И аз си мисля, че ще ни осъдят. Както и преди споменах, не е тайна, че България е далече от средноевропейките показателите за качество на здравната услуга, като брой недоносени деца, мъртвораждания, детска смъртност - обща и по отделни категории, раждания от непълнолетни и т.н. В тази неприятна статисткика се движат и други страни, като Румъния, Словакия, Полша, Македония, Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна гора, Литва, Латвия и други. Обратно, с доста по-добри показатели от средноевропейските са страни като Австрия, Германия, Италия, Великобритания, Финландия, Швеция, Испания, Норвегия. С Унгария нещата стоят по следния начин - до 1990 г. детската смъртност е била далече над средноевропейската, вкл. и над българската. През 1990 г. показателите ни се изравняват - у нас и в Унгария детската смъртност е 14,8 промила, а средноевропейската - 10,3. В следващия период унгарците показват значително по-добри показатели от нашите, като от 2002 г. са трайно и много близо до средноевропейските. Последната година, за която има дънни, е 2009 г., тогава в Европа детската смъртност е била 4,3 на 1000, в Унгария - 5,1, а у нас - 9,0, както виждате, повече от двойно по-висока.
С други думи, мисля си, че Унгария е постигнала един доста по-сериозен напредък в своето здравеопазване. Сигурно и ние бихме могли да го постигнем, ако вървим по пътя на страните с добри показатели, а той е да направим профилактика, да подобрим показатели от рода брой лекари, акушерки, респиратори и т.н. на брой бременни, да повишим квалификацията на наличните медицински кадри, да направим съответните промени, така че акушерките ни да започнат да работят самостоятелно, да създадем механизми за спазване на стандартите, които сме приели, да подобрим условията в болниците, присъствието на роднините, грижата за недоносените ... и чак като постигнем успехи, което няма да стане от днес за утре, а ще отнеме поне няколко години, да мислим за екстри като родилни къщи и раждане у дома.
Естествено, за да се направи това, са нужни много пари и много добра организация на здравеопазването, а не виждам това да се прави. Имайте предвид, че моето мнение е на редови лекар, който обаче работи в сферата на "елитарната медицина", т.е. нашите пациенти са частни, те не са социално слаби, ние разполагаме с най-добрия в света апарат за диагностика, работим във втория по големина град в България и въпреки това смятам, че нашите пациенти не получават добрата грижа, която трябва да получат като европейци. А представете си какво е по страната. Та в тоя смисъл съм много по-загрижена за високорисковите бременни, тъй като те са ощетени откъм здравеопазване и последиците при тях дават нелицеприятната, срамна статистика, за която споменах по-горе.
В контраст на добрите пожелания у нас пациентите се борят за оцеляването си, за достъпа до животоспасяващи средства, а не за глезотии - поредното дело срещу НЗОК, спечелено от пациент
http://www.webcafe.bg/id_1285160221_Osadiha_NZOK_za_diskriminatsiyaЧандра, ако информацията ти е подръка, можеш ли да погледнеш за какво са осъдили горката акушерка?