се изразих както трябва, после се опитах да обясня... Но пък не вярвам и вие да не схващате, че въпросът не е само в това, колко ПОЛУЧАВАМЕ, а и колко ДАВАМЕ... Не можем да мерим с два аршина... В крайна сметка нали от някъде се събира този европейски бюджет (сега, че и в миналото), нали някой "дава" тези пари (едни повече, други – по-малко)... Всъщност, коментирайки ромите също за подобно нещо идеше реч - че те само пресмятат колко получават, а забравят, че някой дава... ;)

Ето тази настройка, например, според мене е принципно погрешната:
Разбира се, че вече за нас и страните-членки от последните "вълни на присъединяване" - европейската "каца с мед" не е толкова дълбока по принцип, нито толкова лесно се бърка в нея, както е било преди. Което означава само, че "ако не бъркаме умело - няма мед".  :wink:
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #129 -: Ноември 08, 2012, 09:27:37 am »
Това с тези стотинки е егатi абсурда. Би тряbвало да има някаква плъзгаща се ставка или не знам как да го нарека - да намаляват помощите прогресивно с увеличаването на заплатата, но не рязко от една сума нагоре и край спират, понеже се получават точно такива абсурди,че някой за няколко стотинки не получава. Ми защо не му дадат с толкова стотинки по-малко.

абсурдно звучи, но чисто математически, когато има cut-off limit, винаги ще има някой, който ще се чувства прецакан, защото е над чертата с ей-тонинко. няма начин - чертите са такива.

*
« Отговор #130 -: Ноември 08, 2012, 09:44:34 am »
JBrul, влизам в темата, за да се изкажа за TV в махалите. И това не плащат. Просто като им спрат сигнала, отиват при друг оператор или поръчват наново - то там всичко е на един адрес, само сменят титуляра. Пък в някои оператори по неплащане спират само интернета. То и затова като отиде представител не етноса в център за клиенти да си поръча TV, го водят рисков адрес и обикновено се отказва поръчката, ама и на това се намери решение от тях - поръчват по телефона.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
« Отговор #131 -: Ноември 08, 2012, 09:51:23 am »
Всички сме недоволни от социалната система и изобщо от управлението на държавата в последните 20 години. Недоволни сме и какво правим - пишем си.

Какво трябва да се случи, че българинът да каже Стига и да излезе на протест? Защо сме такива - мрънкащи, недоволни, песимистични, оплакващи се и същевременно нищо не правещи, за да променим причините, които ни карат да се чувстваме така?

*
« Отговор #132 -: Ноември 08, 2012, 10:53:32 am »
Меци, няма как бедния народ да направи промяна, промяната се прави от богатите, а такава воля липсва от господата управляващи. Ще излезе трудовия бачкатор на протест и кой ще го защити - никой, просто ще бъде занулен от днес за утре и натикан в миша дупка, че е дръзнал да се обади.

*
« Отговор #133 -: Ноември 08, 2012, 11:05:35 am »
Боби, в конкретния случай поне - не мисля, че решението е "плъзгаща се ставка" /поради посочената от Джам причина/. Струва ми се, че трябва да има по-добри механизми социалната система "да разпознава" хората, които наистина са в нужда и са безпомощни от паразитите. Жена в инвалидна количка, без два крака, която в нашата държава всички знаем - почти никакъв шанс няма да се труди колкото и да иска, по принцип е в много по-безпомощно положение в сравнение с един физически здрав човек. Ами да ще каже някой и точно поради тази причина има ТЕЛК, инвалидни пенсии - помислено е демек. Помислено е ама само "уж". Защото в прокъсаната ни държава нормативно се обявява, че еди каква си сума ти стига да съществуваш поне, при все как за всички е ясно, че "сумата за съществуване" е в пъти по-висока реално. За съществуване подчертавам, не за някакъв що-годе нормален живот. В същия този момент, хора които реално не са възпрепятствани да се трудят и самоиздържат /освен от собствения си мързел/, биват подпомагани от държавата /пряко и косвено/ наравно с неспособните да се трудят /не по своя воля/. Стига се често до ситуации "здравите и правите", които никакви сметки не плащат за нищо освен това, да имат право на много повече държавна помощ по различни пера, от тези които реално са много, много повече "в нужда". Типичен пример за това е жената от статията, но тя не е прецедент. Значи системата просто работи сбъркано, щом до такива положения се стига непрекъснато и е крайно време дейността й да се коригира. Драстично. Не е само въпросът до това, че по принцип сме бедна държава и затова няма как реално нуждаещите се да бъдат и реално подпомагани. Всъщност и до това опират нещата и точно заради това е крайно належащо паразитирането да се сведе до санитарния минимум и да не бъде поощрявано повече! Нелепо е да се каже "ами какво толкова, то и да отрежем паразитите - пак няма да има пари за реално нуждаещите се". Напротив - ще има, ако не съвсем достатъчно, то доста повече отколкото сега.

rtfrtf, мерси за уточнението, таман да ги похваля "симпатягите", че поне нещо плащат било то и телевизия...и "ти уби всичко детско в мен"  :lol:

Ето тази настройка, например, според мене е принципно погрешната:
Разбира се, че вече за нас и страните-членки от последните "вълни на присъединяване" - европейската "каца с мед" не е толкова дълбока по принцип, нито толкова лесно се бърка в нея, както е било преди. Което означава само, че "ако не бъркаме умело - няма мед".  :wink:

Кое според теб е "принципно погрешно" в тази "настройка", ако може да ми изясниш? Понеже според мен тя е възможно най-правилната. Даже мога да ти обясня "защо" и то не "според мен". ;) Но ми е много интересно твоето мнение да прочета и обосновка за него разбира се.

Мецани, ти кажи какво да направим? Сериозно. Аз си признах вече, че идея нямам лично АЗ какво да направя, за да живея в по-нормална държава. Опитвах години наред да правя уж каквото трябва - ефект НУЛА. Освен да основаваме граждански сдружения за всеки възникнал проблем /по примера на "Зачатие"/ и същите да работят по 10-ина години поне докато се постигне някакво подобрение... Как ние "редовите граждани" да направим нещо? И какво да е това "нещо", или "неща"? И на мен и на всички пишещи тук ни е безпределно ясно, че не "писане му е майката", ама какво Е?  :?

*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #134 -: Ноември 08, 2012, 11:16:51 am »
Всички сме недоволни от социалната система и изобщо от управлението на държавата в последните 20 години. Недоволни сме и какво правим - пишем си.

Какво трябва да се случи, че българинът да каже Стига и да излезе на протест? Защо сме такива - мрънкащи, недоволни, песимистични, оплакващи се и същевременно нищо не правещи, за да променим причините, които ни карат да се чувстваме така?

Ааа, защо бе Мецани, аз пуснах преди две-три седмици тема с петиция за увеличение на майчинството и детските надбавки. Много съжалявам все още, че когато беше протеста (който така и не разбрах някоя медия да отрази като хората, може би защото толкова малко майки се бяха събрали, че ония са решили, че гаргара си правим) не успях да отида, но малчо и кака бяха болни (невероятния плюс на детските градини).
И да ти кажа, и не само на теб, наистина до някъде сами сме си виновни - много хора не ходят да гласуват, не протестират, не коментират дори  :? Мои познати и близки на предишните избори категорично отказаха да гласуват, но след това не са спирали да мрънкат колко е зле управлението - добре де аджеба, срещу какво протестират?  8O
Като живеем в режим на етажна собственост - да ви разкажа поредния абсурд - половината хора в блока живеят все едно са сами и нищо не ги засяга... Дойде време да се пръска срещу мравки, защото сме пропищяли - половината собственици започнаха: ами то в нас няма, който си има да си пръска, без изобщо да се замислят, че аз като напръскам, тия мравки от нас ще идат у тях, после те ще пискат че имат мравки, ама голямата работа. Никой не се чувства длъжен да се съобрази с наредбите на общината да пази тишина от два до 4 и не дай си боже някой да направи забележка или О Боже да викне полиция.... Веднага ставаш черната овца и нарицателно за лудата съседка с двете деца, дето ходи да се кара, където с когото намери ...
Абсолютно по същия начин стои и въпроса с протестите и общественаа ни ангажираност, ако някой се надигне - сто души скачат срещу него, да го натискат и дърпат обратно в блатото :? :(
Иначе, Боби даде много интересно предложение - да бъдат гъвкави таблиците - да има някакво подоходно подпомагане. Хубаво е според мен и да си върнат подоходното облагане с данъци.
А до колко ни е бедна държавата не знам. Аз по-скоро си мисля, че е беден народа - държавата има пари. Като имам представа какви обществени поръчки се правят - как в 90% от случаите бюджетите, които се отпускат са в пъти по-големи от това, което в действителност ще се изпълнява...Та държавата ни има пари, хората нямат и докато това продължава, те ще са все по-недоволни и нетолерантни.
Изникват ми мисли докато пиша, пък и докато чета - сещам се за Еврофондовете, дето все много пискат че не усвояваме пари по тях - честно казано преди година-две много се говореше тук, че няма достатъчно компетентни хора, които да подготвят проекти, да не говорим, че цари тотално информационно затъмнение по отношение на европарите - някакви земеделски програми, които изтичат 2013г. аз за пръв път чух за тях тази пролет. Кой има интерес от тая работа не ми е съвсем ясно, но определено имат вина хората от, които зависи тая информация да се разпространява и народа да знае какво може даа използва от европейските пари, било за развитие на селски райони, било за земеделие или пък за начало на малък бизнес. Мисля всички сме съгласни, че ако виждаме някакъв шанс ще се чувстваме доста по-добре.

P.s.: Много ми е интересно след като тази година НСИ обяви че новия праг на бедността вече е 241лв., защо никой не промени минималния доход за детски т.н. - не би ли следвало , че след като прага на бедността се вдига и този доход от 350лв./на член от семейството да се промени нагоре :?
« Последна редакция: Ноември 08, 2012, 11:27:03 am от julia_m »
*
« Отговор #135 -: Ноември 08, 2012, 11:41:58 am »
Меци, няма как бедния народ да направи промяна, промяната се прави от богатите, а такава воля липсва от господата управляващи. Ще излезе трудовия бачкатор на протест и кой ще го защити - никой, просто ще бъде занулен от днес за утре и натикан в миша дупка, че е дръзнал да се обади.
Тара, ами не съм съгласна. Точно единствено и само народа може. Напълно съм съгласна с Мецани, ние освен да си мрънкаме и дрънкаме по социалните мрежи друго не правим и освен да гледаме в канчето на другия и да сме на принципа "не е важно аз да съм добре, важно е Вуте да е зле", завист братче - от къде на къде еди кой си сектор ще протестира , ми в моя коооолко сме зле а, ха ми защо да ги подкрепя ... То това протеста на бачкатора протест ли е - гърчава работа , излезли 5 човека - протестират за себе си , другите гледаме сеира от телевизора, съгласни сме, ама какво нас ни засяга конкретния протест. Ей т'ва е. Ако обаче сме по улиците всичките недоволни съвсем няма да е глас в пустиня. Повече от сигурна съм, че няма кой да се изправи срещу цял един недоволен народ (оставям настрана процента на задоволените). Много ни е къса паметта, историята помни и протести на които политиците уплашени се чудеха кой път да хванат. Сега сме "приспани" явно.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #136 -: Ноември 08, 2012, 12:41:23 pm »
Разбира се, че вече за нас и страните-членки от последните "вълни на присъединяване" - европейската "каца с мед" не е толкова дълбока по принцип, нито толкова лесно се бърка в нея, както е било преди. Което означава само, че "ако не бъркаме умело - няма мед".  :wink:

Кое според теб е "принципно погрешно" в тази "настройка", ако може да ми изясниш? Понеже според мен тя е възможно най-правилната. Даже мога да ти обясня "защо" и то не "според мен". ;) Но ми е много интересно твоето мнение да прочета и обосновка за него разбира се.

1. Самата метафора "каца с мед" (която вече не била толкоз дълбока за новодошлите) ми се струва твърде неподходяща. Причините, предполагам, са ясни;
2. Разпределянето на европейския бюджет е въпрос на политика на ЕС, не решаваме поединично, колко, как (и за какво) да бъркаме в "кацата с мед" и не можем да говорим за "лесно и трудно бъркане в кацата с мед", сякаш нямаме отношение към нея и случайно сме я намерили на пътя, но не достигаме до дълбините и... ;
3. Съгласна съм с тебе, че ако ние не управляваме ефективно държавните си финанси, от това страда целия ЕС (съответно меда намалява, или както ти казваш, "няма мед" ;)) и обратно. Пример за това е кризата в Гърция...

avallon , julia_m:good_post:  (и въпросът от послеписа ти е интересен...)
Аз преди време много се чудех, как успяха да го въведат този плосък данък... Факт е обаче, че сегашния финансов министър добре си върши работата... Ако можеше и да се краде по-малко (от фондове и прочее)...  :? Дали протести биха могли да спрат кражбите на високо ниво?..

*
« Отговор #137 -: Ноември 08, 2012, 13:18:42 pm »

1. Самата метафора "каца с мед" (която вече не била толкоз дълбока за новодошлите) ми се струва твърде неподходяща. Причините, предполагам, са ясни;
2. Разпределянето на европейския бюджет е въпрос на политика на ЕС, не решаваме поединично, колко, как (и за какво) да бъркаме в "кацата с мед", но и не можем да говорим за "лесно и трудно бъркане в кацата с мед", сякаш нямаме отношение към нея и случайно сме я намерили на пътя, но не достигаме до дълбините и... ;
3. Съгласна съм с тебе, че ако ние не управляваме ефективно държавните си финанси, от това страда целия ЕС (съответно меда намалява, или както ти казваш, "няма мед" ;)) и обратно. Пример за това е кризата в Гърция...

Ааааа метафората не ти харесвала. :lol: Еми имаш право да не ти харесва, само че ползването й изобщо не променя смисъла на казаното от мен, истинността му и здравата икономическа логика. Казвам "каца с мед", защото средствата предвидени за усвояване по програми за страни като нашата са блага, които ако успееш да усвоиш все пак - те изкарват на плюс. Т.е. получил си повече отколкото си внесъл, а като следствие на това получаване - очаква се и се предполага, че икономиката ти ще се развие, ще започне да генерира по-висок БВП, гражданите ще живеят все по-добре и в този ред. Това е като доза качествен допинг за една икономика, при това с "много отложен платеж", а може и никога да не се стигне до положение напълно да го платиш /не защото не искаш, а по други причини/. И да, предвид последните две разширявания на ЕС и множеството приети страни, чиито икономики не са "цъфнали и вързали", пък "кацата с мед" си е все една и съща... Та при това положение,да Чандра - по-плитка е кацата и по-строго се следи кой и как бърка в нея, защото "медът" трябва да се папка ефективно, от всички, да им стигне и в един момент - изобщо да не се налага да има "каца с мед". То това е крайната цел на идеята за ЕС в икономически аспект. Оеднаквяване на икономиките, стандартът на живот и правилата в страните-членки, за да заработи ЕС и икономиката на общността на принципа на САЩ. То е дългосрочна стратегия и това изпълнение се гони, не вятъра. А България е просто една брънка в цялата верига.
Твърдението ми, че който изпълнява качествено проекти - той ще бърка в меда, а ако краде и шемекерува ще седи без мед - беше потвърдено безброй пъти в практиката. или не си съгласна?

Та каквото казвам - казвам го съвсем вярно, сега че на теб не ти харесвали изразните ми средства - друг въпрос и то доста маловажен. Като гледам така, още първия път добре си ме разбрала, ама защо да не се възмутиш все пак от метафорите ми ;) Щом те влече - пак заповядай.  :lol:

Добре момичета, аз съм съгласна с всичко, което написахте като характеристики за нашето общество, без грам да се изключвам от него и да считам, че написаното - баш за мен не се отнася. И пак ви питам - аз лично какво да направя, че едни хора, които дори не познавам, да си променят мисленето за нещо и да започнат да се чувстват солидарни с други хора "на по-високо ниво", вместо всеки път да изпадат в битова завист и злоба и да са "анти" понеже им идвало от вътре да кажем...
Помня голямата учителска стачка преди няколко години. Помня, че беше дълга и учителите бяха непреклонни в исканията си страшно много време. Помня също така, че след първата седмица на протести, повечето родители не напуснаха работните си места, за да се присъединят към протеста и да го подкрепят, а обилно заизливаха възмущението си от същия пред камери, пишещи журналисти, в мрежата, пред бабите в блока - кой където свари. Те учителите и без това не си вършели свястно работата, ей глеЙте образованието в какъв вид е, те какво искали и без друго по цяло лято не работели пък им се плащало, отделно отпуски, кой друг бил като тях и какво ли не от сорта. Масов писък родителски, че кой не можел на ДГ да си остави детето, кой на училище, кой закъснявал за работа, кой отсъствал от работа, как щели да го уволнят затова... Вместо същите тези родители - масово да не се явят на работа и барабар с децата си да отидат на същия този протест и ако желаят, да издигнат и своите си искания заедно с учителските. Цъ. Никой не можел да си го позволи това, понеже има реален шанс да бъде уволнен за самоотлъчка и после децата му остават гладни и на студено. Така е. Ама аз пък си мисля, че ако самоотлъчката беше масова - никой нямаше да бъде уволнен, те и работодателите имат деца и те трябваше да са първи в редиците. Какво стана обаче - знаете всички.

И да ви кажа честно, доста от критикуващите "мрънкачеството" и говорещи как само с протести става, при следващ подобен случай - пак няма да рискуват да се чупят от работа и да протестират рамо до рамо с хора от "друг ресор", ей така заради идеята за солидарност. Ако протестира техният ресор - може, поради по-малък шанс да бъдат уволнени. Да ги упрекна за това - не смея. Не смея, защото ако наистина ги уволнят - няма аз да им плащам заплата и да им гледам децата. Как се предизвиква общонационална стачка, без силни синдикати /каквито нямаме/ - представа нямам, а само такава стачка би била ефективна мааалко от малко. Или поне има надежди някакви да се реагира на нея.
Акъл не давам, казах вече да не се потретвам, че лично аз - нямам представа за себе си какво и как да направя, че да се постигне промяна за всички ни. Просто седя и констатирам факти и дотам, не защото не ми се ще да е друго, а защото не знам как да го направя друго. Който знае - да казва, с интерес ви чета всичките.

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #138 -: Ноември 08, 2012, 13:31:00 pm »
Jbrul, писах, че метафората ти е неподходяща, а не, че "не ми харесва" (на вид и звучене). Просто е неточна и това го доказва и сегашното ти обяснение, което далеч не следва "икономическа логика", ама нейсе... Няма смисъл да продължаваме. Желая ти приятен ден.

*
« Отговор #139 -: Ноември 08, 2012, 13:34:49 pm »
вижте, аз заглавието на темата съм го прочела, но не отчетох, че мисленето ни стига до циганите и евентуално ЕС, но само по въпроса "колко пари можем да вземем от там". аз пък си мисля, че светът е свързан и, че ако една държава вземе, че направи добър избор, това ни засяга и нас. но, явно манталитета wtf е доста по-разспространен, отколкото съм си мислела. да си говорим колко са лоши циганите и управниците ни и колко е безсмислено всичко. дано това облекчава.