0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Съдят България за забраната за домашно ра
« Отговор #420 -: Ноември 21, 2012, 22:46:41 pm »
Боби, ти поне си наясно, че дори и асистирано може да се обърка, как ще се предотврати това? Ще сложим доктора до родилката, той ще усети накъде тръгват нещата и какво ще прави, ако няма техника - ще се кръсти или ще бае?
Някой вече е измислил протоколи за тези неща и ги прилага успешно. Нещата просто въобще не са толкова апокалиптични както са представени. Ако искаш апокалиптични ситуации мога да ти дам по-добър пример. Аз знам какво беше тук когато една от най-голямите болници остана без ток поради наводняване на агрегатите им и се евакуира цялата за 24 часа. Дори и тогава никой не умря от липса на техника въпреки, че машините, които дишат за пациентите спряха.Та мисълта ми е, че аз не вярвям, че ще има кой знае какви проблеми, хората го правят, успяват да индентифицират проблемните случаи дистатъчно рано, че да не е проблем. Как, аз не знам,но знам, че се прави.
« Последна редакция: Ноември 21, 2012, 22:54:21 pm от Bobbie »

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #421 -: Ноември 21, 2012, 22:54:10 pm »
Виж, ся, ако ще си говорим така - преди два дни в Мюнхен имаше огромен блек аут, при който половината град беше без ток, на определени места е било до час, а едно от населените места, където минава кабела, беше цяло денонощие без. Протоколите са измислени, ама са за Чикаго, за Ню Йорк, за Мюнхен, за Москва, не за София, Велико Търново, Пловдив и Горно Койнаре, нали се сещаш за тоя факт. И докато няма такива протоколи, няма техника, няма инфраструктура, ще продължим да четем за умрели бебета, дори и да осъдят държавата. По простата причина, че пари няма. А като няма, и протоколи да напишат, и да съдят, все тая.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #422 -: Ноември 21, 2012, 23:02:49 pm »
Ми аз просто не мисля така.Единствено се намесих за да ти кажа, че въобще не говорим за тези, за които четеш. Не смятам да споря , няма да се убедим не разбра ли. Единствено мога да ти предложа една среща тук във форума година след като се разреши,че да нищим тогава кой бил крив и кой бил прав :-).
« Последна редакция: Ноември 21, 2012, 23:06:29 pm от Bobbie »

*

Ganka

• 5926
« Отговор #423 -: Ноември 21, 2012, 23:06:03 pm »
Ми не мислиш, щото от прекалено много време си навън :wink: Ситуацията в България е такава, че дори и да има протокол, няма как да стане както трябва тая работа. Аз и не държа да те убеждавам, просто аргументите, които има против, ти не ги приемаш, но нищо, живот и здраве, ще стане ясно.

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*
« Отговор #424 -: Ноември 22, 2012, 01:43:04 am »
аз искам само да попитам, откъде знаем?, как така решихме, че тази практика е особено опасна за българия? откъде имаме тази информация? някой някога правил ли е смислено проучване - да седне да прегледа "протоколите", изискванията, практиките в другите държави, да сравни, ама не така "на ангро", а да вземе информацията за време на реакция или за състоянието на пътищата, или за натовареността на персонала и да дойде да каже, това може, това не. сега се говори от гледна точка на историята на моето раждане, на този кошмар, на онази фантазия, на аргументи по типа - ама то вие дето сте на м----та си сте си загубили ума.

може да се окаже, че тъкмо защото сме бедна държава това дори може да се окаже доста добър вариант за нас.

не знам коя от нас е говорила с акушерки, аз съм, човек от непосредственото ми семейство, баба ми дето ме е отгледала беше акушерка, та като се бях побъркала от страх около раждането много сме си говорили, тези хора дори и преди 50 години са били достатъчно обучени да се справят с доста сериозни ситуации, често са с по-добра преценка от на лекарите, така че нека те да кажат могат ли или не да водят раждане в не-болнична обстановка.

но от този разговор нищо няма да излезе, просто защото целта му изглежда е да се убедим колко другите жени са "кукувици". нито един от фактите няма значение, когато си говорим за хари потер и волдемор или решаваме, че понеже не сме съгласни с решението на някого трябва да го подлагаме на експертиза да видим дали е дееспособен (тоест може да взема решения).
*
« Отговор #425 -: Ноември 22, 2012, 01:51:32 am »
Elena B , ако все пак не си забелязала - поради непродуктивност и зацикляне на темата, минахме на вълна по-шеговит изказ в нея. ;)

Относно проучването - не смятам наново да захващам що е то "реално проучване" и какво коства същото, че пак ще се засегнеш.

П.П. Аз от лични наблюдения да ти кажа...повечето мед. сестри и акушерките в т.число /които пак са вид мед. сестри, но конкретно на АГ-специалистите/ - обикновено имат мнение и самочувствие, че знаят колкото лекаря поне, или повече от него. Което не превръща мненията им във факт все пак. Ако беше така - да няма лекари отдавна. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #426 -: Ноември 22, 2012, 02:14:18 am »
ох, жбрул, не говоря за мнение, а за практика. дай сега да не влизаме в темата за историята на раждането и откога и защо лекари се занимават с него и какви са последствията от това и въобще защо съществува професията акушерка - тя не е нито сестра, нито лекар, тогава защо е. каква е разликата между знанията на едната и на другият?

и да, смятам, че решения от този тип не се вземат въз основа на "аз мисля, че тези са кукувици",
*
« Отговор #427 -: Ноември 22, 2012, 02:19:11 am »
Те решенията няма да се вземат на тази основа, споко.  :D Това са си мнения и квалификации из форума, не официални позиции на властите. Властите си имат позиции за нещо на съвсем други основания.

Не ми се разправя, честно. Имам друга раУта сега, като се преместя - пак ще си спорим обещавам :)

*
« Отговор #428 -: Ноември 22, 2012, 02:36:52 am »
да, да сега ще ти се замае главата от номинации, награди и лепило за плочки и няма да се включваш в разговорите  :wink:
*
« Отговор #429 -: Ноември 22, 2012, 02:43:35 am »
да, да сега ще ти се замае главата от номинации, награди и лепило за плочки и няма да се включваш в разговорите  :wink:

Няма бе, аз съм сИриозен "кандидат-Балзак", я сяяяяяяяя  :lol: Само да наредя два-три тона багаж и да се наспя и идвам да се "мятаме" наново. Честна чавдарска !/за пионерче не сколасах, поради избухналата демокрация/  :(

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #430 -: Ноември 22, 2012, 06:40:07 am »
Честна чавдарска !/за пионерче не сколасах, поради избухналата демокрация/  :(
Божееее колко съм стара. Сега ще ми кажеш, че и мумията на Георги димитров не си виждала. А аз и в комсомола бях една година.

Акушерките въобще не ги подценявай, с нищо не отстъпват на лекарите, само операции не могат да правят.

Елена, тук са сестри които имат още допълнителна специализация. Има и само акушерки, но това е по-ниска степен и не във всеки щат им разрешават да асистират при домашно ржадане. Обаче на сестрите - акушерки във всички 50 щата е позволено. А пък в България сестрите дори не преслушват, което лично на мен ми е много странно, как си преглеждат пациентите тогава, но това е друга тема.
« Последна редакция: Ноември 22, 2012, 06:56:24 am от Bobbie »

*
« Отговор #431 -: Ноември 22, 2012, 06:46:09 am »
Аз по принцип съм против раждането у дома, както съм казала вече няколко пъти.
Обаче Елена ме накара да се замисля по един въпрос... В съседна тема голяма част от вас обясняват как се борят за това те и децата им да живеят добре, как не са избягали в търсене на по-лесния живот и как в България нищо не се получава, защото все има някой, който да каже "ей това няма да стане", вместо да се бори то да стане. А тук същите викате на много силен глас "ей това няма да стане", без да има наиситна някаква обективна информация, която да се изследва и обсъжда.
Не казвам, че трябва да се съгласите, че домашното раждане ок, след като не го мислите, не! Но няма да е излишна малко толерантност към усилията, не друго, към усилията на тези жени, които се опитват да постигнат някаква промяна.
*
« Отговор #432 -: Ноември 22, 2012, 07:07:18 am »
Никаква промяна не се опитват да постигнат, рекламират бъдещия си бизнес - и двете са дули и учат за акушерки. И в момента обикалят медия след медия. Те дори споменават без да усетят, че ако тук няма съгласни акушерки ще дойдат от чужбина такива, които да са съгласни да водят домашни раждания - какви ще са те е ясно.

Бих проявила разбиране ако правеха нещо в посока подобряване условията в болниците при гарантиране безрисково раждане на детето и безрискови първи часове, а не осигуряване правото си на избор да изложат себе си и детето на риск. Освен това тези жени с многократните си коментари за доказали, че не им пука за детето и то не е приоритет, "няма права", "възползва се от тялото на майката" и тем подобни гнусотии, които са казвани от тях в ефир.

Ние тук сме на другия полюс, защото знаем какъв дар е зачеването и раждането и сме готови на всичко само и само да се родят живи и здрави децата. Няма как да ги разбера, никога просто. От други планети сме.
« Последна редакция: Ноември 22, 2012, 07:17:57 am от cygnus »
*
« Отговор #433 -: Ноември 22, 2012, 09:17:01 am »
защото все има някой, който да каже "ей това няма да стане", вместо да се бори то да стане. А тук същите викате на много силен глас "ей това няма да стане", без да има наиситна някаква обективна информация, която да се изследва и обсъжда.
По принцип толкова много съм се борила да имам деца, че избора ми къде и как ще родя зависеше единствено от това бебетата ми да са обгрижени по най-добрия възможен начин...
Но по въпроса за обективната информация искам само да попитам как конкретно може да се разреши въпроса с домашно раждане например във Видинско село на границата със Сърбия. Имаше болница в град Кула, която обаче беше закрита и сега единствената болница е във Видин /това са си 40-50 км/, която обслужва целия регион - за липсата на персонал няма да говоря....Та ако една жена реши да ражда в домашна обстановка в едно от тези села по границата ще и бъде много трудно да намери дори акушерка, която да отиде до там, да не говорим, че няма как да се транспортира при евентуален проблем, поради липса на инфраструктура и техника...Пак във същото село преди много години са практикували раждане в къщи /след което са престанали с тази практика, защото е имало вече болница/, в резултат само сред моите роднини има починали две бебета заради усложнения след раждане и липса на адекватна медицинска помощ....Ей такива мисли ми се въртят в главата като чета за това домашно раждане...

*

Ganka

• 5926
« Отговор #434 -: Ноември 22, 2012, 10:56:39 am »
Ех, Елена, Елена, чукча не читател, чукча писател, нейсе... Ти си от семейство с акушерка, аз съм от семейство с лекар и кво? Мели излезе тук и написа сравнителни показатели, ама Мели не е никой, тя не знае изобщо за какво говори... Смешно е вече, да не говорим, че иронията и заяждането не отиват на хора, които уж се смятат за интелигентни...
Аз зададох няколко въпроса, обаче нито ти, нито Боби, нито някой от защитниците на цялата тая галимация можа да ми отговори. Нищо де, то протоколи има, ама има ги за Лондон, за Ню Йорк...За Кула го няма, даже и болница няма, както написа Макси...

*
« Отговор #435 -: Ноември 22, 2012, 11:10:05 am »
Дони, поздравления, че разкри истината!
К'ви права, к'ви пет лева, к'ви протоколи бре, джанъм?
Сега, нали разбирате, че ако се разреши домашното раждане в БГ, това ЩЕ СТАНЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО, за да си подсигури някой бизнеса!
И просто, за да се узакони умирането на бебетата по къщите, защото няма пари, за да се осигурят условията в развитите страни.
А иначе е много елитарно да се пропагандират добрите практики и то отдалече!
http://dnes.dir.bg/news/akusherki-zdravna-reforma-domashno-razhdane-12465289?nt=4
« Последна редакция: Ноември 22, 2012, 12:05:39 pm от Tanitа »
*
« Отговор #436 -: Ноември 22, 2012, 13:22:55 pm »
Боби, сестрите в Бг не се преглеждат пациентите в смисъла който влагаш. Не преслушват сърце и бял дроб, не се учат на това, но пък учат 4 години.  :lol: Ала, поставят т.нар. сестринска диагноза и правят план за сестрински грижи. Акушерките и те същото.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
« Отговор #437 -: Ноември 22, 2012, 14:19:16 pm »
боби, не знаех, че сестри водят ражданията в щатите, а акушерките какво правят?

Ганка, писах само откъде имам инфо за компетентностите на акушерките. не мисля, че иронизирам когото и да е, въпреки, че често това се случва с мои постове. д-р Мели не познавам лично и не мога да имам отношение към нея, зная че е консултант на форума, зная че е лекар, но също така зная, че няма как да има обективна информация (което е различно от мнение по въпроса, което разбира се аз уважавам, независимо дали съм съгласна с него или) просто защото такава за българия не съществува.

не зная още на какви въпроси искаш да ти се отговори, опитваме се да кажам, че не е нужно раждането в къщи непременно да е опасна и порочна практика. всички тези теории на конспирацията - така се търгува с бебета, правят се аборти и тн чудовищни неща - ще бъдат избегнати ако има регламент. също така това ще е по-безопасно за хората, които са си решили, че искат по този начин да раждат. мисля, че е просто. има едно нещо като информирано съгласие - обясняват се рисковете, обяснява се критериите, на които трябва да отговаряш, ако лекарят/акушерката по време на следенето на бременността каже, че има проблем за това се говори и мисли, къде е драмата не мога да разбера?

и как така от едни хора дето искат да източват пари от здравната каса, сега изведнъж се оказа, че те искали да си направят частен бизнес?
естествено е да има съпротива срещу нещо ново и преживявано като "чуждо". очевидно, обаче, планираното асистирано раждане вкъщи не е престъпна практика, иначе нямаше да може да се защити пред съда, например.

смарайди - как е описана ролята на акушерката в българия? нали те водят ражданията и в болницата, освен ако не се наложи по мед причини да дойде лекар (поне тук е така), естествено не визирам случайте, когато се плаща, за да присъства лекарят, който ти си избрала.
*
« Отговор #438 -: Ноември 22, 2012, 15:31:19 pm »
Елена, смятам, че тенденциозно изопачаваш темата.

Как така знаеш, че д-р Даскалова няма как да има обективна информация?
Това твърдение на база на какво го направи?

Проблемтът в БГ не е в създването на регламенти и закони, а в тяхното изпълнение и в липсата на работещи контролни органи (тук това беше обяснено многократно, все пак уважавай колективния интелект!)

И в заключение, ще те помоля да не подценяваш с такава лека ръка пишещите във форума, твърдението за страха от новото и чуждото е прекалено несериозно, за да се води дебат по него. Теориите на конспирацията сме ги чели всички, но явно не всички сме запознати или се правим, че не сме запознати с реалиите в БГ. Много удобно и твърде елитарно!

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #439 -: Ноември 22, 2012, 15:42:26 pm »
Елена, смятам, че тенденциозно изопачаваш темата.

Как така знаеш, че д-р Даскалова няма как да има обективна информация?
Това твърдение на база на какво го направи?

Проблемтът в БГ не е в създването на регламенти и закони, а в тяхното изпълнение и в липсата на работещи контролни органи (тук това беше обяснено многократно, все пак уважавай колективния интелект!)

И в заключение, ще те помоля да не подценяваш с такава лека ръка пишещите във форума, твърдението за страха от новото и чуждото е прекалено несериозно, за да се води дебат по него. Теориите на конспирацията сме ги чели всички, но явно не всички сме запознати или се правим, че не сме запознати с реалиите в БГ. Много удобно и твърде елитарно!

:good_post:

Елена, как така без да познаваш д-р Даскалова прецени, че тя няма обективно мнение 8O Да не би да й направи психологически профил на база виртуалната й аура :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!