Личното ми мнение за домашно раждане е, че е напълно безотговорно и че в България в момента наистина много лесно се манимпулира обществено мнение. Но, предвид възприетите практики -да вземаме всичко от Европата, без оглед на приложимост или не в нашите условия, най-вероятно ще го приемат и това. според мен трябва да се процедира по следния начин: първо да се правят много сериозни психологически тестове на майките и на бащите, които са решили, че искат да раждат така, за да се установи, че са способни да вземат отговорна и информирана позиция по въпроса. След това да се вземе под внимание и експерто мнение на поне 2 лекари и едва тогава да се разреши. Но откъде ще вземат подготвен персонал идея си нямам. То и сега не достигат медицински кадри, а пък ако ще трябва да ходят до всяка пръдла, решила, че трябва да й е готино по определен начин, не знам. Трябва да се подготвят нещата -да се въведе след окло 4-5 години, да се подготвят повече акушерки и т.н. От друга страна във въпросната статия пише 35 000 жени в детеродна възраст, което включва и 18 годишните, за които животът е розов и морето до колене. Ако в един следващ момент се озовеш вече на 30 и се опитваш всячески да забременееш, картината е коренно различна. всички тези радетелници на естественото обаче надали са минали през нашите проблеми, иначе не биха разсъждавали така. И не на последно място ако държавата регламентирайки това раждане, сложи висока такса за него, защото да имаш квалифициран екип на разположение 12 часа не е евтино, убедена съм, че голяма част от тях ще се откажат. Смятам, че и в момента можеш да си осигуриш по-добри условия. Има частни клиники с хубава обстановка, има възможност таткото да присъства, да откажеш упойки и прочие. В Токуда имаш възможност да обсъдиш свой план за раждане -с музика, топки, дули и каквото още се сетиш, но заедно с това да получиш адекватно отношение и най-добрите грижи откъм специалисти и апаратура. Четох преди 2-3 години потресаващ разказ за такова раждане -как бащата изродил детето, как много държали и дъщеричката им да присъства през цялото време (детето беше на около 6 години, по спомен). Ужасих се. От една страна майката е безотговорна към нероденото си дете, от друга към вече роденото. Кой знае какви травми могат да причинят на крехката детска психика подобни изживявания. За съжаление с регламент, закон и разпоредби или без тях, човешката глупост няма да изчезне.