0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Bobbie , друго имаше предвид avallon с това, че "ходенето по задължение" не дава никакъв ефект, както и аз имах друго предвид.

За всички ни ходенето на училище, поне в ранна детска възраст е в известна степен "под натиск". Но докато при теб, мен и подобните на нас и преди да тръгнем на училище и докато ходим там - семействата ни методично ни създават позитивна настройка към въпросното обучение... Да ходим на училище, да можем да четем и пишем, да научаваме нови и нови неща и колко е важно и почти неизбежно това е нагласа, която се създава и поддържа постоянно. За нас това е норма. Както миенето на ръце, ползването на тоалетна, оправяне на леглото и други битови неща.
В ученическа възраст за нас това е единствено задължение почти, като ходенето на работа при възрастните. Повечето наказания и поощрения са свързани с обучението ни и резултатите, които постигаме, за нас обучението е просто огромна и естествена част от живота, от самото ни детство. Мнозинството от нас не просто висят в класните стаи, за да отбият номера. Ако в класната стая някой вдигне ръце от нас и ни остави все пак просто да присъстваме физически, у дома - това ще се забележи и ще има сериозна намеса от страна на родителите това да се оправи бързо и резултатно.

При циганите - всички тези "условия" - не са налични. Няма разбиране за тези неща, които споменах у възрастните - съответно и у малките ги няма. Съответно у малките - те не се самопоявяват и самокултивират както се сещаш. И малките циганета, които все пак присъстват в класните стаи - просто си висят там, блеят и като се приберат в коптора - волна програма. Никой не ги пита какво са научили, никой не му дреме дали са, а и рядко някой е в състояние да прецени, дали са и да го интересува - все пак родата обикновено е неграмотна. Затова самото "ходене на училище" при тях изобщо не е равносилно на образование, а на посещение на някакво място, за да не спрат едни пари на мама и тати. И мама и тати от отрочето не изискват наистина да научи нещо, а просто да присъства там. "Имаме сделка" както се казва.

Та затова - няма как да стане да ги образоваме при сегашните условия просто. Не, че това няма много да им помогне. Но за да се образоват - трябва те да имат някякво разбиране за полезността на знанието. А те - нямат. Те имат понятие, че им е повече на сметка и най-лесно да живуркат както сега, вместо да се напъват и да живеят като нас. Е...оправи ги с образование.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Няма а стане с първото поколение разбира се, но все от някъде трбява да се започне. Не виждам логиката да мърморим, нещата да се влошават, а ние да не правим нищо. Ти защо предложи обвързване на помощите и взимане на детето с ходенето на училище, тогава?


  
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
В цял свят, от Индия до Африка, най-бедните, които нямат никакви помощи, раждат по много деца. По-каква логика смяташ, че в България ще е обратното? Не казвам да не се прави, но няма да промени много. Единственият фактор, намаляваш раждаемостта, е образованието. Това са фактите, можем да ги отричаме, ама те няма да се сменят. В западният свят раждаемостта е по-ниска, въпреки по-високият стандарт. Защо смяташ, че е така? Един Германец може да си позволи да отгледа няколко деца, ама не го прави, а една индийка от гетата в Мумбай ражда по много без никакви помощи да получава. Богатите Идийци също нямат толкова много деца.

Напълно подкрепям това мнение...

Едва ли в Индия или Африка получават помощи, в добавка и това че там е друга религиозната им принадлежност, която не им позволява някои неща. Моля те, отново залиташ към невъзможни аналогии.

Авалон, индийското правителство преди време дори имаше политика - на всяко бедно многодетно семейство, което доброволно се стерилизира да подаряват жилище (апартамент)! Но тази програма не проработи. Хората предпочетоха да продължат да раждат... Защо да е невъзможна аналогията?
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Няма а стане с първото поколение разбира се, но все от някъде трбява да се започне. Не виждам логиката да мърморим, нещата да се влошават, а ние да не правим нищо. Ти защо предложи обвързване на помощите и взимане на детето с ходенето на училище, тогава?

Боби, аз не предлагам. Аз коментирам вкл. и твоето мнение, че с образование тези общности ще вземат да се очовечат и ще спрат да паразитират, да вредят и на себе си и на другите. Само, че изобщо не считам образованието за първа стъпка просто защото тя е неприложима за тях, а не защото е лоша идея. Неприложима е поради горепосочените причини и редица други.
Първата стъпка ПРЕДИ образование /без избор да "не щеш"/ е стъпката "да нямаш избор да не щеш" и опция да си го ползваш за обществена сметка. За лично твоя - моля. Ама те не искат така, нали се сещаш ;)

Що се отнася до моето лично мнение - възрастните, или поне вече пълнолетните /за да сложим "граница" за възраст/ в тази група са "кауза пердута". За тях трябва да "играе тоягата" т.е. да бъдат принудени да живеят по всички правила валидни за другите, БЕЗ извинения защо не можели, или им било трудно. На всички ни е трудно, ама нас никой не ни пита нали така? Помощ да им се оказва не в кеш, а само с програми за кавалификация и настаняване на работа. Каква работа - каквато има за тях и колкото е заплатена и за всички останали. С нищо не са по-специални уж.
Няма какво да им се наливат пари, че на 30, 40, /та и на 80 и имаше случай/ да тръгват в първи клас и пр. глупости. Като междувременно продължават да лежат в коптора, да раждат деца, които гледат зле, или никак и които също не ходят на училище, ако случайно ходят - реално не учат и да учат - в 4-и клас фамилията решава, че е време за женитба и край. И ето го следващото поколение множащи се паразити.

Та образование за младото /в момента раждащо се поколение/ - да. Това е решението. Но за да е възможно то - тези преди тях няма какво да се заблуждаваме, че тепърва ще ги образоваме, пък ще се разработят, пък ще си променят светогледа пък...бла-бла. Пък в България /уж/ в тази посока се "работи", което е просто абсурдно и очевидно безрезултатно. Ще вкараме в час со кротце, со благо, с компромиси, пари, помощи и пр. родителите, бабите, дядовците и маалата и те вече ще вземат да си гледат читаво децата, не да ги раждат като добитък от който да изкарат пари.  :lol: Няма да го доживеем този момент. Преди това ще изчезнем като нация /разбира се не заради циганите само/.


П.П. И за да ходят на училище ефективно т.е. да се образоват децата на драгите цигани, засега единствената опция за повечето е просто да бъдат изведени от семействата си. Т.е. да са в институция, само за да могат да получат образование що годе... Което не е просто тъжно, а ужасяващо, като си представиш какви са им "семействата" и как се "грижат" за тях.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
O дa, аз нямам предвид да образоват стариците, дето викаш разни на по 80г тръгнали на училище. Но децата и също някаква професионално обучение за младите не би било лоша идея. Но смятам, че ако не се наблегне сериозно на младото им поколение,разбирай раждащите се сега и малките деца, България яко ще я закъса.

Авалон, нищо общо няма религиозната им принадлежност. И при тях, както и навсякъде по света, по-богатите раждат по-малко, въпреки, че са от една религия. В България е било същото преди сто години. Раждали са по много деца, независимо от беднотията и липсата на помощи.


  
*
Не е съвсем безмислено да ги карат по някакъв начин да ходят на училище циганетата. Какво ми се случи преди около две години. Стоя на спирката до болницата и чакам автобуса. Към мен се приближават циганка на моята възраст и момиченце на около 10 години. Циганката ме пита нещо на циганцки, на което аз отвръщам през зъби, че не разбирам и си стискам чантата под мишница. В това време виждам как циганката бута с рака и казва нещо на момиченцето. То се обръща към мен и казва "Кой автобус за гарата?" Започнах наум да се възмущавам как може да си в БГ и да не можеш да вържеш буквално две приказки на български. От друга страна пък детето връзваше две приказки, може би можеше и да срича някоя дума. Може да го оженят на 12 и да роди на 13, но поне някога ще може да прочете някое списание, някоя табела на улицата и за неговите деца това ще е нормално, може би... Та неграмотните хора са като слепци, естествено е да не виждат света като нас. От друга страна това, че се възпроизвеждат бързо означава, че мерките, които ще се вземат ще дадат отражение в поколенията по-бързо. Но трябва да се започне от някъде и е крайно време наиситна.
*
Абе неграмотни, ама парите ги познават.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
В Германия преподавам немски на българи. Съпругата на един новодошъл казваше: "И за к'во му е на моя мъж да знае немски, няма да рецитира на този език, я"... Оплакват се, че са ощетени (получавали по-ниски заплати от германците), но в същото време да речем искат да карат МПС с българските си книжки, защото с тях имали право на повече нарушения от немците - каква представа за равноправие... :wink: Тези хора гледат Германия "през стъкло", обаче често са вещи по всички въпроси. Германия била скапана държава, езикът бил ужасен... но и те иначе знаят, как да се наредят за помощи, как да си получат детските и т.н... Тези неща са социален феномен, а не особеност на различни видове етнос...

В България по отношение на ромите и според мене проблемите са три: (1) неспазване на законите по едни или други причини; (2) липса на образование у ромското население; (3) това, че един вид са "изтървани конците" създава допълнителна трудност. От край време се "наливат средства по проекти" но те, какво става с повечето "проекти" у нас, не отиват по предназначение... Ние започваме да повтаряме, как ромите са си такива и няма оправия... И проблемът задълбава все повече и повече... В допълнение се създава конфликт на етническа основа... Той лесно се използва от разни партийки, за да манипулират общественото мнение, но ефективни механизми за справяне с проблема досега не са създавани от държавата... И не си мислете, че от цялата работа се "облагодетелстват" необразованите многодетни роми... От некомпетентни и корумпирани политици страдат всички граждани на държавата.
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Жбрил,е как да ги изведат от семейната вредна среда и да ги закарат в институции? нали сега  я отхвърляме тази методика? До 2020 в БГ не трябва да има нито един такъв институционален дом!! Ще ги настаняват в приемни семейства-много бг семейства трябва да се навит  за това,значи..... :lol:
Гане,вие съобщавате за неизвинени,лекарите за малолетни майки,е,къде тогава се къса веригата,та нещо не се случват нещата по закон?? Бащинството  доказуемо,така че,има ли съмнения,то може да се докаже.Това ,че не е насилил малолетната не го оправдава ,че е спал с нея!ЗАКОНИ има,това казвам,ама трябва да се напънем и да ги прилагаме.Поне ,тези хора от които това зависи,иначе и вън , и вътре и под семейната среда ,или училището,нямали тояга,не се хващайте за моркова. Казвате живеят в гета,без вода,без тоалетни.Е,кой им е дал право да строят върху чужда земя?? Ако и това да не са стабилни постройки! Ето,пак нарушават закона,но санкции не полечават.
Авалон,не говоря за възможността да осъществяваш  нискоквалифициран труд изобщо,а да се упражнява от хора,които излежават присъди в затвора,защото ако се приложат правилно законите,затворите ще се напълнят с манагли с леки присъди,които ще могат да работят и на външни обекти.За тази им работа ще се получават средства,както за тяхната издръжка,така и за тях самите.При толкова строителни обекти в БГ,по държавни поръчки,все ще се намери място за такива работници. Мисълта ми е,че и оправданието ,че няма място в затворите,стига сме ги хрантутили и там и т.н. няма да е оправдание.Крайно време е да заиграе тоягата и само след 5 години,ще се усети разликата,но трябва да се започне сега.Иначе прогнозите за 2050 няма да се променят,най-много да се приближат към 2030.

п.п. Чандра,точно казано.Писали сме едновременно.
« Последна редакция: Януари 13, 2013, 09:54:57 am от ra40 »
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Рачо, аз ти написах къде се къса веригата - престъплението е недоказуемо и като такова, няма как да се продължи нататък. И съответно и прокуратурата няма как да продължи.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Е,как ,аджеба,всички го знаят престъпника,ама не може да се докаже? Май е въпрос на желание,само дето никой го няма,щото не ни се занимава с тъпотии,нали? Щом така се къса веригата,то как искаме да се променят нещата с "братята"? Тогава защо си чешем езиците ,въобще?! :( Ако са необходими законови промени-да се направят! Ако не стига ресурс ,за да се прилагат,то - да се осигури.Нима ще струва толкова много?
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Аз знам, как приятели - учители в механотехникум си затварят очите пред неизвинените отсъствия (без значение, представители на чии етнос са децата) и не оставят никого да повтори класа, за да може съответната паралелка да продължи да съществува.... Това е политика на цялото училище. Същите тези приятели обикалят из циганските махали, за да агитират децата да ходят на училище и разказват, че по принцип това НЕ Е тяхна задача, но ако класът не набере определена бройка ученици, ще се закрие и учителите имат личен мотив да го правят...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
това исках да кажа и аз-държавата е създала един "порочен кръг" и излизането е трудно,за жалост е оставено в ръцете на самите граждани,а не на виновните за този кръг.
Тук има паралелна дискусия на нашата. :oКакво съвпадение!!!!

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2013/01/11/1982629_maika_kato_vsiaka_druga/
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Bobbie ти си интелигентен човек и не мога да разбера трябва ли да си "чупим " пръстите за неща, които на всеки средно интелигентен човек са му ясни.
Първо едва ли някой от нас е хуквал с огромен мерак на училище, или малцина поне са такива. Така сме възпитавани. Циганите как ги възпитават, какви са им първите 7 години?
Цитат
И при тях, както и навсякъде по света, по-богатите раждат по-малко, въпреки, че са от една религия. В България е било същото преди сто години.
Нима не ти е ясно,че по-богатите по цял свят имат по-различен прочит на религията от бедните и средство за какво религията при вторите.
Цитат
Авалон, индийското правителство преди време дори имаше политика - на всяко бедно многодетно семейство, което доброволно се стерилизира да подаряват жилище (апартамент)! Но тази програма не проработи
Chandra, ами то и тука не проработи, не им ли дадохме къщи, елате да ги видите на какво приличат. Аналогия проължавам да твърдя че не може да има - там раждат по други причини от тук . И пет пари не давам какво е в индия и Африка, щом продължавам да работя и с моя труд да се изхранват паразити БЕЗ мое съгласие.
Докато тук на циганите раждането е източник на пари и начин на препитание ще е така. Докато на родните цигани да родят 12 деца е начин да си осигурят храна и алкохол, в това време не им пука дали живеят в нормален дом или в палатка, докато им се позволява да крадат безнаказано, докато им се позволява да не си плащат тока водата, докато ги вози безплатно градския транспорт .... и какво ли още не като привилегии техни, а в това време ние, белите да им плащаме този масраф и държавата да наблюдава, и не само това, ги да толерира - ще е така.
По едно време имаше десетилетка на ромската интеграция , какво стана колко ромА интегрирахме за тези години, какъв е резултата питам аз . Или пак ние данъкоплатците сме виновни, щото видиш ли не сме толерантни. Как се интегрира нещо , което не иска да бъде интегрирано. До кога? Да, циганката ще прати циганетата на училище но не за да учат, а да си вземе социалните. И дали като се върнат от училището ще ги пита какво са научили и дали са написали домашните си .... все нормални за нас неща. Въобще какво му пука на онова неизкъпано, невчесано, полуграмотно,крадящо, крещящо, псуващо, с нагло поведение, смятащо че държавата е длъжна да го храни, та какво му пука на това същество, отрочето му дали е научило и една буква в училище?
Да сигурно ние сме виновни, щото видиш ли не можахме да им обясним ползата от образованието. Айде моля стига с тая толерантност - до никъде не сме я докарали с нея.   
Направо си чешем езиците както казва ra40.
Докато не им се спрат финансовите облаги след второ дете няма да мръднем и на йота от това положение. Нека това важи и за нас , за всички. Айде да видим тогава.
« Последна редакция: Януари 13, 2013, 14:00:59 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Аз знам, как приятели - учители в механотехникум си затварят очите пред неизвинените отсъствия (без значение, представители на чии етнос са децата) и не оставят никого да повтори класа, за да може съответната паралелка да продължи да съществува.... Това е политика на цялото училище.

това е политика на всички училища вече - заради т.н. делегирани бюджети. колкото повече ученици в едно училище - толкова повече пари отпуска общината. човек може да се сети какви са последиците от това - както положителни, така и отрицателни.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Няма а стане с първото поколение разбира се, но все от някъде трбява да се започне.

няколко десетилетия по времето на бай Тошо това се е правило. ако работеше този модел, ще попитам - защо онези, образованите и ходилите на училище по времето на соца, които сега са на по 40-50-60 години, ако им е подействало възпитанието, образованието и интегрирането, защо сега те не карат своите деца и внуци да ходят на училище??

гледах го този ефект в един документален филм за ромите от Факултето, сниман от американци. бащата обикаляше с каруца да събира отпадъци от кофите - заедно с двете си деца, момичета на 13 и 10 години. той по-интелигентен беше, каза, че не иска повече деца. момичетата не ходеха на училище, защото той не ги пуска - трябвало да му помагат. попитаха го той дали може да чете и пише, той каза - да, ходил съм на училище по времето на бай Тошо. е защо тогава не пускаш и твоите деца да учат, не разбираш ли, че само така ще си намерят по-добра работа? нямаше отговор....


та исках да кажа, че съм неверник по въпроса, защото всичко това сме го гледали - всичките ви предложения тук. при това, реализирани много мащабно, дългосрочно и от държава със значително по-голям ресурс и по-добро държавно управление от сегашната. и пак нищо не стана...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Jam по бай Тошово време ги бяха поозаптили малко. Проблема не беше толкова сериозен тогава. Дали дойде с т. нар. демокрация не смея да твърдя. Дали тогава информацията , която имахме беше защото беше поднесена във вид и количество, което там "горе" бяха решили да знаем. То не че сега я няма тази манипулация, но разликата е че е по-лесно да се контролират една телевизия и 3 вестника. Сега инфото извира от всякъде. И все пак тогава нямам спомени за такава наглост от циганите по улиците, в градския транспорт си плащаха, плащаха си и тока, ходеха и на училище(ама колко ли и учеха де), но бяха задължени, забранено им беше да врякат на езика си изобщо ми се струва, че малко по-спазваха законите и бяха вкарани що годе в някакъв път. Вметка - това което пиша не е блян по миналото, а спомени и факти. Е как за 45 години не се научиха. Соца успя да изкриви съзнанието на цяло едно поколение, че и повече, а тях не успя за 45 години да превъзпита. Еми не успя щото срещу ген не се върви. То не ще и не ще. Еми няма се научи. Няма се научат и сега като ги галим с перце, молим им се едва ли не да си плащат тока,даваме им права, плащаме им социални, образоваме ги,а те все по надълбоко се забиват като кърлежи и смучат българска къв. Не мога да им вляза в положение, ама хич. Няма циганин да е искал и да не е успял да се измъкне от гетото. Ние се смятаме за длъжни да сме честни, работливи, некрадливи и прочие, а ако случайно срещнем честен, работлив, некрадлив и прочие циганин изпадаме в умиление и се впечатляваме сякаш някой божи пратеник ни се е явил.
И аз съм неверник и абсолютен скептик относно бъдещето на нацията ни. Поне дано не съм жива да видя манго - президент. И това ще стане . Ние тука можем си дрънкаме колкото си искаме , а ония горе докато нехаят и се грижат единствено и само за собственото си благополучие циганите ще се множат като зайци и много скоро ние ще зависим от тях.
« Последна редакция: Януари 13, 2013, 16:06:57 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Жбрил,е как да ги изведат от семейната вредна среда и да ги закарат в институции? нали сега  я отхвърляме тази методика? До 2020 в БГ не трябва да има нито един такъв институционален дом!!

Рачо, аз и в предишния си пост казах - не давам предложения, само коментирах мнения на други потребители, че "образование му е майката". И въпреки, че съм принципно съгласна, споделих при какви задължително изпълнени условия, образованието наистина би могло да бъде решение. БИ МОГЛО. Имам някои резерви лични по въпроса, но не е важно. Та в този смисъл казвам, че ако изобщо има шанс сегашното поколение деца сред тях реално да бъде образовано - няма шанс това да се случи, докато те живуркат в племенната си среда и попиват всичко от нея. Разбира се, че не считам за възможно децата на една немалка общност да бъдат въдворени в институция с цел да бъдат образовани. ;) Беше пример само за илюстрация, колко е невъзможно те същите изобщо да бъдат образовани и оттам да се реши проблемът на общността им в бъдеще.

Изобщо не бива да подминаваме в тези разговори и казаното от Джам, защото това е вече проигран вариант у нас и е очевидно колко е безрезултатен. Щом в тоталитарна държава, където не е жален ресурс и не са базарени особено човешки права, драгите цигани не постигнаха прогрес и промяна по тези методи - образование, настаняване на работа, осигуряване на жилища... Е, сега защо някой мисли, че "на втори опит" ще вземе да ни се получи? Т.е. на трети, или н'ам кой пореден - без значение. Провалът винаги е налице, те винаги си живуркат така и за това - винаги са виновни всички останали.

В крайна сметка, ти се чудиш защо всичките безобразия и противозаконни прояви на въпросните биват допускани от държавата. Неформално - поради късогледи политически интереси, но това е само част от пейзажа. Реално - батакът е толкова огромен, че никой властимащ не знае как да го оправи, откъде да го захване дори и всяко следващо правителство просто посипва "смърдящия проблем" с розови листенца и го завещава на следващите. А проблемът междувременно нараства лавинообразно и става още по-нерешим. Един важен аспект на тази нерешимост е именно високата раждаемост в тази група. Който и да реши да пипа с "желязна ръка" и просто да приложи законите в опит да се тръгне към подобрение поне - има огромен проблем. И този проблем е, че "аууу така вредим на деца и засягаме и тях". А сега де? Циганите много удобно са се настанили именно в този "окоп" - децата им са техния жив щит срещу всякакви оправдани по принцип действия на правителството срещу паразитското им битие.

В другата тема съм се нагледала как им сработва номера, дори на ниво форумно обсъждане, а ти се сещай как хубаво работи на ниво обсъждане от хора, от които зависи да предприемат реални мерки по въпроса ;)
Примерно. Частната, държавната, общинската собственост е неприкосновена по закон, няма легитимна причина който и да било да се самонастани там, да си струпа незаконна барака, или къща, дори да си опъне палатка. Ясно и точно и се отнася за ВСИЧКИ български граждани, каквито са и циганите. Изглежда лесно да се приложи просто закона, да им се сринат гетата и да се оправят с жилищния си проблем както всички ние се оправяме. Но само изглежда. Оказва се, че в гетото Х живеят 200 семейства, във всяко да има между 5 и 10 деца, "отглеждани" от трайно неграмотни, трайно безработни и още по-трайно бездомни родители. Хайде, те са пълнолетни лица, да се оправят както могат примерно. Ама при този огромен брой деца в тези 200 семейства - се оказва, че изхвърляме на улицата и тях. Децата вече са "друга бира", не може "бяла" държава да си позволи да каже, вкл. и според харти и закони - не ни интересува, че те са на улицата. Към децата държавата има друг вид задължения. Нормално.
И така Рачо, за да не навредим на децата щем не щем - оставяме гетото. За да не умрат децата от глад и студ - щем не щем продължаваме да изплащаме помощи за храна, за отопление, да не им спираме неплатените и незаконно прекарани ток и вода, въпреки немарливо отглеждане на тези деца, въпреки не пускането им на училище, въпреки "женитбите" и раждането им в детска възраст... И проблемът става все по-голям и неразрешим така.

Докато раждат непрекъснато и по много - все ще е такова положението. Едно е да разтуриш гето, в което някои семейства още нямат деца, а имащите - имат едно, две, тук-таме 3. Тогава, макар и пак трудно - тези с децата можеш да им помогнеш, да ги настаниш в някакви общински жилища временно, да ги заставиш да се квалифицират родителите, да си намерят работа, да излязат под наем в един момент. Посещението на училище на децата и то не просто формално - да е условие да ползваш общинското жилище и да получаваш помощи за живот. Механично така поне една част от тях може да бъдат извадени от племенната среда и да се надяваме на някакво позитивно повлияване за децата поне...
Нищо от това не може да се случи, дори на теория при сегашната им висока раждаемост и първобитен начин на живот. Та няма ли политика, при това ефективна в тази общност да бъдат скланяни /не насилвани/ да раждат по-малко и по-отговорно...няма какво да се направи. Да им се наливат пари и благини, белким се очовечат и станат отговорни е най-глупавият и доказано неработещ метод /очевидно не само у нас/ да бъдат интегрирани. Като си "захапал на хляба мекото" - няма доброволно да го пуснеш, че тепърва да се учиш да сееш пшеница и да си произвеждаш сам въпросния хляб.

Отнася се и за нашите цигани и за всяка общност в други държави по света, живееща по техния начин и възползваща се от отношението на цивилизованите държави към "онеправданите".
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Поне дано не съм жива да видя манго - президент. И това ще стане .
То май е обратното. Надявай се да видиш манго толкова образован, че да може да стане президент.


  
*
искам да се извиня публично - явно съм особено наивна, защото никога не съм предполагала, че ще прочета такива неща, написани от уж образовани, мислещи, интелигентни хора.

само да обобщя, обсъжда се:
1. принудителна стерилизация - това е правено и в европа и в щатите, основно с негрите, но и бедните бели емигранти
2. отнемане на деца от семейството, защото то "влияе лошо" - англичаните мисля са пионери в това отношение, децата са буквално открадвани от родителите им, транспортирани до австралия като и на двете страни се е казвало, че другият е умрял.
3. наказване (съдебно преследване) на жените, които раждат "твърде млади" (кой поставя границата), по твърде много (колко е твърде много? какво ще стане ако "бяла жена" реши да има 5 деца?) - справка - всички религиозни учреждения, където бременни жени са отивали да бременеят под натиска на общността, държават, църквата, бебетата им се отнемат автоматично и?????
да си припомни чаушеску и известните по цял свят румънски институции за отглеждане на деца, колко от вас смятат, че това е добър вариант?
4. да не им даваме пари, а купони или стоки (така просто се създава черен пазар, но кого го е грижа?)

някой от вас да е говорил някога с циганка и да я е питал тя иска ли да ражда през  година-две? щото аз съм, е тези с които аз говорих не искаха, обаче, контрацепцията е непозната, хората не вярват на "белите" (след прочетеното тук разбирам защо), раздавам им се презервативи (често на ръба на срока на годност, между другото), ако им се дават хапчета, това отново е спорадично, и да единственото, което работи е "образование" - не само ходене на училище, а и говорене за семейно планиране (има такива хора, които правят това и то работи), както във всичко най-уязвими са жените и децата и докато на жените не се даде възможност да имат контрол върху раждаемостта си, циганите в българия ще са като всички бедни по целият свят -раждат по много деца и живеят в мизерия, болести и на ръба на обществото.