Ок, приемам идеята. Само ми уточни как се реализира в практиката "не може"? Лекарят според изследванията казва, че не може, не е подходяща... Предполагаме, че такава жена е склонна да плати от джоба си тези "изследвания по протокол", че лекар да я одобри за домашно раждане, дори допускаме че има парите за това.
Еее, това не е добър аргумент според мен. То е все едно да забраним шофьорските курсове понеже има и злоупотреби, които са със смъртоносни последствия. На никой не му идва през ум да се бори с тези, които си купуват книжките, като задължи всички да се возят в градския транспорт или с такси.
Боби, това не беше аргумент, а беше въпрос.
И ти го задавам отново. Практически как ще се реализира "не може"? Казах ти и в предишния си пост, не само за желаещи да раждат у дома си, за всички бременни в България ми се ще да има качествен скрининг по НЗОК. Явно обаче, скоро няма да ни огрее по този въпрос... Нищо де, то и сега която от нас желае и се интересува го провежда въпросния за своя сметка, не е забранено!
За жена, която си е наумила да ражда у дома - също не е забранено, тя е свободна да "провери" по всички достъпни за съвременната медицина начини дали са налице нужните предпоставки за естествено раждане. И спокойно може да коментира това с лекаря си! Налице ли са всички предварително възможни за установяване критерии, че да роди естествено и рискът да е минимален, или не са. Същото може да се направи и по отношение на плода и да има обективна /в рамките на медицината/ оценка, очаква ли се проблем за него след раждането, или не се очаква. Рискът въпреки ниските очаквания за проблем, все пак такъв да се случи е известен и бъдещата майка решава дали е склонна да го поема, или не е.
Лекарят може да се запени от обяснения, че "не може", но същият не е в позиция да забранява, или да разрешава нищо!!! Всеки гражданин е свободен да не желае лекарска помощ, все едно за какво се отнася и не подлежи на никакви санкции и наказания по тази причина.
Медицинската помощ както се каза неведнъж е право, не е задължение за когото и да било.Та затова те питах и пак те питам, по какъв начин на практика ще се реализира едно лекарско "не може", след като при пренебрегване на същото - не следват никакви негативни последствия за теб? С шофьорските книжки не е баш същото, защото когато направиш ПТП и има жертви - за теб са предвидени санкции
Ако пренебрегнеш лекарското мнение по случая и има мъртво бебе накрая - нищо не следва. Както видя за ветеринарката, която явно нито е неграмотна, нито е била с неследена бременност, която беше предупредена от лекарите си, че поема медицински риск и въпреки това си нави на масрафа, роди в къщи и бебето й не продиша...за нея не последва нищо като санкции. При това положение, едно лекарско "не може, не отговаряш на критериите за домашно раждане" си е едно чисто "добро пожелание" и толкова.
Ще ти обърна внимание на нещо друго по въпроса.
Когато раждаш в болница, имаш право да отказваш абсолютно всякакви интервенции, които според теб са ненужни, или не ти се вписват в понятията кое как трябва да се случи при твоето раждане. Т.е. имаш абсолютно всички права, които се твърди без никакво основание, че родилките нямали и не им се спазвали. Независимо дали на болничният персонал му се нрави това положение, или не - той е длъжен да се съобразява с теб, мненията и желанията ти, ако ще да са в тотален разрез с медицината и да са неадекватни на конкретна ситуация. Това се допуска и се прави именно в болница, поради една простичка причина. Че когато ти спазят всички там права и ти се угоди на всички възможни грешни преценки, заради които в един момент е под пряка заплаха твоя и на бебето живот, или на двама ви - има хора в пълна готовност да се намесят спешно, в рамките на минути буквално и да ви спасят живота. При определени условия, могат да ви го спасят преко волята на родилката, пък когато тя оживее поради такава намеса по спешност - свободна е да съди лекарите, че са я приложили. И ако са налице доказателства, че подобна намеса е била ненужна - ще ги осъди като стой та глеЙ.
При раждане у дома и двете знаем, че гореизброените ситуации не са особено възможни за реализация по чисто обективни причини.
Отдавна и на себе си писнах да меля като латерна едно и също по въпроса с асистираното домашно раждане в България, а именно че той не е само "принципен", а си има огромна и трудно пренебрежима "битова" част, която не можем да надскочим с единия гол мерак и разписване на няколко правила за едно и друго. Този въпрос е редно и логично да се разглежда в целостта му, от всички страни и да се взимат предвид всички факти по него. Не само един-два, ей така на парче, пък останалите да ги "забравим", или да ги сбутаме в кюшето, понеже не ни изнасят на мнението "как ни се иска нещо да стане".
Главният въпрос е дали то може да стане по един адекватен и аналогичен на цитираните по-напред държави, или не може да стане към този момент, в нашата държава точно. Аз наистина не знам вече кой и с какви реални, а не пожелателни и "по принцип" аргументи може да убеди теб, или Елена, че
тук не иде реч за нечие принципно несъгласие с някаква практика, а за ред обективни обстоятелства, които не може да не се взимат предвид, когато се решава дали и как да се случи същата. Няма качествено проследяване на бременните, няма изследвания на полда почти никакъв и това е масово, няма подготвени кадри с практически опит да асистират раждане в неболнична обстановка, няма пътища, няма адекватна "спешна помощ" за никого в тази държава, /не само за родилките/, в голяма част от страната няма болници дори в достатъчна близост до страшно много хора, в болниците извън големите населени места пък има върл недостиг на кадри и апаратура...
Обаче, не и не! Ако разпишем един-два регламента по въпроса и готоУ - всичко се намества и започваме да провеждаме успешно домашни раждания като в Холандия, Англия, или САЩ. Прощавай но това е наивност, да не ползвам друга дума.
Ако изброените в предишния абзац неизправности ги няма - ОК, аз съм за, нека и тук се въведе подобна практика, тогава би било отговорно и обмислено да се направи. Сега би било точно обратното. И това, че аз, или някой друг пак би намирал домашното раждане за излишен риск и игра на руска рулетка - ще си е наистина просто едно "принципно несъгласие" и дотам. В момента обаче, нещата хич не опират до "принципни позиции", а до много по-тривиални нещица. За съжаление.