0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Боби, станали на по 28 години, щот градили кариера и трите в клиника по стерилитет. Какво им е на 28 годишните?  :) Една прекрасна възраст да имаш дете на зряла възраст (разбира се, не се отнася за всеки  :lol:). Да имаш дете под 25 години в повечето случаи значи, дете да гледа дете.
Нищо им няма Лиде, само дето по-често имат подобни проблеми. От социална гледна точка може да ти се струва абсурдно, но от чисто физиологична на природата май хич не и пука, че иначе значело дете да гледа дете.  Не е честно, ама е така. Само погледни един единствен фактор, за който се знае - даун синдрома. Рискът, въпреки че пак е малък, се увеличава с около 35% между 20 и 28 г. ( а може и повече да е, ако не се хващат прекалено разнните загуби на ембриони). А колко още фактори има. Та, няма какво на мен да ми се ядосваш, това са фактите, независимо дали на нас ни харесват или не. Не съм си ги измислила аз, а специалистите го потвърждават. Не виждам с какво помагаме ня някого, ако започнем да каваме на черното бяло. Тук все пак е форум за репордуктивни проблеми, не трбява да изкривяваме фактите. Пред време някои хора скочиха срешу твърдението, че при инвитрото броят на уврежданията е по-голям. Не било така, най-качественият материал се избирал, 'нам какво си. Ама е факт, че е по-голям. Защо трябва да се правим, че не е така?

50 годишната циганка от примера ти не е спирала да ражда. Не съм запозната как бременността променя някои неща, но знам, че ги променя и често след едно дете, по-лесно се забременява с друго.

П.П. Между другото на  мен ми е пределно ясно, че тези факти са нож с две остриета, понеже масата може да каже, че сами сме си виновни. Но честно казано не мисля, че трябва да се играе на политика с тези неща, а да се информира обшеството по-ефективно. Знам, че няма да стане от раз, но това е пътя....според мен поне.
« Последна редакция: Януари 05, 2013, 10:16:08 am от Bobbie »


  
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Аз пък мисля, че това е много важно да се каже и да се натърти. Хората може да чакат да са готови, но на природата не и пука. Освен това самата емепнципация на жените е създала грешното усещане, че са под контрол на всичко, включително и репродукцията и до известна степен са прави, но не напълно. Това се е засилило собено с изобретението на противозачатъчните, обаче за този контрол плащаме с увеличено ниво на стерилитета.

подкрепям! това го споделят и лекарите, някои от които редовно алармират. в последните години, много жени започват да си мислят, че репродуктивният им прозорец е отворен безкрайно - до голяма степен и под влияние на медиите, които им показват снимки на холивудски звезди, гушнали пеленачета, на 48-50 годишна възраст. уви, прозорецът не е отворен безкрайно и се затваря много по-рано, отколкото си мислим. това познание се плаща горчиво.

разбира се, това е причина само за една част от проблемните случаи, но се засилва като фактор.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Боби, не се ядосвам.  :)
 Няма подходяща възраст и време да станеш родител. Просто се случва. Около мен има хиляди хора, всеки с историята си. Не можем да кажем, роди под 20, защото на 22 може да имаш проблеми. Има някаква статистика и закономерност, да риска нараства с нарастване на годините, но всяко нещо си е строго индивидуално и както винаги не може да слагаме всичко под един знаменател. На всеки му е ясен риска от употребата на противозачатъчни и раждането на дете над 35-40 години. Понякога се случва, защото така искаме, понякога чакаме 10 години и е станало в тази възраст. Но подобни обобщения дразнят като цяло. Особено изразите: Над нам колко си хиляди страдат от стерилитет. Основно сдобилите се с тази диагноза са изчаквали твърде много, пили са противозачатъчни и т.н.
Трябва да ти кажа, че при повечето хора проблема е прост, лечим и иска навременна и правилна намеса от лекар. Но срама, изчакването и коментарите за полово предаваните болести и изчакването са лош пречещ фактор. Според мен трябва да се обясни на хората, че това не е срамно. Не са виновни за случилото се. Лекува се, когато не се криеш, а потърсиш помощ където трябва и навреме. И най-важното, не са виновни за случващото се. А не, на колко години се сети да раждаш? Защото тук много ще ти отговорят на 20, ама сега съм на 30 и още нямам дете. Срам ме е, всички казват, че съм се побъркала, затова не става. Нямам пари за лечение или мъжа ми не иска да се изследва. Противозачатъчни се изписват и за лечение, ясно е. Просто защо се с негативизъм.  :)
Изобщо, когато на човек му се даде шанса да говори по дадена тема пред аудитория, трябва много да внимава какво същност казва и какви последици и нагласи ще донесе. Но някои хора просто не обичат да мислят. Тези, които им дават да се изявят в ефир, още по-малко.
« Последна редакция: Януари 05, 2013, 11:46:24 am от lidia »
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Абе чакали, фактор било, нам си кво - аз на 26 години се запознах с мъжа си и нито един ден не сме се пазили. Е, и аз исках дете веднага, не едно, четири броя, ама на, искането не е като даването. Получих го на 31...
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
подкрепям! това го споделят и лекарите, някои от които редовно алармират. в последните години, много жени започват да си мислят, че репродуктивният им прозорец е отворен безкрайно - до голяма степен и под влияние на медиите, които им показват снимки на холивудски звезди, гушнали пеленачета, на 48-50 годишна възраст. уви, прозорецът не е отворен безкрайно и се затваря много по-рано, отколкото си мислим. това познание се плаща горчиво.

разбира се, това е причина само за една част от проблемните случаи, но се засилва като фактор.
Имам приятелка, която този месец ще стане на 36 години, сериозна връзка от 12 години. Миналото лято се омъжи и все още не са започнали опити за бебе.
И все ми повтаря, какво толкова, Дженифър Лопес роди на 40  8O Шегува се, че щяла да е като звездите.
Много ми е близка, запозната е с всичко през, което съм минала. Пожелавам й бебето да стане от раз, че времето летиии...

*
ники, ей точно това имам предвид като казвам, че има много по-интересни и важни неща - а те са защо става така, че хората чакат. не е "виновна" само дженифър лопес или дори идеята, че имаш възможност за арт, има други неща, които карат хората да отглагат това решение и трябва да се говори за тях - част от тях са свързани с начина ни на живот - на 20 още си в университета обикновено, вече е почти невъзможно да се издържа семейство с една заплата и тн. идеята, че ти можеш да контролираш всичко, или още по-лошо, че трябва да контролираш всичко, да си напълно самостоятелен и пр и пр. това би променило начина по-който говоренето звучи. напълно съм съгласна, че е важно да се говори за фактора възраст - както при жените, така и при мъжете - да се поощряват хората и мъжете в частност на профилактични изследвания, както казва лидия да се махне стигмата на срама от темата за стерилитета. не мисля, че въпросното предаване допринесе за това, според само затвърди "мнението", че хората със стерилитет са се сетили за дете твърде късно.
*
.
« Последна редакция: Януари 05, 2013, 22:10:20 pm от Ники »

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Лиде, за противозачатъчните имах предвид, че навремето изобтретяването им отваря нова ера на контрол над жената над собствената и репродукция. до този момент, ако не е искала деца или е трябвало пълно въздържание, или да разчита на благоволението на мъжа и да я пази т.е. не е била никога под такъв тотален контрол, какъвто има сега. Между другото, те помагат и за лечение на стерилитет ( на мен ми помогнаха), но след 35г хич не са безопасни, по-специално за пушачките.
« Последна редакция: Януари 05, 2013, 22:39:40 pm от Bobbie »


  
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
...не мисля, че въпросното предаване допринесе за това, според само затвърди "мнението", че хората със стерилитет са се сетили за дете твърде късно.
А според мене в предаването нямаше нищо осъдително, дори и проблема да беше поставен повърхностно,... Може все на някого от "изчакващите" докато гледа да му е преминала "сянка" през главата и да се е размислил...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Chandra ако ти се бориш с години за дете и до тебе е човека, който обичаш, кото минава преза същото, подкрепя, те , страда с тебе и на всичкото отгоре и той те обича ... а втова време някоя психоложка ти се появи в национална медия и те посъветва да направиш "компромис със партньора"? А? За какви "сянки" на "изчакващите". Айде моля!
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Случаи разни. Аз изказването относно компромиса с партньора също не го разбирам! Но смятам, че е по-скоро необмислено (да не казвам глупаво), отколкото осъдително... Моят личен проблем далеч не е свързан с възрастта - бях едва на 23г., когато след оперативна интервенция се оказа, че няма да мога да зачена по естествен път; имам няколко инвитро опита на 26 г., повторихме на 37г... Но това не е причина да се чувствам обидена или да нападам... И между другото, 17 годишната ми одисея е с един и същи партньор (съпругът ми)... Моето лично(!) усещане е, че бебето не бива да е самоцел и няма как да мислим за него без партньор...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Зависи кой го е казал. Ако е човек, който не е минал през това и не го е преживял е едно. Друго е когато е изстрадано, а да не говорим като изказване на психолог.
Това е разликата. Аз не го приемам. Темата е деликатна и за много от нас и болезнена. Да не говорим, че това поднесено в медиия (повтарям от такъв човек) с милиони зрители е много повече от несериозно. Мен ме заболя. Мъжът ми ме попита защо въобще си причинявам това да ги гледам. Е как няма да ги гледам, като очаквам нещо да науча от тези хора - специалисти някакви. А дали "бебетата са самоцел" е друга тема на разговор ... 17 години не са никак малко, и не е било самоцел за теб/вас, убедена съм в това.   
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Цитат
По думите й в България има сблъсък на традиционния патриархален модел и съвременния модел. „Изборът на партньор се увеличава твърде много във времето, от което страда изборът да имаш дете”, каза още психологът. Тя посъветва хората да направят известен компромис в избора на партньор в името на това да имат дете.

Е, аз това не го разбирам като "сменете бика/кравата". Струва ми се, че се хващате за отделен израз и не вниквате в смисъла на изказването и като цяло.
     
*
мен ужасно ме дразни това изказване, какво означава "да направиш известен компромис с партньора си"? но вероятно това си е мой проблем.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Може би е имала предвид, че много жени чакат идеалния мъж, знам ли. Мен също ме подразни.


  
*
Може би е имала предвид, че много жени чакат идеалния мъж, знам ли. Мен също ме подразни.

По този начин го разбирам и аз. Не ме подразни, но не е най-добрият съвет. Както писа Сиксенс, тогава разводите ще са повече  :D
     
*
Цитат
По думите й в България има сблъсък на традиционния патриархален модел и съвременния модел. „Изборът на партньор се увеличава твърде много във времето, от което страда изборът да имаш дете”, каза още психологът. Тя посъветва хората да направят известен компромис в избора на партньор в името на това да имат дете.

Е, аз това не го разбирам като "сменете бика/кравата". Струва ми се, че се хващате за отделен израз и не вниквате в смисъла на изказването и като цяло.

Съгласна съм, и аз така мисля. Не се препоръчва смяна на партньора, а осъзнаване отрано да не се чака прекомерно дълго принца. Изобщо не става дума за промяна при стабилни двойки с траен избор партньор, в които един от тях има репродуктивен проблеми.

Ваня Савова дълго отговаряше на въпроси по психологически проблеми на стерилитета. Дайте й малко кредит на доверие.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Божке, аз чак сега видях, че този израз сте го разбрали, че трябва да се смени партньора, ако има проблем 8O Съвсем друго имаше предвид Ваня Савова според мен. Дани и Цигу също са схванали идеята, която е именно да не се чака твърде дълго принца на бял кон или т.нар. идеален партньор, защото времето си лети и докато чакаме подходящия, току виж ни се затворил фертилния прозорец. С това съм донякъде съгласна, но чисто технически - от гледна точка на времето. По същество обаче, не споделям подобно мнение, защото компромис с избора на партньор би означавало компромис с целия по-нататъшен живот. Създаването на дете не е самоцел и ако идеята е просто някой да ни осемени, понеже не сме намерили още правилния партньор, аз лично бих предпочела да ползвам донор, ако времето наистина ме притиска и искам дете на всяка цена, вместо да правя компромис с човека, с когото ще отглеждам това дете. Ако случаят не е такъв, имам време или просто не държа да имам дете от кой да е, ми ще чакам, какво да се прави, такъв е животът.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Не харесвам Карбовски и начина по който говори/пише, но това което е казал в тази статия за съжаление е голата истина :(
http://www.lentata.com/page_5235.html
тъжно, но факт....
*
Страшна трагедия ....
/www.mamaibebe.com][/url]