Да, много добре разбирам аргументите "против домашното раждане". Работата е там, че в много цивилизовани страни асистираното домашно раждане е позволено, а ние не живеем изолирани от света. И ако асистираното домашно раждане у нас беше регламентирано, вероятно "облъчените жени": (1) далеч по-трудно биха пристъпили лекарска забрана и (2) щяха да имат и по-надеждни източници на информация. [/color]
В материала от цитирания малко по-горе линк ставаше дума за това, че бременна жена е имала индикации за секцио. Ако асистираното домашно раждане беше регламентирано, този случай тя НЕ БИ била допусната до такова и ако въпреки това беше родила в къщи, тогава отговорността щеше да е нейна и само нейна. Онези, които са решили да раждат без лекар, с були - мули и знам ли какво там, те ще продължат да си го правят, на тях всъщност нищо не им липсва, нищо не им е забранено. В случая става дума за жените, които биха искали да родят с медицинско лице и по всички правила, но в домашни условия. Защото желаещите да раждат у дома не са само "кукувици", завладяни от идеи за "чакри", "аури" и подобни... Дори и повечето от тях да са особени...
И ако държавата няма финансови средства да плаща подобна "прищявка", тогава този вид раждане ще се финансира от пациентите. И ако инфраструктурата ни не позволява подобни "експерименти", това съответните специалисти биха могли да го аргументират...
Пък и защо се притеснявате, дори и да се допусне асистираното домашно раждане в България, ако се плаща от пациентите, много не биха могли да си го позволят... И не забравяйте, че според изследванията само 5% от анкетираните жени биха раждали в домашни условия.
Чандра, съвсем не на шега този път съм съгласна с много от изложените от теб аргументи в полза на такова узаконяване, но съм съгласна само "по принцип" и веднага ще се аргументирам защо тези неща /и аз съм ги мислила, признавам/ у нас няма да сработят, не на този етап поне. Някога в бъдещето...може би.
1. Българските жени и граждани са като цяло недисциплинирани, своеволни и неспазващи всички закони и правила, които
има начин да се заобиколят някак, ако не им изнасят. Поради което се гледа по принцип да се правят регламенти, които няма начин да бъдат заобикаляни, или това да е изключение. Такива сме си, факт.
Та една българска бременна жена, която е навита и пренавита, че ще ражда у дома и вярва повече в мнението на съфорумките си, отколкото в това на лекаря си /такава беше ветеринарната лекарка, която миналата година загуби дете при домашно раждане/... Та такава жена, дори при наличен такъв регламент, просто ще каже ОК на лекаря си, няма да ражда у дома си по "официалния регламент", а ще си прибегне пак към "неофициалния". Никой не би могъл да я осъди нея за нищо, какъвто и фал да стане, защото тя ще си твърди, че е била готова да отиде в болницата за секцио ма нъц - внезапно почнало раждането и...баш както и сега се прави.
Бременна българка, която иска да ражда у дома си "по регламент" и не е изкукала като гореспоменатата - ще послуша лекаря си и за секцио ако каже, ще послуша и раждайки у дома си, че нещата загрубяват и трябва да се ходи в болница и най-важното - бременната българка, склонна да слуша и да мисли, но искаща да ражда като у дома си - ще приеме мнение, че буквално "у дома" е по-опасно, отколкото в "родилна къщичка" на гърба на болницата, или дори "родилна стая" /което за мен лично е като цяло нормалното, това родилна ЗАЛА е просто безумие/ И ако се натисне за правенето на "родилни къщички/стаи" - тя тази същата бременна ще е напълно доволна. И аз ще съм, защото е много по-смислено така и по-безопасно. Та няма смисъл да се правят луди гимнастики, логистики и узаконяване на спорни практики. Има по-лесен, евтин, приложим, безопасен начин да се удволетворят исканията на жените желаещи
наистина АСИСТИРАНО домашно раждане. И тези жени точно с радост ще го приемат, защото държат на медицинската помощ в целия филм и то адекватната, а не формална, както би се получило сега.
2. По повод парите. Тя държавата, че няма ресурс да финансира такива чудеса - няма. Но това значи, че узаконяване на подобна практика, автоматично води до задължение държавата да плаща за същата, след като законово я позволява. И не е като с това да си сложиш силикон за самочувствие, защото да родиш дете е различно нещо. И поради естеството на това същото нещо - няма как държавата хем да ти разреши да го правиш по даден начин, хем да откаже да ти го плаща начинът.
Нали щото държавата не ти забранява да живееш с виснали цици, не ти забранява и да си ги оправяш - плащай си. Ама държавата не може да забранява и позволява раждане и тръгнеш ли да раждаш по начин, който е регламентиран от държавата в някакъв закон - тя не може да каже, хубуу, ама ся почакай с това раждане 20 години, че ся нямаме пари. Ще трябва да плаща ще не ще.
3. Поради причините в т.1. Жените нямащи пари да си позволят такова раждане, ако то е официално разрешено, но се плаща винаги по определена тарифа - просто ще прибегнат до други начини да раждат както са си решили, извън регламента. Както го правят и сега.
Та на този етап, подобен регламент у нас - би обслужил само разните откровени шарлатанки, имащи лична изгода от подобна ситуация и знаещи, че мераклийките ще се обърнат към тях най-вече. И практиката на тия шарлатанки ще е съвсем законна и така. Затова именно ТЕ съдят сега държавата, а не нормалните жени с подобни мераци, които "разбират от дума" и не си избиват децата по вани и дивани, ако и да не им е приятно по болниците.
Не съм юрист, знаеш, но все си мисля едно нещо по тази тема. Законът по въпроса да не се пипа, ами да се допълни просто /или измени/. В смисъл, че както и сега всяка жена има право да си ражда у дома и да получи медицинска помощ в такава ситуация. Но за да няма "кръшкане" и да не се развихрят излишно тия ми ти "дули"... Да се регламентира допълнително и детайлно кога, как и при какви условия се оказва извънболнична помощ точно при раждане. Както и при някакъв сакатлък в тези случаи кой конкретно, кога и при какви обстоятелства би понесъл вината.
Давам пример веднага. Решавам да раждам у нас, следено,или не, с план, или не...в един момент желая да извикам лекар. Този лекари е длъжен да дойде, да прецени ситуацията и ако медицинското му становище е, че съм за болница, аз да имам два варианта. Или се съгласявам и тръгвам, или отказвам и си тръгва лекарят. Той не бива да е задължен да гледа как се самоубивам, или си убивам детето от глупост и да е с вързани ръце да реагира, та накрая да го изкарам и некадърен и некомпетентен, че не може да прави чудеса с голи ръце. А сега е така. Та идва лекар, преценя и казва. Ако съм нормална и разумна - слушам и тръгвам, тогава лекарят може и да е отговорен при проблем възникнал вече в болницата и поради негова лична грешка в болницата и в болнични условия. Ако се запъна - лекарят си тръгва, а аз си знам, че:
Вече не ми минава номера пред властите как съвсеем случайно и неусетно и набързо съм родила и бебето умряло /както е сега/. Регистрирано е вече на няколко места, че раждането ми тече, аз съм наясно, потърсила съм помощ, получила съм я, отказвам да се съобразя с мнението на асистиращото лице... И ако заради този си инат и глупост убия детето си - да бъда подведена под съдебна отговорност за "убийство по непредпазливост".
Ако наистина пък искам разумно да ми бъде асистирано раждането - аз ще послушам лекаря си. Ако той преценя, че в конкретния случай и етап на това раждане, с наличните си средства може да ми асистира адекватно у дома - ОК. Асистира, раждам си и всички сме доволни. Ако прецени друго пък аз не ща да слушам - моя воля, но и моя отговорност. Ако слушам неговата преценка - негова. Нека всеки е отговорен и за преценките и за исканията си ЛИЧНО. Но не лекарят да бъде заставян да се води по моя акъл, у нас си за чисто медицински неща. Ако толкова си държа на мнението - всички последствия да са си за мен, вкл. юридически при фал.
Ако съм си просто кукувица - аз ще раждам пак както го правят тия от "Родилница" все едно какъв е закона и рискът ще си е баш същия. Този процент жени ще ги има и ще правят същите неща винаги. Номерът е да не бъдат улеснявани и рекламирани. И е важно да не бъдат!
И не на последно място - медицински лица няма да бъдат ЗАСТАВЯНИ от група авантюристки да практикуват професията си при условия, в които им е непосилно да бъдат адекватни. Преценката ще е тяхна и ще е адекватна на ситуацията