kisela_2000, има неща за които
Боби е много права и проблемът не опира до доходи само. Опира до това, че в тяхната система - Боби, с нейните доходи - може да плаща за здраве и да получава качествена услуга само докато е трудоспособна, или не стане безработна /не по свое желание/. Ако настъпи едно от двете събития и Боби се разболее тежко, тя не ползва "с натрупване" внасяните досега суми, а поради това че не може да ги внася повече /и да доплаща в брой регламентираното/ - тя няма да получи нужното й лечение /което при нас не е така/. Има си разни детайли, но в общия случай - това е крайният резултат, при подобно развитие на нечий живот.
И аз, и ти, и
Джам и който се сетиш - не сме застраховани от нищо и можем и без работа да се окажем в един момент и да сме нетрудоспособни, да не можем да изкараме и един лев, не защото не искаме и ни мързи. Тогава - ни високи здравни вноски ще можем да плащаме, ни частни болници, ни дяволи. Нашата система обаче - няма да ни остави да умрем, защото сме неосигурени в даден момент, ама точно в него пък сме се разболели от рак примерно. Каквото позволява медицината - ще бъде направено и за теб и за мен, въпреки че няма да можем да платим реалната му стойност в същия този момент. Ако се случи същото на Боби там - в спешното ще я закрепят колкото да диша и да мърда, ще й подарят един морфин, за да не я боли и ще я пратят у дома с карцинома да си мре, понеже - не може да си позволи цената да я оперират, химио, лъчетерапия и каквото се налага още по случая. Аз не считам, че това е редно да се случва, така че идеално разбирам защо е на позицията на която е.
В същото време обаче, не считам за приемливо и редно ставащото у нас в момента. Просто трябва да се измисли ефективен начин, една група хора да спре да паразитира по всички социални пера, вкл. и здравеопазване. Механизми за това - има достатъчно, само някой да иска да ги приложи, ама не искат - знаеш защо.
Държавата, ако желае - може напрактика ВСИЧКО. Както ни научиха да караме и да се возим с колани и да си возим децата в столчета и въобще не минава "ама аз нямам пари за столче". Както ни наложиха да не пушим дори в заведенията и дори в специални зали за целта и въпреки, че лично аз се чувствам яко дискриминирана по въпроса - спазвам правилата, понеже не ме сърби 500лв. да ги дам от пусти мерак да пална където е забранено... Както на НАС - за всичко държавата "ни намира колая" да си го плащаме - било сметки, било данъци, било к'вото се сетиш и НИЕ нямаме право да писнем, че това и онова е "дискриминация" /дори когато реално е/ и да се скатаем... Така, по същата логика, онези "симпатяги" могат силово /не с бой и стригане
/ да бъдат поставени в положение - да им е по-изгодно да се трудят и да не въртят "бизнес с раждане на деца", отколкото да го правят.
ИЗОБЩО не може, човек претендиращ да е нормален малко от малко, сериозно да приема, че дадена група хора паразитира с поколения понеже е жертва на обстоятелства каквито напрактика - не съществуват!!! Не били образовани и затова били безработни.
Че кой бе джанъм им е попречил, или в момента им пречи да се образоват?!! Ма то тяхната необразованост била причина за всичките им несгоди, трябвало в тази посока "да се работи". Ми как да се работи "в тази посока" с хора, които просто отказват да се образоват, не че не им се предоставят безброй възможности да го правят, при това възможности - недостъпни за всички останали граждани в тази страна. Даже последното което гледах, беше как по някакъв проект им направили училище, в което хора на всякаква възраст - могат да отидат да се ограмотяват от ниво "първи клас", вкл. ако са и на 80 и кусур години към момента. И не само, че им е безплатно това,
ами им се заплащат по 4лв. на ден само и само да ги прилъжат да идат и да научат поне азбуката. Резултатът? Една баба-циганка и една по-млада от нея и двете неграмотни съвсем буквално - на гости при Карбовски по темата. Карбовски на видео-стената /огромна/, показва буквата "А" в най-различни вариации и шрифтове - главна, малка, печатна, ръкописна и моли бабата да му каже коя е тази буква, знае ли я, разпознава ли я? Бабата е ходила на въпросното училище и е взимала въпросните 4лв. на ден за посещенията си естествено. Не разпознава буквата и излиза с обяснението, че не можела да каже коя е щото недовижда - буква с размер 2х2 метра поне, ама тя не я виждала милата и затова не я знаела нали...
После тази баба отрязва на Карбовски питанията за буквата с реплика, че да оставел ся това тя дали знаела, или не знаела буквите, ами по-големият проблем бил, че плащанията за нейното ходене на училище били забавени и тя защо ходела да виси там половин ден, като не й се плащало за това. Да не говорим, че то какво плащане били тия умрели 4лв. на ден, то с тях как се живее, тя има м'найсе деца, внуци, правнуци, те искали да ядЪт, то с тия 4лв...
Ако я слушаш отстрани без да знаеш каква е темата - звучи като някой дето работи поне в подземен рудник на 3 смени и не стига, че само 200лв. му е заплатата, ами и от половин година не са му я плащали. Да си призная - даже не зяпнах от удивление като ги гледах тези, понеже стигнахме дотам с тях, че то това си е "логично и нормално". Ще зяпна, ако някой от тях каже как е изкарал безплатен курс за квалификация и се е хванал на работа и взима заплата, а не помощи. Обаче ме съмнява да го доживея...
Брей че дълго стана, но нали така или иначе темата е за споделяне...
Tема-говорилня,харесва ми,ама защо пък тук я запратиха?Беше си удобна преди.
julia_m ,бързо оздравяване на домочадието ви,другото са подробности.
Понеже
Сикс и аз я мислихме "темата-говорилня" снощи, да ти отговоря вместо нея. Тук, защото това е подфорумът за "общи приказки". Темата на
Бърди си е негова и там той определя за какво да се говори, заслужил си е това право, предполагам няма хора на обратното мнение.
В темата за "безхаберни родители" - не можем да бистрим всичко, понеже тя си е конкретно за родителстване и като се разлеем в друга посока - все има недоволни. Та решихме, че вместо да изпадаме в ситуация, че "все спамим някъде в някакъв момент" - би било по-лесно и удобно да имаме тази тема тук. Чувствайте се свободни да пишете за каквото ви душа иска и ви вълнува - няма никакви ограничения, освен
форумните правила /никой не е по-голям от тях
/
П.П.
kisela_2000 , не че ми е голяма драма, но ще ти бъда признателна все пак, когато ме коментираш, или се обръщаш към мен лично - да ползваш надлежно изписания ми ник, или ако предпочиташ името ми - Светослава се казвам. Предварително благодаря!