0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #780 -: Декември 22, 2012, 18:15:17 pm »
Елена, има отлив и ще има фалирали от тази политика, аз за това съм съгласна.

Боби, ти никога не говориш наизуст, ти просто говориш по американски :lol: И си решила, че щом си видяла тамошната статистика или щом си видяла тамошната болница и навсякъде е така.
Хората, които работят с пациенти виждат неща, които в статистиките ги няма и не, не винаги потвърждават правилата. Статистиката е гола наука, която ползва усреднени стойности /позволи ми да знам за какво става дума, все пак съм по образование и икономист/, наясно съм с принципа на статистиката, така че за мен правенето на статистики не е най-добрия начин да ми докажеш някоя теория. И да - ето ти два случая - момиче, на 27 години, идващо от екологично чист регион, без да е пушило, водило е здравословен живот, умира от рак на белия дроб. Пушач, започнал да пуши на 4 години, умира от рак на стомаха. Не всичко е статистика, Боби, не всичко...
По същия начин - на определени места, в определени райони има различни видове ракови заболявания.
Освен всичко друго при вас има профилактика на рака, докато в България това не е за съжаление на дневен ред.
Глей ся, за последен път ще обясня. Точно така, не всичко е статистика,хората работещи с пациенти виждат такива неща, истина е, Както аз съм го виждала работейки с пациенти. В случая говорим за статистика, понеже тя ти казва дали верно има връзка между рака и пушенето. Същата тази статистика, правена по същият начин е причината да спазваш препоръки за захранване и ги спазваш и да не даваш сокчета на едномесечни бебета. И също тя в случая ти казва дали ако направиш нещо ще има глобален ефект или не. Така по ясно ли ти е?
 Това, че спирането на цигарите няма да спре рака никой не го е оспорвал, така че стига с тези историийки за егоколгично чисти момичета, вече съм го написала същото по-горе, ама не си чела. Обаче има хора,на които това им е работата, а не смятат, че са специалисти понеже баща им работел някъде,които са натоварени да правят оценки на рисковите поведения и да ги класират.  И да скъся историят, има още няколко стъпки, но в крайна сметка се излиза с препоръки за съответната политка, която реално може  да се проведе , като в тях се включват наднорменето тегло, алкохолизма, всички изборени до тук неща в позла на неспирането на пушенето и т.н.... Та като теглиш чертата, тази оценка казва, че ако можеш да спреш само едно единствено нещо, то спирането на пушенето ще е с най-голям глобален ефект от всичките. Тази оценка не казва, че всеки Пешо като спре пушенето ще е здрав, както ти се опитваш да извъртиш, че аз твърдя. Нито казва, че всеки пушач ще хване рак. Нито казва, че други неща не трябва да се променят. Та запази си примерчетата за теб си, понеже те нямат никакво значение в случая, тъй като отдавна съм казала, че съм на същото мнение, не знам какво точно ми оспорваш с тях? Причините защо някой хваща рак са комплексни, не са само един фактор и голяма част не се знаят. Това по никакъв начин не променя горните оценки за глобалният ефект от спирането.
 
Та поради горната оценка, воденето на политика ограничаваща пушенето е много много умно нещо, дори и при фалиране на фирми заради това. Това не изключва, че е необходима политика стимулираща и друг рискови поведения, това е част от такава политика.  На онези отгоре работата им е да мислят в по-големи размери и в по-дълъг период от време и за сега учудващо за мен, вършат добра работа.


П.П. Ако обичаш спри да ме „затапваш“ с безмислени въпроси от рода дали работя в онкология. Явно според теб трябва в онкология да работя, за да  знам, че не всеки рак се причинява от цигарите. добре че си ти да ми разкащеш на баша ти опита, че иначе незапозната щях да си остана...   И въобще тези въпроси с това кой къде работи нямат никакво значение за никоя дискусия, а са твоят начин да се заядеш. Ако не бях работила в онкология щеше да кажеш тогава да не говоря. Сега пък не съм работила в точната онкология и затова не знам. На горният етаж над мен работи на майка ми една от най-добрите приятелки която 20 години беше цитолог в Софийската ракова болница. Нейното мнение дали ще е достатъчно валидно за твоите стандарти?

Всички останали участници тук не спорят за това, за което ти спориш, а говорят за икономическите последичи и спорът не е дали рак се причинява от цигарите, а дали последствията ще са по-лоши, от колкото последствията за икономиката
« Последна редакция: Декември 22, 2012, 18:32:34 pm от Bobbie »


  
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #781 -: Декември 22, 2012, 18:17:25 pm »
Абе вие защо се правите на не разбрали? Сто пъти се каза, че проблемът не е в цигарите и забраната за тютюнопушене. Това е само пример, моля ви се, сами себе си обиждате, като продължавате да ръфате в тая посока, че на нас ни е дерт, че не можем да си пафкаме. Хайде, стига вече, несериозно е, излагате се. Четете избирателно, наблягате на отделни фрагменти умишлено, без да гледате цялата картина, извъртате думи, слагате ни в устите изречения, които не сме казали. Ами прекалявате вече.
Елена, пак нещо изгуби връзката май. Примера с лимона идеше да покаже нещо съвсем друго, пък ти заби в съвсеееем друга посока, че ги и сравняваш двете. Пълен абсурд, не че не си права по въпроса с борчетата, напълно си права даже, но връзката, която правиш с примера на Jbrul е грешна. Подозирам, че нарочно се правиш, че не разбра какво иска да каже тя, но ако все пак греша, извинявай. Ще ти разясня въпреки всикчко какво искаше да каже. Лимонче пред блока не можеш да си отгледаш не защото някой ще ти го изкорени, а защото няма нужните условия, чисто технически то да оцелее. Било то климат, било то почва, конкретни грижи и т.н. Но в Гърция ги има тия условия и там лимончетата си виреят без проблем по дворовете. Ето, едно и също нещо, в две различни държави не може да вирее еднакво, заради различните налични условия. Сега разбра ли каква й беше идеята на Джей? И разбра ли в каква връзка го каза?
Божке, колкото по-елементарно и напоително ви се обяснява, толкова повече вие не разбирате /или се правите/ и толкова повече глупости пишете. Аз започвам да се чувствам малоумно....Що така?

П.С. Боби, съгласна съм с последния ти пост. Проблемът в БГ е, че никое правителство досега не е мислело в перспектива, дългосрочно и в полза на гражданите. Прости нашия скептицизъм в тази посока, но той е абсолютно оправдан. Именно затова ви обясняваме не знам вече колко страници и теми, че тук много неща не работят, не защото са лоши или грешни, напротив, просто с други цели се правят и поради лошите условия тук, не сработват или просто създават още повече проблеми и става един омагьосан кръг. Масово законите, които в последните години се създават/променят тук са популистки, създаващи корупционни предпоставки, стимулиращи и защитаващи определен кръг от хора. Тук на всеки избори се създават нови партии, които обещават нови неща и не им пука дали ще се издънят, защото след 4 години ще си сменят кожата и пак ще влязат в политиката. Много ни е сбъркана на нас политическата система, оттам идвам голяма част от бедите, но това е дълга тема.
Аз лично не твърдя, че тотална забрана е лошо нещо по принцип. Твърдя, че е неподходящо за БГ СЕГА, НА ТОЗИ ЕТАП, ПРИ ТЕЗИ ИКОНОМИЧЕСКИ УСЛОВИЯ. Ако имахме стабилна икономика, някаква относителна поне сигурност, добре смазан и работещ административен апарат, работещи реално контролиращи инстиитуции /така да ги нарека/, работеща съдебна система, с две думи, ако бяхме нормална европейска държава от типа на Германия, Англия, Франция и т.н. - то тогава да, определено щеше да сработи успешно тази забрана, при това, без такива сътресения и с минимални загуби. Обаче, както добре знаем, всички неща, които изброих по-горе не са валидни у нас, то съвсем логично и естествено е забраната да не сработи и да доведе до сериозни сътресения. Толкова е просто. Според мен, трябваше да се изчака няколко години, да се стабилизират малко нещата, да се види, че има някакъв реален /не измислено доказан със статистики/ икономически растеж и тогава вече да се въведе. Изобщо не прокламирам, че никога не бива да се въвежда подобна забрана. И всичко това, което го написах важи за всяка една рестрикция и промяна в закони, имащи икономическо изражение. Хубаво е да се мисли дългосрочно, но това можем да си го позволим, когато имаме стабилно настояще. Когато обаче живеем в плаващи пясъци, първо трябва да се действа в краткосрочен план, за да се постигне някаква стабилност и тогава вече - дългосрочните цели. Това са елементарни икономически закономерности и положения.
« Последна редакция: Декември 22, 2012, 18:34:50 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #782 -: Декември 22, 2012, 18:21:00 pm »
Абе вие защо се правите на не разбрали? Сто пъти се каза, че проблемът не е в цигарите и забраната за тютюнопушене.
Аз отговарям на Ганка, която не го е разбрала, ако прочетеш поста и, коеот очевидно не си направила. Там се говори за статистики, за екологично чисти момичета и пушачи хванали рак на стомаха.. ей такива неща. На тях отговорям.

Божке, колкото по-елементарно и напоително ви се обяснява, толкова повече вие не разбирате /или се правите/ и толкова повече глупости пишете. Аз започвам да се чувствам малоумно....Що така?
Вероятно (за себе си поне пиша) е понеже не сме ти на нивото и IQто. Ти друга причина сещаш ли се?
« Последна редакция: Декември 22, 2012, 18:31:10 pm от Bobbie »


  
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #783 -: Декември 22, 2012, 18:38:57 pm »
Боби, редактирала съм последния си пост. Постнала си докато пишех и нормално - не бях те прочела. След като го направих се редактирах. Иди да видиш. Моят пост няма общо със спора между теб и Ганка за онкологичните заболявания. Както виждаш, тях изобщо не ги споменавам. Аз през цялото време говоря за икономически и политически изражения на обсъжданите проблеми.

Моля те, спести си сарказма. Аз претенции за IQ-то си нямам, нито парадирам по някакъв начин. Но наистина вече се чудя защо не успявате да разберете. Не казвам да се съгласите и да си смените мнението, а просто да разберете и приемете нашите аргументи. Защото аз лично чудесно разбирам твоето мнение и защо то е такова, дори го споделям, но по принцип. Наистина, ако си говорим по принцип за нещата си абсолютно права. Обаче по принцип, означава на теория. А теорията в икономиката е просто отправна точка, всичко друго е импровизация според конкретния случай. Защото там, в теорията всички други условия са равни и константни, говори се за идеален случай. Обаче, в практиката идеален случай няма, затова и теорията сама по себе си не е достатъчна. Трябва да се отчетат конкретните условия, фактори, които са доста променливи и когато това стане, неминуемо мнението вече се променя, защото принципът не действа, действат фактите.
« Последна редакция: Декември 22, 2012, 18:49:22 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #784 -: Декември 22, 2012, 18:50:24 pm »
Боби, просто прекаляваш и наистина не се усещаш вече колко заядливо звучиш, без някой даже и да е помислил да се заяде с теб. Сори, не живееш в България, не си наясно с икономическите условия и не, не си ти последна инстанция за нещата, ако и да четеш статистики. Статистиката не е най-важното нещо в живота, тя не те прави по-умна от останалите, за жалост, а само по-голям книжен червей, който упорито дълбае в една посока и смята, че е най-великия капацитет. Да, ама не си. Колкото до това, което ти смяташ за заяждане, объркала си се, и то сериозно, защото ако се заядях с теб, изобщо нямаше да схванеш, че съм го направила. И по начина, по който пишете вие с Елена, смятате, че ние сме някакви по-нисши същества, дето непременно трябва да почерпим челен Американо-Английски опит, ама вервай ми, хич не ни трябва такъв опит. Американската нация далеч не е за пример в нищо от много отдавна. Затова спри вече и помисли малко какво и как пишеш и недей да ми обясняваш кой е с по-малко ай кю и кой колко повече разбира. Не си ти най-умната на света, колкото и да си го мислиш.
Мисля да си почина вече, определено. Моля за извинение останалите, които пишат в темата, ако сметнат за неуместен изблика ми.
« Последна редакция: Декември 23, 2012, 22:41:33 pm от jam »
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #785 -: Декември 22, 2012, 19:09:02 pm »
Цитат
Та като теглиш чертата, тази оценка казва, че ако можеш да спреш само едно единствено нещо, то спирането на пушенето ще е с най-голям глобален ефект от всичките.

 Та от къде това смело твърдение? Е па не съм съгласна!
А ако спрем да я дем боклуци ефекта няма ли да е по-глобален .... примерно? Ммм?
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #786 -: Декември 22, 2012, 19:10:47 pm »
Във връзка конкретно с тютюнопушенето аз лично много харесвам една метафора на Алън Кар.  :) Нещо от рода на:
Ако завържеш очите на 100 души и ги пуснеш да пресичат по натоварен булевард, повечето от тях няма да оцелеят, ще бъдат блъснати... но вероятно една минимална бройка хора някак ще успеят да минат от другата страна. Но тези няколко оцелели души не са причина да направим извода, че преминаването през натоварен булевард със затворени очи не е опасно... :)

Вредата от тютюнопушенето е всеизвестна и е много жалко, че в някои общества просто се пренебрегва сериозността на проблема...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #787 -: Декември 22, 2012, 19:13:18 pm »
Но наистина вече се чудя защо не успявате да разберете. Не казвам да се съгласите и да си смените мнението, а просто да разберете и приемете нашите аргументи.  
Аз много добре ги разбирам, знам, че са накарали хората да инверстират в системи за пушаческите зали ( тази същата просотия я направиха тук и 2 години след това ги забраниха), знам, че голям процент са пушачите и заведенията ще се опразнят, всички тези неша много добре ги осъзнавам. Просто за мен нещата опитат до въпроса какво е по-добре в дългосрочен план за държавата и аз мисля, че сегашната политика е по-добрият вариант.


  
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #788 -: Декември 22, 2012, 19:47:03 pm »
Прочети пак за дългосрочния план и краткосрочните ефекти. Иначе си права.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #789 -: Декември 22, 2012, 20:39:44 pm »
Цитат
Та като теглиш чертата, тази оценка казва, че ако можеш да спреш само едно единствено нещо, то спирането на пушенето ще е с най-голям глобален ефект от всичките.

 Та от къде това смело твърдение? Е па не съм съгласна!
Е па откъде...от СЗО. Те са смелчаците, които го твърдят http://www.who.int/tobacco/health_priority/en/
« Последна редакция: Декември 23, 2012, 22:41:53 pm от jam »


  
*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #790 -: Декември 22, 2012, 20:58:25 pm »
Може ли да се аргументирате, без да се обиждате?
В тая тема трябва да има дежурен  :lol:
*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #791 -: Декември 22, 2012, 22:15:42 pm »

Цитат
дали държавата е била виновна или някой друг има ли значение

м-и, ами в цитирания от мен случай как да няма значение , че тия хора си плащаха данъците точно на тая, същата държава , която току що им удари секирата . Повече от 10 години плащаха, инвестираха, живяха с това и от това и сега - БАМ.... айде "сбогом Гергино".

Авалон исках да кажа, че резултата е същия, а не че така трябва да е. Не можем да противодействаме на никой.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #792 -: Декември 22, 2012, 22:41:18 pm »
Напротив, можем. Но за целта е нужно да има гражданско общество, да сме единни, да се подкрепяме, независимо дали нещо пряко ни засяга или не. Проблемът е, че у нас такова животно няма :? Затова и на практика - нищо не се променя, ако и да е можело някога, вече мисля, че е твърде късно.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #793 -: Декември 22, 2012, 23:27:31 pm »
О, далеч съм от това да те оценявам, ти сама си представителна извадка на обществото, за съжаление, показваш го прекрасно и в пълния му блясък. А не е нужно да питаш какъв американски опит, като на всички ни го завираш непрекъснато в очите - как вървял прекрасно и колко добре се справя обществото, прилагайки го. Те затова при вас се трепят като мухи...

Маги, моля за извинение, но не смятам, че съм прекрачила границата. Въпреки това ще отстъпя, защото обичам да спазвам правилото, че по-умния отстъпва и няма да ви създавам работа :oops:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #794 -: Декември 23, 2012, 00:05:05 am »
А не е нужно да питаш какъв американски опит, като на всички ни го завираш непрекъснато в очите - как вървял прекрасно и колко добре се справя обществото, прилагайки го.
Хе хе- ти СЗО за американска организация ли я имаш и САЩ за бедна държава ли я смяташ...или просто мразиш да четеш това,за което спориш?
Цитат
Те затова при вас се трепят като мухи...
Дааам,от забраната за пушене идва всичко. Нервни са :-)

Като питаш кой какво работел, че да видиш дали е капацитет ( нищо че после няма значение де :-) )  - ти какво работиш? Явно имаш самочувствие за тези неща, кажи моля с какво ти се занимаваш? Преди последният пост, в който го обърна на икономика, спореше за рака все едно разбираш от това. Какви са ти професионалните квалификации свързани с рака?

Писна ми от непрекъснатите ти обиди, бъди така любезна да спреш с тях.  Аз нито един път не съм си позволила да ползвам думите, които ти ползваш за мен, няма и да го направя. Ако обичаш и ти престани.
« Последна редакция: Декември 23, 2012, 00:29:38 am от Bobbie »


  
*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #795 -: Декември 23, 2012, 02:18:12 am »
м-и, до нас има заведение, на вратата му пише "даведение за пушачи. не зная дали сега имат право да пушат вътре (след пълната забрана) или го правят с подкупи и тн, но по време на "преходния период" имаше доста заведения, които си бяха само за пушачи, затова го написах.

авалон, бях в бг допреди седмица, само да рапортувам  :)

сексенс, мисля, че този път ти не си ме разбрала - ако трябва да перифразирам - нагласите, културата, онази ужасна дума "народопсихологията" на хората дето сме българи, според мен съставлява голяма част от "различните климатични условия" в бг и е причина за една голяма част от несгодите ни, не на последно място и поради политиците, които си избираме. никога не съм искала да емигрирам, така ми се случи живота, но когато атака влязоха в парламента ми идеше да си събера багажа и никога, ама никога да не се върна, толкова бях разочерована.

ганка, да оставим настрана обидите ти към мен и боби, но ето ти един друг пример от ужасната англия. тук всеки ден затваря по една кръчма. това са заведения, които работят от 100-200, че и повече години, там се събират приятели, през уикендите ходят семейства с деца, там се провеждат сбирките на квартала, когато има нещо да се решава, особено в по-малките градчета. е, затварят. говори се по телевизията, пише се по вестниците, загуба е това и то сериозна. един път, два пъти се чу, че може би забраната за цигарите е допринесла, но никой не си и помисля да се иска дори отмяна или нещо такова. защото тук хората са наясно, че когато е било време да се говори, се е говорило, сега решението е взето и от него има ползи.

това е в страна, където безработицата е сериозен проблем имат 180 000 емигранти на година, на места безработицата е 25%, при младите е и повече. но вместо да се тюхкат през цялото време се мислят варианти, например - система на чирачество, така че млади хора, които нямат никакъв шанс да си намерят работа, започват и ако успеят за два месеца да впечатлят работодателя си, остават на работа. резултатите бяха впечатляващи. имаше и критики, естествено, не в това е въпросът, а че вместо да се въртят в кръг, те мислят варианти. на нас ни изглежда по-лесно да се оплакваме и да се караме по между си.
*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #796 -: Декември 23, 2012, 03:06:17 am »
Боби, наистина става прекалено дори за мен твоето правене, че не разбираш за какво говорят някои от нас в случая. Понеже не вярвам, че наистина не го разбираш.

Никой не е казал, че пушенето не вреди, че не е общественозначим проблем, че не трябва да се взимат мерки по въпроса за това да се намали броят на пушачите и пр. Напротив - трябва. Тук обсъждахме какви точно мерки са най-уместни и работещи в конкретна ситуация, а не дали трябва, или не трябва да има такива. Също така обсъждаме защо не само по този въпрос, а по редица други и то доста по-значими смея да кажа в България е едно - пък в САЩ, Англия и Германия е друго. Няма "изолиран случай" Боби. Няма опция всичко у нас да лети У бездната, пък "прелестната регулация за тютюнопушенето" да работи и да постига търсения ефект.

И както вече в няколко поста споделих по-горе и то не "по принцип", ами съвсем де факто - забраната се нарушава. От това следват два "ефекта"
1. Пушачите смениха заведенията от "любими" - с тези в които могат да пушат на закрито. В това число и аз и компания.
2. Много заведения, както ти даде пример и Авалон, които не са с мащаб на финансиране, като тези в т.1 - хлопнаха кепенците и оставиха сред зима семейства без доходи. Толкова.
От т.1 и т.2 следва, че идеята на "тоталната забрана" е опорочена още при старта на същата, никой не е спрял да пуши вкл. и на обществени места и няма какви ефекти да чакаме в бъдеще от нещо, което не работи.

Сикс, съвсем правилно отбеляза - дългосрочни стратегии за управление в коя да е сфера се градят, когато същата сфера е стабилна, има т.нар. "устойчиво развитие" и е реално възможно да се планира в един по-голям период и да се правят политики относно същата. Повтарям - за коя да е сфера, не само за здравеопазване.
Ние кърпим здравен бюджет от година на година и не можем елементарни неща да оправим в тази област...ти ще ми говориш за "за потенциални ефекти от забрана да се пуши по кръчмите след 20 години". :lol:
Ефекти има - негативни. Избълвахме още безработни и докъм средата на зимата те ще нарастнат значително. Нямаме социална система, която да ги поеме и да омекоти удара. От друга страна - пушачите пак си пушат колкото и преди, вкл. по кръчмите. Ииии голям келепир, голяма реформа, голяма переспектива и светло бъдеще настана. Дума да няма.

И понеже доста от вас считат, че по тази тема съм била "подпалила" понеже съм пушач, за последен път ще поясня защо съм "подпалила". При все, че и сега безгрижно пуша по ресторанти и нощни заведения Боби - и сама се сещаш, че нямам реална причина да съм ядосана, понеже нещо ме засегнало лично, в качеството ми на пушач. Дефакто - не ме засяга, пуша си, ям си, пия си точно както и преди. Нито ми е особена драма да сменя някои любими заведения с други, в които мога да си пуша...чааак пък толкова "чувствителна" не съм.

Ядосвам се, защото не само по тази тема, а по почти всички теми в този живот, аз твърдо съм на мнение, че крайни решения и мерки - никога не са най-доброто и най-ефективното възможно решение. Все едно за какво говорим. Това са мои лични разбирания за света, естествено не претендирам, че са меродавни, но скромният ми личен опит ме е убедил, че по-добро от нацелване на "златната среда", ако искаш оптимален ефект за нещо - няма. Независимо за лични, или за обществени отношения говорим. Изпадне ли се в крайни позиции - неминуемо ще има крайна, остра, сепаратистка реакция и ако нямаш ресурса да я овладееш силово - става едно голямо "няма нищо".
Конкретно за пушенето, конкретно по заведения - не другаде и изобщо изключвам каква да е опция да се пуши край деца, дори на открито... Все още считам, че яки рестрикции, което не е равносилно на абсолютно оставяне без опции на голяма група хора - биха имали по-добър и по-траен ефект, вкл. в дългосрочен план, вкл. в преследване на целите които сега се заложиха в този закон. Това, че на други места по света било решено еди как си, изобщо не може да бъде аргумент, че няма по-добри и приложими решения. Означава само, че не са потърсени за конкретна ситуация и не е отчетена конкретна обстановка някъде. Пушачите в България се радикализираха Боби, вкл. и аз и за първи път в живота си съзнателно нарушавам правила. Хайде да съм само аз - обяви ме за единична луда, ама не съм само аз, много сме.
Нарушавам ги, защото милата ми държава ме притиска в ъгъла постоянно и за много по-значими неща от едното пушене, не от онзи ден при това. Ами писна ми, съжалявам!
Държавата ни е дето има един лаф: "фрък-брък - ТКЗС", с всеки изминал ден живеем все по-зле, ама пък виж "правила" и рестрикции ни се спускат постоянно и таман наемем на едните - те върнат предишните, или измислят нещо ново още по-тъпо от предишното и още по-безидейно..., че барем поредния доклад на ЕК не е толкова черен като предишния и да имат червена точка. ;) ЗАТОВА всъщност влезе в сила тази забрана, точно по това време - направи си справка. Няма друга причина.

Извън всичко това - пак казвам, при правила, регулации, рестрикции, които оставят избор и опции на всички граждани за каквото и да било - гражданите имащи все пак някакъв избор, дори яко ограничен - са склонни да съдействат и да се съобразят. Като им извиеш ръцете и ги поставиш в "стойка партер" - те просто ти теглят една м...а и ти играят "контра". И като ги правиш тези изпълнения в държава като нашата, нямаща ресурса силово да налага правила за нищо - става само по-голяма каша и глупост от предишната, която си забъркал.

Има един популярен израз, че "когато отборът играе добре - треньорът не сменя играчи". Преди почти 2 години, когато влязоха в сила предишните правила за пушенето - аз бях приятно очарована и изненадана, че работят. С приятели сме чакали да се освободят места в пушаческа зала на заведение, без да се нервим от това, защото както сме пушчаи - така и не желаем никой насила да ни диша дима. Решението беше разумно, работещо, заведенията разполагащи с такива зали не са преобладаваща част все пак, което е важен момент. Можеше да се затегне още положението. Например пушаческите зали, освен с плътни прегради да трябва да са и с непрозразчни такива - да не ни видят случайно деца от съседна зала. Да се наложат по-високи данъци и такси на заведенията допускащи тютюнопушене, същите да вдигнат цените и който иска да пуши на кръчма - да си плаща по-дебело. Апропо - това са преки приходи в хазната, които могат да се вливат в здравеопазване. Нямам нищо против пушачите да си плащат за гяволъка, не само с цената на закупените цигари и мазния акциз върху същите. Те пак ще бъдат маргинализирани, пак ще бъдат ограничени, скрити, ще плащат за вредния си навик скъпо, НО - имат избор дали да го правят, или не.
Сега какво стана - официално нямаме избор, неофициално - пушим където си искаме на закрито, безплатно. Дори да не искам да те опушвам сега Боби, ако сме в едно и също заведение с теб - аз ще пуша - ти ще дишаш и върви се оплачи на арменския поп. На мен не ми харесва да е така, но фанатизираните непушачи у нас - държат да е така. Нека е на тяхната щом им е важно. ;)


Хайде да сключим временно примирие сега с всички вас. :) Желая ви весели и топли празници! Искрено моля всеки от вас за извинение, ако съм го обидила с менения и реплики през годината, понякога съм по-емоционална от нужното, но лоши мисли не влагам, ако и да звуча остро и заядливо като се захванем да спорим.
Бъдете здрави, усмихнати, успешни, обичани, грам спокойствие да не видите от детски смях у дома си и Дядо Коледа да ви донесе каквото сте си пожелали!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #797 -: Декември 23, 2012, 07:11:17 am »
Боби, наистина става прекалено дори за мен твоето правене, че не разбираш за какво говорят някои от нас в случая. Понеже не вярвам, че наистина не го разбираш.
Защо според теб трбява да се правя, че не разбирам нещо? Някакъв кяр да има от едната или другата позиция? Нямам. Не е, че не разбирам за какво говорите ти и сикс, просто ти казвам, че според мен ведъж направената забрана не трябва да се маха, независимо от нещата, за които говориш, а не че оспорвам, че тези неща може да станат.

 Според теб ако го разбирах няма как да не мисля като вас. Аз пък ти казвам, че разликата ни в мисленето ни идва от там, че ти смяташ, че много бизнеси ще дадат фира и не си струва, докато аз съм напълно съгласна с оценката ти какво е вероятно да се случи, но първо мисля, че ще е временно( около 2-3 години макс) и второ мисля, че си струва, колкото и жестоко да звучи.  Та не е че имаме различно разбиране на това, което евентуално може да се случи от това - напротив, аз никога не съм го оспорвала. Просто мислим различно по въпроса какво всяка от нас смята, че трябва да е приоритет на тези, които правят законите. И мисля различно по въпроса дали специално за това трябва или не трябва да има крайни мерки.

Решението е било работещо до толкова до колкото пушачите не пречеха на непушачите. С това съм съгласна също, така беше.. не напълно, но общо взето така е. Но целта на сегашната политика не е просто никой на никого да не пречи. Ако това мислиш, че е, си в грешка.Затова анализа на това кое е било работещо не е точен според мен. Целта сега е пълно маргинализиране и дискриминция на пушачите с цел намаляване на броя им и то предимно сред младите, които сега пропушват. Младите хора са основният контингент посетители на голяма част от заведенията, особено на нощните заведения. Ако сега 15 годишните не пропушат, след 2-3 години заведенията пак ще са пълни с тях и това, че не се пуши на тях няма да им прави впечатление. Те дори няма да помнят времето, когато е можело да отидеш да танцуваш и да пушиш.

За избора и отнемането му- ако навсякъде пак се пуши и разлика де факто няма да има, за какви избълвани безработни тогава говорим?

Колкото до здраволсловните ефекти - вярно е, че статистиките в САЩ и България са различни за различни неща, но специално за пушенето това се обръща в полза на България. В България ефекта ще е много по-силен, от колкото в САЩ, понеже американците първо пушат по-малко и второ имат много други утежняващи фактори, като затлъстяване, хранене с храни с много пестициди и хормони и т.н.

И последно - разбира се, че идеята се спуска отгоре от ЕС, аз в това съмнения нямам и без да си правя справки кога точно е било. На мен ми е ясно, че толкова силни иконимически интереси да бъдат пренебрегнати не е случайно.

Всъщност няма май нито една твоя оценка на резултата от това решение, с която да не съм съгласна с теб :-).

Весела Коледа!


  
*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #798 -: Декември 23, 2012, 13:09:43 pm »
Боби, от пушене не са ми измрели толкова мозъчни клетки, че да не схващам какви са целите на забраната.  :lol: И по принцип /с риск да ви смая/ - одобрявам провеждането на такъв тип политики в различни области.
Да, лично аз продължавам да считам, че по-работещи са не толкова крайните мерки, но няма значение какво смятам аз по принцип. Споменах, че пушачите не пречеха на непушачите и при предишния режим, защото абсолютно некоректно, неведнъж в тази тема се каза, че трябвало пълна забрана, защото иначе съм си издишала дима в лицата на непушачите, че и в лицата на децата им, което просто не е вярно. Беше вярно, когато нямаше зониране и аз лично бях много против онова положение на нещата. То пък беше в другата крайност...

Уточнявам за какви избълвани безработни говоря и хич не се шегувам. Понеже има закон, който забранява пушенето в кое да е заведение в момента, нарушаването на същия става, чрез плащане на подкупи на контролните органи, или глоби дори. Това могат да си позволят само собствениците на по-големи заведения, които правят големи обороти. Те не са мнозинството в бранша обаче.
Всички ресторантчета, кафененца, бутикови нощни клубове - не могат да си позволят този риск и такива разходи. Та тези вторите, които съставляват големия процент заведения, по принцип работят от 2-3 години в много трудни условия, защото клиентите обедняха и намаляха като цяло. Сега в добавка - изгубиха и почти всичките си клиенти пушачи, а в България - тази група не е пренебрежимо малобройна. Същата група - не е заместена от нови клиенти-непушачи. Ти смятай за какви загуби говорим при тези обекти. Тези заведения - нямат финансов ресурс да работят 2,3, 5 години на загуба, че да се задържат на пазара, докато да кажем непушенето по заведения стане норма.
Основният проблем е, че държавата спуска закон, ама тя същата не е в състояние да наложи спазването му на практика. И оттам се оказа, че той важи за едни собственици на заведения, пък за едни други - не важи. Не са осигурени равни условия за правене на бизнес в един и същ бранш и това създава огромен проблем на доста предприемачи. Вярвам, че в САЩ - няма такива "филми". Докато пък реално няма наистина пълна невъзможност да се пуши по заведенията - не можем да си говорим за ефекти от този закон.
Всъщност в момента, именно в дискотеките където се събират младите хора точно - си се пуши на корем. Една няма където да се спазва забраната и именно младите хора изобщо не виждат "масово непушене". Такива са фактите у нас Боби, пък какво е на хартия - все тая засега.

Затова казвам, че от тази забрана - само щети за малкия и средния бизнес на хората, пък ползи от тези предвидени и цел на закона - няма. Ако държавата успее да наложи наистина пълно и повсеместно спазване на забраната - аз ще се съглася с теб, че има смисъл от мярката. Да очакваме, че гражданите-пушачи ще свършат работата на държавата действайки не в свой интерес е твърде наивно. Като седна в ресторант и ми се каже, че няма проблем да си пуша ядейки, пиейки и на топличко - еми да, няма да хукна навън в този студ и да зъзна пред вратата за всяка цигара, която искам да изпуша и да си развалям собствения комфорт. Дори аз конкретно да съм склонна да го направя, останалите нарушители - няма да ме последват и ще останат да пушат на топло и на забранено.

Та от самото начало на тази тема, аз не говоря за пушене и непушене всъщност. Става дума за липсата на държава и тази липса - не се "оправя" с пореден закон, пък бил той и добър по принцип.

Аз предколедно се разболях пък, голям съм карък наистина. :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #799 -: Декември 23, 2012, 14:22:44 pm »
Елена, ти като беше преди седмица в Бг колко барове и ресторанти обиколи? Щото аз снощи замръкнах в един ресторант и усъмнах в един пиано бар. Ресторанта се превърна в "частно парти" народа си пушеше с "официални" пепелници и не забелязах да имаше сблъсък и протести от непушачи. Да спомена, че аспирацията беше перфектна. Ресторанта беше пълен. Айде да помислим ако бяха спазили забраната колко маси щяха да са заети ..... две, а може би и три, четвърта и пета евентуално - прави на вън.
В пиано бара заварихме стадо пушачи от вън, музикантите дрънкаха вътре , а сервитьорките си чоплеха носа и двама трима непушачи се поклащаха - общо взето скука. Някъде към два часа раздадоха чашки от кафе пълни с вода и като по команда от този момент настана купон, сервитьорките се разтичаха, музикантите се разсвириха с кеф, а поклащащите се двама трима непушачи не си отидоха, ами даже се разбесняха (в добрия смисъл). Какъв е извода? Какво иска болшинството? А вие представяте ли си казино без да се пуши?
Боби СЗО какво казва за затлъстяването и вредността му, това , което се консумира на същите места, където е забранено тютюнопушенето не води ли до затлъстяване, не е ли вредно и това ... в дългосрочен аспект. По тази логика какво следва - шах и табла с чай.
Така наложената забрана, тук и сега, при тези обстоятелства и манталитет просто не виждам как ще се сработи да се спазва .... за мен нивгаш.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.