0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Извинена си.  :lol: Освен това, ако не просто чешеше пръсти с цел да ни обясниш що за примитиви сме повечето тук, а разбираше смисълът на обсъжданите в темата проблеми, както и защо се обсъждат точно по този начин - щеше да замълчиш още след това.

мецани, а може би да забраним със закон смесените бракове, да ги изпратим в отделни училища, гета, ние сме се омесили, ние живеем в един свят, в една държава, в един квартал.

Хм, ти ли беше или не беше точно два коментара по-горе за годишна заплата за частно училище на 4-годишно дете?
Ама защо изобщо го мислиш, нали няма дерт - един свят, един квартал, едно училище. Пускай го в общественото школо в Лондон и покажи на практика, че си толкова надрасла предразсъдъците, колкото и на приказки. Защо ти е да плащаш на частното и елитното?

Никъде, никой не е решил проблемите на тези общности, нито проблемите пораждани от същите за другите членове на съответните общества с образование и "гъди-гъди". Айде ние сме "смотани, прости и наздничеви българи" и затова не можем да ги решим "с добро". Интересно защо и по-добрите от нас по света - също не могат, а опитват с десетилетия. Т.е - би било интересно за теб де, за мен е ясно. ;)

П.П. Даже не си схванала какво се "обсъжда" съдейки по предния ти пост. Явно и разлика между "констатация", "предложение" и "обсъждане" не правиш, особено когато ти изнася. Когато се издъниш - покриваш се страница-две да се поразмине и после пак захващаш да "лееш мъдри мисли" и възмущение. В общи линии - нито има изненадани, нито неразбрали колко са ти объркани понятията.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
някой от вас да е говорил някога с циганка и да я е питал тя иска ли да ражда през  година-две? щото аз съм, е тези с които аз говорих не искаха, обаче, контрацепцията е непозната, хората не вярват на "белите" (след прочетеното тук разбирам защо), раздавам им се презервативи (често на ръба на срока на годност, между другото), ако им се дават хапчета, това отново е спорадично, и да единственото, което работи е "образование" - не само ходене на училище, а и говорене за семейно планиране (има такива хора, които правят това и то работи), както във всичко най-уязвими са жените и децата и докато на жените не се даде възможност да имат контрол върху раждаемостта си, циганите в българия ще са като всички бедни по целият свят -раждат по много деца и живеят в мизерия, болести и на ръба на обществото.

И какво излезе сега - горките цигани се оказаха истинските жертви ...
« Последна редакция: Януари 14, 2013, 01:49:33 am от vaci »


*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!


И какво излезе сега - горките цигани се оказаха истинските жертви ...
Жените им са жетви доста често. То при тях е като при мюсюлманите, „няма не искам“. Не им е кеф също и че ги продават, но те друго не знаят.


  
*


И какво излезе сега - горките цигани се оказаха истинските жертви ...
Жените им са жетви доста често. То при тях е като при мюсюлманите, „няма не искам“. Не им е кеф също и че ги продават, но те друго не знаят.
Хе хе, Bobbie, ако не ме лъже паметта май ти точно твърдеше че нямало религиозен фактор.
Поне дано не съм жива да видя манго - президент. И това ще стане .
То май е обратното. Надявай се да видиш манго толкова образован, че да може да стане президент.
Пази Боже , изобщо не искам и да си помисля да се надявам, като гледам какво им е отношението към образованието, та към 2050 година всеки циганин изкарал 8-ми клас, ще е достатъчно образован за да се кандидатира за президент и мнозинството (циганско тогава) ще го подкрепи.
Elena B ти къде ги намери тия цигани дето не щат да раждат и не знаят що е то контрацептив? Сигурно си питала цигани дето не разбират български?  Като дума "контрацептив" може и да не знаят що е то, ама като "хапче против забременяване" всичките до една знаят. Щото аз по телевизята съм ги гледала как искат държавата да им осигури хапчетата, пък те щели да решат дали да ги пият. За каквото искат те се образоват, чисто технически как се краде ток аз не знам, а всеки един манго знае как се прави. Еми на - необразована съм.
Цитат
ако им се дават хапчета
Elena B, що да им се дават хапчета бе мила, не могат ли да си ги купят, "абдалите" българи си ги купуват от аптеката. Пък т.1,2,3и 4 ..... направо полудя.
Апропо пък знаеш ли колко Ентелигентно звучи първия ти абзац. Извинена си за наивността си. Можеш да размислиш и да се попоравиш след една две страници мълчание.
« Последна редакция: Януари 14, 2013, 10:41:14 am от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Ромите са необразовани, но не са глупави. :wink:
Не знаем и жертви сме са първите две думи, който вероятно изговарят новородените при тях. По-добре да ревем и все да ни се дава, отколкото да се напънем и сами да си го получим е техен начин на живот и основно правило. Ако имах власт, не бих могла да им взема децата или да ги кастрирам. Аз съм човек, не съм бездушен идиот. Но бих им дала да разберат, че държавата си има закони и щом искат равни права с останалите граждани на България, ще си ги получат  :wink:. Помощи до време. Отсъствия на дете от училище, няма помощи. Непрекъснати проверки на децата им и отнемането им, щом не се гледат в добри условия. Бих им дала жилища, но срещу подпис, че всичко ще се съхранява и ще остане както си е. За изнасяне на легла, прозорци, рутене на същото, съд по бързата процедура, отнемане на децата и сериозна парична глоба, която ако няма с какво да се плати, обществено полезен труд под полицейски конвой. И знаете ли какво си мисля. Аз искам да се разреши на полицаите да могат да нанасят сериозен бой при нужда. Представяте ли си, някой иска да ме убие и обере. Полицията идва и какво прави: 1. рискува собствения си живот. 2. Опитва се да спаси моя. 3. Защитава собствеността ми и т.н. А този идиот, дето се опитва да ме убие и обере какво? Нямаме право да го бием горкия...той си имал права. Къде са моите права. Бой и бой до откат му е майката. До тоя извод стигнах наскоро, когато младо момче от квартала беше пребито, рязано със сабя и тесли от 20 цигани. Права ли? ...
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Малее, Лиде, това с боя си го мисля, че има смисъл, но не смеех тук да го напиша, току-виж наскачали.  Преди около 4-5 години имаше сериозни размирици в циганското гето в Пазарджик. Полицията не успяваше да ги усмири, защото те нападаха полицаите с търнокопи, ножове, каквото им падне и им нанасяха телесни повреди, накрая вдигнаха жандармерията от цялата околност и влязоха с разрешение за бой наред, само така ги укротиха.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
някой от вас да е говорил някога с циганка и да я е питал тя иска ли да ражда през  година-две? щото аз съм, е тези с които аз говорих не искаха, обаче, контрацепцията е непозната


аз не вярвам на тези легенди. циганите в България изобщо не са някакви диваци, слезли от дърветата вчера. много добре са информирани и къде да отидат да се лекуват, и къде да отидат да раждат в болницата, и как се оставят деца на държавата. махни тия басни с непознатата контрацепция. :)

тия неща са въпрос на манталитет и етнически традиции. същото е с индийците, техните братовчеди.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Винаги, като се заговори по темата, се сещам как докато раждах приеха 18г. циганка, без документи, 3то раждане, с разкритие и редовни контракции. Акушерките веднага казаха, че после ще избяга и познайте - час след като роди изчезна  :( Дали детето беше с отказ и готови документи за осиновяване, което да му даде шанс? Не знаели и неграмотни били, глупости!
*
Абе,това с оя май всички си го мислим,ама нали сме "хуманни и европейци" вече,не смеем да  си го кажем.Ще дойдат "животозащитниците" от Брюксел и ще ни пляскат по ръцете,ама като ги питаш "Вие защо биете негрите?" :wink: мълчат като пукали.. :lol: :lol:
На времето в Бургас е имало полицейски /или вонен/не помня точно,пост на края на гетото.Не пускали никой да излиза или влиза след 22ч.
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    denisa

  • *****
  • 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Няма оправия с циганите, те живеят по тази начин от край време не само у нас, а и по целия свят. Гледала съм по телевизията за ромите в Щатите, ами там пак повечето са необразовани само където живеят в каравани, а не в картонени "къщи" като тези в България. 99% от тях искат да живеят така и това е, единици са тези които са се измъкнали от тази среда и са станали хора. Аз лично не виждам как биха се променили нещата просто е невъзможно според мен.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!

midge, нали уж викате, че раждали заради помощите? Тези непрекъснати изоставяния не говорят ли, че не е така? Аз лично, казвала съм го и преди, не вярвам, че раждат заради помощите.


Хе хе, Bobbie, ако не ме лъже паметта май ти точно твърдеше че нямало религиозен фактор.
Не е религиозен фактора, наистина ли не го разбираш?  Фактора е простотията. Така са и индийци,азиатци, африканци и латино-американци. Ако забелязваш - целият свят.  Българите също са били така.


  
*
Елена, искрено ме забавляваш с изводите, които си си направила  и за пореден път се убеждавам, че ти четеш по диагонал.

По т.1 - кой говори за принудителна стерилизация? Тук говорим за предпазване от "нежеланите" им бременности, а те много добре знаят какво е презерватив и противозачатъчни. Знаят и какво е аборт.
Т.2 - според теб е по-добре децата да не им се отнемат и да бъдат оставени да живеят в мизерия и да умират от недохранване и от нелекувани заболявания? Ти български новини не гледаш ли? Бг новинарски сайтове не четеш ли? Темата за безхаберните родители и нея ли не я знаеш? Що се правиш на недоразбрала и недочула не знам!
Т.3 - за теб нормално ли е 11-годнишна възраст за първа бременност и раждане? Не трябва ли мъжът направил дете на детето да се преследва от закона за блудство с малолетна? А родителите, които продават 11-годишната си дъщеря за булка, те не трябва ли да се преследват от закона?
Т.4 давайки им купони или храна е по-вероятно храната да стигне до децата, в противен случай, парите моментално биват изхарчвани за цигари и ракия.

И що си мислиш, че само ти си говорила с цигани? Ти, живеещата в Англия имаш по-добри наблюдения върху нашите цигани отколкото нас, живеещите в България, които ежедневно се сблъскваме с тях? Извинявай, но това е смехотворно.
« Последна редакция: Януари 14, 2013, 14:08:59 pm от Мецани »
*
Eeee,чакай де,ами то и в Авглия има цигани!! :wink:Ти за "английските цигани" не си личувала?? На тях не само кожата име синя,ами и кръвта им. :lol: :lol:По това се различават от БГ циганите и от румънските също. :wink:
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Не с цел да се заяждам, а наистина ми е много интересно да разбера отговора на следния въпрос - Елена, ти след като си такъв либерал, защо се вайкаш как ще даваш една заплата, за да запишеш детето си в частно училище? Защо просто не го изпратиш на масовите училища? Наистина ми е интересно да чуя ясен и конкретен отговор.
И тогава ще обсъдим и прокламацията ти, да се мешем с братята роми, че какво лошо има в това, а и смесени бракове препоръчваш... :lol:
*
Боби, ти си по статистиките, но нито имам времето, нито желанието да търся някаква статистика ( а и да ти кажа мене ми не трЕбва, щото имам очи) за това колко деца се изоставят от циганите в дом и колко си оставят да "гледат" заради помощите.
От10-12 деца, изоставят по 2-3 , другите 7-8 са им достатъчни, за да се събере една добра месечна заплата.
Да разбирам ли, че според теб нашите  цигани раждат по над 10 деца заради простотията си?
« Последна редакция: Януари 14, 2013, 14:09:59 pm от Мецани »
*
Не , не го разбирам.
Цитат
То при тях е като при мюсюлманите, „няма не искам“
Та към "няма не искам" както ти сама го написа, добавяме простотията, добавяме и точно мюсюлманските разбирания за предпазване от забременяване, кото в същност са с толкова условности, че общо взето таква нещо като предпазване не се случва. Комбинацията Боби. Нищо само по себе си. За това богатите, респ. образовани по цял свят па ако ще и мюсюлмани, не раждат в сряда и петък, щото не са фанатизирани колкото бедните. А да не забравяме,че циганите си умират и особено тези в гетото да се самоиндентифицират като мюсюлмани.Така че фактора си е колкото простотия, точно толкова религиозен, точно толкова и финансов.  
Цитат
midge, нали уж викате, че раждали заради помощите? Тези непрекъснати изоставяния не говорят ли, че не е така? Аз лично, казвала съм го и преди, не вярвам, че раждат заради помощите.
Осемнадесет годишната раждаща със сигурност има причина да го остави - третото, ако не са я продали няма и да успеят. Ако тая същата имаше мъж нямаше да го остави - гаранция ... за да му извади парите.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Bobbie, ми то имало и еднократна помощ за бременност, която е 350лв, а за помощ за раждане на трето дете само 200лв. Сигурно затова го остави, знам ли, за второто 600лв, а за третото само 200лв. Ми то направо си е да му се обидиш и да го оставиш, а? Да не опростяваме толкова нещата.
« Последна редакция: Януари 14, 2013, 14:56:59 pm от midge »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
интересно четиво.
за други неща става дума, но прилики могат да се намерят много...

http://www.segabg.com/article.php?id=631992
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Кофти!! Дали това е бъдещето...? Поне пред по-богатите европейски "демокрации" ?
/www.mamaibebe.com][/url]
*
интересно четиво.
за други неща става дума, но прилики могат да се намерят много...

http://www.segabg.com/article.php?id=631992

Чудесен материал, илюстриращ генезиса и на нашия местен проблем с циганите - провалът /повсеместен/ на идеята за "мултикултурно общество". Разликата между Дания и България е само, че техните невписващи се и нежелаещи да се вписват паразити са си ги внесли от чужбина. Пък нашите просто си се нахождат на наша територия от време оно. Общото е, че и в двата случая паразитите не ЖЕЛАЯТ да се вписват, а искат да си правят държава в държавата, да си налагат "лайфстайла" върху "гостоприемниците" и дълбоко вярват, че това е тяхно право. Както е тяхно право да бъдат отглеждани във всякакъв смисъл от останалите в обитаваното от тях общество.

И този проблем не е "емигрантски проблем". Проблемът идва когато се опиташ да "омесиш хора", които са исторически, културно, цивилизационно на коренно различни позиции и на супер различни нива. Просто не става и няма как да стане. Все едно да направиш сос от олио и вода. Може много да ти се иска, да го разбъркваш до откат като луд, но в крайна сметка - двете течности взаимно ще се отблъскват и сос няма да се получи.

Да помислим малко. Защо емигрантите от европейски държави се вписват в САЩ и Канада например? Защото те не попадат от едно място на друго, което е коренно различно за тях в генерален план. За да се впишат, от тях се иска да променят някои детайли в мирогледа си, не да го преобърнат с главата надолу и да заживеят така. Ама този който идва от Судан, Иран, или Турция дори и попада в Дания да кажем е в съвсееем друга позиция. Ако е на и определена зряла възраст - хептен му е непосилно да вземе да мисли различно, да приеме за нормални неща, които за него са крайно ненормални, неморални, в разрез с цялото му светоусещане...

Ще дам и обратен пример. Ако по някаква причина, някоя от нас сега трябва да се пресели в Иран и да живее по правилата на онази държава и общество...дали ще може? Аз лично - не. Това е културен шок първо, второ обществените порядки и разбирания там са в тотален разрез с моите лични и това няма как да бъде променено никога. Обаче, ако все пак попадна в Иран - ща не ща ще живея по иранските правила от страх. От страх, че ако ги наруша просто ще висна на въжето. И наистина ще висна, защото там няма хънта-мънта, мултикултурализъм, толерантност, права... Има ислям, шариат, средновековни разбирания за света, живота и конкретно жените в него.
Важното в случая е друго обаче. Дали от страх и благоразумие, дали заради своята европейска представа, че "в Рим - като римляните", дали заради всичко това накуп - в Иран аз ще живея по иранските правила. И ако съм отишла там пък по своя воля - хич не ми се вижда ненормално и дискриминативно спрямо мен самата, че трябва да живея по иранските правила, ако и да не ги разбирам и приемам - никой не ме кара насила да съм там. Изборите си имат последствие и когато са лични избори - последствията са си за теб като избиращ. Не трябва да са за онези, които са те приели "в дома си".

Тук е разликата в еволюционните нива обаче между "нашия свят" и хората от "онзи свят", които масово се напускаха из европейските "бели държави". Онези хора не считат, че трябва да се вписват, а че трябва да ползват ресурси и блага, които в държавите от които идват - нямат. Или до които не са имали достъп по някаква причина. В същото време обаче вярват, че не само е тяхно право, ами свещен дълг едва ли не да си пренесат в "бялата държава" цялата "родна цигания", да си я практикуват и дори да я налагат на онези, които са ги приели. И в обратното - никой не може, не е успял, няма и да успее да ги убеди. Еволюционни различия както казах. Не е до раси, етноси, национална принадлежност.

На местна почва - сходна ситуация, само дето както казах нашите не сме си ги внесли отвън наскоро, ами са ни налазили преди много, много години. Няма да ги интегрираме, както не сме успели и досега. просто защото сме различни /не в някакъв генетично-фашистки смисъл/. Различни сме в еволюционен аспект /отново не визирам биологичен смисъл на понятието/. Нашата циганска общност по същество се държи, като ислямската общност в постаната от Джам статия, просто защото така разбира света.

Образованието. В Дания въпросните са образовани по датските стандарти, нямам съмнение. Но се говори за 4-то поколение вече при тях, а какво сочат данните? 62% безработни. Защо са безработни, защото са необразовани, или дискриминирани от работодателите? Не им се дава равен шанс? В Дания?!  :lol: Те защо не са "попили" поне малко от средата, която обитават и която ги е приела радушно и дружелюбно? Ами защото първите пристигнали стриктно са набивали на второто поколение манталитета, световъзприятията и всичко "невписващо се" в новата общност, те пък на третото поколение, то на четвъртото...и ще продължат разбира се.

Тези общности не разбират понятията "права" и "толерантност" по европейски. те си ги разбират по ориенталски/ислямски/първобитно, все едно как ще го наречем, зависи от конкретен казус. За тях няма взаимна толерантност - има абсолютна и еднопосочна, само в тяхна полза. С правата е същото.

"Стара Европа" схвана това по трудния начин и сега се чуди и мае как да реши проблема. А проблем има и то не от вчера. Възходът на крайнодесни партии и все по-голямата популярност на същите, в държави с чудесен стандарт на живот по принцип е симптом. Замаскирането на проблема с: "Ма не може така да се мисли, говори и тези хора да ви пречат на вас и да ви дразнят с поведението си, защото така не е европейско" - само изостря проблема. Не го решава. Както не го решава и у нас с циганите. И неизбежно ситуацията ще ескалира в един момент по крайно неприятен начин за всички ни. За съжаление.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!