Франция разбичка циганските гета, САЩ направи реформа на социалните помощи и премахна възможността няколко поколения поред в семейството да живеят само от такива средства. Мисля, че ако някой в България събере кураж да застане зад разрешаването на този проблем, ще събере огромна обществена подкрепа.
Амин!
Ама не, то ние просто сме мразели циганите щото били от друг етнос и няма излизане на глава...
Цигу, лично мнение по въпроса разбира се, което не мога да докажа "черно на бяло", просто е базирано на елементарна логика. Никой политик у нас не смее да разбута "тресавището", едно защото по принцип е труден за решаване въпрос, второ и поради "външен натиск" - да не бъде решено това положение, трето но не последно място - избирателна маса, голяма, лесна за "шопинг". Друг не маловажен фактор.
Водещите икономики в ЕС - диктуват правилата за по-слабите икономически държави в общността, вкл. и по ей такива уж "вътрешни въпроси". Поради което, едно и също действие спрямо някого във Франция е "няма проблем, така трябва", а у нас същото действие е "дискриминация"... пак според Франция
Богатите държави в общността, тоя филм с "образование, помощи, шансове и интеграция" - вече са го гледали, знаят че не работи напрактика, поради което от едно известно време - просто "извадиха секирата" и започнаха да слагат нещата по местата им. Нямат грам интерес, точно като взеха да си "поразчистват собствения двор", да вземем и ние да го направим същото та позовавайки се на "правото си на свободно придвижване в рамките на ЕС" - нашите паразити да налазят пак техните държави и да им отварят нови и нови проблеми. Затова ни натискат с всички сили и средства да ги дондуркаме, отглеждаме и "да им пазим завет", не щото им дреме за правата на същите, дреме им за техния си живот, държави и икономики - и съвсем правилно.
Дори да се появи някой, имащ "политическата воля" да разбута въпросното тресавище и да има обществената подкрепа за това - бързо ще бъде "залят със студена вода". Набързо цялата подкрепа за икономиката, бизнеса и каквото се сетиш, от което се ползват все пак трудещите се и непаразитиращи в момента граждани - ще секне. Формални причини ще се намерят винаги за целта, ще се заточат безкрайни проверки за това и онова, ще се замразят плащания и проекти - механизми има бол и сама знаеш.
В същото време, българското общество изобщо не е узряло " да стисне зъби и да изтърпи" подобен гърч с идеята, че в дългосрочен план - така ще е по-добре за всички нас. Понеже ние си живеем отдавна "със стиснати зъби" и вече май не съществува каква да е разумна причина, която да ни накара да се обединим и да изтърпи каквото и да било - с идеята
за дългосрочно, а не моментално подобрение на каквото и да било. Та в този ред на мисли и ние /вкл. и аз/ си имаме вина за положението. Все сме разединени, все в нашата общност всеки тегли към себе си и почти никога и за нищо не можем да се преборим в своя полза, ако и да сме мнозинство уж. "Малцинството" обаче е
обединено - винаги и за всичко и със зъби и нокти брани всяка аванта, като един - все едно за какво иде реч. Пък ние си леем философии и разсъждаваме колко било морално, или неморално да се създават условия неудобни за "симпатягата Х" да ражда 100 деца и да не ги гледа, щото то това било основно човешко право и бла-бла...
julia_m, тия 1000лв., от случая който сподели
mini е ясно за какво отиват - за лаптоп на "мама".
Tя да борави с него е достатъчно грамотна явно, ама да работи нещо - цъ.
Пък ние останалите като сме толкУ по-интелигентни и образовани от въпросната - моля, да плащаме кредити, детегледачки, да работим, важното е да не вземем някого да "дискримимнираме" докато вършим горепосоченото. на другото - майната му нали...
Една стотинка не струва на държавата и на нас лично - да се въведе това условие, за което няколко човека вече пишете - поне завършен 8-и клас /примерно/, за да получаваш
каквито и да било помощи от какво ще да е естество. И за нула време се решава проблема с "ма те не щат да ходят на училище". Ще тръгнат не, ами ще се натискат сами. Защо не се прави това? Не е дискриминация даже - всички останали сме ходили до 8-и клас, обичайно и дооооста след това, та няма мегдан да пискат по темата.
мен ако питате помощи трябва да се раздават срещу образование- нямаш образование, нямаш помощи, детски, отопление, ТЕЛК ...
Ама разбира се, как не се сетих, каква прекрасна идея. Направо викам аз да го нарпавим пропорционално на образованието щото като ще сме честни нека да е докрай. Така аз ще взимам към 2-3 пъти колкото теб,не знам това как би ти харесало, а пък продавачките на пазара понеже не са учили, няма нищо да взимат . Така със сигурност ще станем една прекрасна държава от третия свят.
Боби, хич не си права, защото не става дума за "ценз", а за образование - онова, което е
безплатно и задължително в България - за ВСИЧКИ. Циганите го нямат - не защото някой им е ограничил достъпа до същото, а защото когато другите деца ходят на училище - циганите раждат и правят деца по свой личен избор. Просто защото - в момента такъв избор имат. Аз викам да нямат, понеже е по-добре и за тях и за нас да го нямат.