0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #440 -: Ноември 22, 2012, 15:56:36 pm »
Елена, да ми гледаш на там каквото гледаш и да ми познаеш числата от тотото, моля, че щом така знаеш, че Мели няма от къде да има обективна информация, явно познаваш и други работи :wink:
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #441 -: Ноември 22, 2012, 16:11:04 pm »
На вицове ли минахте  :lol: :lol: :lol:
*
« Отговор #442 -: Ноември 22, 2012, 16:13:25 pm »
На вицове ли минахте  :lol: :lol: :lol:
май, май натам отиват нещата :P

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #443 -: Ноември 22, 2012, 16:52:14 pm »
Никаква промяна не се опитват да постигнат, рекламират бъдещия си бизнес - и двете са дули и учат за акушерки. И в момента обикалят медия след медия.
Вероятно е така, ама бизнесът им хич няма да е процъфтяващ   :lol: - като се има предвид, че според изследвания само 5% от бременните биха раждали в домашни условия... :) И в Германия по-добре да не идват, щото тук само 2% от бременните раждат в домашни условия въпреки, че е регламентирано асистираното домашно раждане... В Англия не знам, как е...  Обикалят жените медия след медия, ама тези журналисти пък що се занимават?

Бих проявила разбиране ако правеха нещо в посока подобряване условията в болниците при гарантиране безрисково раждане на детето и безрискови първи часове...
Да, крайно време е да се направи нещо по въпроса! Напълно и от цялото си сърце съм "за"!...  Но не можем да очакваме точно от були - бъдещи акушерки да действат в тази посока...  8) Напротив, ако лекари работят за такава промяна, булите вероятно биха ги ги обвинили (лекарите), че се опитват да си оправят бизнеса...  :lol:
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #444 -: Ноември 22, 2012, 17:37:51 pm »
Всички, които пишем в този форум сме много деликатни и докачливи на тема деца и всичко свързано с тях. Но има едни други жени, семейства, за които това е лесно занимание, зачеват си и си раждат без усилие. Изчисляват си пола, зодията, а сигрно някой ден и цвета на очите, и им се получава. Та тези други хора, които за щастие процентно са повече от нас, имат други приоритети и други нужди. Защо, ако можеш да избереш да родиш с цезарово сечение без да имаш лекарски индикации за това, да не може да избереш да родиш в къщи, ако бременността ти е протекла без усложнения?!
Примера с отдалечените села не е много адекватен, защото какво се случва, ако дадената жена от това село започне да ражда преждевременно? Не е ли обречена да си загуби детето по презумпция заради отдалечеността, транспорта, пътищата и т.н?!
Информация трябва за раждането в къщи, за да могат хората, които мислят по въпроса да вземат най-доброто решение за тях имайки предвид и всички фактори, които могат да се объркат. Наричайки ги с имена и заклеймявайки ги няма да се постигне нищо, което да промени решението, което са взели. Все пак, ако бременноста протича нормало, имаш 9 месеца да се подготвиш за раждането, което няма проблем да стане само с акушерка – виждам по няколко на ден в момента и не мисля, че нашите акушерки са по-малко кадърни от тукашните.
И не, не съм привърженичка на раждането вкъщи, за да си угодя на каприза или интересите на определени користни индивиди, но съм привърженичка на това да имаш избора да го направиш, ако отговаряш на регламентирани изисквания. И тъй като се смятам за правозащитничка по принцип, Гане, кажи какъв е този твой въпрос, който всички избягват. Ще се опитам да отговоря, ако мога :wink:

П. П. Информация трябва и за изследването за Гестационен Диабет, за които Мели писа. И в този ред на мисли ми се иска да напомня за идеята да направим книжка/брошурка/ за вече бременните http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=48302.msg944737#msg944737 Първоначалната идея беше най-вече за храненето, но ще е добре да се включи инфо и за важните изследвания, практики на раждане/плюсове и минуси/ и други неща,  които е важно да знае всяка бременна жена. Невежеството е това, което убива!

П.П.2 Жбрул, да не си помислиш, че ти оспорвам титлата :wink: Просто си лежа, имам прекалено много свободно време и недостатъчно проблеми.

"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*
« Отговор #445 -: Ноември 22, 2012, 17:40:43 pm »
П.П.2 Жбрул, да не си помислиш, че ти оспорвам титлата :wink: Просто си лежа, имам прекалено много свободно време и недостатъчно проблеми.
Думата проблем я изключи от речника си  :D

*
« Отговор #446 -: Ноември 22, 2012, 17:48:28 pm »
Всички, които пишем в този форум сме много деликатни и докачливи на тема деца и всичко свързано с тях. Но има едни други жени, семейства, за които това е лесно занимание, зачеват си и си раждат без усилие. Изчисляват си пола, зодията, а сигрно някой ден и цвета на очите, и им се получава. Та тези други хора, които за щастие процентно са повече от нас, имат други приоритети и други нужди. Защо, ако можеш да избереш да родиш с цезарово сечение без да имаш лекарски индикации за това, да не може да избереш да родиш в къщи, ако бременността ти е протекла без усложнения?!
Примера с отдалечените села не е много адекватен, защото какво се случва, ако дадената жена от това село започне да ражда преждевременно? Не е ли обречена да си загуби детето по презумпция заради отдалечеността, транспорта, пътищата и т.н?!
Информация трябва за раждането в къщи, за да могат хората, които мислят по въпроса да вземат най-доброто решение за тях имайки предвид и всички фактори, които могат да се объркат. Наричайки ги с имена и заклеймявайки ги няма да се постигне нищо, което да промени решението, което са взели. Все пак, ако бременноста протича нормало, имаш 9 месеца да се подготвиш за раждането, което няма проблем да стане само с акушерка – виждам по няколко на ден в момента и не мисля, че нашите акушерки са по-малко кадърни от тукашните.
И не, не съм привърженичка на раждането вкъщи, за да си угодя на каприза или интересите на определени користни индивиди, но съм привърженичка на това да имаш избора да го направиш, ако отговаряш на регламентирани изисквания. И тъй като се смятам за правозащитничка по принцип, Гане, кажи какъв е този твой въпрос, който всички избягват. Ще се опитам да отговоря, ако мога :wink:

П. П. Информация трябва и за изследването за Гестационен Диабет, за които Мели писа. И в този ред на мисли ми се иска да напомня за идеята да направим книжка/брошурка/ за вече бременните http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=48302.msg944737#msg944737 Първоначалната идея беше най-вече за храненето, но ще е добре да се включи инфо и за важните изследвания, практики на раждане/плюсове и минуси/ и други неща,  които е важно да знае всяка бременна жена. Невежеството е това, което убива!

Направо написа това което аз мисля, Благодаря!

*
« Отговор #447 -: Ноември 22, 2012, 17:54:30 pm »
Думата проблем я изключи от речника си  :D

Слушам :wink: ама трудно изпълнявам. :?

"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*
« Отговор #448 -: Ноември 22, 2012, 18:15:17 pm »
Елена, в Бг акушерките израждат естествените раждания без усложнения, те правят и епизиотомиите, но разкъсванията ги зашива лекар.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #449 -: Ноември 22, 2012, 18:34:37 pm »
Само ще вметна нещо, макар че ми се иска да напиша и повече неща, но в момента нямам възможност. Акушерките в България не водят раждане самостоятелно, а само в присъствието и под ръководството на лекар акушер-гинеколог. Това, разбира се, е неправилно, те са висококвалифицирани кадри и могат самостоятелно да упражняват професията си, но у нас няма родилни домове само с акушерки. Това е едно направление, в което може да се работи за повишаване на престижа, квалификацията, опита, а също и заплащането, на акушерките.

Друг е въпросът, че лекарите оставят акушерките да им водят ражданията. Д-р Даскалов например си води сам ражданията и акушерките му се сърдят, и с право.  :)

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #450 -: Ноември 22, 2012, 22:29:29 pm »
Много, ама много ЕСПЕШЪЛИ за всички, които смятат, че и асистираното раждане не крие рискове, ако е нискорискова бременност. Разказ на моя приятелка анестезиолог:

"Разказвам случай от личен опит: млада жена, нормална бременност, раждането мина лесно, бебето беше дребно, продиша чудесно, никакви разкъсвания. Плацентата не излиза, оказа се т.нар плацента акрета - плацентата сраства с маточната стена. Това не се вижда на ехограф, няма как да се предвиди по никакъв начин. С определени прийоми успяха да я извадят внимателно, но поради срастването кръвта шурна. Не знам дали разбирате какво значи кръв да се лее като река! Не знаете какво е да загубиш 2 литра кръв за около 7-8 минути. Общият обем кръв в човешкия организъм е около 5 литра, при родилките малко повече. Това е почти несъвместимо с живота. Струпахме се 5-6 човека, венозни пътища, вливания, интубации, кислородни бутилки, медикаменти, гинеколозите се борят да спрат кървенето, ние буквално тичаме за кръв (да обясня: кръвната група се определя за около 20 минути - технологично време и още поне 10 за допълнителни проби за съвместимост с конкретния сак кръв, който ще се прелива!) - във всяка АГ болница това се прави предварително, още при приемането на родилката кръвната група се определя веднага и се подготвят поне 2 сака с кръв от същата кр.група. Всичко това стана за около 5 минути, ангажирани поне 5 човека с ценз, умения, здрави нерви и опит и все пак подготвени инструменти, апаратура, медикаменти. ДА, дори в нашите зачукани болници, дето нищо няма по принцип и ДА с нашите български лекари, дето ужким за нищо не ставаме. Тази жена е жива и здрава, гледа си детето и дори успяха да й спасят матката, за да може да има второ един ден! Как ще стане това при раждане вкъщи? Дори линейката да дойде за 7 минути?! пак повтарям тази жена спокойно можеше да бъде оценена като ниско рискова бременност, подходяща за раждане вкъщи!"

Това, което нея я втрещи най-много от изказванията напоследък е, че не знам си колко жени, чели между 1 и 5 години за раждането в къщи и се подготвяли. Какво значение има къде ще родиш? Не е ли по-важно да се подготвиш за възпитанието, за "нормалните болести", да си припомниш курса за първа помощ, да знаеш основната симптоматика на тези състояния, на които се налага спешна реакция? А не с мантри да лекуваме алергичен шик.

Не знам каква е квалификацията на добрата акаушерка, при мен лекарят води раждането, акушерката пое детето. Д-р Жекова ми обясняваше кога, как да дишам, каза ми какво ще се случи в следващия момент.

Много съм ЗА тези книжки за бременни и ще помогна, с каквото мога.
[/url][/url]
*
« Отговор #451 -: Ноември 23, 2012, 00:21:22 am »
оливия, напълно съм съгласна с теб.

на всички възмутени да поясни отново - ако щете и така да го напиша ДОРИ д-р Мели няма обективна информация, никой в момента в българия няма такава, не защото аз или вие или филанкешията му вярва или не, просто защото такава не е налична. нито един професионалист не е седнал да отдели време да направи анализ на информацията от другите държави, на информацията от бг, да съпостави двете. това не се прави въз основа вестникарски статии, а лични истории можем да си разказваме от тук до края на времето, но те не променят нищо, те са точно това - лични истории.

колкото до репликата, че подценявам хората в сайта - не бих го направила, говорех, че срещу нови практики има съпротива по повод постната статия в която мед. асоциация излизала със становището, че това е начин да се убиват и продават бебета.

в края на крайщата всеки си взема решенията сам, но е по-добре да е информиран за рисковете, за възможностите и ако вземе решение да ражда в къщи, да го прави по възможно най-безопасния начин.
*

Ganka

• 5926
« Отговор #452 -: Ноември 23, 2012, 00:33:04 am »
Елена, аз пак да попитам, ти от къде знаеш? Или на боб гледаш?

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*
« Отговор #453 -: Ноември 23, 2012, 00:35:47 am »
ганка, явно не разбирам, кое откъде зная, че няма информация за българия ли? или, че асистираното раждане в къщи не е по дефиниция убийство?

*

Ganka

• 5926
« Отговор #454 -: Ноември 23, 2012, 00:37:22 am »
Кой има обективна информация и кой няма. Ти като една врачка все всичко знаеш, ма повярвай, има хора дето със сигурност повече от теб знаят, в тия среди са.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #455 -: Ноември 23, 2012, 00:42:11 am »
Ааааа, най-накрая разбрах. Личните истории нямат статистическо и медицинско значение. Всъщност, те нямат никакво значение, някакви си там хора, на които им се случило нещо си, което на никой друг не се е случвало и няма никога да се случи. Просто някакви еднорози, нали... И друго разбрах - БГ лекарите не са и чували за чужбина, камо ли да имат някакви данни от там. Все си мислех, че практиката е по-важна, ама явно съм грешала. Друго си е експеримента с хора, някак по-достоверно е, по-реално, мдам.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Ganka

• 5926
« Отговор #456 -: Ноември 23, 2012, 00:44:40 am »
Е Сикс, той и Менгеле така е почнал бе, експерименти с хора, всички знаем до къде доведе това :?

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #457 -: Ноември 23, 2012, 00:48:41 am »
Е Сикс, той и Менгеле така е почнал бе, експерименти с хора, всички знаем до къде доведе това :?

За целите на науката и правата - всичко е позволено! Така де, в кой век живеем, все пак, пък и то и без това е пренаселена Земята вече, някоя и друга паднала жертва, не е фатално.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #458 -: Ноември 23, 2012, 00:54:00 am »
вижте, ако така ще се чувствате по-добре, можете и менгеле да ме изкарате, от "радетелка за права", до менгеле, доста разтеглив стана спектъра на определенията за мен.

личните история са от абсолютно значение за хората, на които са се случили, клиничната практика има огромно значение за решенията, които професионалистите взимат, но има нещо, което от около 30тина години се опитва да води медицината - така наречената "медицина, основана на доказателствата". това е така и все пак само 30% от джи пи-тата например, в англия, провеждат лечение, което доказано е най-доброто за пациентите им. ето ви изследване.

Ганка, ако има такова изследване, грешката е изцяло моя и ще се извиня съвсем искрено, вероятно трябва да кажа, "доколкото зная в българия няма проведен анализ за безопасността на асистираното дом раждане". права си, извинявам се.

сиксенс, никъде не съм казвала за какво са чували лекарите и за какво не.

пп - не менгеле е започнал с изследванията върху хора, той е работил в една среда, в която само да си помислиш нещо различно от установената политика и спираш да мислиш въобще. та точно затова мисля, че най-страшното е да се заеме позиция на нетолерантност към различието. но сега ще ми скочите, че говоря "празни приказки" затова спирам.
*
« Отговор #459 -: Ноември 23, 2012, 00:59:34 am »
Въздържам се от "обемна" намеса в разговора и то с усилие, признавам си.  :lol: Ако нашата държава и голяма част от обществото считат, че засега поне е добре да се провежда политика неподкрепяща домашни раждания - аз съм ЗА. Това е моето лично, гражданско мнение по въпроса. Мотиви имам за него бол, но е излишно да ги споделям. Не считам, че е валиден аргумент за каквото и да било "ама по света така правят". Не е валиден аргумент, за нищо. И примери дадох.
Желаещите да раждат у дома си без регламент - могат да го правят, рискът си е техен, последствията - за тях. Не са лишени от права, вкл. от правото да им бъде следена бременността и да получат спешна помощ, ако си навиват на масрафа да раждат по диваните.

Аз също не съм съгласна с други политики, провеждани от тази същата държава, но щом така са решили властите и щом за това се счита, че има достатъчно основания, вкл. медицински и в полза на цялото общество - спазвам правилата. Не пищя, не съдя държавата. И аз съм ощетена в социалния си живот откакто захладня, защото съм пушач. И моето право да пуша е поставено "в рамка" без да е отказано напълно, защото някой така решил и преценил. И на мен не ми е драго, ама спазвам правилата. Ако не ме устройват - в Сърбия има други правила по въпроса.

Не може на всеки личното право да бъде безпрекословно спазено и неограничено в някакъв аспект, когато се живее в общност. Това е изпадане в крайности. Уверявам ви, че всеки чувстващ се с нарушено право за нещо, може лесно да докаже, че това е факт и да осъди коя да е държава по въпроса. Дори аз, дори за пушенето...

Въпрос на здрав разум и въпрос на това гражданин ли си, говедо ли си, даваш ли си сметка, че не си само ти на този свят, не само ти и твоите права са важни и пр. Ако не си даваш сметка - значи си просто самогъзник, който не вижда по-далеч от носа си. За мен.
« Последна редакция: Ноември 23, 2012, 01:04:00 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!