0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #460 -: Ноември 23, 2012, 06:45:37 am »
Гане, няма такова изледване,защо я питаш дали хвърляла на боб. Няма нужда да хвърля на боб, за да знае, че не се знае ( хе хе как прозвуча само).
От самото споменаване на Менгеле ме побиват тръпки и да се сравнява това което каза Елена с него е ужасно.

Това, което казва Елена ( тук го наричат evidence based medicine)е точно така. Истории има всякакви, Вени ти казаваш за кръвоизлива, но това са единични случаи. Ако имаш статистика колко са единичките случаи на починали родилки от вътреболничка инфекции примерно, тогава вече може да сравняваме. Иначе и аз знам случаи. Знам, че миналата година момиче на 19 години умря от инфекция, именно защото роди в болница ( плюс безхабериято на тези, от които е зависело да се грижат за нея). Аз самата съм изкарала първите 4 месеца от живота си по болници и почти съм умряла понеже съм родена в такава ( и в дватая случая говорим за вътреболнички инфекции , които практически не съществуват извън боницата). Та случаи и случки всякякави има. Затова е тази статистика, за да каже като се тегли чертата дали би имало разлика или не, а не дали за отделни случаи би направило разлика. Отделни случаи, които да за загубили от раждането в една или друга среда винаги ще има. Болничните са дори по-трудни за определяне.
« Последна редакция: Ноември 23, 2012, 06:48:32 am от Bobbie »

« Отговор #461 -: Ноември 23, 2012, 11:46:33 am »
има много гледни точки по въпроса. Моето мнение е да се разреши подобна възможност, а то така или иначе никой нормален акушер няма да се съгласи да асистира и така процедурата ще се блокира.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #462 -: Ноември 23, 2012, 11:55:14 am »
Абе Боби, и двете с Елена не четете - аз поне не пиша дълги постове, че да ме прескачате. Не може да знае какво знае Мели, айде така да го кажем, че и да пише какво не знае Мели. Ма малко уважение имайте към опита й, към това, че е в тази среда, че работи в тази среда и че е наясно в пъти повече от вас двете с Елена. Българина си остава българин където и да отиде, той все много знае, той все е наясно и все неговото е право... Ми малко се замислете все пак, Мели не е случаен човек, че да казваш - тя нищо не знае. Всичко, което си мисли Елена е в сферата на фантастиката, точно защото не познава Мели и не знае тя какво прави.
А с теориите на Менгеле, фашизма и т.н. съм наясно, все пак живея в родината на идеята. И не, не ме побиват тръпки от споменаването на двете неща заедно, защото изключването на детето от уравнението и не признаването на правата му си е фашизъм в чист вид.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #463 -: Ноември 23, 2012, 12:20:07 pm »
И аз това се питах - у нас всъщност колко на брой са живородените бебета в домашни условия (при това без асистиране от акушерка!) и колко са мъртвородените; конкретно при какви обстоятелства са починали бебетата, по каква причина? Това е важна информация, която няма как да получим, тъй като, както Мели казва:

[...] това се прави от както се помня и досега, просто циганките не са атрактивна група за малоумната журналистика у нас.

Темата е модерна, откакто е заведено дело в ЕСПЧ и някакви дули "обикалят медия след медия". Преди известно време въпросът за домашното раждане нашумя за момент и покрай раждането (успешното) от младата габровка от Швейцария  :), а малко след това за кратко се заговори отново по причина на един смъртен случай на бебе. Само, че смъртни случаи е имало и преди, както и бебета продължават да се раждат в домашни условия... Аз лично чух за това много преди тези теми да бъдат подхванати от журналистите, покрай осиновяването.. Бяха ни предложили момиченце, което е родено в къщи (от туркиня) и според документите пъпната връв е била отрязана с кухненски нож...  :(
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #464 -: Ноември 23, 2012, 12:26:23 pm »
П.П. Извинявам се, че пускам втори пост, но не ми се коригираше предния.

Много, ама много ЕСПЕШЪЛИ за всички, които смятат, че и асистираното раждане не крие рискове, ако е нискорискова бременност...

Вени, мисля, че въпросът тук не е "ЗА или ПРОТИВ домашното раждане". Предполагам, че никой от пишещите във форума, или поне от тези съфорумки, които живеят в България, не би предпочел домашното раждане. (Да оставим настрана, че бременност след АРТ се смята за "рискова", поне в Германия)... Но, както Оливия писа, а и аз преди споменах, не всички жени са имали нашата дългогодишна борба за дете, някои от тях са доста млади и самонадеяни... Те четат чужда литература, попадат на групички от сектантски тип и се концентрират в бунтовничеството (все пак на Запад този вид раждане е позволен), вместо да мислят за сигурността - собствената и на детето си... И според мене ако асистираното домашно раждане бъде допуснато, от това би имало повече ползи, отколкото вреди, както и не вярвам, това да увеличи броят на домашните раждания, напротив... В другите си постове вече писах, защо...

И тъй като предполагам, че бременността на всички жени по света е еднаква, а покрай тази тема четох чужди статистики по темата, единственият аргумент ПРОТИВ узаконяването на асистираното домашно раждане лично за мене е следния:

Настоящата практика [в България] е всяка жена да има право на квалифицирана медицинска помощ в болнични условия, това е много добра практика за бедна страна като нашата.

Оказва се, че сме твърде изостанала държава, за да можем да си позволим лукса "асистирано домашно раждане"... :)

Съгласна съм със следното:
1. В България има далеч по-наложащи проблеми за решаване от този;
2. Лично аз потръпвам при представата за раждане в къщи. Просто знам, че има и различни от моята гледни точки...

"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #465 -: Ноември 23, 2012, 12:37:28 pm »
Няма да се разреши асистираното домашно раждане - за мен с право!

Лекарите не са съгласни това да се разреши на база на субективната информация, с която разполагат - за мен с пълно право!

Колкото до обективната информация - в БГ сме изостанали - нямаме такава (да приемем априори). Но 10 субективни мнения на специалисти с огромен опит мисля, че вече излиза от рамките на субективната информация и става почти обективна и понеже нямаме по-обективна информация от тази - не го разрешаваме!

Пренебрегваме демократичното право на избор, за да предпазим живота и здравето, както се казва умеем да разграничаваме същественото от несъщественото (някои тук явно не могат).

В крайна сметка на самогъзците правата не са им толкова непоправимо нарушени, защото винаги могат да родят в чужбина.

Хайде, сполай ви и със здраве!

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #466 -: Ноември 23, 2012, 12:40:53 pm »
В крайна сметка на самогъзците правата не са им толкова непоправимо нарушени, защото винаги могат да родят в чужбина.

Напълно си права, така е... Особено след регламентирането на "здравния туризъм в ЕС"...  :lol:

« Отговор #467 -: Ноември 23, 2012, 13:14:36 pm »
Че ще се разреши, ще се разреши.

Да не мислите, че написах случая за вас? Хич не съм и помисляла, че някой ще хукне да ражда с йога пози и крака вирнати във въздуха :lol:
Обаче, както казвате има млади и летящи, четящи и нечетящи. Може ако някой е имал такава идея да се откаже 8)
[/url][/url]
*
« Отговор #468 -: Ноември 23, 2012, 13:18:00 pm »
има много гледни точки по въпроса. Моето мнение е да се разреши подобна възможност, а то така или иначе никой нормален акушер няма да се съгласи да асистира и така процедурата ще се блокира.

Моето мнение е, че точно това ще направи държавата по въпроса, ако натискът за въвеждане на подобен регламент стане твърде настойчив.

Пак повтарям, в крайна сметка домашни раждания са се случвали, случват се и сега, ще продължи да ги има и в бъдеще. Законите не те преследват за раждане у дома, а помощ имаш да право да получиш и в момента. Дали е "по спешност", или "по план" - няма особено значение. Няма значение, защото ако нещо много се обърка - "планираната домашна помощ" се преобразува точно в тази, която и сега имаш право да получиш, а именно линейка, спешно извозване в болница и пр. ;) За мен лично - рискът при усложнено раждане, който може да отнеме човешки живот, или да причини трайно увреждане на майка и бебе, именно заради това време за транспорт от тук до там - не си струва да бъде поеман. Да, всеки има право да си го поеме, но не и да притиска държавата да насърчава поемането на подобен риск. Той е наличен винаги, видно е и от статистическите данни цитирани тук за други държави.

Щом е наличен - все тая е в какъв процент се реализира същия, има го все пак. Има и алтернатива да бъде избегнат поне той, въпреки всички останали рискове, които не могат да се избегнат при едно раждане, независимо дали то се случва у дома, или в болница. Ако родните АГ-отделения и болници не наподобяват изправителен лагер /както е на повечето места/, а се подобрят значително във всякакъв смисъл, според мен голяма част от склонните да раждат у дома "ще бъдат изгубени за каузата". Хардлайнерите, като тези от "Родилница" пък - ще продължат със същите практики независимо дали има, или няма регламент по въпроса. Те жените са против медицината изобщо, ако още има неразбрали.

Освен това, членството в ЕС предполага частичен, а не пълен отказа от суверенитет на България. В този смисъл - право на българската държава е да провежда определени политики, в различни области, които се различават от масово приетите в ЕС. Няма такова нещо, че сме длъжни едва ли не да въвеждаме всяка практика, която е налична в друга държава от общността, с идеята че просто сме "мега изостанали" и трябва да си наваксваме. Ми то по тая логика - дайте да легализираме проституцията и леката дрога, щото спряганата като шампион в домашните раждания Холандия ги е въвела отдавна тези неща. Дали, ако група германски граждани заведе иск в ЕСПЧ Германия ще вземе да узакони бардаците и "марихуана кафененцата"? Залагам, че няма и залагам каквото кажете. ;)

Та стига с този вопъл, че на група гражданки тук били отказвани права, това не е вярно откъдето и да го погледнеш просто. Дали държавата е решила да провежда политика насърчаваща, или ненасърчаваща домашните раждания си е вътрешен въпрос на всяка страна в общността все пак, България не прави изключение. Нито пък заради предполагаемите 5% граждани искащи нещо си, е нормално,или редно и логично - да се променя политика водена в коя да е област.
Освен това, след като по технически и философски съображения - не може да се вмени законово отговорност на бъдещата майка към нероденото й дете, на мен ми се вижда много удачен вариант точно ненасърчаването на домашни раждания, като косвен метод за опазване живота и здравето на още неродените и безправните по смисъла на закона.

П.П.И момичета, веднъж го казах и пак ще го кажа - каквото и да ви говорят, обикновено става дума за пари ;) Домашни раждания по други държави се разрешават при едни съвсем различни условия първо, но причината да се насърчават е една: пестене на разходи. Не е защото на някое правителство му запукало за гражданските права. Да не бъдем наивни. Благовидни и "възвишени" причини за пестене на средства за нещо не е "нов номер", статистики които да подкрепят разни тези - още по-малко.
В крайна сметка, не бива да губим способността си да разсъждаваме трезво и да залитаме от една крайност в друга. У нас е баш така за всичко - от тоталитаризъм изби на пълна анархия, "златната среда" не знам кога ще я нацелим и дали.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #469 -: Ноември 23, 2012, 15:59:58 pm »
Абе Боби, и двете с Елена не четете - аз поне не пиша дълги постове, че да ме прескачате. Не може да знае какво знае Мели, айде така да го кажем, че и да пише какво не знае Мели. Ма малко уважение имайте към опита й, към това, че е в тази среда, че работи в тази среда и че е наясно в пъти повече от вас двете с Елена. Българина си остава българин където и да отиде, той все много знае, той все е наясно и все неговото е право... Ми малко се замислете все пак, Мели не е случаен човек, че да казваш - тя нищо не знае. Всичко, което си мисли Елена е в сферата на фантастиката, точно защото не познава Мели и не знае тя какво прави.
А с теориите на Менгеле, фашизма и т.н. съм наясно, все пак живея в родината на идеята. И не, не ме побиват тръпки от споменаването на двете неща заедно, защото изключването на детето от уравнението и не признаването на правата му си е фашизъм в чист вид.
Виж, вече съм го обяснила, не виждам как по-добре мога да го направя. Не аз, а ти не четеш или отказваш да разбереш какво пиша. Какво общо има уважението ми към Мели( която много добре знае, че я уважавам между другото, не го извъртай сега на уважение)? Има ли или нямя проучване - ако няма, значи никой не знае, не виждам как с други думи да ти го обясня. Ако не го разбираш, не го разбираш и толкова, няма да споря за това повече и да въртим едно и също изречение. Ако нямаш какво да ми отговориш по абзаца, който съм написала след това, просото престани да спекулираш. Понеже това правим вече не знам колко странции по тази тема- спрекулираме.

Напомни ми за една политичка, която каза, че била компетентна по въпросите на външната политика, понеже можела да види Русия през прозореца си :-). Това, че живееш в родината на Менгеле не те прави по-компетнтна по въпросите на фашизма. другото е, че тази твърва позиция, която изяви, че било фашизъм е не само прекалено, ами обратното на това, което се случва. Тези хора смятат, че така правят по-добре за децата си,не го правят това, понеже не им пука за тях да се твърди, че те не си обичат децата или че на тях им е все тая дали щяли да умрат е просто невярно.

*

Ganka

• 5926
« Отговор #470 -: Ноември 23, 2012, 16:15:47 pm »
Напомни ми за една политичка, която каза, че била компетентна по въпросите на външната политика, понеже можела да види Русия през прозореца си :-).

Ами това е същото, което и ти, и Елена казвате - тя не знае, а от къде сте сигурни, че не знае?

И никъде не съм казала, че съм компетентна, а че съм наясно, има разлика. Аз съм далеч от самоизтъкването, каквото правите вие с Елена....

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*
« Отговор #471 -: Ноември 23, 2012, 17:51:50 pm »
Аз мисля че няма статистика относно домашните раждания, като брой и как завършили. Мели, моля те кажи какво знаеш по този въпрос?

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #472 -: Ноември 23, 2012, 19:48:53 pm »
Напомни ми за една политичка, която каза, че била компетентна по въпросите на външната политика, понеже можела да види Русия през прозореца си :-).

Ами това е същото, което и ти, и Елена казвате - тя не знае, а от къде сте сигурни, че не знае?

И никъде не съм казала, че съм компетентна, а че съм наясно, има разлика. Аз съм далеч от самоизтъкването, каквото правите вие с Елена....
Вместо да се джанкаш с мен и Елена попитай Мели. Тя между другото много добре си се обосновава и сама, няма нужда да и адвокатстваш.
 От това,което чета ние с Елена много внимателно си подбираме думите,докато ти започна така, но в крайна сметка мина и ти на емоции.
Продължаваш да игнорираш коментарите ми за смъртните случаи от вътреболнични инфекции. Ще те помоля да се върнеш, да го прочетеш и да ми отговориш така както аз отговорих на въпроса ти, за който твърдеше, че сме игнорирали.

*

Ganka

• 5926
« Отговор #473 -: Ноември 23, 2012, 20:07:07 pm »
Ами аз не твърдя, че имам статистики за всичко, никой не отрича вътреболничните инфекции. Даже и тук ги има и наскоро бяха затворили една от най-големите болници в града точно заради такова нещо. И? Има ги, и какво?
Няколко пъти точно това казахме, че е хубаво да се оправят първо болниците, пък тогава да се ражда по диваните...

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #474 -: Ноември 23, 2012, 20:24:51 pm »
Ами аз не твърдя, че имам статистики за всичко, никой не отрича вътреболничните инфекции. Даже и тук ги има и наскоро бяха затворили една от най-големите болници в града точно заради такова нещо. И? Има ги, и какво?
Няколко пъти точно това казахме, че е хубаво да се оправят първо болниците, пък тогава да се ражда по диваните...
Как „и какво“? Ами ще ти кажа какво - такова, че тези щамове бактерии, които ги причиняват съществуват на практика само в болниците. Което означава, че хората умряли от тях са щяли да са живи, ако са си остнанали в къщи, където няма как да ги хванат. Естествено пак да подчертая, че говоря за хора, които са имали индикации за домашно раждае изначало, не за всеки дето му скимнало да си остане и не за тези, които си го правят без асистиране от обучени за целта професионалисти. Ти знеш ли колко са и дали се сравняват с броя на починалите от да речем кръвоизлив понеже си останали в къщи? Аз не знам, не знам кой знае. Не съм видяла нищо официално като данни.
Ето ще ти го цитирам това, което съм написала. Кажи ми с което точно не си съгласна,след като казваш, че не съм права.

„Това, което казва Елена ( тук го наричат evidence based medicine)е точно така. Истории има всякакви, Вени ти казаваш за кръвоизлива, но това са единични случаи. Ако имаш статистика колко са единичките случаи на починали родилки от вътреболничка инфекции примерно, тогава вече може да сравняваме. Иначе и аз знам случаи. Знам, че миналата година момиче на 19 години умря от инфекция, именно защото роди в болница ( плюс безхабериято на тези, от които е зависело да се грижат за нея). Аз самата съм изкарала първите 4 месеца от живота си по болници и почти съм умряла понеже съм родена в такава ( и в дватая случая говорим за вътреболнички инфекции , които практически не съществуват извън боницата). Та случаи и случки всякякави има. Затова е тази статистика, за да каже като се тегли чертата дали би имало разлика или не, а не дали за отделни случаи би направило разлика. Отделни случаи, които да за загубили от раждането в една или друга среда винаги ще има. Болничните са дори по-трудни за определяне.“

Аз още си нося белезите по ръцете и краката от некадърните им шевове да търсят вена ( кой реже да търси вена не знам, ана нейсе), а майка ми трепери като разправя как сестрите са се учудили един ден като са ме намерили жива на сутринта. Ако бях умряля щеше а се каже - ми случва се, има ги тези инфекции и какво, така ли?  Така че ако ще караме на емоции и слъзливи истории - има ги навсякъде. Аз дори моята я бях забравила, ама сега се сетих по повод даването на примери. Ако обаче ще говорим обективно, трябва данни, не спекулации и предположения и за сега единствените данни които имаме са от развитите страни. Понеже аргументите са за бързата помощ,как не била бърза аз попитах има ли данни за това колко от тези случаи са имали нужда от толкова бърза намеса в рамките на 20 вместо на 40 минути примерно, за да мога за себе си да преценя дали наистина е толкова опасно и страшно, колкото се описва.

*
« Отговор #475 -: Ноември 23, 2012, 20:51:55 pm »
Боби, имам един въпрос във връзка със статистики по темата, съвсем сериозен е. Не е някакво заяждане. Аз много, много не обичам да се разправям със статистики още от Университета, не на последно място и понеже разбрах как точно се правят същите, ако целиш да изкараш някакъв определен резултат.

Има ли статистика, /за някоя бяла държава естествено/, в която да се виждат следните крайни цифри.
Колко са пострадалите/мъртви бебета и родилки при естествени раждания, ако сравним данните при асистирано домашно и болнично раждане.
НО от статистиката на болнични раждания да се извадят всички патологични бременности, починали бебета, които изобщо са живородени благодарение на съвременната медицина, апартура и пр.

Т.е. да сравним сравними групи, а не болнични и домашни раждания "ей така като цяло". Понеже в данните за "болнично раждане" - обикновено влиза наистина всичко, вкл. негативен завършек на започнали като домашни раждания пък завършили болнично. Влизат родилки с какви ли не заболявания, многоплодни и всякакви рискови бременности, влизат и майките починали при анестезия и бебетата по 600гр., които не са оцелели, вътреболнични инфекции, грешки на персонала. Всикчо!

Пък в графата "успешно асистирано домашно раждане" - попадат всички жени, които все така успешно биха си родили и в болница. Някой може ли да докаже, че в болница би имало усложнения, само защото е било в болница? Не мисля. Там където не е успешно завършило раждането у дома - просто се отбелязва процент родилки, чието раждане е завършило в болница. И точка. И ако все пак не завърши успешно в болница - познай в коя графа се отбелязва този неуспех. ;)

Но ако имаш все пак статистика, по горепосочените параметри - ще ми е интересно да я видя. И пак няма да е съвсем коректна, понеже не са и сравними групите на раждащи у дома и болнично /като численост/. Има си и методи да се приравнят данни /осреднят/ в такива ситуации, но там пък коректността яко куца, то е ясно.

Лично аз, затова не съм особен фен, че "статистиката казва всичко". Статистиката казва каквото реши някой, или каквото искаш да видиш в нея. Може да се ползва като допълнителен "инструмент" за взимане на някакво решение за нещо, да. Което е именно и целта й в тези ситуации, но тя сама по себе си не е аргумент - самодостатъчен, че да се реши едно, или друго. Аз предпочитам "да се огледа отвсякъде" нещо, да се вземат предвид всички плюсове и минуси в конкретен момент и тогава да се преценя. Особено по въпроси като тук обсъждания. Медицината, човешкият живот...това не е математика, че да си "опростим всичко до един компонент".
Ако го направим така, чисто хипотетично ти го разигравам...Представи си референдум по въпроса. Статистиката казва, че е ОК, мнозинството граждани казва НЕ без поне половината да имат хабер що е то раждане изобщо, ама просто не им звучи добре на тях и го забраняваме. И двата "компонента" в случая са валидни сами по себе си. И статистиката и демократичният подход да се гласува за нещо и к'вото се реши от хората - това да е. Ама по такъв въпрос - не става и не бива.
Има намесена медицина, инфраструктура, пари, възможност да се осигури нещо не само на хартия /или липса съответно/, има обществени нагласи за нещо, има човешки права, човешки живот... Не е просто, няма как да бъде.

Ти и Елена казвате: "Абе да, ама ей тука където сме ние - това работи добре". Сигурно работи добре, аз не го оспорвам. Ама когато го кажете - виждате само "единия компонент" на ситуацията /ей го на работи/, а тези другите които я правят възможна и "добре работеща" ситуацията - не ги отчитате. Или просто ги омаловажавате с реплика от вида: "Ама все пак правата са по-важни, другото - подробности".

Да се направи реално проучване...реално проучване с живи хора /щото няма как да е реално иначе/, в 21 век, в държава все пак от ЕС...звучи ми Уеко брутално. И то при предварително налични и известни затруднения за постигане на успех, в същия този експеримент.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #476 -: Ноември 23, 2012, 20:55:26 pm »
Ама аз не мога да разбера, като коментирате колко са некадърни лекарите по българските болници, като разрешат асистирането на дивана в къщи по-кадърни ли ще станат?
А дивана, стаята и дома дали са стерилни?(ми легана с мокрите кърпи)
Ей голямо джавкане падна.
Аз щото само питам, много бързо омалях в спора.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #477 -: Ноември 23, 2012, 21:44:10 pm »
Боби, имам един въпрос във връзка със статистики по темата, съвсем сериозен е. Не е някакво заяждане. Аз много, много не обичам да се разправям със статистики още от Университета, не на последно място и понеже разбрах как точно се правят същите, ако целиш да изкараш някакъв определен резултат.

Има ли статистика, /за някоя бяла държава естествено/, в която да се виждат следните крайни цифри.
Колко са пострадалите/мъртви бебета и родилки при естествени раждания, ако сравним данните при асистирано домашно и болнично раждане.
НО от статистиката на болнични раждания да се извадят всички патологични бременности, починали бебета, които изобщо са живородени благодарение на съвременната медицина, апартура и пр.

Т.е. да сравним сравними групи, а не болнични и домашни раждания "ей така като цяло". Понеже в данните за "болнично раждане" - обикновено влиза наистина всичко, вкл. негативен завършек на започнали като домашни раждания пък завършили болнично. Влизат родилки с какви ли не заболявания, многоплодни и всякакви рискови бременности, влизат и майките починали при анестезия и бебетата по 600гр., които не са оцелели, вътреболнични инфекции, грешки на персонала. Всикчо!
Жбрул, това което казваш вероятно е така, предполагам, че няма точно такава статистика. Не съм се задълбочавала в точните им параметри, като имам време пак ще погледна каква информация има публкукувана в pеer review журналите( понеже там е прегледано и одобрено от още 3ма анонимни и независими капацитети по въпроса, та да има тежест все пак). Обаче и ти самата казваш, че и статистика кое е станало  по вина на престоя в болница няма и е почти недоказуемо, така че пак опираме до това с което разполагаме. Как ше избереш да не ги махнеш тези от болничната група?  Не мисля, че дори е възможно. Аз обаче все пак държа да спомена, за n-ти път, че нито съм против медицината, нито против интервенциите при нужда и въобще не за това говорим ( казвам го имайки предвид поста след твоя, че пак има недоразумения).

авалон, аз не съм казала, че лекарите са некадърни, откъде пък го измисли това?

П.П. Опааа, Жбрул, оказва се, че тези дето правят статистиките не са пасли трева. Статистикте се правят като се изключват рисковите бременности,които иначе не биха имали право да родят в къши. Ето закачам ти файл да го прегледаш, това е първото и най-скорошното, което ми излезна като търсех, сега нямам време за други, но ще потърся по-нататък. Това е малък пример, но предполагам, че така се правят статистиките по принцип.
« Последна редакция: Ноември 23, 2012, 22:04:24 pm от Bobbie »

*

Ganka

• 5926
« Отговор #478 -: Ноември 23, 2012, 21:45:28 pm »
Боби, виж ся, аз истории за болници, за живот в тях и опити върху пациентите мога да разкажа много. Ако ще си мерим драмите - как ти се струва на дете, дето не е болно да му нахакат 40 инжекции пеницилин, предполагам знаеш как боли мускулно това нещо. Знам и как изглежда едно немско неонатологично отделение отвътре, какъв вид има синьо-посиняло бебе, от тежка жълтеница и съм виждала каква е техниката тук и каква е техниката в БГ родилно отделение. На дъщеря ми кувьоза беше закачен за една стена метър и двайсе на метър с апаратура. В България на 50 деца имат 3 кувьоза, по времето, по което раждах мойта дъщеря, предлагаха ми кенгурова грижа и нам си кво, на моя приятелка бебето го изписаха по-рано от болницата и го извадиха от кувьоза, че имаше друго спешно бебе. Моето бебе се обслужваше от две педиатрични сестри, а в България има по 1 сестра на 4 бебета. Та моля те, тая статистика не ми я навирай в очите. Като се оправят болниците в България до нивото на болниците по света, може и да проработи домашното раждане. До тогава ще мрат деца и на едното, и на другото място. България няма ресурс да поеме нормалните раждания както трябва, ти говориш, че ще е по-евтино и нормално да има домашно раждане. България не е Щатите, не е Англия, даже не е и Холандия по ниво на здравеопазване...
Ети, едно време моя преподавател по статистика викаше - статистиката е наука, която слага прасето на съседа в твоята кочина...

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #479 -: Ноември 23, 2012, 22:03:29 pm »
Боби, виж ся,
Пак минаваш в друга тема -да те подсетя,че не сме седнали да коментираме нивото на болниците. Говорим за тези, които не биха стигнали до болница и за тези, които трбява да се трансферират до нея евентуално - разликата за тях  е в бързината на бързата помощ, веднъж като стигнат болницата вече всичко е еднакво за всички. Затова зададох конкретен въпрос за нуждата от нея при тези раждания.

Jbrul, намерих още едно, от Канада. По същият начин правят статитстиките - избират само нискорисковите случаи, които биха имали право на планирано домашно раждане. Ето и това ти го закачам. Мисля, че това отговаря на въпроса ти как се правят тези статистики и дали сравняваме сравними неща.
« Последна редакция: Ноември 23, 2012, 22:12:26 pm от Bobbie »