0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Според мен е яно, че докато не им се вдигне социалният статус, ще раждат така. Навсякъде по света най-бедните раждат най-много. Никаква връзка няма със социалните придобивки. В Индия като няма такива или в разните африкански държави като няма такива и умират от глад,пак по много раждат. Ако искаме нещо да се промени, трябва някакси да намерим начин да ги образоваме.


  
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Боби, как да им се вдигне тоя социален статус? Те сами избират да живеят така, не спазват правилата, а държавата е абдикирала от задълженията си. Направиха им перфектни жилища например в Пловдив - не можеш да познаеш квартала сега - то не бяха коне в жилищата, то не са откъртени врати, съборени стени... Те не искат да имат друг социален статус.
По Коледа показваха една ромка - получила карта от банка някаква - и вътре имало около милион. Те не знаят точната сума, обаче видиш ли, банкомата пускал по едни 400 лв на всяко дневно теглене. И кво си купили - жена за единия брат, тенджери, разни боклуци... Похарчили 10 000 лв преди да се усетят другите роми да я "обадят" на кмета. И резултата какъв е - има малко бебе, ни жилище има, къде да го гледа, ни има с какво... Та статуса си е въпрос на виждане...
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Боби, как да ги образоваме? Образованието е безплатно, но те не пускат децата си на училище. Как да образоваш някой, който не иска да бъде образован?
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Само чрез образование,но е много трудно, понеже средата е такава , че не се цени. Пак,малко по малко, ако има целенасочена политика , ще стане. Но такава не знам да има.

Мецани, задно сме писали. Ами няма не си ги пускат, ще анмерят начин да ги накарат,ако трябва насила.


  
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
И ще писнат защитниците, че им подтискат правата...
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
И ще писнат защитниците, че им подтискат правата...
Никъде няма такива права.Могат да пищят колкото си искат, не могат да осъдят държавата за задължителното образование.  Сега в момента го има този закон,но е въпроса да се следи за спазването му.


  
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Боби, не става, душа, вярвай ми, не става!!! Леля ми миналият месец се пенсионира, беше начален учител в един бургаски квартал, с основно ромско население, т.е. в класа си има предимно роми, тук-там някое българче за цвят. Всъщност, последните години май нямаше българчета вече. Та тя ми е разказвала как са ходили с колеги по домовете да си събират учениците, щото няма с кой да си проведат часа. Посрещат ги агресивни и/или пияни цигани, скачащи на бой и категорично отказващи да си пуснат децата, защото или вече ги били продали /оженили/ или ги пратили да работят /разбирай крадат и просят/. И какви ли не молби и увещания не действат. В тази махала полицаите не влизат, защото ги е страх. Нищо че са въоражени и все пак са сили на реда. Стоят в патрулката в началото на махалата и пращат някой да повика който им трябва. Да, знам че не ти се вярва, ама е истина. Леля ми казва, че и тях ги е било страх да ходят по къщите, защото не се знае кой и как ще им отвори. Тяхна колежка беше пребита от разбеснял се пиян циганин, понеже имала наглостта да отиде до тях, докато го нямало и да успее да увещае майката да пусне детето на училище. Та така....Как да стане на сила? С бой ли да ги караме? Пак да ни изкарат расисти, фашисти и каквото там се сетиш? Да гракнат всякакви организации и институции и какво? Пак едно голямо нищо. Мдам.
Права е Ганка, те не искат да си вдигнат социалния статус, просто не искат. Виж, обаче ако се вдигне социалния статус на българите, но така, че да се усети качествено, със сигурност те ще раждат повече. Ако се осигури една сигурна и нормална среда за децата ни, ще раждаме повече. Дотогава - не раждаме повече от едно, поне не и тук :wink:

П.С. Добре де, образованието е задължително и какво? Пак не ходят и няма сила, която да ги накара. Каквито и наказания да им налагат, няма как някой да им върви подир задниците и да следи дали всички ходят на училище, дали спазват разпоредбите и ако не - да ги наказват. Няма такъв ресурс. От тези, които все пак ходят на училище някаква част добутват евентуално до 8 клас, ама с мноооого зор и приключват. Ще кажеш - ами как добутват, ако са неграмотни. И ще ти обясня веднага - фиктивно. С делегираните бюджети принуждават учителите в такива училища изкуствено да поддържат бройки и да пускат учениците в по-горен клас, за да не закрият училището и да останат без работа. Найс, а?
« Последна редакция: Януари 11, 2013, 23:43:08 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Сикс ,все едно чета преразказчот дивият запад.Не е работа на учителите тов а. Какво значи полицията не смее да влезне. Ми да намерят начин, мен какво ме интересуват техническите подробности как ще го правят. Това да не е Судан, да има райони на пълна анархия.
Трябва да стане, понеже ако не стане България каквато я знаем ще изчезне. Просто е. Така че трябва да се намери начин да стане и толкова. Как, не е моя работа, а наорганите, които обаче съдейки по думите ти са вдигнали ръце.


  
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Ами да де, нали това обясняваме вече цяла тема, държавата е вдигнала ръце, прави се на глуха и сляпа, последиците ги носим ние на гърба си, а циганите си живуркат необезпокоявани. Ние много добре знаем какво и как трябва да се направи, но както казваш и ти - това не е наша работа, нито пък ни е в правомощията. Мдаам, по-зле сме даже и от Дивия Запад. Затова ти казвам и по други обсъждани теми, че много неща, които в нормални държави работят и се правят, тук не работят и не се правят. Поради простата причина, че ние не сме нормална държава. Ние сме една пародия на държава, това е истината. Най-чистосърдечно си признавам, че от 2 години сериозно обмисляме емиграция със съпруга ми, защото просто не виждаме друг изход. Не и за детето ни. И да, аз може би също ще си остана с едно дете, ако остана да живея тук. Освен ако не взема да спечеля от лотарията, не виждам как ще успея да изгледам качествено и да изуча повече от едно дете. То аз и за единственото си не съм много сигурна, че ще мога, та...И де да бях само аз в тази позиция....
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Боби, това с полицията е повтаряно много пъти, не ми казвай, че не си го чела във форума. Аз не виждам желание те да си излязат от гетата, така ги устройва.
Обаче днес видях как едни подрастващи хванаха колците да бият някакъв циганин и коня му. Помисли си, колко съм претръпнала емоционално, след като първо помислих за животното. Човека се усети и се разкара от квартала, но какво от това, те ще намерят нов.

Не знам, очите ли си затваряте цяла тема, какво ли, обаче ако някой си мисли, че етнически конфликт всъщност няма е в голяма грешка. Има и все още набира сила. Страх ме е от момента в който ще избухне, защото тогава няма да има държава, която да се намеси и ако до сега ни се струва всичко Дивия Запад, за мен предстои да гледаме Севера и Юга, ама без любовната му част.

Това последното не беше към никой насочено, просто не мога да туширам по никакъв начин вече, това което наблюдавам. След два-три поста редовно се появява "ми направете, трябва да се направи". Кой да го направи, ние дето си гледаме децата, Зачатие, което се бори да има български деца ли, кой, към кого е отправено искането за промяна?
Прочетохте ли последния куплет на стихотворението, което ви постнах? Видяхте ли как завършва?
И още нещо ще кажа - ромските организации нямат интерес да променят нищо, защото получават пари, много пари, за да осигуряват гласоподаватели. Как иначе си обяснявате милионите "усвоени" евро пари?
[/url][/url]
*
Добре де, хайде да се обърнем към природата, не към историята дори...
Плъховете са бозайници. Големите котки /примерно тигрите/ - също са бозайници. Как се размножават двата вида, как си отглеждат потомството, колко време отделят за целта да отгледат едно бебе едните и другите - знаете. Ей така от обща култура.

Защо не раждат българите повече деца тук и сега? Ами защото българите и циганите в добрия случай са поставени при едни и същи изходни условия за справяне с живота, а в някои случаи - циганите даже са облагодетелствани спрямо другите български граждани. По различни параграфи.
Когато българите /в масовия случай/ искат, планират, раждат, отглеждат деца - те правят това отговорно, с разход на голям времеви и финансов ресурс, на ръба на непосилното. Както го правят висшите бозайници от примера по-горе. Циганите не планират деца, те просто ги цвъкат едно след друго и ги "отглеждат" на принципа - което оцелее - оцелее, пък как ще живее - хич не ми е грижа, гонят количество и така популацията им надделява над тази на по-читавите родители.

Поради наличието на социални системи в общества като нашите - социалните системи сработват в полза на порочните практики, начин на живот и родителстване на групи като циганите. В различни държави тези групи могат да бъдат преобладаващо и от друг етнос, не ми е това мисълта в случая кои точно са "плъховете". Факт е, че те превземат всяко по-цивилизовано общество в момента, множат се за негова сметка и подтискат популацията на онези, които ги издържат и отглеждат. Паразити, които всъщност изяждат гостоприемника , без да осъзнават дори, че си режат сами клона на който седят. Нямат капацитет да мислят такива неща естествено, по обясними причини.

Необяснима е благостта на "опаразитените" общества, които се топят със скоростта на светлината и въпреки това заради кухи лозунги и политически късогледи игри си кютат...и се топят ли топят. У нас също полазиха тези тенденции и то отдавна за съжаление. Да, ще продължим да раждаме по едно, максимум две деца, защото нашият начин на родителстване е много скъп, труден, отнемащ време и усилия. Не се състои в цвъкане на поредно дете и хвърлянето му на житейското бунище за нечия друга сметка. Освен да гледаме своите си деца свястно, ние отглеждаме /чрез социалните системи/ и онези изцвъканите и техните родители и то с поколения. А техният брой само нараства. Е, сериозно ли някой счита, че тези хора и тяхното живуркане и репликация не ни струват скъпо във всякакъв смисъл? И изключително възпрепятстват нас самите да раждаме и гледаме повече деца свястно, дори да искаме, дори да можем... А посмей де! :? Не само те са проблем в една икономически нецъфнала държава като България, но са допълнителна огромна тежест. Както очевидно са и в държави с напреднали и стабилни икономики.

Не можем да ги избием, да ги изселим и не трябва разбира се. Но определено е нужно да се провежда политика стимулираща всякак тези като нас да раждат повече и поставяща буквално в невъзможност онези като тях да раждат - без да гледат деца, без да ги образоват и да ги превръщат в поредните маргинали на държавна хранилка т.е. на наша.

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Ех, Боби, много е лесно от удобното кресло в Америка да кажеш - ми не ме интересува, държавата трябва да се справи, а не го прави... Много е лесно... Ела ти ги образовай, бе, ела. Лесно е, на приказки всичко е лесно. Ама не си ходила с майка си, дето е учителка да събираш цигани, за да идат на училище, нали? Щото аз съм ходила и съм виждала какво става. Тя и кварталния я водят заедно, изкарва циганката един час, след него я чака любовника отвън и я взема да си я прибере...
Ай образовай ги ти, като можеш...
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Вижте какво, каквото и да кажем все стигаме до там, че държавата е обдикирала от задълженията си. Преди пак до това стигнахме, после пък за корупцията говорехме.  При това положение защо се хабите да пишете предимно срещу циганите, а не обърнете темата за това какво прави или не прави държавата и какви са механизмие да се накара да го прави.

Всъщност не е като нищо да не прави. Вижте тук: http://www.monitor.bg/article?id=368994

Гане, аз съм преподавала,верно не в училише, ама знам, че като не дойде някой в час му пиша отсъствие, не ходя дя го събирам по къщите да го помоля да учи. Еди колко си неизвинени и изхвърляне. После държавата, ако си върши работата, тя трябва да гони родителите, чиито деца не ходят на училище и ако се налага да ги отнема. Всъщност тя го прави в някои случаи, говорихме в друга тема за това. Не е толкова сложно, колкото го представяте, но проблема е, че струва пари и то не малко пари. Там е цялата работа, не че няма оправия. Как в САЩ същите тези цигани си водят децата на училище, м? Значи става. Това учител да ходи да събира ученици из къщите е пълен абсурд. Естествено, че няма да имат уважение към системата.
За какво ми го казваш това за удобното кресло? Ми разбира се, че не ме интересува. Както не ме интересува и тук. Ако в тукашното гето има проблем, очаквам полицията да намери начин да го реши, на тях това им е работата, не ми е на мен.Аз не съм полицай, те са, да се оправят. Мен ме интересува крайният резултат, а не как точно смятат да го постигнат. Аз като си върша работата никой не ме пита дали съм можела или не, искат резултати, а как си е моя работа. другото са извинения на посредствени непрофесионалисти. Не говоря за редовите ченгета, а за шефовете им, които не са осигурили начин да могат безопасно да си вършат работата. Не можели да влезнат в гетото - баси абсурда.

Не можем да ги избием, да ги изселим и не трябва разбира се. Но определено е нужно да се провежда политика стимулираща всякак тези като нас да раждат повече и поставяща буквално в невъзможност онези като тях да раждат - без да гледат деца, без да ги образоват и да ги превръщат в поредните маргинали на държавна хранилка т.е. на наша.
Точно така и тази политика се състои в равна отговорност за всички граждани независимо от етноса. Само така ще вземат живота си в техни ръце. В момента голяма част са паразити, понеже могат. Ако сам се грижиш за себе си и си наказан еднакво с всикчи останали, това всъщност ти помага, а не ти пречи. Всяка политика на  облагодетелстване на определена група, само я забива тази група още по-дълбока в калта.

Вени, не знам дали е повтаряно, но определено е абсурдно и не повдига полицията ни в очите ми. За какво ми е полиция, ако не може да си върши работата? Ми да ги разпуснат тогава тези пред гетото. От тях явно няма нужда само да висят пред гетото и да чакат. Какво чакат - някой да излезне да му размахат пръст? Аман от посредственост. Ми те нали са полиция, няма аз да влезна или учителките да ходят.

Сикс, знам го това за бюджетите, които принуждават учителите ва търпят ученици, които реално са неграмотни, само и само да не си загубя работата. Понеже вероянто и над тях няма контрол, който да покаже, че пускат неграмотни ученици да минават. Ако имаше някакъв национален тест ( то няма ли вече?) ясно щеше да сев иди това и да не зависи от учителите само.
« Последна редакция: Януари 12, 2013, 07:20:06 am от Bobbie »


  
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Трябва да стане, понеже ако не стане България каквато я знаем ще изчезне. Просто е. Така че трябва да се намери начин да стане и толкова. Как, не е моя работа, а наорганите, които обаче съдейки по думите ти са вдигнали ръце.

много си права. България изчезва. не само заради циганския въпрос, ни най-малко.
разпадът е пълен на всички нива. и оправяне няма.

интересен дебат си водите тука, обаче... :)

ако мога да го сведа до по-прост пример, разговорът върви така:

участник А споделя, че човек лежи насред пустинята със счупени крака и ще умре.
Боби казва: е как така ще умре, ще дойде линейка да го вдигне и да го откара в болница!
участник В пояснява, че това няма как да стане - човекът няма телефон да извести за случката, до него няма път, и прочие.
Боби казва: ма какво ме интересува мен, че няма път - това е работа на властите, да намерят начин да прекарат път и да спасят човека! и да си е носил телефон, това е стандартна практика като тръгнеш из пустинята.
това провокира участници C, D и Е да се включат с изнервен коментар, че може да е работа на властите, ама от стотиците подобни случаи е станало ясно, че властите няма да я свършат, а и дори да решат да направят път, дотогава човекът ще е умрял от глад и жажда.
Боби казва: това е непрофесионално, трябва да се сформира съвет за национално бързодействие, трябва да се строят пътища, трябва да има болници, трябва да се носят телефони, трябва да се пие вода, аз ли да ви уча на тия елементарни неща, като не ги знаете - ще мрете в пустинята!
участници F, G, H, I и J вече губят контрол над себе си и се налага да дойде модератор Х, за да разчисти темата.

минава един месец.

в един хубав ден, участник К споделя, че в високо в планината лежи човек със счупени крака.... :)


с две думи - говорим си азбучни истини, но един от вас си мисли, че като ги формулира писмено, това е достатъчно, за да се постигне резултат. и цикълът на повтаряне на дебата се върти постоянно. колко пъти ще образоваме циганите в тоя форум?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*


 Ако имаше някакъв национален тест ( то няма ли вече?) ясно щеше да сев иди това и да не зависи от учителите само.

До колкото знам има матури и след 4-ти клас, но кой и как ги оценява и дали учителите, които пазят по време на изпита не помагат на учениците та да избутат поне до 3-ка, не знам. То в България всичко има вратичка и всеки ползва нея.

Мисля, че и ние сме виновни за ситуацията. Къде учителките си затварят очите, къде някой друг в неговата сфера. Пък и държавниците ние си ги избираме, аз не съм и не съм била участник в партия, но ако това са най-добрите кандидати, май няма да има оправия каквото и да става.
*
Джам, оправи ми деня  :lol:

Боби, искаш да ми кажеш, че всички деца от гетата в Щатите ходят на училище? И че полицията, примерно една патрулка, си обикаля спокойно из гетата?
Извинявай, но смея да не се съглася. В Саут Бронкс( най-гадното гето на Ню Йорк) патрулки стоят пред него и не влизат вътре. Влизат само когато има масирана полицейска акция или ако е станал инцидент, но влизат по много и въоръжени дето се казва да зъби. Къде сравняваш американската полиция с българската? По численост, по екипировка, по коли, по правомощия?
*
Някой дали може да ми каже що е то "интегриран ром" и имали такова .... нещо, особено у нас. Даже това словосъчетание ми звучи абсурдно. Колко време ги интегрираме - 20 има ли? Как се интегрира нещо дето не ще. Що е то същност на етноса? Ще вървим против тяхната същност ли - еми нЕма да стане. Нямаме закони туй то положението. Някакви отчаяни и откъслечни опити колко да се прави нещо , ама нещо като нищо, направо едно голямо нищо.
Предложение ли ? Ами ето едно - държавата вместо да им плаща безконечни - деситилетни майчинство и детски на по ... найсе деца, да вземе да съсредоточи целия този ресурс на данъкоплатеца(белия- основно сме такива) върху второ дете. Не върху първо, не върху трето или пето - само второ. Да видим ще раждат ли в сряда и петък. Ако прогресивно намаляват майчинство и детски след второ (че според мен и да липсват не е беда) айде да видим какво ще стане. Защитниците ще скочат, ама зада си спасим държавата и етноса. Вече трябва наистина да се предприеме нещо различно от това до сега.  Нацията ни затъпява , бъдещето на затъпяла нация какво е? Защо затъпява? Щото нараства процента на необразованите - а кои са те? И лавината тепърва набира скорост. От къде на къде ще им строим къщи ? На мен някой нещо да ми е построил, да ми е платил тока, водата и прочие , жалко - не умея да крада. На какво им приличат блоковете, къщите, кварталите. Ама тя тъпа нация най-лесно се управлява - с три кебапчета и 20 лева в деня на изборите. Някой да ми каже, че държавата няма интерес да си затваря очите - това като заключение.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
с две думи - говорим си азбучни истини, но един от вас си мисли, че като ги формулира писмено, това е достатъчно, за да се постигне резултат. и цикълът на повтаряне на дебата се върти постоянно. колко пъти ще образоваме циганите в тоя форум?
Еййй как го извъртя значи :-).  Аз казвам какво мисля, че трябва да стане, иначе твоя човек в пустинята ще умре, пък ти ми казваш, че нищо не можем да направим, човека ще умре със сигурност.  Но пък можем да се опитаме с каруца да го спасим, понеже само каруца имаме. Ми тогава нека си кажем иситната, че спасение няма. И при това положение защо въобше ми съобщаваш за този човек. Имформативно и да го съжалим дружно ли?.
  Така че Боби не казва, че няма да умре и че ще дойде линейка. Боби казва, че ако не доде линейка ще умре и че друг начин няма да оживее. И не мисли, че ако го напише, линейката ще тръгне, споко. Тук си хортуваме кой какво мисли, че е решението, нали? Някои мислят, че са помощите, други друго, аз мисля, че е образованието.  Не сме свикали съвещание, от което реално зависи каквото и да е, казваме си мнението.

Мецани, не знам как е в Бронкс, не съм ходила. Знам, че в Хюстън няма места на анархия. Гетото не е някаква оградена зона,а квартал на града, аз съм минавала от там с кола. Ходила съм и на домашно посещение, сега се сетих, в един такъв разнебитен черен квартал, вероятно и на това му викат гето, знам ли. Нощем не бих замръкнала, но това е друг въпрос. Ченгета обаче си обикалят редовно. Между другото аз и през Татарли минах като си бяхме в Бългаия ( по погрешка де :-) ) и имаше полицейска кола там.
« Последна редакция: Януари 12, 2013, 10:31:20 am от Bobbie »


  
*
Боби, не ми отговори на въпроса. В щатите всички от гетата ли са образовани и ходят ли техните деца на училище?
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Боби, не ми отговори на въпроса. В щатите всички от гетата ли са образовани и ходят ли техните деца на училище?
да ходят и не, не са супер образовани. В САЩ е задължително или да си пратиш детето на училище или да го обучаваш сам в къщи и да ходи да взима изпита на края на годината ( или на срока). Ако не го направиш, държавата ще го обяви за неглект и ще ти го вземе. Някои щати имат по-високи други по-ниски изисквания за последната възраст, но дори и тези, които са най-зле, са поне до 14 г.

Май много стари филми гледаш :-).Ето ти снимчица на районното намираще се вътре в South Bronx http://www.flickr.com/photos/jag9889/2500674924/ Чудно как стигат до работа, ако седят въоръжени отвън. Въпросното гето, както се вижда тук http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bronxhub1.jpeg е квартал, но беден.  Я, и училищен автобус има на снимката.  
Много обичаш да си говориш наизуст - патрулки седят отвън, 'нам какво си...
« Последна редакция: Януари 12, 2013, 11:04:11 am от Bobbie »