0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #520 -: Ноември 24, 2012, 23:10:08 pm »

д-р мели, не не познавам изследванията за пренаталната грижа в англия, казах личният си опит. но когато той се използва да се аргументира официалната версия тогава е ок, когато е "на другата страна", обаче е повече от валиден.

Елена, когато личният опит на някого аргументира риск от извънболнично раждане - следва:"случва се" и прилежащата статистика колко пренебрежимо рядко се случва. Статистиката за пренаталната грижа в Англия обаче, е абсолютно пренебрежима сравнена с твоя личен опит. Логика да виждаш? Аз - не. ;)

Обясни се милиард пъти по милиард начини, че разговорът не е за ничии лични мнения за едно и друго, а относно обективни възможности едно, или друго да се случва тук и сега. Обективността не се изразява в това дали има статистика за извънболнични раждания, разбери го най-после. Обективно се отчитат ред други неща, за да говорим за реална възможност нещо да се случи добре. Вкл. и асистираното домашно раждане у нас. Как да ти се обясни на теб, че това тук - не може да стане като в Англия, само защото на теб ти се искало? Или на онези от "Родилница" /ама на тях по други причини им се ще/. Твоите са безкористно-наивни и типични за жена, разминала се леко с "дебелия край" благодарение на местообитанието си. И поради местообитанието си - дълбоко убедена в някакви пълни фантасмагории.

Мнения, та мнения. Ами всеки има мнение, то е като задника - с тебе си е винаги. Ако не можеш "да си опазиш задника", или да си аргументираш мнението адекватно - никой не ти е крив за това.

Именно ти се държиш "талибански" в тази тема и нищо не четеш и не възприемаш извън тези, който уйдисват на личната ти "естествена пренавитост". Нищо против, имаш си право на нея, но я извеждаш до границата на абсурда понякога...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #521 -: Ноември 24, 2012, 23:18:54 pm »
Това, че твоето мнение е формирано без да си чела "тия", да познаваш "ония" и като цяло...без да четеш много-много е всеизвестно. ;)
8O Jbrul, не знам, с какво предизвиках репликите ти, но мисля, че минават границите. Отделно от това искам да те уверя, че не говоря "наизуст", покрай темата прочетох не малко за асистираното домашно раждане (със сигурност не по-малко от тебе!) и мисля, че липсата на информация от "Родилница" не е кой знае какъв пропуск за мене.  

Барем се напъни да проумееш това, което ти е убегнало, като например че в масовия случай - бърз достъп до съответната клиника на някоя раждаща жена, можем да осигурим баш толкова, колкото и ако ражда в самолет. В България е това.
Jbrul, от къде точно градиш мнението си, че не съм "се напънала да проумея това барем"? Ако четеше моите постинги, щеше да ти е направило впечатление примерно следното:

Оказва се, че сме твърде изостанала държава, за да можем да си позволим лукса "асистирано домашно раждане"... :)
Преди време писах, че ако България аргументира невъзможността да се регламентира асистираното домашно раждане в нашите условия, не виждам защо ще ни осъдят. Факт е, че в повечето западни страни, в които асистираното домашно раждане е позволено, винаги има условие освен към бременната и към жилището - дали отговаря на необходимите изисквания за раждането и дали може да се гарантира бърз транспорт до клиника...

Освен това ако случайно препрочетеш мненията ми, ще забележиш, че не съм си позволила да дам оценка на никого от събеседниците си в тази тема... Има ли смисъл да коментирам каквото и да е повече от думите ти...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #522 -: Ноември 24, 2012, 23:30:13 pm »
Д-р Мели, Вашите мнения са ми били едни от най-полезните тук. Освен това съм ги чела винаги с огромно удоволствие. :) Дори на историята за Армстронг се забавлявахме (със съпруга ми) искрено... Действително - човек не знае...  :D Моят коментар беше единствено по повод цитата - също полу на шега... Освен това наистина си мисля, че "ЗА" и "ПРОТИВ" асистираното домашно раждане не е "Родилница" срещу "Зачатие" (да речем), "Кукувиците" срещу "Касапите" и т.н.... Мисля си, че има и една позиция някъде там, по средата... Но това не е отправено към Вас или конкретно към някого а към тенденцията по принцип да се залита в такава посока...

Знаете ли, в Германия също е имало и има полемики на темата "за" и "против" асистираното домашно раждане. И обикновено гинеколозите са били обвинявани в това, че искат ненужно да бъде хоспитализиран процес, който като цяло може да се случи и в домашни условия, с цел печалба. И като правило двете страни са акушерки срещу лекари. Интересното е, например, че защитниците на двете мнения ползват едни и същи статистики, за да аргументират позицията си. :) Примерно тази:

Perinatal and maternal outcomes by planned place of birth for healthy women with low risk pregnancies: the Birthplace in England national prospective cohort study

Едните се позовават на извода, че: "здрави жени без риск за бременността би трябвало да бъдат подкрепяни в свободния избор на място за раждането", а другите изтъкват, че 45% от първите раждания, извършени в домашни условия, завършват в крайна сметка в клиника...
« Последна редакция: Ноември 24, 2012, 23:41:14 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #523 -: Ноември 24, 2012, 23:44:39 pm »
Репликите ми ги предизвика със следното. Чела си за асистираното домашно раждане /в чужбина/, четох и аз и статистики гледах предоволно по въпроса. В темата тук обаче - тези от "Родилница" са главен фактор, понеже искът в ЕСПЧ е заведен именно от тях. Не от "Сдружение за желаещи да раждат асистирано у дома в България". Важен момент в тази тема и обсъжданията в нея. Ти от тях нямаш хабер, ОК, не е загуба за теб лично /на мен пък не ми е никаква печалба, че знам/, но разговорът ти става неразбираем на моменти именно, защото нямаш хабер кои са тези от "Родилница", за какво се борят, какво проповядват и какви са щетите от всичко това.

Понеже пък ние имаме и го коментираме - погрешно излиза, че мои /или нечии други/ аргументи срещу регламентиране на асистираното домашно раждане в България засега поне - са на база личен негативизиъм и неприемане на нечие мнение, избор и право на същото, а не по обективни прични. Каквито апропо - аз съм изредила неведнъж, немалко, не само аз. Обаче накрая излиза все, че обективните причини са "някак без значение", същественото е моето мнение по този въпрос точно. Ами не е и това също неведнъж казах.

Темата отива към 30-а страница и ти се появяваш със заключението как според теб трябвало да говорим дали всъщност има мегдан да го осъществим това асистирано домашно раждане у нас, или нямало. Как искаш да реагирам?  8O Това именно се дискутира през цялото време, не нечии права и пристрастия, ако не си го разбрала дотук - считам, че не си чела внимателно, или изобщо не си чела.

Ще ни осъдят, не защото не можем да аргументираме невъзможност за прилагане на някое човешко право реално, а защото ЕСПЧ не отсъжда дали можем, или не можем, а дали трябва, или не трябва. Неведнъж давах пример с инвалидите в БГ и пак го давам, аналогично е. Те ни съдят, с право, ние плащаме глоби - те седят в капан у дома си, а ако случайно са навън...рядко има къде да пресекат улица с инвалидната си количка без чужда помощ. С тези раждания е същото - и да ни съдерат от съдене драгите госпожи - по-безопасно за тях и осигурено на този етап, в България, по домовете им - няма как да стане. Няма възможност. Толкова.

Ей това баш си говорим тук от самото начало, ама някой като си зацикли на "по принцип" и "не може то да бъде да не става"...вдигам ръце. И като ги вдигна аз, дигат ги далеч по-компетентните от мен, всички се обиждат, че нямало разбиране и готоУ.

Знаете ли, в Германия също е имало и има полемики на темата "за" и "против" асистираното домашно раждане. И обикновено гинеколозите са били обвинявани в това, че искат ненужно да бъде хоспитализиран процес, който като цяло може да се случи и в домашни условия, с цел печалба. И като правило двете страни са акушерки срещу лекари. Интересното е, например, че защитниците на двете мнения ползват едни и същи статистики, за да аргументират позицията си. :) Примерно тази:

Perinatal and maternal outcomes by planned place of birth for healthy women with low risk pregnancies: the Birthplace in England national prospective cohort study

Едните се позовават на извода, че: "здрави жени без риск за бременността би трябвало да бъдат подкрепяни в свободния избор на място за раждането", а другите изтъкват, че 45% от първите раждания, извършени в домашни условия, завършват в крайна сметка в клиника...

Което показва единствено, че точно статистиката изобщо не е категорична база за взимане на решения от подобен вид . ;) А пък "дребната подробност", че и в Германия по темата са "лекари срещу акушерки" - би ти светнала някои лампички, в случай че си наясно с "Родилница" и амбициите на лидерките там. Те и те са "акушерки", ама от по-друг вид и целият шум по темата на местна почва е инцииран именно от техни амбици, нямащи никакво отношение към асистираното домашно раждане за каквото говориш ти и чета аз. Това е ясно всъщност и на всички държавни чиновници и шефчета ангажирани с въпроса и решаването му.
« Последна редакция: Ноември 24, 2012, 23:53:32 pm от Jbrul »

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #524 -: Ноември 25, 2012, 00:09:59 am »
Елена, ти провела ли си си часовете за автотерапия след като завърши?
Как ти хрумна, че личния ти опит би могъл да обхване цялостно познаването на здравеопазването в Англия и на база това си умозаключение да ни го пробутваш като неоспорим факт и обективна действителност за ситуацията в същата тази държава 8O Ти сигурна ли си, че с теб четем един и същ пост на Мели? Изобщо, в последните си постове тук се изказваш аха-аха като специалист по въпроса, обясняваш ни на нас колко ние не знаем какво може и какво не в нашата държава, а се оказва, че ти не знаеш какво е в страната, където живееш, а какво остава за БГ :lol:
Върни се малко назад в постовете си и прочети отново едно твое твърдение...или хайде, да го наречем предположение, да не се хванеш за думата сега. Та по памет /не ми се рови в тия чаршафи сега, извини ме/, ти смяташе, че твоето раждане се е объркало по вина на лекарите, понеже не ти давали да се обърнеш на не-знам-къде-си, извадили те от ваната и какво още беше там. И понеже си твърдо убедена, че те са виновни за настъпилите усложнения при теб /макар по-вероятното е да са не причина за тях, а причина ти и бебето ти да сте добре/, обмисляш следващото дете /дай боже да имаш следващо/ да родиш вкъщи. Такааааа, да оставим сега разните там естественически пристрастия, които имаш и да помислим малко обективно на нещата. Даваш ли си сметка, че настъпилите усложнения най-вероятно изобщо не са били по вина на медицинските лица, а са били по "Божията воля" и са щели да се случат независимо дали си била в болница или не? А от това правиш ли си логичния извод какви биха били последиците, ако ти си беше вкъщи? Идва ли ти наум, че въпросните усложнения с първото раждане могат да бъдат индикация за задължително поне болнично раждане при следваща бременност, че даже и за секцио? Понеже по моя лаишка преценка, именно тия настъпили усложнения са те превърнали веднагически в рискова родилка, а в този случай това вече се отнася и за следваща бременност и се взима под внимание от лекарите. Само те моля да допуснеш тези варианти, не казвам да ги приемеш на 100%, просто помисли над тях, ако можеш обективно и непредубедено.
Искам да кажа и нещо по друг твой постинг - по-скорошен, мисля на по-предната страница - относно стресирането на родилката при сблъсъка й с болницата и спиране на родовия процес 8O
Моля те да ми обясниш при всички родилки ли така се получава, т.е., при всички жени ли раждането внезапно спира, щом прекрачат прага на болницата и после се налага окситоцин, иначе бебето ще си остане вовеки в майка си? Питам, понеже искам да знам дали да се чувствам прецакана от моето си тяло, че не е реагирало правилно, както повелява природата, когато бебето ми тръгна да се ражда 2 месеца по-рано. Щото аз прекрачих прага на тамън 2 болници, обаче, уви, нещо организмът ми хич не се трогна от тая работа, та се наложи 3 дена да съм на системи за задържане и в крайна сметка, последната още не беше изтекла, когато проклетите контракции започнаха и нямаше време да ми сложат окситоцина, който иначе задължително слагат хорицата, че да тръгне наааааай-после туй пусто раждане. Направо сега се чувствам прекарана, честно, защо така моето тяло не е като на другите и вместо да се уплаши от болницата и банката с окситоцин, то взе че се опъна и храбро се впусна в раждането.

Чандра, ама ние цели 27 страници именно за това говорим,  "дали асистираното домашното раждане в България може да се осъществи ефективно на практика."
И дадохме примери, аргументи, статистики, каквото там се сетиш като обективна информация. Ти пак ли не разбра? Що се касае до Родилница - да, пропуск е, че не си запозната, защото те имат пряко отношение по случая. Те стоят зад този иск и има огромно значение дали знаеш нещо за тях, методите и вярванията им, когато си формираш мнение за КОНКРЕТНИЯ КАЗУС /натъртвам, за да стане ясно ОТНОВО, че не си говорим по принцип тук, а обсъждаме конкретен случай, с конкретни участници, да няма пак не разбрали и не прочели/, понеже няма как да имаш аргументирано мнение, без да знаеш важните детайли, нали? Та, ако искаш, върни се от началото на темата и започни пак да четеш, ама този път баааавно, ако трябва спирай на места, смилай информацията и пак продължавай. Ако не намериш нито един пост, в който да се казва, че в БГ няма условия да се регламентира домашното асистирано раждане, плюс аргументи за целта - ела и ми кажи. Ще си направя труда специално за теб да цитирам всеки един пост в темата, в частта си, в която отговаря на горното изречение :wink:
Моля ти се, несериозно и обидно е да идваш и да ни призоваваш да говорим за нещо, при положение, че ние точно това правим - цяла тема!!! Уважавай моля те труда ни и започни да четеш както трябва, защото ти не четеш. И няма какво да се обиждаш на Jbrul - тя не твърди нищо невярно. Това, което ти го е казала - ти самата си го твърдиш всеки път - не си чела всичко, не си запозната с това или онова - но да си кажеш, защото имаш мнение.
« Последна редакция: Ноември 27, 2012, 15:52:40 pm от jam »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #525 -: Ноември 25, 2012, 00:16:07 am »
Jbrul, никога не съм казвала, че много вярвам на статистики. Нито пък ги отричам. :) След като съм написала цитираното (а и подчертаното) от тебе, сигурно съм имала нещо предвид, или както ти се изразяваш, "сигурно са ми светнали някои лампички". Е, най-вероятно различни от твоите, но в това няма лошо, иначе светът щеше да бъде много скучен. ;)

Знам добре, какво се обсъжда вече 30 страници, като балансът от време на време е нарушен и от силно лични нападки... И като ще си говорим с форумни понятия, според мене това е жалко, тъй като дискусията се е завихрила много в стила на БГмама...

Моля ти се, несериозно и обидно е да идваш и да ни призоваваш да говорим за нещо, при положение, че ние точно това правим - цяла тема!!! Уважавай моля те труда ни и започни да четеш както трябва, защото ти не четеш. И няма какво да се обиждаш на Jbrul - тя не твърди нищо невярно. Това, което ти го е казала - ти самата си го твърдиш всеки път - не си чела всичко, не си запозната с това или онова - но да си кажеш, защото имаш мнение. Ами несериозно е и не ти отива ни на годините, ни на интелекта, съжалявам.

За мене това е в разрив с т.9, защото демонстрира НЕуважение, но вероятно ОТНОВО имам грешна преценка. Затова ще възприема целият абзац като покана да си тръгна.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #526 -: Ноември 25, 2012, 00:37:26 am »
Мели, признавам, че аргуметна ти за скрининга за оценка на риска е много валиден дори, това е сериозна пречка и би повишила смъртността със сигурност. Обаче каквопречи да се направи протокол как ще се оценява този риск и желаещите да си покрият това, което не плаща касата? Пък току виж и нещо хубаво излезнало от това - току виж започнали да оценяват риска така за всяка бременна.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #527 -: Ноември 25, 2012, 00:38:06 am »
Ако е в разрив с т.9 модераторите ще го изтрият и най-малко ще ми направят забележка. Абсолютно стоя зад думите си и съм готова да си понесе последствията без гък да кажа. Надявам се, че това
но вероятно ОТНОВО имам грешна преценка.
не е намек за кадърността или пристрастията на модераторите на форума :wink:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #528 -: Ноември 25, 2012, 00:51:29 am »
Ех, Боби, повечето жени дето са забременели съвсем случайно и безпроблемно, не знаят какви изследвания да направят, не са чували за хламидии, за токсоплазмоза, листериоза и тем подобни, ти очакваш да си платят за извънредни изследвания...
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #529 -: Ноември 25, 2012, 00:53:20 am »
Мели, признавам, че аргуметна ти за скрининга за оценка на риска е много валиден дори, това е сериозна пречка и би повишила смъртността със сигурност. Обаче каквопречи да се направи протокол как ще се оценява този риск и желаещите да си покрият това, което не плаща касата? Пък току виж и нещо хубаво излезнало от това - току виж започнали да оценяват риска така за всяка бременна.

Боби какво значи "да се направи протокол за оценка на този риск"? Според теб? Такъв протокол има и сега разписан, прилага се, покрива...едно "няма нищо". Всяка заинтересована от своето и на бебето си здраве бременна жена тук - "допокрива" нужното за своя сметка. Вкл. и аз го правех. Не е забранено, плаща се частно, вкл. ако планираш домашно раждане - имаш свободата да си оцениш всички рискове имащи отношение по случая, никой не ти пречи.

Повече по тези "протоколи" като пари - здравната система не може /или не иска, не знам/ да поеме засега. Каквото и да се "разпише", то писаното не е като свършеното. НЗОК плаща за един бееегъл скрининг, гражданките рядко имат пари за по-солиден и каквото и да се разпише - все тая, като няма кой да го плати.

Тук един БХС си го плащаме ние, къде да говорим за адекватна оценка на риска при бременна жена решила да ражда у дома? Кой ще я изследва, как, за какво, с какво, кой ще плати...? Ей това си говорим от самото начало, проблемите са много и сериозни по тази тема - не опират до желания, убеждения и права. Опират до възможности и реалности.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #530 -: Ноември 25, 2012, 01:13:23 am »
Боби какво значи "да се направи протокол за оценка на този риск"? Според теб? Такъв протокол има и сега разписан, прилага се, покрива...едно "няма нищо".
Ами аз си го представям така - за да раждаш в къщи да се иска специално разрешение, към което ще трбява да приложиш необходимите изледвания, а иначе да не може.

*

Ganka

• 5926
« Отговор #531 -: Ноември 25, 2012, 01:16:24 am »
Боби какво значи "да се направи протокол за оценка на този риск"? Според теб? Такъв протокол има и сега разписан, прилага се, покрива...едно "няма нищо".
Ами аз си го представям така - за да раждаш в къщи да се иска специално разрешение, към което ще трбява да приложиш необходимите изледвания, а иначе да не може.

А как ще се избегне това, да се купи например?

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*
« Отговор #532 -: Ноември 25, 2012, 01:18:00 am »
сиксенс, моля те не се тревожи за моята "авто" терапия. както и повярвай мислила съм и съм се консултирала с достатъчно хора относно защо се случи това, което ми се случи. общото мнение е, че съм била подложена на интервенции, които е било възможно да се избегнат и, че бебето ми е късметлия, че форцепсът й се размина без особени проблеми.

специално за теб и за добрите отношения между теб и тялото ти ще се разровя да ти намеря източниците на твърдението ми, че влизането в болница твърде често забавя процесът на раждане.

жбрул, въобще не съм съгласна, че двойният стандарт към личните истории идва от мен. само преди няколко страници трябваше да давам обяснения, че не, не подценявам личният опит на никого, но не може да се гради политика върху него. когато аз дадох пример с моят личен опит и съвсем простичко казах, че нямам поглед върху цялата система, а това, което се е случило на мен и още 12 жени (с толкова се запознах, бременеехме и раждахме заедно), тогава се оказа, че то не можело така. айде сега, реши кое как е.

пак между другото - жена с установен гестационен диабет, изключително слаба и с тесен таз по конституция, не само, че трябваше да си плаща консултациите с лекар по време на бременността, но я държаха на окситоцин за нормално раждане в продължение на две денонощия, та после направиха и секцио. тестовете за гъбички си го поръчвахме по интернет (домашен кит) или ходехме да лъжем джи питата, че имаме течение и неприятна миризма. но иначе, тук е прекрасно.

понеже явно няма смисъл от всичко това, смятам да приключа

ганка, а сега как се избягва купуването на "медицински показатели" за секцио или удостоверения, че детето е напълно ваксинирано?

*
« Отговор #533 -: Ноември 25, 2012, 01:25:49 am »

Ок, приемам идеята. Само ми уточни как се реализира в практиката "не може"? Лекарят според изследванията казва, че не може, не е подходяща... Предполагаме, че такава жена е склонна да плати от джоба си тези "изследвания по протокол", че лекар да я одобри за домашно раждане, дори допускаме че има парите за това.
Та като все пак й се каже "не може", а тя си каже "аре бе" и се огъзи на дивана с убеденост, че "тия болнични тъпотии" само пречат на процеса, който иначе е съвършен...какво следва?
Нищо не следва Боби. Следва това, което се случва и в момента у нас. Да се разчита на самоосъзнаване у родилката, че нещата стават зле, да се разчита че тя ще потърси помощ, да се разчита /без сериозни основания/, че ще я получи навреме...
В този смисъл, подобен протокол - няма никаква стойност, защото никоя не би се спряла да си навива на масрафа, ако не покрива критериите в същия. И няма кой да й попречи да постъпи така, нито има как да бъде наказана за подобно деяние, ако от него последва смърт/увреждане за бебето.

Иначе - аз съм ЗА всички възможни изследвания при бременни жени по принцип, все едно къде смятат да раждат те. Ама и това е трудно изпълнима мисия при нашите финанси. Държавни и лични.  :?

*

Ganka

• 5926
« Отговор #534 -: Ноември 25, 2012, 01:28:22 am »
Елена, като не ти харесва там, какво правиш все още там? Аз това не разбирам. И честно, чудя се на определени неща, ама няма да пиша повече, че не ми се иска да ме баннат...

П.С. Все още се избягва, представи си

*

Ganka

• 5926
« Отговор #535 -: Ноември 25, 2012, 01:30:24 am »
Оф, сори за двойния пост, ама Чандра, къде видя нарушения? Според мен вече почнахте да търсите под вола теле :?

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #536 -: Ноември 25, 2012, 01:39:29 am »
Оф, сори за двойния пост, ама Чандра, къде видя нарушения? Според мен вече почнахте да търсите под вола теле :?

- Може и думите ти според модераторите да не се разминават с т. 9, но за мене се разминават с добрия тон.

Лично мнение... :) (Гане, не ми стана съвсем ясно, на "вие" ли си говорим? :))

*

Ganka

• 5926
« Отговор #537 -: Ноември 25, 2012, 01:46:33 am »
Визирах двете ви с Елена, иначе не, не си говорим на вие :)

*
« Отговор #538 -: Ноември 25, 2012, 02:18:22 am »
Елена, аз в цялата тема се "пеня" :lol: именно, че не се градят политики от които зависи човешки живот на личен опит, на лични мнения, на права, на статистики, на мнения на мнозинство, на малцинство, на нечия непрофесионална преценка за нещо, на нечия чисто професионална без да се отчитат човешките права за нещо... Твърдя, че такива решения се взимат на база компилация и оценка на всичко изброено дотук и още и съотнесено към конкретна държава с всичките й особености и недъзи в конкретен момент. Без стискане на очи по въпроса за нищо.
Затова ти казвам, че нещо дето работи при вас - няма да заработи при нас, само защото в Англия ставало, без да се отчита ВСИЧКО по темата. Да, не е възвишено това за което говоря аз като проблеми, битово е, гадно е, но все пак е факт, който не можем да надскочим с едната добра воля.

Най-малкото, сама даваш примери за недъзи в системата на здравеопазване в Англия, въпреки всичките плюсове, но дълбоко не приемаш, че може пък нашата система с нещо да е по-добра от онази там понеже си е наша. И това стига да е кофти. За теб. За мен - не. Не си единственият човек когото познавам и който живее в Англия, много са. Предвид точно системата на здравеопазване - всичките ми приятелки си идват да си раждат в България, в частни болници и са доволни до една, въпреки че имат пълно право да си родят и там по регламентите по които ти роди. По-голямата част - раждаха естествено тук, държа да отбележа все пак. Останалите да раждат там - все като теб звучат, извинявай, не е статистически достоверно естествено, ама...5 приятелки родиха там и 5-те бяха "Боже опази", твоето направо песен се явява, без да го омаловажавам изобщо.
Т.е. не може да твърдиш, че някакви си практики там били по-добри, щото статистиката, щото така било модерно, щото правата, пък накрая да се оказва, че като цяло - не е баш така и все има недоволни. Ама въпреки това - да го копираме тук, въпреки че дори няма реална възможност да се случи по същия начин /в добрия смисъл/. Нелогично ми е на мен лично. Признавам си.

Не мога да оспоря вярването ти, че всички беди в едно естествено раждане са предотвратими, ако то не се случва в болница и лекарите "не го объркват". Но няма и начин да приема подобна теза за валидна, няма какво да я потвърди, няма и да има. Мисля, че тук има и доза "личен момент" при теб конкретно, разбираем ми е, но не е в полза на обективната ти преценка за някои неща, а аз те чета в достатъчно други теми за да знам, че имаш такава. Та не приемай това ми изказване като обидно, защото не е. Най-малкото, ако не те четях внимателно и навсякъде - едва ли бих казала на съфорумка търсеща помпа за кърма - да ходи да ви пита в кърмаческата какво и как да прави този път за успешно кърмене, вместо да й продавам помпи за кърма. ;) И тя дойде момичето, гледам - добре се разбирате, радвам се. Казвам ти го това, просто за да те уверя, че не съм толкова субективна и "кон с капаци" колкото си мислиш понякога за мен.  :lol:

Относно практиката в БГ, да може да се купи всичко /която е факт/...с кое точно би се различавал писан регламент за асистирано домашно раждане, който може да бъде купен както показания за скцио и всичко друго? С това да го има формално, пък всъщност - да си прави всеки каквото му щукне? Ако за това е целият напън...малко ми е нелепо на мен лично, аз някак гледам кое реално би работило, не просто да го пише някъде и да се прескача, ама...това си е лично мнение.

Чандра, преиграваш. Честно.  8O По цитираната т.9 точно си "яко в преразход" с последния си пост, изяснявайки публично лични отношения и позиции. Отделно, че за хора на нашите години, комуникиращи помежду си в този форум немалко време...просто е унизително за ВСИЧКИ НИ, да опираме до форумен правилник и намеса на модератори... щото не сме в състояние видиш ли ти да се разберем като големи хора. Еми те ако Боби и Елена ревнат като теб, то аз ще съм с перманентен бан на второто изречение написано тук.  :lol: Или пък аз да писна от тях - все тая. Това са детинщини на всички ни не отиват, всички подчертавам, не те обиждам. Темата е особена, няма как да не се реагира емоционално в даден момент, да избие в нещо лично за някого, да дойдат в повече емоциите. Няма драма в това. Минава този момент и разговорът продължава съвсем културно. Точно в тази тема пък - поне 3-4 пъти се мина през подобни фази, никой не е умрял, или "смъртно обиден". Има нови потребители тук, четат темата, ние се излагаме кЪт кифладжийки в момента  - да се чудим кой за какво да е обиден и по коя точка. Ами смешно е и е жалко. Пак лично мое мнеие естествено, никого не ангажирам, споделям го.

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #539 -: Ноември 25, 2012, 02:53:26 am »
Чандра, преиграваш. Честно.  8O По цитираната т.9 точно си "яко в преразход" с последния си пост, изяснявайки публично лични отношения и позиции. Отделно, че за хора на нашите години, комуникиращи помежду си в този форум немалко време...просто е унизително за ВСИЧКИ НИ, да опираме до форумен правилник и намеса на модератори... щото не сме в състояние видиш ли ти да се разберем като големи хора. Еми те ако Боби и Елена ревнат като теб, то аз ще съм с перманентен бан на второто изречение написано тук.  :lol: Или пък аз да писна от тях - все тая. Това са детинщини на всички ни не отиват, всички подчертавам, не те обиждам. Темата е особена, няма как да не се реагира емоционално в даден момент, да избие в нещо лично за някого, да дойдат в повече емоциите. Няма драма в това. Минава този момент и разговорът продължава съвсем културно. Точно в тази тема пък - поне 3-4 пъти се мина през подобни фази, никой не е умрял, или "смъртно обиден". Има нови потребители тук, четат темата, ние се излагаме кЪт кифладжийки в момента  - да се чудим кой за какво да е обиден и по коя точка. Ами смешно е и е жалко. Пак лично мое мнеие естествено, никого не ангажирам, споделям го.

Добре Жбрул, съгласявам се с мнението ти. :) Да, неприятно ми беше да чета т.нар. (по т.9) "негативни коментари относно личността на други потребители" - не само онези към мене.. Просто не знаех, с какво допринасят те за темата... Вероятно съм в грешка, писах го от самото начало. Права си за всичко! :)

Но се питах само, с това последното "разясняване" ти не се ли в същия "преразход" и не допринасяш ли и ти за  "излагането кЪт кифладжийки" (пред чужденците  :lol:)...

Аз лично не съм "смъртно обидена", "умряла" и каквото написа там, просто смятам, че не би трябвало да се допуска така лесно да се разминаваме с добрия тон. Който е ок с това, няма проблем, аз поне за в бъдеще много бих се пазила от подобни дискусии