Елена, не разбирам от раждания естествено. Все пак аз не съм раждала, не съм и АГ.
И ти толкова разбираш, като те чета. Всъщност, става ми все по-чудно как изобщо някоя жена успява да роди в болница без окситоцин и употреба на форцепс?
Има и такива случаи, ама тях ще ги пишем в "изключенията". Междувпрочем, пропуснала си нещо важно в предното изложение по въпроса, а именно: бебетата родени в болница често спират да дишат в знак на протест, понеже обстановката им е стресова и са насилствено отделени от майките си. Малките му поборници за права пу пу - да им се ненадяваш чак. Това е твърдение на мацките, които коментираме тук, не е мое. Да не решиш, че нещо те бъзикам в момента. Цъ. Сериозна съм кЪт некролог. Останалите им твърдения са сходни на твоите и разбира се - чинно заобикалящи разни "подробности", както ги заобикаляш и ти.
Примерно, че раждане се предизвиква според определени индикации за това. Не за "спорта" и понеже медицинският персонал някак се кефи да те набуха с окситоцин. Не знам при вас как е, у нас практика да те приемат в родилно и да ти шибнат окситоцин "за разкош" - няма. Епидуралната анестезия е опция - демек "ако искаш". Никой в никоя болница - не ти налага насила обезболяване. Много жени раждат с епидурал, без да са помирисвали окситоцин, вкл.
Боби Тя, както и всяка друга родилка има право да не желае да я боли и това право и се спазва чинно - и при нас и при вас. Ако се е наложило да се индуцира раждане и поради тази причина има непоносими за родилката болки, които я карат да поиска и епидурал - то това е по вина "на майката природа", не по вина на лекарите. Лекарите при 14 дни преносено - бебе няма какво друго да направят /освен секцио да кажем/ и нямат никаква лична вина за неприятните ефекти на окситоцина. Болнично, извънболнично - все тая, едно и също се прави, ако не си наистина кукувица и да решиш да индуцираш раждане с вещерски ритуал и групова медитация. Ама тези са "особена категория", та хайде няма да ги подхващам наново.
За повечето хора да попаднат в болница с инфаркт, счупен крайник, или жлъчка пред спукване е стрес разбира се. И за мен би било. Това е нормална реакция на всеки човек със здравословен проблем и стресът е породен от това, че имаш проблем, не от това, че си попаднал в болница. Второто - реално внася доза успокоение и надежда някаква, че "няяя ритнеш камбаната".
Раждането обаче е ествствн процес, не болестно състояние нали така? Обаче си е стрес само по себе си - за психиката и за организма. Нормално. КъФ точно стрес получаваш раждайки и попадайки в болница? Стрес от това, че ще си родиш нормално и безпрепятствено "както е рекъл Господ", ама ако нещо все пак не стане идеално - има кой да ти помогне. Цъ цъ егати стреса това, дума да няма.
Къде по-успокоително е да знаеш, че наблизо помощ няма, ако все пак ти дотрябва.
Стрес от неприветливата болнична обстановка, от родилните зали с вид на дисекционни такива, от грубото отношение на медицинския персонал, от това че никой не си прави труда да се отнесе с теб човешки, да ти каже едно: "Спокойно, всичко е наред, ние сме тук, ще помогнем, не се притеснявай за нищо", вместо да ти кресне едно "Аре стига си пискала, да не раждаш само ти, к'во толкова - ще траеш"...
Да, има го това у нас, на доста места и да - това е стрес, при това 100%. И точно по този въпрос - имаш пълната ми подкрепа, че такива неща не бива да се случват. И ако не се случват - никоя раждаща жена няма да се стресира само защото вместо у дома си е в болница. Напротив - би се чувствала сигурно и спокойно, ако е в една уютна самостоятелна стая, с близки хора край себе си и на една врата разстояние от компетентните да се намесят при нужда, от операционната, от неонатолозите и пр.
Тия как тялото се усещало, че е "не където трябва" и стопирало родовия процес по тази причина - да ме прощаваш, но са пълни дивотии. Директно ти го казвам.
Та аз за т'ва /и не само аз/, изказах мнение, че болниците първо трябва да се "вкарат в ред", та тогава да се мисли за капризи, основани на нечии лични убеждения и увлечения, без да оспорвам ничие право да има същите и да си живее според тях. Не да се реши въпросът с: Ми явно няма да можем да си направим родилните отделения хубави и комфортни за родилките, няма да можем да "превъзпитаме" болничния персонал - значи решението е да се ражда у дома, че да избегнем горните несгоди, не да опитваме да ги поправяме. Понеже в момента - точно на "тая кълка лежат" въпросните дами и с това аргументират исканията си. И то минава и е валидно, понеже никой не може да оспорва реалността. И тя е такава. Когато няма подобна реалност - "разговорът по темата" вече ще отиде надругаде. И ще бъде наистина по същество. А по същество е: "аз просто така искам" и "това са ми личните убеждения, имам право на тях и точка", всичко останало е за парлама. И то ненужна, защото никой не е длъжен да си мотивира желанията и разбиранията логично и обективно, за да ги има. Достатъчно е да ги има и никой не може да оспорва правото му на същите.
И в момента - също никой не оспорва това право, на тези същите жени. Просто им се обяснява, че няма чалъм да им се осигури желаната от ТЯХ безопасност при практикуване на нещо, което желаят. Никой не им забранява да си го практикуват в съществуващите в момента условия, на собствен риск обаче. Т.е. - права не са им отказани, казва им се, че няма възможност в момента те да им бъдат ПОДсигурени по желания от ТЯХ САМИТЕ начин. Никой не се занимава и не го интересува по какви причини те желаят еди какво си, вкл. и мен лично. Няма против и да го получат, когато е възможно. Не ме бърка.Те обаче са ни така ни онака - имали право, ама всички им виновни, че не можели да си го практикуват както желаят. И се "тропа с краче" инатливо и няма чуваемост от тяхна страна за никакъв разумен НЕМЕДИЦИНСКИ аргумент, защо не може баш сега да стане това дето искат те. Няма пък, искали и толкова. Това е просто инфантилно поведение
Елена, без значение за какво си говорим.
Обяснявам за "пътната мрежа", защото същата има огромна връзка с исканията на тези жени. Ами съжалявам, не съм виновна, че има връзка, не съм виновна и затова, че пътната мрежа е такава. Не мога да я оправя с вълшебна пръчица, нито да купя реанимобили достатъчно на брой, където са нужни. Не, че не искам, просто не мога.
Тия ми ти госпожи обаче - "извиват ръце" и настояват хем да си реализират правата, хем да се случи това по начин за който просто няма възможност. Ти това как го наричаш? Щото за мен е далеч от понятието "здрав разум" и това ми мнение няма грам отношение към личните ми виждания по въпроса "как бих раждала". Баш по него и моите права са толкова нарушени, колкото и на тези жени, защото не ми е позволено да си разполагам с тялото както желая. По закон. Не е много честно, но понеже моите права не са "природно обосновани", явно са по-малко права от на другите хора. Логично, дума да няма.
ама авалон, то затова се говори за планирано асистиране. тоест знае се, че ще има такова раждане, както знаем всички гледат прогнозите за времето като иде реч да се ражда, особено пък през зимата, ето и жбрул писа, прогонвали си пъти и тн.
Елена, "прогонвали сме път", което с нищо не помага на местна почва. При нас упражнението беше с цел да знам, че ако зараждам естествено и неочаквано - няма особен шанс да родя така докато се докопам до Док, анестезия и операционна.
План да искаш. Имах и "план Б" за Стара Загора. Имах го само по една причина. Тук гледаш прогнозата за времето, от Министерство на транспорта и от всички общини ти казват как: "Всички очакваме снега, техниката е в готовност, няма да има проблеми". И това го гледаш, след час почва снеговалеж, след два - гледаш новините във вид на: Тук бедстващи хора, там затворени проходи, откъснати селища, м'найсе места без ток, ГЗ извозва родилка с БТР..." Мила родна картинка, повтаря се ежегодно. Какво да си планирам и как? Хем аз съм все пак в голям град на пъпа на БГ, не е чак толкова зле за мен по принцип. В следващите новини е поредния репортаж по въпроса как 2млн. град се обслужва от 15 линейки и лекари със заплати под тези на продавачките в "БИЛА". За разкош - има кадри от "линейката", което кара средностатистическият зрител да започне да се кръсти усърдно /дори да е атеист/ и да вика : "пу пу дано не се налага".
Тези линейки и тези пътища са и за раждащите у дома - с друго "фирмата не разполага", т'ва е положението. Щом за теб това е ОК, добре, твое право. Мое право е да не го приемам за разумно решение по обективни и доволно изброени дотук причини. И то неведнъж. Не защото ми е работа кой как иска да ражда.