0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #480 -: Ноември 23, 2012, 22:18:16 pm »
 :lol: :lol: :lol:
Изобщо не минаваме в друга тема, ама аз ти говоря за едно, а ти като в оная приказка - Ам плявата :lol: Без добри болници и без добри линейки ще си чешем езиците до второто пришествие и това е.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #481 -: Ноември 23, 2012, 23:26:30 pm »
Аз още си нося белезите по ръцете и краката от некадърните им шевове да търсят вена ( кой реже да търси вена не знам, ана нейсе), а майка ми трепери като разправя как сестрите са се учудили един ден като са ме намерили жива на сутринта. Ако бях умряля щеше а се каже - ми случва се, има ги тези инфекции и какво, така ли?  Така че ако ще караме на емоции и слъзливи истории - има ги навсякъде. Аз дори моята я бях забравила, ама сега се сетих по повод даването на примери.
[/quote

Това да не би да беше възхвала някаква? Или нещо като ода между редовете да търся?

Въпросите си остават все същите в контекста на асистирането.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
« Отговор #482 -: Ноември 24, 2012, 00:22:19 am »
не, не си остават същите, щото не си правите труда да прочетете предоставената информация. преди не-нам си колко страници даже преведох резултатите, да не си правите труда да ги четете от линка, ама не пак едно и също - ще умират бебета. а всъщност изследванията са направени коректно, (тоест взети са под внимание критериите за дом раждане и се съпоставят съпоставими групи) и показват, че дори за бебетата е по-добре - същият процент смъртност, по-добър апгар резултат (в мета анализа), по-рядко нужда от кислородна терапия за бебетата. за родилките също - по-малко усложнения. но, не в българия специално всички бебета ще умрат ако се позволи на майките им да вземат избор да родят в къщи по сигурен начин.

а по повод воплите за това колко не-етично е да се прави изследвания, много е просто - "провеждането на изследване" означава само анализиране на резултатите от домашни раждания на жени, които така или иначе искат да родят домашно, никой няма да прави томбола, спокойно.

единственият извод който мога да видя от ситуацията, е че никаква информация няма значение, защото "ние знаем и не одобряваме домашното раждане" точка.

и само още малко инфо - най-дълго използваното лекарство от лекарите в историята на медицината и това, нанесло сравнително малко поражения е морфинът. хероинът е синтезиран като сироп за кашлица от БАСФ, нарича се хероин, защото карал хората да се чувстват героически, не просто да спират да кашлят. до съвсем скоро мнението на огромна част от докторите е било, че кръвопускането и даването на лекарства за повръщане и диярия са най-добрата практика срещу болестите. дори има един човек осъден, че казал, че според данните от смъртните случай кръвопускането убива.

не съм срещу медицината или срещу лекарите, просто казвам, че както не може да се лекува само по статистика, не може да се гради политика върху лично мнение само. клиничната преценка е особено ценна, но само когато е информирана от факти, не от вярвания.
*
« Отговор #483 -: Ноември 24, 2012, 01:00:54 am »
Ейййй чудо, чудо, споко бе!  :lol:

Елена, къде ме видя да казвам аз специално, че медицина се гради само върху лично/обществено мнение, или само върху статистика?

Баш в последния си пост казвам именно, че забиването само в един "показател" е грешка. За мен лично. А именно това става в цялата тема. Всеки си поддържа мнението /личното/ опитвайки се да наблегне на един-два основни показателя защо това мнение е правилно. И стигаме до ситуацията :"и твоето е вярно, ама моето е по-вярно". Четох теб, чета сега статистиките постнати от Боби /които лично помолих все пак да даде/, чудесни са.

Тези същите статистики как биха изглеждали в държава, в която нерядко пациент с инфаркт, или инсулт чака линейка ДВА часа, това в столицата? А извън нея? А в общините в които няма кьорава болница на 100 км., ако има - път няма? Това също влиза в статистиките и е фактор за резултатите в тях. Отделно е човешки ресурс за обезпечаване /читаво/ на цялата тази история. Искаш това да го пренебрегнем в полза на един единствен добър показател /при това за други държави/ и да "мислим позитивно"?

Ами пренебрегнато е вече, мислим позитивно, раждат си по къщята, резултатът е както "даде Господ" - нека някой да го опише статистически. С регламент - описан, напсиан и разпитан - същият резултат ще има. Както каза някой по-напред в тази тема - "глезотиите на едни презадоволени общества" са това. Съспенс да си правят. Нашето общество е далеч от презадоволеност, реакциите по въпроса са логични.

И понеже в една друга тема аз точно - немалко, неведнъж съм критикувала родните болници и работещите в тях - вероятно се сещаш, че не съм на някакво мнение, защото намирам същите болници за "очарователно местенце". :wink: Но при съсипани болници, буквално издъхнала "спешна помощ", дефицит на специалисти, липса на инфраструктура...да седна сега да си правя илюзии, че просто един документ е проблемът някой да си ражда щастливо и безопасно у дома - сори. Фантазия имам бол, но наивитетът ми отдавна не е същия, както на 18.

В интерес на истината - нито някога ще разбера жена, която желае да ражда естествено и не съм го крила никога, още по-малко пък ще проумея защо някоя жена иска това и то у дома си. Но пък, понеже държа на своите права и избори - имам уважение към чуждите, не ми е нужно непременно да разбирам, за да приема нещо/някого. На тази си позиция относно домашните раждания съм не от лично пристрастие, а защото съм убедена, че при сегашните условия - поощрение на тази практика е опасно. За родилки и за бебета. Ако бях убедена, че не е опасно - бих си казала едно "тяхна си работа, щом им харесва". По същия начин, по който си го казвам за всяка жена, която се тръшка как е за планово секцио пък искала да ражда естествено. Така иска, не ми е работа да й се бъркам в желанията щом всичко е максимално осигурено - даже нямам отношение.

Все повече възприемам едно мнение на Джам, изказано доста по-напред в темата - "естествен отбор". Права е май...който оцелее - оцелее, защо ли да ми пука за авантюристки? Като спре да ми пука и го кажа - ще "долетите" с Боби да ми набивате, че съм апатична и нямам гражданска позиция, не си я отстоявам... Затворен кръг. Или се бъркам в хорските права, или съм апатична.

Оставям ви да си изберете кое повече съм.  :lol: Днес съм блага, добра и ще се съглася с всичкУ.  :lol:
« Последна редакция: Ноември 24, 2012, 01:03:57 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #484 -: Ноември 24, 2012, 02:04:49 am »
жбрул, точно пък аз за нищо никого не набеждавам, но немога да приема отказа да се погледнат нещата в очите. и айде стига с тия пътища, щото - първо при повечето раждания у дома се ходи до болница с такси или лична кола, точно както аз си отидох до болницата с контракции на пет минути, а и всички от вас, вероятно. помисли си за канада, например, където разстоянията са огромни, или за скромна ферма за лалета в холандия, където близката болница е на нем си колко стотин километра.

идеята, че който оцелее, той е според мен изключително манипулативна - тук не става въпрос за социално инженерство, а напротив, да се направи нещо, което вече се практикува по-безопасно. това, че ти си против естественото раждане и кърменето си е твое мнение, нАУката, както ти би казала, казва, че не си права, обаче това няма значение, защото имаш възможност да си правиш каквото искаш и (не го приемай злонамерено) да не предоставяш най-доброто за детето си според същата тази нАУка. теб, обаче, никой копче не ти казва (и с право) за това и не те нарича кукувица априори, нали така.

тук наричаме кукувици едни хора, просто защото така, защото ни се струва странно, да ама ето на, оказва се, че не е странно, не е страшно, те не са бебе-убийци.

реагирам по този начин не защото съм за домашното раждане, а защото изведнъж се оказа, че не можем да си говорим по същество, да видим какво наистина знаем по въпроса и да си кажем, абе аз тва не го знаех, сега го знам, ама все още ме е страх и си мисля, че това е опасна практика, не е за мен, ама явно има хора, за които е. защо да е толкова сложно, ей тва не мога да разбера.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #485 -: Ноември 24, 2012, 02:38:05 am »
Жбрул, за какво ми го зададе този въпрос? Да беше казала направо, че отговорът няма значение за теб.

Гане, все още не си отговорила :-)

Изморително е да се говори по този начин.За какви линеки говорите,когато вече стана дума за това и беше отговорено.
Сега пък болниците били скапани. Ами те са еднакви за всички. Как ситуацията в бг болниците би променила статистиката за тези, които си остават у дома.

В Тексас растоянията са по половин България и това не е фактор.

*
« Отговор #486 -: Ноември 24, 2012, 03:34:43 am »
Елена, миналата година след Коледа ходих на ски в един от елитните ни ски-курорти. На втория ден от престоя ми дойде и моя приятелка със сина си. Аз карам "Хонда Акорд", купена от магазина през 2011г. Дружката ми шофира БМВ, към онзи момент на около 3 години. Т.е. нови, изправни, перфектно оборудвани автомобили, с нови зимни гуми и к'вото искаш. Бяхме в луксозен апартамент, в още по-луксозен апарт-хотел.

Ще ти кажа защо съм толкова описателна по въпроса къде бяхме и какво караме. Не се наложи да ходим до болница, не сме раждали. Наложи ни се с кола все пак, понеже мъкнем ски и ски-обувки да се качим до лифта на "Студенец". Пътят от хотела /на един х..й място/ беше сняг и преспи, дето ми стигаха до кръста, а аз съм 171 см. За да изкарам колата от паркинга - пиколото с едно гребло рина сняг. Тръгнахме с моята кола, БМВ-то е със задно, абсурд да издрапа. По пътя към лифта...лед, върху него сняг, върху него още лед, върху него пресен сняг...катерим някак. На тесния път срещу мен - верижна машина и шофьор, който ме псува и опира греблото на псевдо-снегорина в предната броня. Идиот с две думи. Давам заден хлъзгам се - бам в една преспа. Оттам при тоя наклон и лед и с дете в колата вече ми изби не пот амииии... Все пак ми дойде наум да пусна "на шейна", с ръчна да обръщам по склона и да се катеря на заден /ползвайки предното предаване/ да избута колата. И добре, че явно не съм калпав шофьор та не пометох колоната зад себе си.

ТОВА е България. Това е Пампорово в пик-сезон с мазните цени. Това са пътищата ни, това е поддръжката им, това е положението навсякъде. Аз обаче бях на ваканция просто, малко потрошени нерви, малко дискомфорт, най-много да бях огънала някоя ламарина и да стресна малкия.

Ей това същото - е реална опция за всяка родилка нуждаеща се от спешен превоз някъде, в по-голямата част на страната. Можеш ли да го разбереш?!!! Няма 5 мин., няма 7, няма 27. Може да няма линейка, ако има тя е просто бус с табуретка /буквално/ за лекаря и лично съм виждала не една такава, болница няма наблизо, до най-близката - пътят е като ей тоя дето ти го разправям У курорта зимата, а лятото е трап до трап. Или свлачище, или друго от вида.

Идваш си всеки месец, ОК. Къде - в София. Къде ходиш в София по центърО и да се видиш с родата. На почивка - на моренце, по магистралата /единствена и незавършена/. И вероятно си мислиш, че недъзите в София са най-лошото което има ... Мнеее там с мед ги намажеш е просто. Обиколи си родината, огледай я в "цялата й прелест" и после пак се върни да ми обясниш, че..."то какво са едни там пътища пред правата човешки". Да те питам аз на чии Господ ще се кланяш, ако вземеш да раждаш в Смолян сред зима у дома си и нещо ти се обърка. И лято да е - пак същата греда, ама нейсе. И да има болница на "достатъчно близко" разстояние - какви са кадрите, техниката - оставям на въображението ти. Аз щото ги знам, не да си въобразявам.

Грешката ти е, че подхождаш в този разговор с убедеността, че ние всички тук сме боси и "хабер нямаме" какво е извън БГ. Напротив - имаме и можем адекватно да сравним с това, което Е тук. Не с това което би ни се щяло да бъде.
Наричаме тези хора кукувици, защото за коментираната група - някои сме запознати в детайли. Тази група не е представителната за желаещите домашно раждане в България, но на теб и "това ти се губи в превода". Убедена си, че аз съм на това си мнение, само защото не бих раждала естествено и не съм прехласната по кърменето? Ако наистина ме мислиш за толкова елементарна - наистина бих се засегнала.  :lol:

Говорим си по същество Елена, но "съществото" в България е различно от това в Англия и САЩ не само по този въпрос, а по всички други за които се сетиш. Не го пренебрегвай, всичко е вързано. Няма сложно по въпроса - знаем, че сме в невъзможност да помогнем на човек в беда бързо и адекватно - все едно дали ражда, дали получава инфаркт. С план, без план - не можем, или ако успеем то е изключение. Не можем и го знаем. Не е сложно хич. Факти.

Ти както си за фактите, в следващия момент обръщаш нещата на "обществено мнение". В Англия нещо е ОК, щото статистиката така сочи, ако в България не е ОК - то това е просто закостеняло мислене и щото всички сме идиоти. Мразим цигани, раждащи у дома си жени, гей-двойки и сме "контра" на всичко от идиотизъм. Няма такова нещо. Но няма и начин ти да бъдеш убедена, че нечии позиции за нещо не са ей така от пусти мерак да "мачкаме хора", чиито идеи не споделяме.

Бях съвсем открита и то неведнъж за тези неща - не споделям, не налитам лично аз, но всеки си има право да го кефи каквото си иска. Ако има мегдан някой да си практикува личния кеф с нисък риск - моля, хич не ме бърка коя ще се гъзи на дивана си, ще се надриска пред децата си и ще счита това за най-якия оргазъм в живота си. Ако може все пак, да го направи относително безопасно за нея и бебето. И без да вменява личния си кеф за нещо като обществен дълг на всички нас. Не може засега да стане просто, не зависи от мен и мнението ми по тези въпроси грам.

реагирам по този начин не защото съм за домашното раждане, а защото изведнъж се оказа, че не можем да си говорим по същество, да видим какво наистина знаем по въпроса и да си кажем, абе аз тва не го знаех, сега го знам, ама все още ме е страх и си мисля, че това е опасна практика, не е за мен, ама явно има хора, за които е. защо да е толкова сложно, ей тва не мога да разбера.

Това е опасна практика на този етап в България и безопасна да беше - лично за мен не е опция, но това е без грам значение. Щом има хора, за които това е нормална и безопасна практика - моля, никой не ги спира да си я практикуват и да си носят всички последствия от нея /хубави, лоши/ - това е да имаш права. Има си последствия от упражняването им и те са си за теб. Не за някой друг. Не се съмнявам, че пак няма да разбереш, ама нейсе. ;)

Не помня да сме говорили освен в писмен вид, та предположенията ти какво бих казала и как бих го произнесла - не се базират на нищо реално, освен на твоите виртуални представи за мен. Говоря чудесен, правилен български, даже не "мЯкам" - нетипично за родния ми край. НаукА - не бих казала никога.  :lol: Науката и статистиката през 60-те години на миналия век, са твърдели, че кърмата е недостатъчно хранителна за бебето и се е бухало АМ на корем с убеденост, че така е най-добре. Днес гледаме другата изгъзица по въпроса. При всички положения - моите мнения по въпросите дето ги бистрим - не са базирани на наукатА, щото същата е адски швъкливо нещо, барабар с прилежащата й статистика ;)

Аз ти говоря за доказуеми без грам статистика нещица - няма трасета, няма кадри, няма читави болници, няма читави линейки /реанимобили са фантастика/ и тези неща ги няма на 90% от територията на страната ни. Ти ми опяваш как все пак можело да се ражда безопасно у дома, ако разпишем регламент по въпроса. ОК, разписваме. Както за инвалидите сме разписали 100 такива и по изборите доброволци мъкнат инвалидни колички по стълбите, щото - рампи няма.  :?  Почти никъде.

П.П. Ако не се отнасяше до излишно изтребени бебета от глупост - лично аз бих наблюдавала с интерес целия цирк на подобно регламентиране. Барабар с исковете срещу държавата, че разрешено и регламентирано било, ама нямало адекватна помощ при нужда. От днес - та следващите 5 години и пак да те питам тогава на база "реална статистика" - дали правата Санчо, или живота човешки е по-важен.

Боби, щом питам - явно има, четох статистиките, казах че нямам забележка към тях и данните в тях, в този им вид. Ти това пропусна ли го? Или се налага като дърто свеки да напомня, че същите са за други страни и резултатите са постигнати на база - РАЗЛИЧНИ ДРУГИ УСЛОВИЯ. Пак напомням - няма само един компонент в уравнението, точно затова бях описателна как се карат ски в България при яко кеш за целта. Не е сравнимо ни с вашите ски-курорти, ни с трасетата по които ходите на работа на 300 км. всеки ден. ;)
Аз да те запитам, ние с тия калпави болници, липса на техника и читави кадри, които да работят - как точно трябва да подсигурим качествено едно домашно раждане и да му реагираме адекватно при усложнение? Ей така, с тия кадри, тия пари, тия болници, тази липса на техника...? И тези асистиращите в болница, дето плашат толкова родилките желаещи да раждат по диваните си, как точно ще ги плашат по-малко на дивана в хола им? И с какво ще са по-компетентни при смяна на интериора? Ми те нали ги убиват по болниците и ги увреждат? Смятай значи на един диван какво биха направили. Менгеле - пасти да яде.... :lol:

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #487 -: Ноември 24, 2012, 06:47:28 am »
Аз да те запитам, ние с тия калпави болници, липса на техника и читави кадри, които да работят - как точно трябва да подсигурим качествено едно домашно раждане и да му реагираме адекватно при усложнение? Ей така, с тия кадри, тия пари, тия болници, тази липса на техника...? И тези асистиращите в болница, дето плашат толкова родилките желаещи да раждат по диваните си, как точно ще ги плашат по-малко на дивана в хола им? И с какво ще са по-компетентни при смяна на интериора? Ми те нали ги убиват по болниците и ги увреждат? Смятай значи на един диван какво биха направили.
Не мисля, че разбирам въпроса. Как смяташ, че различно биха реагирали болниците на усложнение от домашно раждане и от такова проведено там. Отива пациентката,прави се каквото е нужно с каквато налична техника има. Не виждам каква е разликата дали  е започнала да ражда на донуков или е чакала да започне да ражда в къщи и са и казали, че трябва да се премести в болница. Проблемите с липса на техниката не са за подценяване, но те са са взички, дори и да са отишили в болница веднага, не се изострят от това кой къде е започнал да ражда. да не би да имаш предвид, че усложненията ще са по-различни?
Стига сега моля те, не ги убиват и увреждат, не съм казвала това. Аз като говоря за вътрешноболнична инфекция не соча пръсти. Тези неща са почти непредотвратими без сериозна подготовка, създаване на добри протоколи и не на последно място пари. И дори и тогава пак ги има. дори бяха изследвали, че имало един куп под пръстените на мед сестрите, въпреки че си мият ръцете. Та аз точно няма как да смятам, че това е от некадърност и никога не съм имала предвид, че някой от некадърност е заразил друг. Обаче е факт, че тези опасни щамове бактерии виреят само там. Същите дейности в домашна обстановкя не биха довели до същата зараза, понеже наоколо просто няма толкова опасни резистентни бактерии,а не защото човека е станал по-кадърен или по-некадърен в различната обстановка.

Аз всъщност съм съгласна, че въпросната групичка, за които говориш са пълни кукувици :-). Но не ми пречи на мен това, ако не пречат ( а аз вярвам, че не е проблем това пусто домашно раждане, когато е асистирано) могат да са си колкото си искат кукувици, техен си проблем. Мен ако питаш нито искам да съм близо до природата, нито да ми баят рейки или там каквото намерят за добре. Аз искам да съм на климатик и с епидурална през цялото време ( да е жив и здрав който я е измислил) , да имам интернет и телевизия и да си храня детето по график. Но не е нужно да ги разбирам, че да им защитавам правото на избор. Утре аз може да искам нещо и да ми е отказано на база обществото реши, понеже не вярва, че е добре. Ми не ми харесват тези небазирани на нищо освен мнение превантивни забрани.

avallon , нещата, които съм споменала са некадърни да, но технически ( в смисъл, че не е имало кой да  започне система или централен венозен път), а не че тяхните дейности са довели до проблем с мен. Тяхите дейности са ме спасили! Как ще започнат системата е техническа подробност, важното за лечението е в крайна сметка да я има. Проблема е бил изначало, че съм се заразила  болницата,но  вероятно не е ничия вината, а такова е мястото.  По-горе в отговора към Жбрул съм описала как и къде се разнасят тези инфекции.След това пак благодарение на лекари съм жива. Така е въобще не си разбрала какво казвам.  Казвам, че има определен процент случаи, които имат проблем с това, че са там, който иначе не биха били имали. Затове не вижвам защо не им се даде възможността да го избегнат, ако нямат индикации за обратното.

*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
« Отговор #488 -: Ноември 24, 2012, 07:46:10 am »
Заслужава ли си бре хора  :)

Jbrul вземи пробвай обратния вариант. Напиши 3 изречения без още 40 за разяснения към тях, току виж някой те прочел и разбрал  :lol:. Шегувам се, не се стърпях :).

Разказа за Пампорово ми хареса и мога да ти кажа, че точно поради тази причина мразя да пътувам зимата по курортите или изобщо да пътувам. Няма да забравя ината на братовчедка ми от провинцията да роди в София. Тръгва от нейния си град на 250 км от София. Лекаря и казва, че ще роди по пътя, ама тя не. На враца мъжа и се чуква и против волята и я закарва в болница, за да видят дали ще изкара до София, щото той не бил много убеден  :lol:. След 25 минути станал татко. Ама то женския инат  :lol:. Нали сега ми е смешно, но тогава си и казах, че първият път в който я видя ще я шамаросам... 
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
« Отговор #489 -: Ноември 24, 2012, 13:47:17 pm »
Чакайте да ви похваля Бг неонатологиите - в Русе и Плевен осигуряват кенгуру грижи. Е, далеч от тези в САЩ, но е започнато да се работи по въпроса. Никога не съм вярвала, че ще се въведат подобни грижи у нас, акто се има предвид, че до скоро в някои неонатологии децата се свиждаха през прозорци или 1 път седмично за 1 минута.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
« Отговор #490 -: Ноември 24, 2012, 14:16:55 pm »
Боби, сериозно ли не разбра какво те подпитвам? Стига бе човек!  :lol:

Питам аз, за у нас си питам, не за при вас в САЩ... Групата жени, искащи да раждат по диваните си и твърдящи, че искат така, а не в болница, защото в болниците медицинският персонал е..."некадърен" да го кажем според тях. Некадърен в смисъл, че провежда раждания по начин различен от този, който госпожите намират за "правилния" и там са им основните проблеми на същите тези жени... Та питах аз, като искат асистиране, как се предполага че същите "некадърници", със същите преценки и методи на действие /каквито имат в болницата/ ще им асистират раждане у дома? Това са същите специалисти от болниците, които са неприемливи за групата в болнични условия, обаче пък ако са извън болницата - внезапно стават "друга бира". Сериозно?  8O Затова те питах "смяната на интериора" какво променя по същество. Според теб поне?
Защото според мен - нищо, освен да стане някой внезапен сакатлък на който да не може да се отреагира достатъчно бързо и адекватно. Моят лекар, със сигурност няма внезапно да измисли "друга медицина", ако го заставя да ми акушира раждането на домашната спалня. Той ще мисли и реагира така както е научен, така както би реагирал и ако сме в болница, преценките му за едно и друго ще са същите. И на мен - все така няма да ми оттърват въпросните преценки, точно както и в болницата не ми. Добавяме в картинката, че освен същият лекар който ще ми е все така "анти", понеже практикува и вярва в официалната медицина, а не в мантри - у дома няма да разполага и с малкото дето го има в болницата поне. Най-много един портативен доплер да има, че да следи тоновете на бебето и като вземат да се губят да ми се моли да ходим в болница, пък аз да се инатя и да му опонирам, че ей ся като се обърна, или ударя един чай от нещо си - раУтата ще се оправи. И като не се оправи и се налага спешна намеса - няма екип, няма техника, няма дявол. Имам един лекар с две голи ръце и чакам линейка дето не идва бързо, понеже няма свободна, или не може да се добере до нас. Понеже вече се разбрахме, че за тези раждания - линейката няма да седи пред вратата ми нали така? И като дойде по някое време и по някое време стигнем до болница...може да е твърде късничко и за мен и за бебето. Ма нищо викаш - поне ще са ми спазени правата. ;)

Отбелязвам също така, че желаещите да раждат у дома си - факторът "вътреболнична инфекция" изобщо го нямат предвид, когато заобясняват защо така искали да раждат. Съвсеем други причини изтъкват. До "вътреболнична инфекция" като аргумент, опират чак когато всичко друго по въпроса се изговори, оспори се аргументирано и вече няма за какво друго да се хванат. Но това като "мисъл първа" - никога го няма при тях. Макар, че в цялата патаклама - вероятно това е единственият смислен аргумент да искат домашно раждане. Поне за мен. Фактът, че точно за него рядко се сещат и изобщо не е сред главните им тези говори сам по себе си. ;)

Аз неслучайно - открито заявих своите лични виждания и пристрастия по темата раждане. За да е ясно, че нямам такива мнения заради своите си убеждения, понеже държа на тях точно толкова - колкото и желаещите да си раждат домашно държат на своите убеждения. И понеже ничии убеждения за нищо не са "над" тези на други хора - аз уважавам и своите и техните. Не ги разбирам, не е и нужно, но приемам безпрекословно правото им да си ги имат.
Не приемам обаче натискът да им бъде угодено за нещо, за което многократно се обясни и тук и на други места, че в нашата държава засега - не може да бъде обезпечено. Това е от моя страна.

Мнението ми по въпроса се базира на обективните обстоятелства в държавата, в която живеем всички - и аз и те. Не на моите лични виждания за едно, или друго. Отказът на държавата да регламентира подобна практика в момента - се дължи на същото. Елементарна, здрава логика и отчитане на всички фактори, имащи отношения към този въпрос. Не само на един от тях.

Не може да се казва "да, ама на други места това работи", без да се отчита как на въпросните "други места" дори общественият транспорт е на светлинни години напред, пък у нас все още метрото е мега атракция и хората от провинцията се возят на него при посещение в София, за да видят "какво е това чудУ". Което е жалко и смешно едновременно. Не може да се обяснява как "ей това работи" на места където всичко е опасано с магистрали, междуселските пътища са по-качествени от нашата магистралка тук, линейките са в еди какъв си вид и пристигат еди къде си "по устав", до еди колко си минути и това е правилото. Не е изключение като при нас. За болници и апаратура в тях там и за нашите тук - излишно е да споменавам. Има значение състоянието на болниците при реакция на спешности Боби, просто защото болниците с топ-качество и апаратура в страната са много малко, неравномерно разпределени и спешният достъп до същите - не може да се осъществи спешно когато се наложи това. Ако има множество прилични регионални болници, обезпечени с кадри и техника както е на "онези другите места" - би било друго положението. Ама при нас тези малките просто ги закриват. Има региони  и то немалко в страната, в които хиляди хора хем нямат пътища, хем най-близкото болнично заведение им се намира на 60-100 км. И в тези региони е честа практика, бременните жени да постъпват в болница дни преди термин, точно защото е много вероятно да не получат никаква помощ при нужда, ако зараждат в къщи. Не защото някой ще им я откаже, а защото няма ресурс да им бъде оказана. И това се отчита от властите, когато се решава едно, или друго.

Да Боби, 40, 60, 300км. са смешни разстояния. И аз го знам. Знам обаче и, че цяло лято съм изминавала "титаничните" 30км. между село и Ст.Загора за 40-45 мин. Поради неизправности в настилката от вида - кратер до кратер. Карам ли по-бързо - просто ще пръсна някоя гума и дотам - няма как да се придвижа бързо, все едно какъв е случая. Било ме е страх, че ако мен ме жилне нещо, или Дани пък и алергичната реакция е остра - няма как да стигнем бързо до "спешен център", пък линейка, ако дойде - ще е след часове. Това е масовката в страната. И на мен не ми харесва, но е такава картинката засега. Не мога да не го отчитам, когато си коментираме тука еднио, или друго и доколко е приложимо у нас.

Разбира се - ти имаш право да не го отчиташ.  :D

П.П. Лиде ни накратко, ни надълго става раУтата  :lol: По повод моята ски-почивка и случката с братовчедка ти... Мога да споделя само, че като зимна бременна - не посмях да пътувам до никакви красиви кътчета на родината колкото и да ми се искаше. Кесих си в С.З. - за щастие град с изход към магистралата и достъп до Пловдив при нужда - 40-45 мин., засичали сме го неведнъж. ;) Апропо било ме е шубе, че сред зима - въпросната магистрала може и да се окаже затворена в един момент, понеже "снегът ни изненадва" примерно през януари. Неведнъж се е случвало, вкл. и през онази зима се случи, за късмет - не когато аз трябваше да пътувам точно. Та така е то за магистралата, другите пътища и връзката им със спешности от всякакъв вид - ясни. За нас де.  :lol:

*
« Отговор #491 -: Ноември 24, 2012, 14:51:06 pm »
жбрул, може да знаеш много неща за пътната мрежа, ама за домашното раждане, май има раУти (писането ти имах предвид, не говора, не се засягай за неща, дето няма нужда) дето или не си ги прочела, или не щеш да ги прочетеш, а именно - раждането в домашни условия води до по-малко ненужни интервенции, а именно -

индуциране  - защото в общия случай родовият процес се забавя или напълно спира като влезеш в болницата, за повечето хора това е стресова ситуацията и тялото, което не знае на какво прекрасно място е попаднало спира раждането (тъкмо затова, а не от гевезелък ти препоръчват да си донесеш от вкъщи неща, които да са ти познати), това налага индуцирането със синтетичен окситоцин, от което по-гадно нещо няма, от опит ти казвам. добре, ама окситоцинът не е единственият хормон, участващ в раждането, та ти си имаш контракции, но не и разкритие примерно. или болката е толкова непоносима, че искаш

епидурална упойка - доказано е, че епидуралната забавя процеса на раждане, затова почти винаги върви със синтетичен окситоцин. освен това, намалява мобилността на жената, а всички смятам знаем, че позата "на магарето" е най-неблагоприятната за раждане на бебе възможна. ако има нужда ще обясня защо

така стигаме до финала - епизиотомия, форцепс или секцио - и за трите знаем негативите и рисковете, както за бебето, така и за майката.

та затова онези "кукувици" не говорят за вътреболнични инфекции като за начало, а всички изследвания използват като показател за успех, освен здрави майка и бебе (мисля това се наричат "твърди критерии") и липсата или по-малката употреба на описаните по-горе интервенции.

тоест това, което акушерката ще направи с наличните й инструменти ще е различно от болницата, просто защото раждането ще е различно.

всички раждания започват в къщи, всяка родилка се придвижва до болницата, в обсъждането на планираното домашно раждане може да се вземе наличието или липсата на надежден асансьор в блока (учудвам се, че никой не го е споменал още), но със сигурност ще е по-сигурно да присъства обучена акушерка, вместо жените да трябва да си сравняват плацентата със снимки в интернет.

*
« Отговор #492 -: Ноември 24, 2012, 15:14:47 pm »
Bobbie ама много добре те разбрах. Не врат, ами шия. Сега ако ще търсим нюансите на некадърност , то палитрата ще е много богата. В крайна сметка все иде реч за болници, лекари, акушерки и прочие тук в България, и .... некадърност, все в тоя контекст. Айде сега да не се извъртаме и да не интерпретираме вече написаното.
И както многократно тук се писа че София не е България да видим какво ще кажете защитниците по въпроса: зимата , сняг, Бг. пътища, снегопочистване, Бг. линейки и подробности по зимната картинка - та някоя родилка - умница, търсач на естествените усещания, далеч от инфекции (също ) започне да ражда, обажда се за асистиране и след няколко часа стискане на кълките да дойде линейка с асистиращ ..... айде устиска. Ами ако нещо вземе че се обърка а? Ще му прошепне на коремче "стой мама да идем след няколко часа до болницата, че работата май стана дебела"?
Извинете ме че така, ама аз пак да попитам по-нагледно. Не че на предходните въпроси някой ми отговори.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
« Отговор #493 -: Ноември 24, 2012, 15:20:05 pm »
ама авалон, то затова се говори за планирано асистиране. тоест знае се, че ще има такова раждане, както знаем всички гледат прогнозите за времето като иде реч да се ражда, особено пък през зимата, ето и жбрул писа, прогонвали си пъти и тн.

та ако има опасност от непроходимост се сяда, говори се и се решава, ще чакат ли вкъщи, има ли реална възможност асистиращата акушерка да дойде, има ли реална възможност жена с контракции да се транспортира при започване на раждане. не е толкова черно и бяло, не е толкова катастрофално. пък и си имаме премиер дето работи основно по въпроса за подобряване на инфраструктурата, може би той тайничко е за дом раждане  :wink:

*
« Отговор #494 -: Ноември 24, 2012, 16:12:29 pm »
Елена, не разбирам от раждания естествено. Все пак аз не съм раждала, не съм и АГ. ;) И ти толкова разбираш, като те чета. Всъщност, става ми все по-чудно как изобщо някоя жена успява да роди в болница без окситоцин и употреба на форцепс?  8O Има и такива случаи, ама тях ще ги пишем в "изключенията". Междувпрочем, пропуснала си нещо важно в предното изложение по въпроса, а именно: бебетата родени в болница често спират да дишат в знак на протест, понеже обстановката им е стресова и са насилствено отделени от майките си. Малките му поборници за права пу пу - да им се ненадяваш чак. Това е твърдение на мацките, които коментираме тук, не е мое. Да не решиш, че нещо те бъзикам в момента. Цъ. Сериозна съм кЪт некролог. Останалите им твърдения са сходни на твоите и разбира се - чинно заобикалящи разни "подробности", както ги заобикаляш и ти.

Примерно, че раждане се предизвиква според определени индикации за това. Не за "спорта" и понеже медицинският персонал някак се кефи да те набуха с окситоцин. Не знам при вас как е, у нас практика да те приемат в родилно и да ти шибнат окситоцин "за разкош" - няма. Епидуралната анестезия е опция - демек "ако искаш". Никой в никоя болница - не ти налага насила обезболяване. Много жени раждат с епидурал, без да са помирисвали окситоцин, вкл. Боби Тя, както и всяка друга родилка има право да не желае да я боли и това право и се спазва чинно - и при нас и при вас. Ако се е наложило да се индуцира раждане и поради тази причина има непоносими за родилката болки, които я карат да поиска и епидурал - то това е по вина "на майката природа", не по вина на лекарите. Лекарите при 14 дни преносено - бебе няма какво друго да направят /освен секцио да кажем/ и нямат никаква лична вина за неприятните ефекти на окситоцина. Болнично, извънболнично - все тая, едно и също се прави, ако не си наистина кукувица и да решиш да индуцираш раждане с вещерски ритуал и групова медитация. Ама тези са "особена категория", та хайде няма да ги подхващам наново.

За повечето хора да попаднат в болница с инфаркт, счупен крайник, или жлъчка пред спукване е стрес разбира се. И за мен би било. Това е нормална реакция на всеки човек със здравословен проблем и стресът е породен от това, че имаш проблем, не от това, че си попаднал в болница. Второто - реално внася доза успокоение и надежда някаква, че "няяя ритнеш камбаната".
Раждането обаче е ествствн процес, не болестно състояние нали така? Обаче си е стрес само по себе си - за психиката и за организма. Нормално. КъФ точно стрес получаваш раждайки и попадайки в болница? Стрес от това, че ще си родиш нормално и безпрепятствено "както е рекъл Господ", ама ако нещо все пак не стане идеално - има кой да ти помогне. Цъ цъ егати стреса това, дума да няма.  :lol:  Къде по-успокоително е да знаеш, че наблизо помощ няма, ако все пак ти дотрябва.
Стрес от неприветливата болнична обстановка, от родилните зали с вид на дисекционни такива, от грубото отношение на медицинския персонал, от това че никой не си прави труда да се отнесе с теб човешки, да ти каже едно: "Спокойно, всичко е наред, ние сме тук, ще помогнем, не се притеснявай за нищо", вместо да ти кресне едно "Аре стига си пискала, да не раждаш само ти, к'во толкова - ще траеш"... :? Да, има го това у нас, на доста места и да - това е стрес, при това 100%. И точно по този въпрос - имаш пълната ми подкрепа, че такива неща не бива да се случват. И ако не се случват - никоя раждаща жена няма да се стресира само защото вместо у дома си е в болница. Напротив - би се чувствала сигурно и спокойно, ако е в една уютна самостоятелна стая, с близки хора край себе си и на една врата разстояние от компетентните да се намесят при нужда, от операционната, от неонатолозите и пр.
Тия как тялото се усещало, че е "не където трябва" и стопирало родовия процес по тази причина - да ме прощаваш, но са пълни дивотии. Директно ти го казвам.

Та аз за т'ва /и не само аз/, изказах мнение, че болниците първо трябва да се "вкарат в ред", та тогава да се мисли за капризи, основани на нечии лични убеждения и увлечения, без да оспорвам ничие право да има същите и да си живее според тях. Не да се реши въпросът с: Ми явно няма да можем да си направим родилните отделения хубави и комфортни за родилките, няма да можем да "превъзпитаме" болничния персонал - значи решението е да се ражда у дома, че да избегнем горните несгоди, не да опитваме да ги поправяме. Понеже в момента - точно на "тая кълка лежат" въпросните дами и с това аргументират исканията си. И то минава и е валидно, понеже никой не може да оспорва реалността. И тя е такава. Когато няма подобна реалност - "разговорът по темата" вече ще отиде надругаде. И ще бъде наистина по същество. А по същество е: "аз просто така искам" и "това са ми личните убеждения, имам право на тях и точка", всичко останало е за парлама. И то ненужна, защото никой не е длъжен да си мотивира желанията и разбиранията логично и обективно, за да ги има. Достатъчно е да ги има и никой не може да оспорва правото му на същите.

И в момента - също никой не оспорва това право, на тези същите жени. Просто им се обяснява, че няма чалъм да им се осигури желаната от ТЯХ безопасност при практикуване на нещо, което желаят. Никой не им забранява да си го практикуват в съществуващите в момента условия, на собствен риск обаче. Т.е. - права не са им отказани, казва им се, че няма възможност в момента те да им бъдат ПОДсигурени по желания от ТЯХ САМИТЕ начин. Никой не се занимава и не го интересува по какви причини те желаят еди какво си, вкл. и мен лично. Няма против и да го получат, когато е възможно. Не ме бърка.Те обаче са ни така ни онака - имали право, ама всички им виновни, че не можели да си го практикуват както желаят. И се "тропа с краче" инатливо и няма чуваемост от тяхна страна за никакъв разумен НЕМЕДИЦИНСКИ аргумент, защо не може баш сега да стане това дето искат те. Няма пък, искали и толкова. Това е просто инфантилно поведение Елена, без значение за какво си говорим.

Обяснявам за "пътната мрежа", защото същата има огромна връзка с исканията на тези жени. Ами съжалявам, не съм виновна, че има връзка, не съм виновна и затова, че пътната мрежа е такава. Не мога да я оправя с вълшебна пръчица, нито да купя реанимобили достатъчно на брой, където са нужни. Не, че не искам, просто не мога.
Тия ми ти госпожи обаче - "извиват ръце" и настояват хем да си реализират правата, хем да се случи това по начин за който просто няма възможност. Ти това как го наричаш? Щото за мен е далеч от понятието "здрав разум" и това ми мнение няма грам отношение към личните ми виждания по въпроса "как бих раждала". Баш по него и моите права са толкова нарушени, колкото и на тези жени, защото не ми е позволено да си разполагам с тялото както желая. По закон. Не е много честно, но понеже моите права не са "природно обосновани", явно са по-малко права от на другите хора. Логично, дума да няма.  :lol:

ама авалон, то затова се говори за планирано асистиране. тоест знае се, че ще има такова раждане, както знаем всички гледат прогнозите за времето като иде реч да се ражда, особено пък през зимата, ето и жбрул писа, прогонвали си пъти и тн.

Елена, "прогонвали сме път", което с нищо не помага на местна почва. При нас упражнението беше с цел да знам, че ако зараждам естествено и неочаквано - няма особен шанс да родя така докато се докопам до Док, анестезия и операционна. :lol: План да искаш. Имах и "план Б" за Стара Загора. Имах го само по една причина. Тук гледаш прогнозата за времето, от Министерство на транспорта и от всички общини ти казват как: "Всички очакваме снега, техниката е в готовност, няма да има проблеми". И това го гледаш, след час почва снеговалеж, след два - гледаш новините във вид на: Тук бедстващи хора, там затворени проходи, откъснати селища, м'найсе места без ток, ГЗ извозва родилка с БТР..." Мила родна картинка, повтаря се ежегодно. Какво да си планирам и как? Хем аз съм все пак в голям град на пъпа на БГ, не е чак толкова зле за мен по принцип. В следващите новини е поредния репортаж по въпроса как 2млн. град се обслужва от 15 линейки и лекари със заплати под тези на продавачките в "БИЛА". За разкош - има кадри от "линейката", което кара средностатистическият зрител да започне да се кръсти усърдно /дори да е атеист/ и да вика : "пу пу дано не се налага".
Тези линейки и тези пътища са и за раждащите у дома - с друго "фирмата не разполага", т'ва е положението. Щом за теб това е ОК, добре, твое право. Мое право е да не го приемам за разумно решение по обективни и доволно изброени дотук причини. И то неведнъж. Не защото ми е работа кой как иска да ражда.

*
« Отговор #495 -: Ноември 24, 2012, 16:33:05 pm »
жбрул, нещата, които писах, не са "щото аз съм си ги измислила" или група кукувица, това  са доказани неща, които се случват по време на раждането в болница. тъкмо затова едно от нещата, което се "мери" е липсата или свеждането до минимум на медицинските процедури (продължаваме да говорим за нискорискови бременности и раждания, да не ми скочите сега). хората са отделили едно не малко количество време и ресурси, направили са необходимите изследвания и наблюдения и са казали, че това се случва и не винаги това е най-доброто.

да, казах, че бебетата имат по-добри апгар резултати и по-рядко се налага терапия с кислород, или обдишване, ама май не четеш  :wink:

мисля, че изводите са - "за бога, не раждайте през зимата"

и абсолютно не мога да се съглася с тезата, че щом искали да си раждат, ама без да имат дори възможността да получат помощ. тъкмо с това не съм съгласна, това е престъпно отношение към група хора и техните деца. вместо да се погледне къде и при какви условия може да се осигури помощ.
*
« Отговор #496 -: Ноември 24, 2012, 17:12:18 pm »
мисля, че изводите са - "за бога, не раждайте през зимата"

и абсолютно не мога да се съглася с тезата, че щом искали да си раждат, ама без да имат дори възможността да получат помощ. тъкмо с това не съм съгласна, това е престъпно отношение към група хора и техните деца. вместо да се погледне къде и при какви условия може да се осигури помощ.

Ще опитам "накратко" този път,...пък да видим.  :lol:

Изводите освен да не се ражда през зимата са валидни и за през лятото, ако си в Долно нанагорнище и пътят до същото е проходим с катър онли, за около 5 часа. Апропо, как мислиш ще се реагира, ако се разреши асистирано домашно раждане, според регион и инфраструктура в същия? Аз залагам, че ще се приеме като дискриминация спрямо жените живеещи в тези региони, понеже те нямат вина за пътищата, но имат права да раждат където си искат. При това асистирано.

Погледнато е къде и при какви условия може да се осигури АДЕКВАТНА помощ на родилки и бебета и на този етап - това е само в болниците. И аз не съм съгласна да е така, не ме кефи - обаче това са обективните факти. Какво предлагаш да направим? Фокуси?

Преди време известен български актьор получи инсулт. Мисля беше в Созопл човека, транспортираха го до Бургас /Бургас не е някакво забутано село все пак/. Здрав, прав, млад мъж - никакви индикации да му се случи това, просто за миг - бам и се случи. Случаят придоби огромна публичност, не само защото въпросният актьор е любимец на доста хора, а защото за да получи навременни и адекватни грижи за състоянието си - премиерът прати хеликоптер, за да превози въпросния човек от Бургас до София, в болница на нужното ниво и обезпечена по нужния начин, за да му бъде адекватно помогнато. Хората се възмутиха обаче. Възмутиха се, защото много граждани в състоянието на въпросния актьор - умират, или остават трайно увредени, защото не са близки до премиера.
Такъв казус има изобщо, просто защото здравната ни система, спешна помощ и болниците са на такъв хал, че помощ получаваш, ако си с късмет, с пари, или с връзки. Ние тук това го знаем добре и живеем с тези факти всеки Божи ден! На нас също не ни се нравят, но сме наясно с тях.

Същото това "здравеопазване" в сегашния си вид, със същата тази "спешна помощ", със същата тази пътна мрежа - трябва да бъдат гарант на жените раждащи у дома, че ще получат адекватна помощ при нужда. Няма как да се случи, не защото някой не го желае просто. Подобна "гаранция" е несъстоятелна и няма как да бъде, това е единственото което има отношение към отказите тя да се предостави в момента. Не нечие лично мнение по дадена тема. Ей това не искаш, или не можеш да разбереш, понеже то не е твоето ежедневие и ти изглежда някак си невероятно да го има. Но го има.

П.П. Айде да спрем с "доказаните неща". Напълно и отдавна е доказано едно нещо. Ако се нуждаеш от медицинска помощ и си в болница - при всички случаи ще я получиш много по-бързо, отколкото ако не си там в момента. В България конкретно - това важи в пъти повече и "транспортното време" не се измерва в минути, а в часове най-често. Има хиляди валидни аргументи "за" и "против" нещо, но те се степенуват по важност и значимост в конкретна ситуация. Не се правят на "компот от идеализъм", за да си защитим някакви виждания, без отчинане на реалностите, ако се цели наистина някакъв работещ резултат от всичко това. Мен ми е важно нещо дали работи, или не работи и доколко е възможно да сработи, а не кой и какво искал, нито пък по какви причини го иска. Тяхна си работа това, не е моя определено.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #497 -: Ноември 24, 2012, 17:34:06 pm »
Аааа, момент, децата не ги намесвай - те права НЯМАТ, както вече стана ясно, поне не и докато се родят ЖИВИ. Пък престъпното отношение към тях го имат собствените им родители, моля ти се, не ни вменявай сега вина..
А помощ, Елена, може да се осигури в болница. Не е като да няма къде. Ох, аз наистина вече се изумявам как изобщо не желаете да разберете какво говорим. Защо така, бе момичета? Защо не можете да схванете нещо, което толкова пъти вече се обясни по безброй начини, че и най-тъпия човек в един момент ще схване. Четете избирателно, пък обвинявате нас в това :wink: Добре че нямам дар словото на Jbrul, че на тогава да видите какви чаршафи щях да ви пиша. Но тя прекрасно разяснява и се аргументира, та няма нужда и аз да го правя отново. Просто четете и мислете над прочетеното, пък може и да се получи нещо от цялата работа :wink:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #498 -: Ноември 24, 2012, 18:06:29 pm »
Чета, чета и ми става и смешно, и чудно и много искам да задам един въпрос - Елена, ти като всичко е така добре подредено, нагласено и прекрасно за домашно раждане, що аджеба отиде да родиш у болницата, ми не си седя у вас на дивана? Ей това се чудя и мая от известно време и отговор не намирам :?

И понеже Боби, аргументите не ти харесват, линейката не те бърка, ще ти пусна какво написа една приятелка вчера, която в понеделник имаше здрав и прав баща, третиран след инфаркт в болница тук и прибрал се в България. И в петък, след третиране в българска болница, превозван с българска линейка, вече го няма. Толкоз по въпроса за протоколите и техниките...

Цитат
"направихме всичко по силите си, но беше много тежка форма" или нещо подобно. Какво означава всичко по силите си? Да го накараш сам да се качи в линейката, да го друсаш 10 км и майка ми да се опитва да го държи да не падне от носилката и да не му се мърда главата. Това ли е? Естествено, че ще е късно в болницата при положение, че не се реагира адекватно от първата минута. Защото като дойдоха в Мюнхен не му дадоха изобщо да става, веднага го закрепиха здраво на носилката и още в линейката са му пуснали първата система. Разбира се, че в болницата ще е късно вече. Баща ми е реагирал адски бързо да се обади на майка ми, а тя на линейка в рамките на 15  мин са били при него. Майка ми самата казва, че в Мюнхен състоянието ме у било доста по-тежко.

П.С. Говорим за средно голям град в България - Русе.
П.С.С. Преди няколко години във Варна, зимата ей така ни изненада. Не вървеше нито градски транспорт, нито коли, нито камиони, за техника да не говорим. Всичко беше в огромни ледени блокове. Нямаше достъп ни до болници, ни до учреждения. Бяхме в принудителна ваканция, щото зимата ни изненада, а кмета беше в предизборна подготовка...
« Последна редакция: Ноември 24, 2012, 18:08:39 pm от Ganka »
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #499 -: Ноември 24, 2012, 18:32:33 pm »
ганка, веднага ти отговарям, щото ме беше страх, беше ми за първи път и не знаех какво ме чака, не случайно казах, че ако имам второ дете много сериозно ще се замисля дали да не родя в къщи или поне в такова акушерско отделение, дето няма да ми гледат дали раждането ми върви по техния график. сега зная много повече, имам повече опит и бих могла по-информирано да взема такова решение, ако стигна до там.

сиксенс, къде точно прочете, че за мен благополучието на бебето няма значение. нали един от най-често повтаряните от мен аргументи е, че за бебето също е по-добре да се роди вкъщи (нали помниш - по-висок апгар резултат, по-малко нужда от обдишване и тн). факт е, че юридически детето докато не се роди не съществува, но това не означава, че аз смятам, че не трябва да се полагат грижи за него.