Чандра, аз мисля, че нашето общество до момента беше достатъчно широкоскроено и толерантно, викам, стига толкоз! Видяхме докъде ни докара това и не говоря само спрямо циганите, а като цяло. Че си имаме трески за дялане, имаме си, никое общество не е съвършено. Аз пак ще се повторя, отношението на обществото ни конкретно към циганите е ПРЯКО СЛЕДСТВИЕ ОТ ТЯХНОТО ПОВЕДЕНИЕ, А НЕ ОБРАТНО. Не крещя, просто искам да го подчертая това. И да права си, интеграцията е двустранен процес, та бива и те да положат усилия, не само ние. И не ми казвай, че не се опитваме, не говоря само за програмите. Сигурна съм, че почти всеки от нас поне по няколко пъти е дал шанс на циганин да докаже, че е читав и нормален човек. Ама съм сигурна и в резултатите от тия опити - като гледам и момичетата, които са споделили личен опит по темата, май не съм далеч от истината. Проблемът с циганите не датира от днес и вчера. Опити за тяхното интегриране се правят от време оно, при един друг режим имаше някакъв успех, ама той беше само привиден, просто законите се спазваха от всички и за това се следеше много строго, мисленето ма циганина, обаче, дори тогава не се промени и като падна режима, стана ясно колко всъщност са били интегрирани
Те не са единственото малцинство у нас, но да си забелязала някой да говори против арменците, турците, евреите и т.н.? Значи другите могат да се държат човешки и съответно да се чувстват и да са интегрирани, пък циганите не могат. И що? Като гледам никой не пресира и дискриминира другите етноси, нито е с предрасъдъци към тях, не им пречи да си ходят хората на училище, да работят и т.н., пък само на горките цигани някой им пречи. Аз мисля, че доста реално си виждаме тука/ в БГ, а и форума/ какви са ни проблемите, никой не твърди, че САМО циганите са виновни, но просто си е факт, че основно и в най-големи мащаби те се държат по определен начин и предизвикват съответното отношение, при това съвсем основателно. А като се заговори за европа и света - там да не би някой да е успял да ги приобщи? Създават все по-големи и по-големи проблеми този тип етноси и това, разберете най-после идва от начина им на мислене.
Не разсъждавали викаш на тема образование и не се отказвали от него пресметливо
Сериозно ли го мислиш това? Разбира се, говоря за възрастните, не за децата. Жена, разбери, че никой не ще да си праща децата на училище, да се образоват, че да вземат да искат да бъдат нещо друго освен работна ръка /разбирай професия просия, джебчийство и от сорта/ или булки за продан. Моля ти се! Много добре са сметнати нещата, не ги мисли за толкоз малоумни, дотолкова че да си направят тая проста сметка им стига акъла, не се заблуждавай. Не знаели били друго? Брех, пък как всички вратички в закона ги знаят, бе аджеба? Знаят и лаптопи да ползват /някой беше споменал за случай на ромка, кандидат за кредит баш за лаптоп/ и много неща. Всички ромски къщи имат по няколко сателитни чинии /нищо че то къща няма насреща де, няколко ламарини и черги/, демек - телевизия имат, баш па да не са чували за образованието и какви възможности разкрива то - не ми се вярва. Имат си и организации разни, които им дават акъли кое как да правят и как да цоцат - също, ако са искали тия организации - да са им обяснили хиляди пъти за ползата от образованието. Ама пак опираме до оня лаф - за тебе сватба, за мене брадва! Ползата за нас, за тях си е чиста проба прецакване. Що да учи и да се бъхта цял месец за 500 лв заплата примерно, да плаща данъци, осигуровки и каквото там се полага, кат може да си лентяйства и да взима повече. Ми да не е луд! Сега ще кажеш, ама кой не иска да живее по-добре, в нормална къща, да му е чисто и спретнато и т.н. и веднага ти отговарям - ми циганите, те не искат. Не че нямат тая възможност, ама не щат бе, не щат. Сега, има и такива, които са горе-долу спретнати, по-чистички, ама те пак си живеят на чужд гръб, ако работят, го правят в сивия сектор и резултата е пак същия
В нашия квартал има циганска махала, то направо си е гето, ква махала ме гони и мене. Да не ти разправям каква картинка е просто, някви колиби, буквално, от ламарини, талашити, найлони, абе пълен коптор ти казвам и това е на метри, буквално на 10-тина метра от жилищен блок
Е, ей на тия колиби има поне по една сателитна чиния
Пък мизерияяяяяя, майкооооооууууу! В съседство има и някоя друга къща - пак цигански. Те по-биват, по-спретнати са, все някви черги и чаршафи има простряни по оградити, все едни води се леят по улицата, дето прали, ама кто погледнеш чаветата в двора - лошо да ти стане, баня не виждали от как са се родили сигурно, гнусни, парцаливи, боси /в студено време/, стоят на тротоара и чакат да мине някоя кола и изскачат пред нея. Там не можеш да вдигнеш висока скорост по принцип и разчитат да ги чукнеш Уеко и да те съдерат, че си щял да ги убиеш, пази Боже. И не, не си измислям, лично на нас ни се е случвало да ни изскача цигане, съвсем целенасочено поне 2-3 пъти. Имаме приятели, които живеят на близо и като им ходим на гости, минаваме оттам. Мъжа ми буквално пълзи с колата и очите му са 18. Такива ми ти работи...изводите ти ги оставям на теб.
Не мога да разбера защо някои хора си мислят, че циганите като са неграмотни, са глупави, слепи и глухи и не виждат какво има около тях и все не знаят, че имало и друго, освен тяхното. Пък като гракнат за помощи викат - ама искаме и ние като българите да живеем и ние сме хора. Брех, пък иначе не знаели, че може и инак. Вярно е, че необразоваността им пречи при разбирането на някои неща /примерно, че ваксината не е геноцид спрямо тях, конкретно, нито спрямо когото и да било/, но пък и на тях мисленето им е такова - първобитно и първосигнално - естествен подбор - който оцелее - оцелее, ся, какво да правиш, живот