Разбира се, че вече за нас и страните-членки от последните "вълни на присъединяване" - европейската "каца с мед" не е толкова дълбока по принцип, нито толкова лесно се бърка в нея, както е било преди. Което означава само, че "ако не бъркаме умело - няма мед".
Кое според теб е "принципно погрешно" в тази "настройка", ако може да ми изясниш? Понеже според мен тя е възможно най-правилната. Даже мога да ти обясня "защо" и то не "според мен". Но ми е много интересно твоето мнение да прочета и обосновка за него разбира се.
1. Самата метафора "каца с мед" (която вече не била толкоз дълбока за новодошлите) ми се струва твърде неподходяща. Причините, предполагам, са ясни;
2. Разпределянето на европейския бюджет е въпрос на политика на ЕС, не решаваме поединично, колко, как (и за какво) да бъркаме в "кацата с мед", но и не можем да говорим за "лесно и трудно бъркане в кацата с мед", сякаш нямаме отношение към нея и случайно сме я намерили на пътя, но не достигаме до дълбините и... ;
3. Съгласна съм с тебе, че ако ние не управляваме ефективно държавните си финанси, от това страда целия ЕС (съответно меда намалява, или както ти казваш, "няма мед" ) и обратно. Пример за това е кризата в Гърция...
Ааааа метафората не ти харесвала.
Еми имаш право да не ти харесва, само че ползването й изобщо не променя смисъла на казаното от мен, истинността му и здравата икономическа логика. Казвам "каца с мед", защото средствата предвидени за усвояване по програми за страни като нашата са блага, които ако успееш да усвоиш все пак - те изкарват на плюс. Т.е. получил си повече отколкото си внесъл, а като следствие на това получаване - очаква се и се предполага, че икономиката ти ще се развие, ще започне да генерира по-висок БВП, гражданите ще живеят все по-добре и в този ред. Това е като доза качествен допинг за една икономика, при това с "много отложен платеж", а може и никога да не се стигне до положение напълно да го платиш /не защото не искаш, а по други причини/. И да, предвид последните две разширявания на ЕС и множеството приети страни, чиито икономики не са "цъфнали и вързали", пък "кацата с мед" си е все една и съща... Та при това положение,да
Чандра - по-плитка е кацата и по-строго се следи кой и как бърка в нея, защото "медът" трябва да се папка ефективно, от всички, да им стигне и в един момент - изобщо да не се налага да има "каца с мед". То това е крайната цел на идеята за ЕС в икономически аспект. Оеднаквяване на икономиките, стандартът на живот и правилата в страните-членки, за да заработи ЕС и икономиката на общността на принципа на САЩ. То е дългосрочна стратегия и това изпълнение се гони, не вятъра. А България е просто една брънка в цялата верига.
Твърдението ми, че който изпълнява качествено проекти - той ще бърка в меда, а ако краде и шемекерува ще седи без мед - беше потвърдено безброй пъти в практиката. или не си съгласна?
Та каквото казвам - казвам го съвсем вярно, сега че на теб не ти харесвали изразните ми средства - друг въпрос и то доста маловажен. Като гледам така, още първия път добре си ме разбрала, ама защо да не се възмутиш все пак от метафорите ми
Щом те влече - пак заповядай.
Добре момичета, аз съм съгласна с всичко, което написахте като характеристики за нашето общество, без грам да се изключвам от него и да считам, че написаното - баш за мен не се отнася. И пак ви питам - аз лично какво да направя, че едни хора, които дори не познавам, да си променят мисленето за нещо и да започнат да се чувстват солидарни с други хора "на по-високо ниво", вместо всеки път да изпадат в битова завист и злоба и да са "анти" понеже им идвало от вътре да кажем...
Помня голямата учителска стачка преди няколко години. Помня, че беше дълга и учителите бяха непреклонни в исканията си страшно много време. Помня също така, че след първата седмица на протести, повечето родители не напуснаха работните си места, за да се присъединят към протеста и да го подкрепят, а обилно заизливаха възмущението си от същия пред камери, пишещи журналисти, в мрежата, пред бабите в блока - кой където свари. Те учителите и без това не си вършели свястно работата, ей глеЙте образованието в какъв вид е, те какво искали и без друго по цяло лято не работели пък им се плащало, отделно отпуски, кой друг бил като тях и какво ли не от сорта. Масов писък родителски, че кой не можел на ДГ да си остави детето, кой на училище, кой закъснявал за работа, кой отсъствал от работа, как щели да го уволнят затова... Вместо същите тези родители - масово да не се явят на работа и барабар с децата си да отидат на същия този протест и ако желаят, да издигнат и своите си искания заедно с учителските. Цъ. Никой не можел да си го позволи това, понеже има реален шанс да бъде уволнен за самоотлъчка и после децата му остават гладни и на студено. Така е. Ама аз пък си мисля, че ако самоотлъчката беше масова - никой нямаше да бъде уволнен, те и работодателите имат деца и те трябваше да са първи в редиците. Какво стана обаче - знаете всички.
И да ви кажа честно, доста от критикуващите "мрънкачеството" и говорещи как само с протести става, при следващ подобен случай - пак няма да рискуват да се чупят от работа и да протестират рамо до рамо с хора от "друг ресор", ей така заради идеята за солидарност. Ако протестира техният ресор - може, поради по-малък шанс да бъдат уволнени. Да ги упрекна за това - не смея. Не смея, защото ако наистина ги уволнят - няма аз да им плащам заплата и да им гледам децата. Как се предизвиква общонационална стачка, без силни синдикати /каквито нямаме/ - представа нямам, а само такава стачка би била ефективна мааалко от малко. Или поне има надежди някакви да се реагира на нея.
Акъл не давам, казах вече да не се потретвам, че лично аз - нямам представа за себе си какво и как да направя, че да се постигне промяна за всички ни. Просто седя и констатирам факти и дотам, не защото не ми се ще да е друго, а защото не знам как да го направя друго. Който знае - да казва, с интерес ви чета всичките.