фузи, напълно съм съгласна с теб. децата се превърнаха в лукс и то не само за хората с репродуктивни проблеми. образованието, например, на мен ми е голям дерт и отсега съм се закъхърила какво да избера и морално ли е въобще една средна годишна заплата да отива за частното училище на дете, което е на 4? е, да ама ако не отиде от на 3, то няма да влезе в частно училище, гимназия, университет, защото те са навързани. пък това значи, че няма да има "най-добрият шанс в живота" (макар да не съм сигурна за това, но ...)
не виждам защо да казваме, че бедните българи нямат достъп до социални помощи, в закона никъде не се казва да има разлика в мин доход, който те квалифицира като социално слаб за цигани и за българи. друг е въпросът как и по какъв начин "българите" (пиша ги в кавички, щото и циганите са българи) ползват или не социалната система.
за мен по-големият проблем е "затъпяването" на нацията, не цветовите нюанси.
и последно - чудя се какви щяхме да сме ние днес ако славяните бяха мислели така през 680 година - а не ги щем тези, те са черни, говорят странен език, идват от не-нам къде си, нямат истински дом, живеят с конете си и само гледат с кого да се сбият. примерът може и да изглежда опростен, но миграцията и асимилацията са нормални процеси, важно е да се запази културата, езикът, интелектуалните постижения и аспирации на дадена общност, според мен поне.