Много, ама много ЕСПЕШЪЛИ за всички, които смятат, че и асистираното раждане не крие рискове, ако е нискорискова бременност. Разказ на моя приятелка анестезиолог:
"Разказвам случай от личен опит: млада жена, нормална бременност, раждането мина лесно, бебето беше дребно, продиша чудесно, никакви разкъсвания. Плацентата не излиза, оказа се т.нар плацента акрета - плацентата сраства с маточната стена. Това не се вижда на ехограф, няма как да се предвиди по никакъв начин. С определени прийоми успяха да я извадят внимателно, но поради срастването кръвта шурна. Не знам дали разбирате какво значи кръв да се лее като река! Не знаете какво е да загубиш 2 литра кръв за около 7-8 минути. Общият обем кръв в човешкия организъм е около 5 литра, при родилките малко повече. Това е почти несъвместимо с живота. Струпахме се 5-6 човека, венозни пътища, вливания, интубации, кислородни бутилки, медикаменти, гинеколозите се борят да спрат кървенето, ние буквално тичаме за кръв (да обясня: кръвната група се определя за около 20 минути - технологично време и още поне 10 за допълнителни проби за съвместимост с конкретния сак кръв, който ще се прелива!) - във всяка АГ болница това се прави предварително, още при приемането на родилката кръвната група се определя веднага и се подготвят поне 2 сака с кръв от същата кр.група. Всичко това стана за около 5 минути, ангажирани поне 5 човека с ценз, умения, здрави нерви и опит и все пак подготвени инструменти, апаратура, медикаменти. ДА, дори в нашите зачукани болници, дето нищо няма по принцип и ДА с нашите български лекари, дето ужким за нищо не ставаме. Тази жена е жива и здрава, гледа си детето и дори успяха да й спасят матката, за да може да има второ един ден! Как ще стане това при раждане вкъщи? Дори линейката да дойде за 7 минути?! пак повтарям тази жена спокойно можеше да бъде оценена като ниско рискова бременност, подходяща за раждане вкъщи!"
Това, което нея я втрещи най-много от изказванията напоследък е, че не знам си колко жени, чели между 1 и 5 години за раждането в къщи и се подготвяли. Какво значение има къде ще родиш? Не е ли по-важно да се подготвиш за възпитанието, за "нормалните болести", да си припомниш курса за първа помощ, да знаеш основната симптоматика на тези състояния, на които се налага спешна реакция? А не с мантри да лекуваме алергичен шик.
Не знам каква е квалификацията на добрата акаушерка, при мен лекарят води раждането, акушерката пое детето. Д-р Жекова ми обясняваше кога, как да дишам, каза ми какво ще се случи в следващия момент.
Много съм ЗА тези книжки за бременни и ще помогна, с каквото мога.