Прекалено много случаи са вече - то не бяха училиша, кина, молове, президен са им убивали, сенаторка застреляха в главата и пак твърдят, че нямало смисъл от контрол. Всъщност, то било точно обратното - ако повече хроа имали наоколо оръжие, по-бързо щял да е бил спрян убиеца. Логика...
Боби, то има и такава логика всъщност, но не важи за САЩ особено си мисля...
Преди няколко години се завъртяха едни кадри по всички световни новини, бяха от Израел. Та на тях един терорист беше задигнал фадрома и гази наред хора, а преди това беше застрелял няколко души /ако помня правилно/. Ситуацията се заснема от случайни хора /вероятно туристи/. Та на тези кадри се видя цивилен мъж, който се затича към машината, покатери се в кабината при шофьора, хвана го някъде около раменете и го застреля от упор в главата. И с това драмата приключи. На записа се вижда как терориста се свлича на седалката. Оказа се, че човекът който го ликвидира е полицай, който в момента на случката не е на работа, а на разходка със семейството си. Благодарение на бързата му и адекватна реакция, жертвите на въпросния тип с фадромата бяха минимални, беше я подкарал по уживена пешеходна улица в почивен ден.
В Израел обаче и мъжете и жените минават военно обучение, по две години е ако не греша. Спомням си в едно интервю, като питаха едва ли не на шега Ищар дали е била в "казармата", че отговори "Да, разбира се" и спомена доста висок офицерски чин, който има по този повод. Та в Израел, освен че по принцип живеят в напечена ситуация и има резон всеки да притежава оръжие, на практика цялото пълнолетно население е обучено кога и как да ползва същото. Това предполага и по-висок самоконтрол и по-добра преценка как, срещу кого да стреляш, ако ще и по-адекватна преценка при стрелба дали ще засегнеш случайни хора, които не са ти мишена. По гореспоментия случай например, въпросният мъж не стреля по терориста от разстояние, понеже шансът да улучи и някой от цивилните наоколо беше голям. Да не говорим, че трябва да си много "корав" психически, за да пръснеш на някого главата от упор. Въпреки, че самата случка е адски гадна, реакцията на онзи човек беше и бърза и адекватна на ситуацията.
В България например, също можеш да притежаваш лично оръжие, но все пак има някаква "цедка" и правила, за да се сдобиеш с такова. Задължително се минава психо-тест, а през известен период го минаваш отново, ако искаш да си запазиш разрешителното за ползване на оръжие. Което определено ми се вижда по-разумно от вашия вариант всяко куку да може да си купува срещу лична карта колкото си пожелае оръжия на ден. То хубаво Конституцията им гарантира правото да притежават оръжия, ама барем един психо-тест да минават мераклиите хич няма да е излишно в контекста на случките, за които си говорим.
Да си призная, точно това лято ми е минавала мисълта да си изкарам разрешително за оръжие и да си купя лично такова, единствено заради по-дългия ни престой в къщата на село. Българско село, едва ли е нужно да обяснявам какви случки се случват непрекъснато и как по цялата ни улица няма една обитаема къща и да се развикам - няма кой да чуе дори. Като поразмислих подробно - отказах се. Едно, че има малко дете край мен постоянно, второ че в паниката си наистина мога да гръмна някой, който е влязъл да краде дърва, или храна примерно, а не да ме изнасилва и убива...и изобщо да стане едно мазало отвсякъде. Пък и не съм убедена, че мога да живея нормално, ако убия човек, все едно какъв е бил. Не е за мен "тая работа". У нас без специални разрешителни, можеш да притежаваш т.нар. въздушна пушка /със сачми/, има една такава на къщата в село, седи си заредена та недай си Боже - може да се ползва... За оръжия с бойни патрони обаче, твърдо съм на мнение, че си трябва разрешителен режим, да се минават периодично тестове дали не си превъртял и пр. Иначе само сакатлъци се получават.