Съжалявам, че пускам друг пост толкова скоро, но ми дотегна да се спекулира по точно този въпрос и "да се върти по тъча" с разни правни еквилибристики и философии. Та ще карам съвсем направо и ако някой се чувства обиден, моля предварително да бъда извинена - каквото ще напиша - не го отнасям към когото и да било от вас персонално.
Държавата и здравната й система - не са в състояние да осигурят извънболнични раждания по начин аналогичен на САЩ, Англия, Холандия и пр. ЗАЩО не става
засега , ако някой все още не е разбрал - да почва да чете отначало, сериозно го казвам.
Да се регламентира законово - реално рискова за гражданите в момента практика - е престъпно и не трябва да се прави. Здравната ни система, както много напоително обясних - не може да осигури нормалното и "човешкото" в повечето случаи в болниците /не само при раждане/, как да го осигури извън тях?! С фокуси? С мерак и добри пожелания? С писане на текстове?
И понеже се въртят нещата около едно нещо основно, а именно - желаещите домашно раждане го искат, за да няма "излишна" медицинска намеса в него, което считат че може да се случи САМО по домовете им в България...
Това категорично НЕ отговаря на истината и ще кажа защо. Естествено раждане като това, което те искат - може да се случи във всяка частна болница в страната и се се случват немалко такива и сега. Включително с практиката бебето след раждане веднага да се сложи на гърда, в болницата в която аз раждах - това се толерира!!! Детето от съседната стая все пак беше родено именно по всички методи желани от майката - без упойки, без намеси, без навикване, без принуда за нищо, веднага на гърдата, активнио сучеше детето...всичко, което УЖ е най-важно за въпросните жени.
Някой ся ще каже, еми да, ама скъпо това. Скъпо - таратанци. Когато аз раждах - 600лв. струваше едно естествено раждане в тази болница, 400 от тях ги дава НЗОК. Т.е. - родилката би доплатила 200лв., за да роди точно както желае, в сигурни условия, ако нещо се обърка. Вече го уточнихме това, че жените искащи такива раждания принадлежат към т.нар. "средна класа". Те са осигурени, образовани, информирани, с добри доходи и 200лв. "отгоре" за всичко, което УЖ желаят - изобщо не са проблем за тях от финансова гледна точка. Ако все пак има такива, за които това Е проблем - гледам аз имат сдружения, имат форуми, симпатизанти..."великите" 200лв. дето не достигат на някоя, че да ражда в частна болница - ще бъдат събрани за не повече от 2 часа, ако се пусне само една тема в съответен форум. Т.е. - финансов проблем нито има, нито ако все пак има - е непосилен за разрешаване.
Та...ако всички изисквания на тези родилки за ненамеса, за раждане в стая /може и в апартамент, аз бях в такъв и то с чудесен диван/ са удовлетворени, ако на това раждане са допуснати всички, които родилката би желала да присъстват. Ако е гарантирано, че бебето няма да бъде отделяно от майка си и за секунда, че няма да му се дава АМ, да се ваксинира и каквото там още желаят... То това е съвсем възможно и в момента, при това за
смешни пари да ме прощавате при максимална осигуреност в медицински аспект. Понеже имам някакво понятие ТОВА дето го пиша колко струва в частна клиника от подобен ранг в чужбина и там сумите са в хиляди и не са в лева.
Че каква ми беше мисълта интимната на мен... Ако в момента, коя да е жена "искаща асистирано домашно раждане" и правеща се на дълбоко неразбрала, защо не може на ТОЗИ ЕТАП да го получи от държавата, не и безопасно. И тази същата жена, бидейки наясно, че има опцията посочена по-горе счита, че: конкретно в нейния хол да ражда е по-важно, отколкото на "чужд диван", при всички други абсолютно и напълно спазени нейни изисквания по отношение на самото раждане...изводът е доста елементарен мисля аз.
Че тази жена иска нещо съвсееем различно, от това което официално заявява. И щом го иска - нека е различно и да си носи риска. Не да опъва държавата да го носи вместо нея.
Каквото казвам - казвам го съотнесено към
настоящия момент. То не значи, че за "асистирано домашно раждане" по "западен модел" - не трябва да се работи, а само, че докато не се достигне нужното за да се случи - бива да се ползват алтернативите. При това - съвсем приемливи. Ако всичко друго е изпълнено и изпълнимо като условия за тези жени и все пак те се запъват на тема "искам точно у нас и никъде другаде" - значи те не са особено наред с главата, не мислят ни за себе си ни за бебето, пък последен дерт им е дали медицинско лице е до тях или не е. Позоваването на "права" в тази ситуация - става оспоримо дори де юре /чл.18/, пък от гледна точка на клиничен психиатър - е равносилно на диагноза направо.
Условия засега няма, та който се запъва да върши нещо при пълна яснота за висок риск от същото и нежелание да се възползва от налични, нискорискови и напълно достъпни за него опции - значи просто съвсем други "трески го тресат". И цели съвсем други неща, а тези "други неща" държавата не само не трябва да ги удовлетворява, а да ги възпрепятства в рамките на възможното и законното в името на гражданите си.
"Вейте си знамена" още 30 страници, но това нито ще промени фактите в родното здравеопазване и възможности, нито ще промени елементарната и лесно видима истина /при малко замисляне/, че не е до права и опции за реализация точно този въпрос тук! И Мег и Роси съм гледала и слушала достатъчно - това са богати, доволни, ерудирани жени - те са наясно колко е възможно и достъпно всъщност това, което по всички медии бият тъпаните, че било "невъзможна раУта". Гледам обаче, че има кой да им върже и то яко, което е много, много жалко.
Елена, аз цел да се обсъди, да се търси начин, да се работи да го има - приемам. Да се ражда неасистирано у дома обаче, със спекулацията, че "просто нямало друг избор" - много извинявай. По-долна и мазна лъжа от тази - просто няма.
И то се прави у нас - не от липса на избор, а от липса на мозък. Друга причина няма НИКАКВА! При наличие на добре функциониращ мозък - ще си избереш
възможна алтернатива, ще я ползваш и ще работиш в посока желаното от теб да се случи 100%, не 99%. Другото, което сега се прави е съвсееем "друга бира" и цели съвсем различни неща. Ако за теб това е "невидимо" - не мога да ти "помогна" с нищо.
П.П.
Елена, ако утре правителството каже, че се започва работа по въпроса да се въведе практика на асистирано домашно раждане у нас по всички световни стандарти, но не може да се ангажира със срок и моли гражданките дотогава все пак да раждат в болница по избор... Та мислиш ли, че тези госпожи ще спрат да раждат по домовете си, пак неасистирано и ще твърдят, че е по принуда? Аз залагам, че няма.