0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #380 -: Ноември 19, 2012, 14:10:48 pm »
Сега медицинските лица имат и право и задължение, да оказват помощ на тези родилки според своята медицински обоснована преценка.[...]
Жбрул, няколко пъти препрочитах този абзац (не го цитирам целия от съображения за място). Доста свободно правиш предположения и твърденията ти започват да се разминават с достоверността. Вече многократно стана дума, че при асистирането на домашно раждане без да са настъпили усложнения се носи "административно-наказателна и наказателна отговорност". Това го пише във всеки материал, информиращ по темата (примерно този е добре синтезиран), а ако си голям ентусиаст, би могла да разгледаш и медицинските стандарти или други текстове...)

[...] искът е подаден с цел - да отвърже ръцете на немедицински лица да асистират домашни раждания.
Това твърдение също е доста неточно. На закона му е все едно, дали ръката ти ще я държи була, врачка или квачка. В болднатия текст от статията, станала причина да се отвори тази тема, пише:
"[БХК] съди България заради правна уредба, която не позволява на майките да родят вкъщи с медицинска помощ, съобщиха от комитета."

Лично аз не виждам да има някакъв обществен интерес от това, да НЕ се регламентира асистираното домашно раждане. Защото това най-малкото би осигурило медицинска помощ на една част от онези жени, желаещи да родят у дома сигурно, а и би намалило скептицизма относно това, че "законът има пропуски" и вероятно много жени биха се съобразили с условията и биха се вслушали в доверените разговори със специалистите.  В крайна сметка в епохата на информационните технологии всеки може да получава безгранична (и без граници) информация, независимо от надеждността на източника. Не всички бъдещи родители са водили "дълга борба за дете", не всички са мислили "надълбоко", а дори за някои от тях зачеването далеч не е било мечта... Някои от тези родители имат странни за нас разбирания, други просто са твърде млади и притежават самоувереността на възрастта си - каквито и да са причините, те са тръгнали по "хлъзгав път" и според мене (!) ако асистираното домашно раждане бъде регламентирано и има УСЛОВИЯ, на които да отговарят бременността (и жилището, ако щете), това би било само от полза. И далеч не става дума просто за "правата на група кукувици". Лично мнение на НЕ-специалист!
« Последна редакция: Ноември 19, 2012, 14:20:36 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #381 -: Ноември 19, 2012, 14:45:42 pm »
всъщност тъкмо в линка, който жбрул качи много ясно се казва за какво иде реч -планираното, асистирано от акушерка (не шаман) раждане в къщи при ниско рискови пациенти да бъде узаконено.

В същия линк, много ясно се каза и от двете страни в разговора, че оказване на медицинска помощ при раждане у дома и сега не е забранена, незаконна и всяка жена има право да я получи, ако желае. ;) Та какво точно да се узакони? Планирането.

Чандра, хайде да помислим сега дружно. Ако усложнения не са настъпили в хода на едно раждане, то напрактика няма нужда от никакво асистиране. Това го твърдят същите тези госпожи, които /уж/ искат някой с медицинско образование да им "свети", докато раждат на дивана. Ако усложнения настъпят, този някой с медицинското образование - ще настоява да се отиде в болница, защото не би поел риска да се случи нещо с майката и бебето, без наблизо да има квалифициран екип и техника с които да се реагира адекватно. Никаква разлика от сегашното положение.

Д-р Константинов, който освен АГ е и бивш здравен министър, имащ много добра представа за състоянието на здравната ни система и възможностите й за реакция в такива ситуации - изказа професионалното си мнение по въпроса в това същото предаване, чиито линк съм качила. Моето също НЕпрофесионално мнение е, че бива да се вземат под внимание и съображенията на медицинските специалисти по този въпрос. Защото същият този въпрос има много, много сериозна медицинска страна, не опира само до права и желания. Д-р Константинов е именно сред онези медицински специалисти, които ще трябва да оказват "планирано" въпросната помощ на тези родилки и е наясно колко безпомощен би бил, ако някоя "нискорискова бременна" внезапно вземе, че се окаже "високорискова родилка" и е извън болница. "Монетата все пак има две страни" - нека не го забравяме, заради самоцелно "преследване на права".
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #382 -: Ноември 19, 2012, 14:59:11 pm »
Чандра, хайде да помислим сега дружно. Ако усложнения не са настъпили в хода на едно раждане, то напрактика няма нужда от никакво асистиране.

Жбрул, това отново са някакви "ако" и "обаче", които нямат общо с твърдението ти (даже подчертано), че:

И сега няма забрана пристигналият вече в дома ти лекар, по своя преценка да ти асистира раждането на дивана.

По мое мнение е по-добре, всичко да бъде регламентирано, вместо здравният министър Десислава Атанасова просто да отправя призиви към българките да раждат в болница. Според нея било "рано за дебат и промяна в закона". "Рано" предполага, че в по-далечен план може да се помисли?...

"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

Veselia

• 218
  • И все пак тя се върти!
« Отговор #383 -: Ноември 19, 2012, 15:00:51 pm »
На тази госпожа ще и кажа следното:
Да и в болницата умират и бебенца и родилки за съжаление.
Но преди това е направено всичко възможно за да ги спасят.
Как една майка може да живее с мисълта, че е можело да се помогне на рожбата и, но не се е случило, защото тя, разбираш ли, иска да и е комфортно вкъщи.
Казвам всичко това от позицията на човек, който е изгубил детето си, който е "живял" близо месец в болницата, който е видял и добро и лошо отношение от персонала, който е видял мизерните условия в родилното отделение, който е спал в интензивното - срещу вратата на операционната и е видял как нормално протичащи раждания са завършвали там.
Аз съм го видяла в рамките на няколко дни. За лекарите това е ежедневие.
Въпреки всичко, пак бих родила в болница. Вече съм си намерила "моя" доктор, на когото имам пълно доверие. Който иска условия, нека да ражда в частни клиники, нека си плаща за ВИП стая. Който иска минимална намеса в естествения ход на раждането, нека поговори предварително със своя лекар. Но нека да става в болница, на 2 крачки от техника, медикаменти и др. такива, които биха спасили живот!
*
« Отговор #384 -: Ноември 19, 2012, 19:53:26 pm »
Чандра, хайде да помислим сега дружно. Ако усложнения не са настъпили в хода на едно раждане, то напрактика няма нужда от никакво асистиране.

Жбрул, това отново са някакви "ако" и "обаче", които нямат общо с твърдението ти (даже подчертано), че:

И сега няма забрана пристигналият вече в дома ти лекар, по своя преценка да ти асистира раждането на дивана.

Напротив - има връзка и тя е следната. Първото цитирано от теб мнение, е именно на мераклийките да си раждат у дома, не е мое. ;) Те твърдят, че при една "нискорискова бременна", АКО всичко си върви нормално - няма нужда от никакви външни намеси, на когото и да било. То всичко щяло да си протече по мед и масло, независимо дали раждането се случва у дома, или в болница. И то е така.
Прблемът е, че никой не може да каже предварително, вкл. лекарите, дали "нискорискова бременна" - за секунди няма да се превърне във "високорискова родилка" на дивана си!!! Повтарям, никой не може да го предвиди и гарантира, че няма да се случи така. Има някакви вероятности дали това ще се случи, с каква честота би се случило и дотам. Рискът е винаги наличен и двете страни в този спор са наясно с това.

Вторият цитат визира следното. Никой лекар няма да бъде подведен под отговорност, че пристигайки спешно на адрес е преценил, че в даден етап на раждането трябва и е по-целесъобразно, да асистира същото в дома на родилката. Това е лекарска преценка в конкретна ситуация. Дори и да прецени лекарят, че трябва да се ходи в болница, а родилката откаже - той не може да я задължи да тръгнат и ще не ще пак ще й асистира на дивана, няма да си врътне задника и да си замине. Толкова. Няма отказана лекарска помощ на никого и за нищо, няма принуда.

Ти искаш лекарите да бъдат нормативно задължени, да си практикуват професията при условия, които считат за опасни за пациентките си и които не им дават адекватни възможности за спешна намеса, когато такава се налага. Те права нямат ли тези хора? И акушерките - също. Някой тях пита ли ги, дали заради капризите на някакви жени, склонни да подценяват медицински риск и човешки живот би им харесвало да ги задължим да работят в средновековни условия? Понеже сега такава била модата... Права Чандра имат всички хора и тези с медицинските дипломи - също имат права. Не може техните права да бъдат погазвани за сметка на нечии други. При това да се решава нещо с пределната яснота, че същото увеличава рискът за родилките и бебетата, понеже някакви си там били смятали /в качеството си на какви?/, че рисковете не били чаааак толкова големи. Тези рискове колко са големи - го решават хора с компетенциите за това, не такива като теб и мен. И така е нормално.

По мое мнение е по-добре, всичко да бъде регламентирано, вместо здравният министър Десислава Атанасова просто да отправя призиви към българките да раждат в болница. Според нея било "рано за дебат и промяна в закона". "Рано" предполага, че в по-далечен план може да се помисли?...

То всичко е регламентирано и сега Чандра, просто регламентите не са по вкуса на една група жени, не че няма такива. Десислава Атанасова е права да отправя подобни призиви, защото същата е наясно, че няма как медицински да се осигурят към момента тези щения на драгите госпожи, да им се осигури същата грижа и безопасност, която е възможна по този повод в други /цитирани тук/ държави и е безумие да насърчава такива раждания на този етап.
Та да, държавата не забранява, не отказва помощ при такива раждания, държавата провежда политика, която не ги насърчава и го прави по обективни причини, не защото е "фашистка държава" ;)
Сега да се юрваме да въвеждаме практики, за които здравната система няма капацитет и готовност е рано, това казва именно Десислава Атанасова. Това не означава, че в бъдеще, при налични предварително условия да се случват такива раждания, с поне някакво адекватно медицинско подсигуряване - няма да се помисли по въпроса.

П.П. В крайна сметка, нека го погледнем и откъм пари Чандра. Раждане у дома е по-евтино за държавата и за здравната система, особено ако в големия процент не възникват усложнения при тези раждания. Държавата няма интерес да се запъва да ги насърчи, ако може адекватно да осигури усложнените между тях, а такива знаем ще има. Та щом не насърчава практиката, значи все пак е направена сметката, че щетите за гражданите ще са повече от ползите, вкл. и финансовите ползи за самата държава. В момента е така. Когато това престане да бъде така, държавата няма да чака някой да я съди, ами сама ще започне да агитира да си раждаме по къщЯтА, че да излиза по-евтино. ;) Ама един път за нещо държавата да опитва да се държи отговорно спрямо гражданите си, без да слага на първо място "стойността" на тази отговорност и веднага излезе дискриминация, тормоз и чудо на чудесата.

*
« Отговор #385 -: Ноември 19, 2012, 21:26:58 pm »
мисля, стана напълно очевидно, че няма никакъв смисъл да се опитваме да говорим по темата, жбрул вече е решила ситуацията и няма място за никакви други аргументи.
*
« Отговор #386 -: Ноември 19, 2012, 21:39:47 pm »
мисля, стана напълно очевидно, че няма никакъв смисъл да се опитваме да говорим по темата, жбрул вече е решила ситуацията и няма място за никакви други аргументи.

:lol: Най-после да сме на едно мнение.

П.П. Радвам се за Мег и компания, че наистина не аз решавам ситуацията...

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #387 -: Ноември 19, 2012, 22:06:01 pm »
Жбрул, просто на всички ни е известно, каква е ползата от призивите... За останалото мисля, че схванах мнението ти. И накрая само бих искала да те помоля за нещо незначително. Ясно е, че поста ти е адресиран към мене, но има ли възможност, в едни мнение да повтаряш по-рядко ника ми? Иначе леко потръпвам от така създадения драматизъм. Благодаря предварително за разбирането!

*
« Отговор #388 -: Ноември 19, 2012, 22:18:09 pm »
Жбрул, просто на всички ни е известно, каква е ползата от призивите... За останалото мисля, че схванах мнението ти. И накрая само бих искала да те помоля за нещо незначително. Ясно е, че поста ти е адресиран към мене, но има ли възможност, в едни мнение да повтаряш по-рядко ника ми? Иначе леко потръпвам от така създадения драматизъм. Благодаря предварително за разбирането!  

Знаеш ли, за всичко има възможност. Но малко ми е трудно да угодя на всеки за всичко. Когато пиша чаршафи и не употребя нечий ник достатъчно пъти в същия огромен текст, за да е ясно, че именно към него се обръщам - скачат хора със сходно мнение, че на тях съм говорела... Теб пък честата употреба на ника ти, ти създавала чувство на драматизъм.  8O  Потребители които само четат, но не пишат често, са ми пращали ЛС с молба да пиша в повече абзаци и да конкретизирам към кого се обръщам, че те пък така не разбирали, иначе им било интересно...

В крайна сметка, за да ви угодя на всички накуп - да взема да се разкарам и това е.

П.П.Извинете за този off, но поне на мен ми дотегна от "примадони", които се чудят от какво да се засегнат вече. :?

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #389 -: Ноември 19, 2012, 22:30:07 pm »
Ами, Чандра, без да адвокатствам на Jbrul бих искала да кажа следното - очевидно само ти и Елена Б останахте отново не разбрали какво ви се говори, само вие продължавате да спорите, да тропате с краче и да си говорите по принцип. Чий ник да споменава и към кого да се обръща Jbrul, след като цитирате нейни постове, обръщате се към нея, правите констатации и прочее? В крайна сметка разговорът в момента протича между вас, напълно нормално е, а и възпитанието го изисква, когато се обръщаш към някого да го правиш с името/ника му? Ако случайно нещо не разбра пак, да дообясня?
Започваш вече да се хващаш за думички и запетайки, явно е, че нямаш достатъчно и валидни аргументи и започна да извърташ. Хиляда пъти се каза, че не си говорим тук по принцип и на едро, а за конкретна ситуация, обаче - не! Не схващате и не схващате. Колко пъти още трябва да ви се разкаже за дейността и възгледите на госпожите от Родилница, за да разберете какви са истинските им мотиви? Колко още компетентни лица трябва да си заявят мнението и позициите, за да ви убедят, че са прави? Защото хората имат и опита, и знанията, и компетенциите да бъдат на тия позиции. За вас, обаче и те не са валидни. Е, съжалявам, но мисля, че и Господ да слезе да ви го обясни - пак няма да го разберете, просто защото не искате..или може би нямате капацитета, не знам вече. Аз лично се изморих.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #390 -: Ноември 19, 2012, 22:32:05 pm »
Знаеш ли, за всичко има възможност. Но малко ми е трудно да угодя на всеки за всичко. Когато пиша чаршафи и не употребя нечий ник достатъчно пъти в същия огромен текст, за да е ясно, че именно към него се обръщам - скачат хора със сходно мнение, че на тях съм говорела... Теб пък честата употреба на ника ти, ти създавала чувство на драматизъм.  8O  Потребители които само четат, но не пишат често, са ми пращали ЛС с молба да пиша в повече абзаци и да конкретизирам към кого се обръщам, че те пък така не разбирали, иначе им било интересно...

В крайна сметка, за да ви угодя на всички накуп - да взема да се разкарам и това е.

П.П.Извинете за този off, но поне на мен ми дотегна от "примадони", които се чудят от какво да се засегнат вече. :?

Жбрул, помолих те съвсем учтиво, пък ти ще се "разкарваш"... :dontknow: Извинявай, ако съм те засегнала!... А на думичката "примадона" няма да се обиждам, ще възприема като комплимент... :wink:

П.П. Сикс, писали сме по едно и също време. Благодаря ти за разясненията! Само бих искала да спомена, че не познавам госпожите от тази "Родилница", но просто предположих, че темата не е въпрос на междуфорумни препирни и че в Европейския съд по правата на човека едва ли ще коментират госпожите от Родилница...
« Последна редакция: Ноември 19, 2012, 22:38:20 pm от Chandra »

*
« Отговор #391 -: Ноември 19, 2012, 22:46:03 pm »
сиксенс, от години не "тропам с краче" за каквото и да било. аргументът, че не харесваме/одобряваме някакви хора не е валиден по никакъв начин, когато става въпрос за политика и добра практика (медицинска или друга). но си права, останахме само ние с чандра, другите се умориха да се опитват да обясняват едни и същи неща и да не бъдат чувани. включително и в последните постове на жбрул има фактологични неточности, но нито имам сили, нито имам желание да се впускам наново в разговор.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #392 -: Ноември 19, 2012, 22:48:40 pm »
osi_13 :bonk: :BangHead: osi_12 ... изчерпаха ми се емотиконите...

Добре де, като нямаш какво повече да кажеш като аргумент, защо не си замълчиш, ами продължаваш с абсурдите? Аз просто вече съм безмълвна пред завоя, в който вкара разговора и невероятните умозаключения, та......
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #393 -: Ноември 19, 2012, 23:58:02 pm »
Мисля, че всички разбрахме мненията и на двете страни, опитахме се да се изясним, не можахме.
Темата май плаче за заключване в името на мирни Коледни празници, които идват.
Или поне да спрем с драматизма.
Иначе нищо не би ни отличило от бг-мама-та. При един препрочит на темата си мисля, че всеки ще разбере по-добре аргументите на другата страна.

В заключение - Жбрул, не се махай, да угоди на всички може само Дядо Коледа.
Чакаме решение някой ден по делото и се молим да няма още починали бебета или не дай Боже родилка. Дотогава си остава неразрешено предварително планираното домашно раждане. Ама как, ама защо, ама трябва ли - засега не може, така са казали тия дето сме избрали да ни управляват.
[/url][/url]
*
« Отговор #394 -: Ноември 20, 2012, 08:23:33 am »
Чудя ви се на ентусиазма да обсъждате една група жени, които ще си живеят както сметнат независимо от всичко друго, или както казват стари хора - прост човек и силен вятър не могат да бъдат спрени.
Никога не съм отваряла т.нар. Родилница, нямам и намерение.

В неделя при Кеворк засякох циганите, където си осигурявали доходи срещу предоставяне на децата си на английски гражданин за сексуални гаври.
Кеворк им извади едно видео от преди 10 години на други цигани, които умъртвили новородените си близнаци - вие какво мислите, не сте ли като тях? - циганката - не, те децата са виновни, че са сгрешили, но нали съм майка прощавам им грешките...
*
« Отговор #395 -: Ноември 20, 2012, 09:20:38 am »
хайде, съсредоточете се в другата тема за номинациите, както е казала Вени, идва Коледа, мислете позитивно :lol:
*
« Отговор #396 -: Ноември 20, 2012, 10:13:27 am »
Отново да попитам.
Не смятате ли, че е по-съществено да насочим услията си към жените, на които не им се осигурява адекватна медицинска помощ и са принудени са раждат по естествен начин, а са с показания за секцио?
Дали пък а не отворим нова тема или ще чакаме отново да ни осъдят?
Хайде да се включат радетелките за правата на жените.
За другарките, които не искат да се надигнат от диваните, мисля че колективния разум разбра (Мели, супер беше това!)
*
« Отговор #397 -: Ноември 20, 2012, 11:09:49 am »
Tanita, пак не си разбрала значиии.  :lol: Какви усилия да се насочват в посока, подобряване на нещо си в болниците?!! Болниците като цяло са опасни места, в тях работят хора със склонност към "противоестествени дейности" и занимаващи се с груби и ненужни намеси в ражданията на жените. Ако същите не се бъркаха така нахално в "Божиите дела" - на никоя от нас не би се налагало секцио вероятно, та чак пък показания за същото... Няма такива филми. ;) Жените принудени да раждат естествено с показания за секцио са просто от късметлийките, на които случайно се е паднал свестен лекар разбиращ, че неговата работа е да наблюдава отстрани "майката природа в действие", не да й се бърка в делата. Пък който оцелее - оцелее, който оцелее увреден - увреден, то е въпрос на шанс и на статистика.

Но това е само по повод раждането. Докато "майката природа" ни пречи всячески да заченем обаче, "груби намеси" от страна на лекарите по въпроса - са желани и добре дошли за нас. Тогава лекарите ги гледаме в очите и слушаме все едно сам Господ е пред нас. Тези хора стават "некомпетентни" и "се бъркат където не трябва", едва когато доведат нещата до желания от всички ни край - да очакваме да родим дете. От този момент насетне, всичко "естествено" - става автоматично най-доброто, понеже "така го била измислила природата". Значи трябва да се радваме всъщност, че секцио бива отказвано на жени с показния за същото и да приемаме това, като "доза самоосъзнаване" у някои хора в бели престилки, не да се недоволства по въпроса. ;)

*
« Отговор #398 -: Ноември 20, 2012, 11:46:25 am »
Радетелките, радетелките, искам радетелките да кажат!
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #399 -: Ноември 20, 2012, 13:20:56 pm »
Радетелките, радетелките, искам радетелките да кажат!
Танита, кои са "радетелките" според тебе, кой трябва да се изкаже? Аз за "радетелка" ли минавам?  :D

Моето мнение е следното: Ясно е, че в България има ГОЛЕМИ пропуски в системата на здравеопазването, при това от най-различен характер. Ще спомена само няколко случая. Наскоро една позната почина след инфаркт, линейката е дошла със закъснение НАД един час, след което не са успели да я спасят! Когато чуеш такова нещо, още повече за близки, няма как да не те "свие под лъжичката". Бащата на приятел беше болен от рак и докато уредят цялата бюрокрация по отпускане на лекарствата, човекът си отиде... Абсурден е и факта, че жени с показания за секцио трябва да раждат нормално! Историята на Джам просто оставя без думи от безсилие! Толкова много случаи, които най-малкото натъжават... :( Отделно от това споменах, че приятел е юристконсулт на Здравната Каса и почти ежедневно е по съдебни дела заради нарушения. А и сме чували от лекари мнението, че системата с "клиничните пътеки" е доста порочна, тъй като на пациента се гледа като на средство за финансов приход... Това е толкова болезнена тема! В Германия познавам наскоро дошли медицински кадри - лекари, сестри, анестезиолози и те разказват, че не им се стои в България от една страна заради ниските заплати, а от друга страна заради лошото обществено мнение към лекуващите.

Но не виждам, с какво мнението ми, че ако се регламентира асистираното домашно раждане може да има повече ползи, отколкото вреди, отрича горното!

Животът не е черно-бял, нашите гледни точки не са задължително на двата полюса. Аз лично не разбирам домашното раждане, никога не бих го предпочела, не съм "поддръжничка на група жени", не съм "защитник на права", просто смятам, че след като има обществена дискусия по темата, след като медиите пишат, след като е заведено дело срещу България в ЕСПЧ, не може да се казва, че е "рано за дебат", а призиви от страна на министъра едва ли носят кой знае каква полза. Между другото, знам от немските медии, че срещу Унгария също е заведено подобно дело (там е имало осъдена акушерка, която е асистирала при раждане),... а нашата преса пише, че вече има няколко подобни дела срещу различни държави...

Преди време писах, че ако България аргументира невъзможността да се регламентира асистираното домашно раждане в нашите условия, не виждам защо ще ни осъдят. Факт е, че в повечето западни страни, в които асистираното домашно раждане е позволено, винаги има условие освен към бременната и към жилището - дали отговаря на необходимите изисквания за раждането и дали може да се гарантира бърз транспорт до клиника....

Танита, ако се отвори нова тема във връзка с това, че системата трябва да се промени, за да се осигурява адекватна медицинска помощ на жените (ако са с показания за секцио, да раждат със секцио и т.н.), разбира се че бих взела участие, бих помогнала с каквото мога... Не знам, кое е в моята власт, но ако има такова, с удоволствие бих го сторила.

Само, че на мене лично напоследък наистина ми дойдоха в повече размахването на пръст, определенията, "тропането с краче" (както някой се изказа)... Наречете ме "примадона", ако желаете, но за мене оставя непонятно, защо не може да се води дискусия и без тези екстри... И по тази причина реших да се отдам на Коледното настроение, а Зачатие да си почине от мене! :)