Елена, аз в цялата тема се "пеня"
именно, че не се градят политики от които зависи човешки живот на личен опит, на лични мнения, на права, на статистики, на мнения на мнозинство, на малцинство, на нечия непрофесионална преценка за нещо, на нечия чисто професионална без да се отчитат човешките права за нещо... Твърдя, че такива решения се взимат на база компилация и оценка на всичко изброено дотук и още и съотнесено към
конкретна държава с всичките й особености и недъзи в конкретен момент. Без стискане на очи по въпроса за нищо.
Затова ти казвам, че нещо дето работи при вас - няма да заработи при нас, само защото в Англия ставало, без да се отчита ВСИЧКО по темата. Да, не е възвишено това за което говоря аз като проблеми, битово е, гадно е, но все пак е факт, който не можем да надскочим с едната добра воля.
Най-малкото, сама даваш примери за недъзи в системата на здравеопазване в Англия, въпреки всичките плюсове, но дълбоко не приемаш, че може пък нашата система с нещо да е по-добра от онази там понеже си е наша. И това стига да е кофти. За теб. За мен - не. Не си единственият човек когото познавам и който живее в Англия, много са. Предвид
точно системата на здравеопазване - всичките ми приятелки си идват да си раждат в България, в частни болници и са доволни до една, въпреки че имат пълно право да си родят и там по регламентите по които ти роди. По-голямата част - раждаха естествено тук, държа да отбележа все пак. Останалите да раждат там - все като теб звучат, извинявай, не е статистически достоверно естествено, ама...5 приятелки родиха там и 5-те бяха "Боже опази", твоето направо песен се явява, без да го омаловажавам изобщо.
Т.е. не може да твърдиш, че някакви си практики там били по-добри, щото статистиката, щото така било модерно, щото правата, пък накрая да се оказва, че като цяло - не е баш така и все има недоволни. Ама въпреки това - да го копираме тук, въпреки че дори няма реална възможност да се случи по същия начин /в добрия смисъл/. Нелогично ми е на мен лично. Признавам си.
Не мога да оспоря вярването ти, че всички беди в едно естествено раждане са предотвратими, ако то не се случва в болница и лекарите "не го объркват". Но няма и начин да приема подобна теза за валидна, няма какво да я потвърди, няма и да има. Мисля, че тук има и доза "личен момент" при теб конкретно, разбираем ми е, но не е в полза на обективната ти преценка за някои неща, а аз те чета в достатъчно други теми за да знам, че имаш такава. Та не приемай това ми изказване като обидно, защото не е. Най-малкото, ако не те четях внимателно и навсякъде - едва ли бих казала на съфорумка търсеща помпа за кърма - да ходи да ви пита в кърмаческата какво и как да прави този път за успешно кърмене, вместо да й продавам помпи за кърма.
И тя дойде момичето, гледам - добре се разбирате, радвам се. Казвам ти го това, просто за да те уверя, че не съм толкова субективна и "кон с капаци" колкото си мислиш понякога за мен.
Относно практиката в БГ, да може да се купи всичко /която е факт/...с кое точно би се различавал писан регламент за асистирано домашно раждане, който може да бъде купен както показания за скцио и всичко друго? С това да го има формално, пък всъщност - да си прави всеки каквото му щукне? Ако за това е целият напън...малко ми е нелепо на мен лично, аз някак гледам кое реално би работило, не просто да го пише някъде и да се прескача, ама...това си е лично мнение.
Чандра, преиграваш. Честно.
По цитираната т.9 точно си "яко в преразход" с последния си пост, изяснявайки публично лични отношения и позиции. Отделно, че за хора на нашите години, комуникиращи помежду си в този форум немалко време...просто е унизително за ВСИЧКИ НИ, да опираме до форумен правилник и намеса на модератори... щото не сме в състояние видиш ли ти да се разберем като големи хора. Еми те ако
Боби и
Елена ревнат като теб, то аз ще съм с перманентен бан на второто изречение написано тук.
Или пък аз да писна от тях - все тая. Това са детинщини на всички ни не отиват,
всички подчертавам, не те обиждам. Темата е особена, няма как да не се реагира емоционално в даден момент, да избие в нещо лично за някого, да дойдат в повече емоциите. Няма драма в това. Минава този момент и разговорът продължава съвсем културно. Точно в тази тема пък - поне 3-4 пъти се мина през подобни фази, никой не е умрял, или "смъртно обиден". Има нови потребители тук, четат темата, ние се излагаме кЪт кифладжийки в момента - да се чудим кой за какво да е обиден и по коя точка. Ами смешно е и е жалко. Пак лично мое мнеие естествено, никого не ангажирам, споделям го.