0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #60 -: Ноември 06, 2012, 14:55:52 pm »
Напълно сте прави, момичета и момчета. Обаче, считам, че погрешно разбирате какво иска да каже Боби. Тя е права като казва, че някои мерки, които се предлагат трябва да се дообмислят, защото се рискува покрай братята да изгорят и съвсем невинни и нуждаещи се наистина хора. Не мисля, че тя защитава циганите, напротив, просто показва, че проблема не е само в тях и че прекалено радикалните мерки биха ощетили доста хора, които не го заслужават. Както сега става с майчинството  - ми не го увеличават точно заради циганките, ама никой политик няма да седне да го каже в прав текст, щото ще гракнат, че ги дискриминират, горките. Да, ама така горят всички майки. Трябва добре да се помисли как да станат нещата, а начини има и то достатъчно. Но не трябва обществото и най-вече политиците да се поддават на натиска, че видите ли, това било дискриминация. Европа дава пари, ок, ама не ги дава, за да помогне на нас, ами да защити себе си от техните евентуални набези. Та да не ми пее ЕС таз любовна песен.
Колкото до интеграцията, казах го и в предния си пост - циганите не желаят да се интегрират съвсем съзнателно и доброволно, на всички ни е ясно защо :wink:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #61 -: Ноември 06, 2012, 15:06:30 pm »
Европа далеч не дава средства само за интеграция... Сигурно целта е да спаси себе си и от българите... ;) Ама ние нали сме ЧАСТ от тази Европа...  osi_10
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #62 -: Ноември 06, 2012, 15:13:18 pm »
Така е,но пък средствата за интеграция на ромите,мисля,че не достигат до ромите. :wink:По-скоро ,до джобовете на разни ромски организации.Аз пък мисля,че Европа май не е наясно как да си ги интегрираме нашите рома и само налива пари,като в бездънна яма.. :lol:
/www.mamaibebe.com][/url]
« Отговор #63 -: Ноември 06, 2012, 15:15:41 pm »
Мен пък малко ме дразни като кажат "Европа дава пари". Какво дава? Колкото и нашата държава  ни "дава"- първо ти съдира кожата с данъци, после ти "дава" ако "заслужиш" обаче :)
Не си мислете, че тия пари са дошли като подарък. Мисля, че ако се разровим да видим колко пари внася държавата ни в ЕС всяка година и колко пари реално се усвояват от европейските, щото и по едно време честичко ни ги спираха заради обвинения в корупция, може да се окаже, че не ползваме кой знае колко "чужди пари".

Иначе, честно да ви кажа, расистка ли съм не знам, ама съвсем искрено изпитвам страх за бъдещето си и най-вече бъдещето на детето ми/децата- дай Боже/. Като знам с какви темпове се възпроизвеждат братята и как скоро ние наистина ще останем малцинство, просто не ми се мисли какво ще се случи. Всички знаем, че те нямат нито съвест, нито зачитат дори човешкия живот. Пък като се окаже, че практически няма да можем да ги издържаме, поради това, че работещите просто ще се окажат в пъти по-малко от цоцащите, тогава ще видим какво се казва Апокалипсис. Само заради това ми се емигрира, ама май ще си дочакам Апокалипсиса в страх, така ми се очертава :(

Пък Рачо напълно го подкрепям за думите му. И на мен винаги ми е било интересно как си оправят циганетата да вземат детски, като нито ходят на училище, нито се ваксинират? Ей това ако може някой да ми го обясни!

Така е,но пък средствата за интеграция на ромите,мисля,че не достигат до ромите. :wink:По-скоро ,до джобовете на разни ромски организации.Аз пък мисля,че Европа май не е наясно как да си ги интегрираме нашите рома и само налива пари,като в бездънна яма.. :lol:

Само и само да не вземем да им ги изпратим на тях  :lol: После казват- нали ви даваме пари да си ги интегрирате, за какво ни ги пращате тука?
« Последна редакция: Ноември 06, 2012, 15:17:29 pm от джиджи »

*
« Отговор #64 -: Ноември 06, 2012, 15:17:58 pm »
meshko106 , историята която споделяш за енергийната помощ - е една чудесна илюстрация, че социалната ни система работи в услуга на тях пак, а не на нас. Какво ще рече, че си "изпуснала срока"? И защо има срок изобщо?! Срок има, защото от "енергийно подпомагане" се ползват постоянно безработните и пенсионери, с минимална пенсия, които са самотни /т.е. нямат роднини, които да им помагат/ - тези са основните ползватели на въпросните енергийни помощи. И понеже те са си в това положение години наред, а циганите - цял живот - въпросната система не е гъвкава и в състояние да отреагира на момента, ами бачка "по план". До еди кой си месец се подават молби, до еди кой си месец се изплащат тези помощи и догодина - пак. "Клиентите" са все един и същ модел по принцип и нямат проблем да си "планират" взимането на тази и онази помощ "в срок".
Докато ти си работила и си внасяла своето И по това перо "някой да взима енергийна помощ" - ОК. В следващия момент, когато оставаш без работа - хоп - на теб не ти се полага да бъдеш подпомогната от същото това перо. Много симпатично и адски справедливо - дума да няма. :? "Най-веселото" е, че ако не решиш трайно "да си полегнеш у дома" и да паразитираш и ти - никога не би могла да получиш такава помощ. Понеже в единия случай, ако работиш - не отговаряш на условието да си "достатъчно бедна", че да бъдеш подпомагана. В следващия, когато внезапно се оказваш безработна и вече "достатъчно бедна" за целта - срокът пък бил минал. Единственият ти шанс е, да настояваш да те уволнят точно преди да започне процедурата по прием на документи, че да отговориш на нужните условия, което си пълен абсурд естествено.

И не, не са циганите виновни за ей това положение точно. Те само се възползват от него. Виновна е администрацията ни, която функционира така, че всячески стимулира този паразитизъм, вместо да скланя към обратния тип поведение. Допълнителен "бонус" на цялото безумие е, че така съвестните по принцип граждани се демотивират да плащат всякакви данъци и такси /стига да могат да се скатаят от това/, понеже им става ясно, че ако изпаднат в затруднение някакво - именно ТЕ "съвестните платци" - все нямат право на помощ за едно, или друго. Защото не изпадат във финансова несъстоятелност по план, още по-малко пък се стремят да са в такова положение трайно, или за цял живот и все "не отговарят на условията", или "изпускат срока".

И за майчинството и за ред други неща - горим всички, защото всяко увеличение на добавки и обезщетения за гражданите, които не са паразити - автоматично води до изръсване на пари пари по същата линия, при това не малки като обща сума за гражданите-паразити. Пък техният брой /по официални данни/ е внушителен. И ако аз и вие след година-две, като си поотгледаме децата ще се върнем на работа и ще генерираме БВП, то драгата "симпатяга" просто ще роди още едно дете. И докато е в детеродна възраст - постоянно ще има поне едно дете до 2-годишна възраст и покрай него - само ще взима повече и повече "помощи". И нея никой не я гони и следи как си гледа децата, дали те ходят на училище, дали живеят в условия при които, ако аз си гледам детето - социалните няма много да мислят дали да ми го вземат. Аз обаче съм длъжна да си гледам детето свястно и никой не ме пита с какви пари го правя това и откъде ги взимам. Циганката обаче, ако я натиснеш по тези въпроси - писва, че я дискриминираш и тормозиш по признак "бедност" и въпросът приключва.

Chandra, можеш ли да посочиш пример където ромите са успешно интегрирани и да ни разкажеш по какъв механизъм се е случило това? Явно нещо не правим като хората, щом не ни се получава с цялото наливане на пари при тях /наши и на ЕС/, та очевидно "технологията" нещо ни куца.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #65 -: Ноември 06, 2012, 15:37:49 pm »
Не си мислете, че тия пари са дошли като подарък. Мисля, че ако се разровим да видим колко пари внася държавата ни в ЕС всяка година и колко пари реално се усвояват от европейските, щото и по едно време честичко ни ги спираха заради обвинения в корупция, може да се окаже, че не ползваме кой знае колко "чужди пари".

И на мене ще ми е интересно да науча, какво внася държавата ни в ЕС. :) Истината е, че страните-членки на ЕС не внасят еднакви суми, както и не получават еднакви такива. Държави като България получават от европейските фондове много повече средства от по-старите и по-богатите членки. От една страна, защото сме нов член и от друга страна, защото се опитваме да стимулираме аграрната си икономика. По принцип държави, развиващи аграрния си отрасъл, получават повече средства от останалите. А Германия е страната-членка на ЕС, която внася най-голям дял в европейския бюджет и получава най-малко... За съжаление в момента не мога да подкрепя с цифри...

Chandra, можеш ли да посочиш пример където ромите са успешно интегрирани и да ни разкажеш по какъв механизъм се е случило това? Явно нещо не правим като хората, щом не ни се получава с цялото наливане на пари при тях /наши и на ЕС/, та очевидно "технологията" нещо ни куца.

Jbrul, умишлено избягвам да коментирам тази тема. Много различно мислим и няма смисъл. Аз също не защитавам ромите от гетата. Но просто смятам, че при нас много процеси не се получават, пък какво остава за такъв сериозен проблем... Отделно обаче споменах (преди мнооого време, не в тази тема), че ние интегриралите роми вече ги "отписваме" от графата "роми" и така наистина няма как да отчетем, дали има интегрирали се от етноса...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #66 -: Ноември 06, 2012, 15:44:28 pm »
Случайно попаднах на  http://www.burgasinfo.com/news/view/5/36972/
Е,не може да престъпваш закона,пък да те толерират,щото си много добър. Непознаването на закона,не е оправдание.Това се отнася за всичките им дела,на тези ... А дали не познават закона,или така им отърва? На опашките за помощите са първи,а и сроковете знаят,нали? В БГ едни работещ вече изкарва пенсията на двама пенсионери,както и социалните услуги на още двама неработещи.Е,за него какво остава ...?
България все още е нетен положителен получател на средства- получаваме много повече ,отколкото  внасяме.Но ,това с всеки програмен период се редуцира и неусвояването на предвидените средства може само да ни ядосва,защото те вече никога няма да се върнат.За това е важно да има качествени проекти,по-малко бюрокрация и повече компетентни хора,които да усвояват средствата,а не Батко и Братко,защото от това губятт всички. :(
п.п. малко спам по темата,ама такъв съм си ... :wink:
/www.mamaibebe.com][/url]
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #67 -: Ноември 06, 2012, 15:46:48 pm »
Сикс, започвам да си мисля, че само ти, Жбрул и Чандра четете, други минават на диагонал и следва първосигнална реакция. Не само, че не ги защотавам, а хич не ги и обичам дори и съм писала не веднъж точно за интеграцията и как са неитегрируеми. От тогава малко съм си сменила мнението за някои неща, но общо взето не е различно.

джиджи, теб може да те дразни като кажели, че плащат, ама плащат това е факт. дали стигат до тях е друг проблем, но той е вътрешен.

Мешко, писала съм за конкретното видео и конкретните момчета. Не знам кое точно от мнението ми провокира този дълъг пост. Моля посочи конкретно с кое не си съгласна в поста, който цитираш. И моля посочи къде прочете, че проявих разбиране към търтеи?

Жбрул, тук са интегрирани, в смисъл, че държавата не ги гледа. Иначе интегрирани не са, пак са си цигани :-)

Мецани, аз думата ром също не я ползвам, освен за разнообразие :-). Циганин, ром, все тая, не виждам какво значение има думата.

« Отговор #68 -: Ноември 06, 2012, 16:21:45 pm »

джиджи, теб може да те дразни като кажели, че плащат, ама плащат това е факт. дали стигат до тях е друг проблем, но той е вътрешен.

Ми да де....като с помощите дето ги дават, ма ние не може да ги получаваме...  :lol:
Мешко го е изпитала на гърба си както се разбра....

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #69 -: Ноември 06, 2012, 16:29:45 pm »
Ох, не бъркайте нещата... Парите, които се наливат по проекти, не са за издръжка на социалната ни система, с тях не се изплащат помощи, майчинства или други... Не Европа е тази, която трябва да ни плаща и разпределя осигуровките по звената...  Споменатите средства от европейски фондове често изобщо не стигат до обикновения гражданин - било то българин, ром, арменец или мюсюлманин... И както казва Рачо, жалко че не се възползваме и не оползотворяваме тези средства ефективно, защото скоро няма никой да "налива" нищо...  :wink:

« Отговор #70 -: Ноември 06, 2012, 20:30:08 pm »
Чандра, ние за друго говорехме.... аз поне друго имах предвид, ама може да не съм се изразявала правилно, няма да ми е за първи път ;)

*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #71 -: Ноември 06, 2012, 20:35:54 pm »
Ето малко черен хумор по темата :
"Ромската червена шапчица пита баба си:
-Бабо, защо ти е толкова гладка кожата?
-Защото съм само на 16, баби."

Това е истината хора - ние колкото и да си говорим тука, докато не се намери управа, която да вземе нещата присърце и да се опита макар и трудно да реши тоя въпрос...
*
« Отговор #72 -: Ноември 06, 2012, 22:15:53 pm »

Jbrul, умишлено избягвам да коментирам тази тема. Много различно мислим и няма смисъл. Аз също не защитавам ромите от гетата. Но просто смятам, че при нас много процеси не се получават, пък какво остава за такъв сериозен проблем... Отделно обаче споменах (преди мнооого време, не в тази тема), че ние интегриралите роми вече ги "отписваме" от графата "роми" и така наистина няма как да отчетем, дали има интегрирали се от етноса...

Да ти кажа, не виждам какво толкова "различно мислим" с теб, но уважавам мнението ти. Ако все още не го разбираш, пак ще ти го кажа - никой тук не "защитава", нито "напада" циганите. Тук коментираме определен вид поведение, което у нас конкретно - имат основно циганите. По други държави - го имат други етноси, вкл. и чисти етнически българи, в т.ч. и мои роднини и неслучайно го споменах и това. За да поясним за незнам кой пореден път, че не си ги говорим тези неща от "омраза към циганите, понеже са цигани и просто това не ни кефи", а защото практиката да се паразитира е проблем във всяка що-годе бяла държава по света. И то голям проблем! И "тези" от сорта на: "Ами да, така е, ама щом в САЩ, Англия, Германия е същото - значи си е ОК просто да е така, няма какво да се оплаквате и да се търсят какви да е решения по въпроса". Лично аз - никак не съм съгласна, че трябва да махнем с ръка и да "забравим за случая", понеже  в други държави така правели... За капак пък, през последните години това последното дори не е вярно вече. И не е, защото след десетилетия опити в онези другите, хубавите, човечните държава да интегрират подобна пасмина /независимо от етноса й/, чрез наливане на пари, благи убеждения, предоставяне на какви ли не възможности за развитие и реализация на същите...какво се получи? Получиха се огромни маси хора, от какви ли не етноси, които с поколения работят "безработен", "родител", стават все повече и повече и няма смогване да "наливаш пари в тях". Колкото повече наливаш - толкова повече стават просто, не се "поправят", не се интегрират, не се развиват в никаква посока. Лежат, множат се и не спират да искат и това е. Със същия "успех" - можеш да си отглеждаш плевели в градината наред с "културни растения". Еднакво ги поливаш, ама плевелите избуяват, останалите - не. Ако поливаш пък плевелите повече отколкото "културните растения" - за нула време си имаш градина превзета от плевели, които задушават всичко друго.

За теб - решението на тези проблеми е образование. На първо място. За мен - също. Та затова неведнъж те питах и не само тук - как да образоваме някой, който "нИ ще"?!! Не ще, защото ако малко от малко е грамотен - може да му се намери някаква работа, ако му се намери работа и просто отказва да работи - няма да взима едни пари само заради това, че съществува и няма как в нашето общество да го оставим да умре от глад /все едно какъв е/. Тя и тази сметка е направена, ти какво си мислиш? ;) Сега циганите казват: "Ама дайте работа, ние искаме да работим, ама сме неграмотниии, нищо не знаем, не можем..." демек - ей на просто не можем да работим, не че не искаме по принцип. Ако ги накараш да извършват дейности като "за неграмотни" и да заработват заплата - пак не става! "Ааааа ма то това са никакви пари /минималната работна заплата/, аз с тези пари как да живея, аз имам 10 деца, то просто не става, гладни сме, умираме, дайте ни още пари!" Съвсем логично, понеже на трудов договор и минимална работна заплата - плащаш всички дължими осигуровки, работиш за смешни пари, а щом не си безработен - спират ти се ред други помощи. Като безработен и размножаващ се търтей - докарваш доста над минималната работа заплата, без да се трудиш и си свиркаш. За какво им е на тях образование тогава Чандра? Те и без да са пристъпвали някога прага на училище могат да сметнат, че това - просто не е изгодно. И ще се дърпат докато могат да го правят.

И разговорът тук е за това, как да не им бъде давана възможност повече да отказват да се образоват, да отказват да се трудят, да се грижат малко от малко сами за себе си и децата си и в този ред... Не си говорим, че просто трябва да ги избием примерно и да си "решим проблема", или да ги оставим тях и децата им да си умират от глад, студ и болести понеже те като етнос просто - на нас не са ни симпатични.  :?

"Обяснението" ти, как при вас "интегрираните роми" ги вадите от графа "роми" и ги местите в някаква друга графа, поради което не можело да бъде отчетено колко, дали, кога и как са се интегрирали е просто смехотворно. Извинявай, ама...  :lol: Да разбирам ли, че ако аз се преместя в Германия сега, попаразитирам както мога и колкото мога и по някое време взема, че се очовеча, започна работа, грижа се за себе си и не ви вися вече на социалната система - от "графа българка на социални помощи" ще ме преместят в някаква друга графа? И документите по вашите социални ведомства, в които е отразено как и колко време съм паразитирала, както и националната ми принадлежност - просто се унищожават когато спра да го правя това и статистически - не може да се види моята /и на подобните на мен/ паразитска дейност през годините? Ако просто беше казала: "не знам, нямам представа, ще потърся данни по въпроса" - бих ти повярвала. Това, което написа обаче е просто абсурдно.

П.П. julia_m , заместваш единицата с двойка и от виц - става чиста реалност.  :lol:

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #73 -: Ноември 06, 2012, 22:36:28 pm »
За теб - решението на тези проблеми е образование. На първо място. За мен - също. Та затова неведнъж те питах и не само тук - как да образоваме някой, който "нИ ще"?!!
възрастните не знам как,може би с някакви ограничения на месеците които може да се взимат помощи. Между другото някой ззнае ли реално колко от тези безработни цигани всъщност взимат помощи и не са минали там какъвто законов срок има?
 Може детските да спрат на хора, които не си пращат децата на училище, не виждам какъв е проблема и както каза ти, да им ги взимат. Нали четохме скоро един линк за дете в дом, което точно за това беше взето от социалните. Мисля, че правилата и механизмите си ги има, но изпълнението май е проблема в България.

да, бе Боби расист съм бе, кво друго освен расизъм да е
така е, всички цигани трябва да се издържат от помощи, а детето на бртовчедка ми например, което е родено със синдром на Даун, с вродена катаракта и на двете очи, две операции, от които има възстановени 40 процента зрение общо на двете очи е с присъдени 10 процента от ТЕЛК комисия, защото представи си мила Боби, ако не знаеш- Даун е не заболяване, а състояние ...
да, расизъм ще да е

Виж мини, ние може да си имаме несъгласия, но аз те имам за интелигентен човек, не мисли, че се заяждам с теб. Хайде сега помисли малко над това, което си писала да видиш, че няма общо с темата ама въобще. Ако ми беше казала, че циганета и българчета с еднакви увреждания получават ралични проценти ТЕЛК понеже са циганета, тогава би било съвсем различно, но не виждам да ми казваш такова нещо.Може да кажеш, че има проблем с етноса, ако да речем за циганчетата с даун е различно. Ако обаче не е ( то там предполагам, че даун почти няма понеже много млади раждат), значи в грешна посока си си насочила яда. В горният случай проблема е система, която определя това дете по този начин. Съгласан съм, че не е редно, но циганите не са ти виновни за това, насочи си яда към реалният отговорен,от който зависи това определение, в случая аз лично не знам коя институция е.
Има предостатъчно проблеми как примерно се дават помощи на каква база и т.н. че да нищим ТЕЛК тук, който общо взето не мисля, че е пристрастен към малцинствата.
« Последна редакция: Ноември 06, 2012, 22:57:41 pm от Bobbie »

*
« Отговор #74 -: Ноември 07, 2012, 00:34:16 am »
Чандра, вноските на страните-членки в ЕС зависят от броя на населението, както и от договорените отстъпки. България не получава кой знае колко много. Ако минеш през Испания и Португалия, ще видиш, че почти всичките им пътища и магистрали са направени с "европейски пари". Вероятно същото важи и за Гърция. Днес има много повече членки, а иначе трябва да се пести. Ние никога няма да получаваме толкова много субсидии колкото страните преди 25-30 г. Великобритания си е договорила отстъпка още по времето на г-жа Тачър, така че тя практически не дава почти нищо. Германия има най-голямо население, затова и внася най-много. Ако държиш, ще потърся и конкретни цифри.

*
« Отговор #75 -: Ноември 07, 2012, 01:01:19 am »
Бих искала да ви споделя, че голяма част от българските имигранти в Англия и по-точно тези, които пристигат след 2007г., се държат като цигани. Първото нещо, което правят е да подадат документи за помощи за каквото се сетите или за каквото ще им мине номера. Така че не опира ситуацията само до конкретен етнос.

"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #76 -: Ноември 07, 2012, 01:10:23 am »
"Обяснението" ти, как при вас "интегрираните роми" ги вадите от графа "роми" и ги местите в някаква друга графа,...
Jbrul, не си ме разбрала или аз не съм се изразила правилно...  :D "При нас" - имах предвид: "при нас в България", "при нас българите" или по-специално "тук във форума". В момента нямам време за да търся и цитирам точно постове, но често чувам/чета реплики от рода на: "Да, има и свестни измежду тях, но аз тях не ги смятам за цигани"... Налагало се е да обяснявам, че да, ние може да не ги смятаме за такива, но те СЕ самоопределят като такива и е обидно да слагаме всички под един знаменател... Говорим, как образованите са единици, но аз напоследък се запознах с доста грамотни от тях... Затова бях споменала, че ромите не са само Столипиново или Филиповци, не са и само от България... :)

За теб - решението на тези проблеми е образование....
За мен проблемът е на първо място в това, че сме бедна държава, с бедни граждани... Както съм писала и преди, "интеграцията" е ДВУСТРАНЕН процес. Т.е., не само ромите трябва да се образоват, но и ние. Трябва да се опитаме да избягаме от шаблоните, да погледнем реално и без предразсъдъци на проблемите... Въпросът е в това, че хората в нужда трудно са толерантни, благородни, "широко скроени" или  разбиращи... Освен това системата у нас действително има много пропуски и в много отношения не функционира ефективно... При нас има и корупция и кражби на високо ниво... и заети (държавни) постове от незаинтересовани чиновници (тя системата такива си ги търси!)... Законите ни се пишат от некомпетентни служители "на парче", без поглед в перспектива, сякаш не са създадени в интерес на гражданите и на държавата... Страната ни изнемогва пред къде по-леки предизвикателства, пък какво остава за справянето с такъв КОМПЛЕКСЕН проблем, какъвто е интеграцията на малцинствата. "Образование", казваш... Образованието у нас като цяло търпи много критики...  :?

Чандра? Те и без да са пристъпвали някога прага на училище могат да сметнат, че това - просто не е изгодно. И ще се дърпат докато могат да го правят.
Jbrul, не мисля, че ромите толкова пресметливо се отказват от образование. Предполагам, че те просто НЕ знаят друго, едва ли разсъждават изобщо на тази тема...

Ако минеш през Испания и Португалия, ще видиш, че почти всичките им пътища и магистрали са направени с "европейски пари". Вероятно същото важи и за Гърция...
За съжаление не помня нищо конкретно, но учихме, че държавите, развиващи селскостопански отрасъл, получават повече субсидии. Да, Германия внася най-много заради численост на населението, но и получава по-малко от АГРАРНИТЕ Испания, Гърция, Португалия... Статистика хем ми е любопитна, хем аз не я обичам темата за ЕС...

Бих искала да ви споделя, че голяма част от българските имигранти в Англия и по-точно тези, които пристигат след 2007г., се държат като цигани...
Аз и преди съм цитирала един забравен от мене автор  8), който казва, че най-ниската прослойка на едно общество всъщност показва като през лупа слабостите и болестите на цялото това общество...
« Последна редакция: Ноември 07, 2012, 01:17:49 am от Chandra »

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #77 -: Ноември 07, 2012, 01:46:30 am »
Чандра, аз мисля, че нашето общество до момента беше достатъчно широкоскроено и толерантно, викам, стига толкоз! Видяхме докъде ни докара това и не говоря само спрямо циганите, а като цяло. Че си имаме трески за дялане, имаме си, никое общество не е съвършено. Аз пак ще се повторя, отношението на обществото ни конкретно към циганите е ПРЯКО СЛЕДСТВИЕ ОТ ТЯХНОТО ПОВЕДЕНИЕ, А НЕ ОБРАТНО. Не крещя, просто искам да го подчертая това. И да права си, интеграцията е двустранен процес, та бива и те да положат усилия, не само ние. И не ми казвай, че не се опитваме, не говоря само за програмите. Сигурна съм, че почти всеки от нас поне по няколко пъти е дал шанс на циганин да докаже, че е читав и нормален човек. Ама съм сигурна и в резултатите от тия опити - като гледам и момичетата, които са споделили личен опит по темата, май не съм далеч от истината. Проблемът с циганите не датира от днес и вчера. Опити за тяхното интегриране се правят от време оно, при един друг режим имаше някакъв успех, ама той беше само привиден, просто законите се спазваха от всички и за това се следеше много строго, мисленето ма циганина, обаче, дори тогава не се промени и като падна режима, стана ясно колко всъщност са били интегрирани :wink: Те не са единственото малцинство у нас, но да си забелязала някой да говори против арменците, турците, евреите и т.н.? Значи другите могат да се държат човешки и съответно да се чувстват и да са интегрирани, пък циганите не могат. И що? Като гледам никой не пресира и дискриминира другите етноси, нито е с предрасъдъци към тях, не им пречи да си ходят хората на училище, да работят и т.н., пък само на горките цигани някой им пречи. Аз мисля, че доста реално си виждаме тука/ в БГ, а и форума/ какви са ни проблемите, никой не твърди, че САМО циганите са виновни, но просто си е факт, че основно и в най-големи мащаби те се държат по определен начин и предизвикват съответното отношение, при това съвсем основателно. А като се заговори за европа и света - там да не би някой да е успял да ги приобщи? Създават все по-големи и по-големи проблеми този тип етноси и това, разберете най-после идва от начина им на мислене.
Не разсъждавали викаш на тема образование и не се отказвали от него пресметливо :lol: Сериозно ли го мислиш това? Разбира се, говоря за възрастните, не за децата. Жена, разбери, че никой не ще да си праща децата на училище, да се образоват, че да вземат да искат да бъдат нещо друго освен работна ръка /разбирай професия просия, джебчийство и от сорта/ или булки за продан. Моля ти се! Много добре са сметнати нещата, не ги мисли за толкоз малоумни, дотолкова че да си направят тая проста сметка им стига акъла, не се заблуждавай. Не знаели били друго? Брех, пък как всички вратички в закона ги знаят, бе аджеба? Знаят и лаптопи да ползват /някой беше споменал за случай на ромка, кандидат за кредит баш за лаптоп/ и много неща. Всички ромски къщи имат по няколко сателитни чинии /нищо че то къща няма насреща де, няколко ламарини и черги/, демек - телевизия имат, баш па да не са чували за образованието и какви възможности разкрива то - не ми се вярва. Имат си и организации разни, които им дават акъли кое как да правят и как да цоцат - също, ако са искали тия организации - да са им обяснили хиляди пъти за ползата от образованието. Ама пак опираме до оня лаф - за тебе сватба, за мене брадва! Ползата за нас, за тях си е чиста проба прецакване. Що да учи и да се бъхта цял месец за 500 лв заплата примерно, да плаща данъци, осигуровки и каквото там се полага, кат може да си лентяйства и да взима повече. Ми да не е луд! Сега ще кажеш, ама кой не иска да живее по-добре, в нормална къща, да му е чисто и спретнато и т.н. и веднага ти отговарям - ми циганите, те не искат. Не че нямат тая възможност, ама не щат бе, не щат. Сега, има и такива, които са горе-долу спретнати, по-чистички, ама те пак си живеят на чужд гръб, ако работят, го правят в сивия сектор и резултата е пак същия :wink:
В нашия квартал има циганска махала, то направо си е гето, ква махала ме гони и мене. Да не ти разправям каква картинка е просто, някви колиби, буквално, от ламарини, талашити, найлони, абе пълен коптор ти казвам и това е на метри, буквално на 10-тина метра от жилищен блок 8O Е, ей на тия колиби има поне по една сателитна чиния 8O Пък мизерияяяяяя, майкооооооууууу! В съседство има и някоя друга къща - пак цигански. Те по-биват, по-спретнати са, все някви черги и чаршафи има простряни по оградити, все едни води се леят по улицата, дето прали, ама кто погледнеш чаветата в двора - лошо да ти стане, баня не виждали от как са се родили сигурно, гнусни, парцаливи, боси /в студено време/, стоят на тротоара и чакат да мине някоя кола и изскачат пред нея. Там не можеш да вдигнеш висока скорост по принцип и разчитат да ги чукнеш Уеко и да те съдерат, че си щял да ги убиеш, пази Боже. И не, не си измислям, лично на нас ни се е случвало да ни изскача цигане, съвсем целенасочено поне 2-3 пъти. Имаме приятели, които живеят на близо и като им ходим на гости, минаваме оттам. Мъжа ми буквално пълзи с колата и очите му са 18. Такива ми ти работи...изводите ти ги оставям на теб.
Не мога да разбера защо някои хора си мислят, че циганите като са неграмотни, са глупави, слепи и глухи и не виждат какво има около тях и все не знаят, че имало и друго, освен тяхното. Пък като гракнат за помощи викат - ама искаме и ние като българите да живеем и ние сме хора. Брех, пък иначе не знаели, че може и инак. Вярно е, че необразоваността им пречи при разбирането на някои неща /примерно, че ваксината не е геноцид спрямо тях, конкретно, нито спрямо когото и да било/, но пък и на тях мисленето им е такова - първобитно и първосигнално - естествен подбор - който оцелее - оцелее, ся, какво да правиш, живот :lol:
« Последна редакция: Ноември 07, 2012, 01:53:20 am от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #78 -: Ноември 07, 2012, 02:12:56 am »
Бих искала да ви споделя, че голяма част от българските имигранти в Англия и по-точно тези, които пристигат след 2007г., се държат като цигани. Първото нещо, което правят е да подадат документи за помощи за каквото се сетите или за каквото ще им мине номера. Така че не опира ситуацията само до конкретен етнос.

Ха, добър ден! Нали всички това си говорим тук?! Че не е до етнос, а до тип поведение и възможности да го проявиш. Но "вечният проблем" по темата тук идва от факта, че понеже в България тези неща ги правят предимно циганите и споменаваме тях...значи сме казвали какво и защо правят "защото просто ги мразим". Което е вече досадно и за четене и за обясняване и то не от тази тема, ами по принцип. :?

Та тук си говорим, за начините /евентуалните/ - този тип поведение да бъде ограничено до възможния минимум, не за нещо друго. Ако все още има някой неразбрал.
П.П. Стискаме палци за теб и бебето да си стоите 2в1 докато е нужно, другото все някога ще си намери някакво приемливо решение.  :D

Боби , напрактика - няма ограничения за време да взимат помощи. Няма, защото те взимат различни видове помощи, по различни направления, които разходват по лично усмотрение - без всякакъв контрол от страна на държавата за какво харчат получените пари!!! Примерно, ако те накарат задължително да ходиш на училище, или курс за квалификация, че да получиш енергийни помощи...няма проблем, отказваш, спират ти ги и просто раждаш още едно дете и взимаш доста по-крупна сума "майчинство" при това - всеки месец. Не могат да ти оставят детето без помощи, не могат и да ти го вземат защото уж го отглеждаш, не могат да те спрат да си гледаш своя кеф с парите дадени уж за гледане на дете... Изобщо, каквито и ограничения да им поставят като време за взимане на помощи, или условия от друг вид - те раждат още едно дете и надцакват системата. После тези същите деца - "поемат щафетата". На какъвто и закон /важащ за всички останали/ да се опиташ да се позовеш, за да спреш някакви техни безобразия  - оп "децата" се избутват на преден план и се пищи, че дискриминираме именно тях и това е положението...  :?

Ако е възможно всеки друг родител да заведе дело за сексуално насилие, понеже малолетната му дъщеря правила секс с някого и сексуалният партньор да бъде осъден, защото такива са законите... При едно циганско семейство, в което 12-13 годишно момиче не просто е правило секс, а ражда дете - се почва: то такива били традициите на етноса, не може да се съди никой за нищо, ако родителите на непълнолетната родилка не подадат съответната жалба /а те не го правят/. Не може това дете-родилка с бебето да се остави на произвола на съдбата - оп помощи каквито и за каквото там са измислени. Догодина - тя пак ражда, пак същото положение. Не може да й се отнеме детето насилствено, не можем да ги оставим с бебето на произвола на съдбата и те...давайййй - раждат до откат и не ги гледат. Само цоцат. Опиташ ли да ги натиснеш за нещо - аааа аз имам 10 деца вие искате да умрат от глад... И тя вЕрно има 10 деца, нито ден трудов стаж, ако й спреш помощите - децата й вЕрно както си живеят зле, просто ще мрат и от глад и няма и няма излизане на глава. Да й ги вземеш - не става, защото това значи, че отнемаш на майка децата й само защото е бедна, не защото не иска да ги гледа по-добре, трудно доказуемо, че тя дори не прави опити за това. Така действа тяхната "схема". Вероятно, защото не са добре, или никак образовани де...да не пропуснем.  :lol:

Прощавай Чандра, очевидно е че аз не съм разбрала правилно, но когато вие живеещите в чужбина кажете: "у нас", или "при нас" - обикновено считам, че визирате мястото което обитавате в момента, а не България и оттам - съвсем друго разбрах от изказването ти. Съжалявам за което, но предвид това което съм схванала - предполагам разбираш и защо се изумих. Стават такива неща понякога... :lol:

Да и преди сме говорили, че интеграцията е двустранен /минимум/ процес. Лично на мен ми е лесно по темата точно "цигани" и точно в България, защото реагирам на конкретно поведение от конкретни хора и етносът на същите - никога не ме вълнува мен лично. Ако са ОК, са ОК, ако не са - не ми пука какви са по произход. Обаче пък, моля те и ти да разбереш нещо в случая. Това са огромна маса хора и мнозинството от тях, от много години се държат по един и същ неприятен начин т.е. сами създават у "другите" предварителни нагласи да се очаква нещо лошо. Не казвам, че е правилно и редно ние да реагираме към всеки с характерните черти на този етнос зле, без да отсъдим лично за него и неговото поведение. Казвам само, че негативната нагласа към етносът като цяло в България не е "изначална" ей така от "лошотията българска", а е предизвикана. И на теб съм казвала мисля, самите свестни цигани които познавам - обвиняват своите, не нас за подозрителното и по принцип не радушно отношение което срещат без грам лична вина. Дори те са наясно, че след толкова години изцепки на този етнос от всякакъв порядък и в огромни мащаби - ние реагираме зле на принципа на "по-висока вероятност", не за нещо друго.
Не оправдавам тези нагласи, просто обяснявам защо ги има и не отричам, че трябва и ние да се научим да "имаме очи" за самия човек, не само за това, че е циганин и като е - хайде лош, няма как да е друго нали...
За интеграция и то успешна обаче - не става само ние да сме мили и всеопрощаващи и разбиращи, както казваш - двустранен процес е това. Ако те се напънат и покажат реално желание да се вписват и да живеят по правилата валидни и за нас - нагласите ни ще се променят бързо и ефективно. Иначе - няма да се променят, защото липсва всякаква разумна база да се случи това.

И аз не мисля, че ромите "се отказват пресметливо от образование", ти го казваш по-точно - те просто друго не знаят, та то даже не им е опция. Просто им звучи абсурдно да се образоват и не виждат никаква разумна причина да го правят. Все едно ти сега да ми предложиш да ставам космонавт - ами и на мен ще ми е абсурдно и ще ти кажа "не, мерси", аз и така си живея добре. И ще съм съвършено права за себе си, понеже житейските ми стремления са от "по-низш" тип от тези да видя земята кръгла, от космоса. Нищо, че по принцип е готино и вероятно - би ми дало друга переспектива във всички житейски направления.

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #79 -: Ноември 07, 2012, 06:57:50 am »
Боби , напрактика - няма ограничения за време да взимат помощи. Няма, защото те взимат различни видове помощи, по различни направления, които разходват по лично усмотрение - без всякакъв контрол от страна на държавата за какво харчат получените пари!!! Примерно, ако те накарат задължително да ходиш на училище, или курс за квалификация, че да получиш енергийни помощи...няма проблем, отказваш, спират ти ги и просто раждаш още едно дете и взимаш доста по-крупна сума "майчинство" при това - всеки месец. Не могат да ти оставят детето без помощи, не могат и да ти го вземат защото уж го отглеждаш, не могат да те спрат да си гледаш своя кеф с парите дадени уж за гледане на дете... Изобщо, каквито и ограничения да им поставят като време за взимане на помощи, или условия от друг вид - те раждат още едно дете и надцакват системата. После тези същите деца - "поемат щафетата". На какъвто и закон /важащ за всички останали/ да се опиташ да се позовеш, за да спреш някакви техни безобразия  - оп "децата" се избутват на преден план и се пищи, че дискриминираме именно тях и това е положението...  :?
Аз пък като чувам от вас, че майчинството е 270 лв не мога да си представя, че някой може да смята, че му е добре да живее с тези пари той и дете и таткото. 3 ма човека с 270 лв не е точно прекрасен живот.

Като се преместих в Люлин по блоковете около нас живееха цигани и си бяха интегрирани. Е пак си бяха цигани с цигански манталитет за доста неща, но не знам някой да не ходеше на  училище или да не работеше. Едно момче беше от нашата компания,дори не бяхем сигурно до позледно, че е циганин докато не видяхме майка му.  Често сме били в тях понеже имаха видео ( така беше едо време :-) ) не изглеждаше по-различно от нас,чистичко, подредено, дори куче имаше ( нали все виакт че цигани кучета не гледат).  Той завърши техникума Вилхем Пик и после не знам дали дори не продължи да учи нещо. Имаше и брат и сестра и те бяха добри ученици.
 В гетото беше различно. Там нямаше интегриране, с булдозер ги разбуртаха, че да ги разкарат, апартаменти им даваха те доведоха овце... абе не е истина, отвратителна работа и тотално други цигани.  Но циганите, които бяха разхвърляни измежду българското население от преди това мога да кажа, че бяха ок. Сега на селото на баба ми тя си наема едно семейство цигани да и оправят двора, косят, плевят, каквото трябва - много работливи хора са, не крадат, не взимат помощи. Тя не иска и да чуе за друг да и помага.  Значи може, не е като да не може.

да вярно е, че мнозинството не са така, но мисля, че има надежда,ако има сериозна политическа воля за реформа. А  итеграция няма да има, аз не вярвам, че е възможна в моят живот. Те комунистите дето нямаше при тях права на малцинствата, не можаха да ги интегрират, но ако успеем поне да направим така, че да се грижат сами за себе си, смятам би било достатъчно.

П.П. Мисля, че Чандра живее в България.