Боби, имам един въпрос във връзка със статистики по темата, съвсем сериозен е. Не е някакво заяждане. Аз много, много не обичам да се разправям със статистики още от Университета, не на последно място и понеже разбрах как точно се правят същите, ако целиш да изкараш някакъв определен резултат.
Има ли статистика, /за някоя бяла държава естествено/, в която да се виждат следните крайни цифри.
Колко са пострадалите/мъртви бебета и родилки при естествени раждания, ако сравним данните при асистирано домашно и болнично раждане.
НО от статистиката на болнични раждания да се извадят всички патологични бременности, починали бебета, които изобщо са живородени благодарение на съвременната медицина, апартура и пр.
Т.е. да сравним
сравними групи, а не болнични и домашни раждания "ей така като цяло". Понеже в данните за "болнично раждане" - обикновено влиза наистина всичко, вкл. негативен завършек на започнали като домашни раждания пък завършили болнично. Влизат родилки с какви ли не заболявания, многоплодни и всякакви рискови бременности, влизат и майките починали при анестезия и бебетата по 600гр., които не са оцелели, вътреболнични инфекции, грешки на персонала. Всикчо!
Пък в графата "успешно асистирано домашно раждане" - попадат всички жени, които все така успешно биха си родили и в болница. Някой може ли да докаже, че в болница би имало усложнения, само защото е било в болница? Не мисля. Там където не е успешно завършило раждането у дома - просто се отбелязва процент родилки, чието раждане е завършило в болница. И точка. И ако все пак не завърши успешно в болница - познай в коя графа се отбелязва този неуспех.
Но ако имаш все пак статистика, по горепосочените параметри - ще ми е интересно да я видя. И пак няма да е съвсем коректна, понеже не са и сравними групите на раждащи у дома и болнично /като численост/. Има си и методи да се приравнят данни /осреднят/ в такива ситуации, но там пък коректността яко куца, то е ясно.
Лично аз, затова не съм особен фен, че "статистиката казва всичко". Статистиката казва каквото реши някой, или каквото искаш да видиш в нея. Може да се ползва като допълнителен "инструмент" за взимане на някакво решение за нещо, да. Което е именно и целта й в тези ситуации, но тя сама по себе си не е аргумент - самодостатъчен, че да се реши едно, или друго. Аз предпочитам "да се огледа отвсякъде" нещо, да се вземат предвид всички плюсове и минуси в конкретен момент и тогава да се преценя. Особено по въпроси като тук обсъждания. Медицината, човешкият живот...това не е математика, че да си "опростим всичко до един компонент".
Ако го направим така, чисто хипотетично ти го разигравам...Представи си референдум по въпроса. Статистиката казва, че е ОК, мнозинството граждани казва НЕ без поне половината да имат хабер що е то раждане изобщо, ама просто не им звучи добре на тях и го забраняваме. И двата "компонента" в случая са валидни сами по себе си. И статистиката и демократичният подход да се гласува за нещо и к'вото се реши от хората - това да е. Ама по такъв въпрос - не става и не бива.
Има намесена медицина, инфраструктура, пари, възможност да се осигури нещо не само на хартия /или липса съответно/, има обществени нагласи за нещо, има човешки права, човешки живот... Не е просто, няма как да бъде.
Ти и
Елена казвате: "Абе да, ама ей тука където сме ние - това работи добре". Сигурно работи добре, аз не го оспорвам. Ама когато го кажете - виждате само "единия компонент" на ситуацията /ей го на работи/, а тези другите които я правят възможна и "добре работеща" ситуацията - не ги отчитате. Или просто ги омаловажавате с реплика от вида: "Ама все пак правата са по-важни, другото - подробности".
Да се направи реално проучване...реално проучване с живи хора /щото няма как да е реално иначе/, в 21 век, в държава все пак от ЕС...звучи ми Уеко брутално. И то при
предварително налични и известни затруднения за постигане на успех, в същия този експеримент.