боби, не знаех, че сестри водят ражданията в щатите, а акушерките какво правят?
Ганка, писах само откъде имам инфо за компетентностите на акушерките. не мисля, че иронизирам когото и да е, въпреки, че често това се случва с мои постове. д-р Мели не познавам лично и не мога да имам отношение към нея, зная че е консултант на форума, зная че е лекар, но също така зная, че няма как да има обективна информация (което е различно от мнение по въпроса, което разбира се аз уважавам, независимо дали съм съгласна с него или) просто защото такава за българия не съществува.
не зная още на какви въпроси искаш да ти се отговори, опитваме се да кажам, че не е нужно раждането в къщи непременно да е опасна и порочна практика. всички тези теории на конспирацията - така се търгува с бебета, правят се аборти и тн чудовищни неща - ще бъдат избегнати ако има регламент. също така това ще е по-безопасно за хората, които са си решили, че искат по този начин да раждат. мисля, че е просто. има едно нещо като информирано съгласие - обясняват се рисковете, обяснява се критериите, на които трябва да отговаряш, ако лекарят/акушерката по време на следенето на бременността каже, че има проблем за това се говори и мисли, къде е драмата не мога да разбера?
и как така от едни хора дето искат да източват пари от здравната каса, сега изведнъж се оказа, че те искали да си направят частен бизнес?
естествено е да има съпротива срещу нещо ново и преживявано като "чуждо". очевидно, обаче, планираното асистирано раждане вкъщи не е престъпна практика, иначе нямаше да може да се защити пред съда, например.
смарайди - как е описана ролята на акушерката в българия? нали те водят ражданията и в болницата, освен ако не се наложи по мед причини да дойде лекар (поне тук е така), естествено не визирам случайте, когато се плаща, за да присъства лекарят, който ти си избрала.