0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #360 -: Ноември 16, 2012, 21:08:09 pm »
Жбрул, с тази ралика, че те могат просто да си останат в къщи, както и го правят, а ти ако си останеш секциото няма да ти се случи.

Гледай сега, аз съм си го опростила до максимум този казус и моето мислене е такова - за мен, ако е по-опасно не трбява да се разрешава, ако не е, тогава трябва. Толкова, няма какво повече да се коментира, ако това и онова и на кой какво му се е случило. Има случки и в болницта, ако се израпвняват по процент значи сме наравно. По опасно ли е или не е по-опасно, това е въпроса. И сега идва ред на това как решаваме, че е или не е по-опасно. Ми има си статистика, има си изледвания. Всичко, коеот бях виввяла докато писах преди беше, че когато е нарпавено по определеннаичн не е. Воидях и статистика от САЩ, която пък казва обратното - че е по-опасно. Това беше след като писах тук. Сега съм раздвоена кое точно е вярното. Вероятно отговорът се крие в разликите в контрола, който различните системи упражняват, не знам. От друга страна, ако някой е решил, не мога да го спра, един такъв закон само ще му помогне. Така че е доста сложна ситуацията, понеже смятам, че има вероятност каквото и решение да е взето да помогне на някого и да причини вреда на друг. А как ше решим кое ще е повече честно казано не знам. Само че няма да тръгна на някакъв кръстоносен поход срешу едното или другото, а ще оставя съда да си каже мнението въз основа на екпертните становища и ще приема каквото реши.

Мецани, още малко ше изкараш, че съм против медицината, което въобще не е така. VBAC има към 1% риск, поради което много лекари въобше не го практикуват.  Аз никога не съм защитавала тезата, че лекари или акушерки трябва да се задължават да помагат, но ако те преценят мисля, че трбява да им се разреши, което е различно. Ако няма желаещи, няма да има такива раждания и така.
« Последна редакция: Ноември 16, 2012, 21:14:34 pm от Bobbie »

*
« Отговор #361 -: Ноември 16, 2012, 21:26:31 pm »
Понеже им знам бакиите в МД, се върнах от София и родих при един от най - добрите АГ в града, в частна клиника.

аз лично се водих по мнението на лекар, комуто имам огромно доверие. той каза така - търси да раждаш там, където е най-добрата неонатология. тогава това беше МД-София. и се оказа прав.

имаме и други случаи тук, които могат да потвърдят верността на тази преценка. частната клиника е хубаво нещо, но да не дава господ да се объркат нещата и да се наложи интензивна реанимация и неонатология.

Моето бебе не се роди преждевременно, че да тичам към МД. За мен като професионално запознат  има също толкова добра неонатология, колкото тази в МД, и от към специалисти, и от към апаратура в момента и това е в Токуда. Та, лично аз щях да избера Токуда. Така или иначе реших да родя в моя град, като за целта съм подсигурила най - доброто за бебето и себе си. Най - добрия неонатолог (от университетската клиника) и най - добрия АГ. И тримата неонатолози в частната клиника са същите от университетската такава, в това число и шефът на университетската неонатология. Ако има нужда от нещо специално университетската болница е на 5 минути.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
« Отговор #362 -: Ноември 16, 2012, 21:40:23 pm »
"Правото на домашно раждане не е нищо друго освен правото на майката, ако държи на това, да роди бебето си в замърсеното с изпражнения басейнче, без полицаи насила да я вкарват в неуютна операционна с неестествени стерилни чаршафи. Т.е. то е като правото да не си пиеш фолиевата киселина, да пушиш и да се наливаш с алкохол, докато си бременна. Всички тези “права” идват от факта, че от двамата души, които са заедно по време на бременността и майчинството – майката и бебето, законов статут на човек има само майката и никой не може да й попречи да върши глупости, които застрашават здравето и живота на бебето. Тъй да бъде. Но не смятам, че на медицински лица трябва да се разрешава да насърчават бременни жени да пушат, да пият като смокове, да се хранят нездравословно и да раждат вкъщи."

Това е извадка от текст /целият материал е в линка даден от Жаси/. Това е най-кратко и ясно формулираната позиция, която прочетох засега по въпроса, който предъвкваме. И която акцентира именно там, където аз въпреки н'ам колко изписани чаршафа - не успях да насоча вниманието на "драгото събрание тук".  :lol:
Правата - права, права на вредни навици - имаме всички. Но не е редно, нито от морална гледна точка, нито от правна - българските лекари да бъдат нормативно задължени да участват, обслужват и поощряват практики, които намират за опасни от медицинска гледна точка. То е същото като Д-р Даскалова, да бъде нормативно задължена да ми пали цигарата докато съм на ФМ примерно и да ми казва "браво, браво Светослава, щом така ти харесва" понеже е мое право да пуша бременна. Но пък е супер идиотско поведение в същото време. Та аз мога да си пуша бременна, но не е редно лекарите да бъдат задължавани да ме хвалят за това и да ми съдействат да го правя.

Нито пък сега трябва държавата да си променя законите по повод това - кои лица са квалифицирани за едно, или друго, че да бъде възможно вместо адекватна лекарска помощ от истински лекари, това да го вършат псевдо акушерки, псевдо грамотни хора и откровено луди, та...да бъдели спазвани права. Понеже следващата стъпка е точно тази. Когато истинските лекари и то с пълно основание, откажат да участват и да поощряват такива практики, идва ред на леля ви Роси и кака ви Мег, в ролята на съвсем законно акущиращи такива раждания лица. Мерси нали... Не задруго, а защото от тяхното "акуширане" - резултатът е все един и същ, независимо дали това което правят ще е легално, полулегално, или съвсем нелегално. Но да бъдат поощрявани и подпомагани да разпалват у други и да практикуват лудостите си - вече е "престъпна небрежност" от страна на държавата.

И за още неразбралите - логиката, че това НЕ ТРЯБВА да се поощрява, особено в моментната ситуация - е същата, по която пушенето на цигари беше поставено под такива яки рестрикции. За да е неудобно за практикуване, да не се "навира в очите на околните" като нормална и редна практика и пр. Не, че е забранено и незаконно да пушиш по принцип, дори и бременна. Ама в болницата - не може! И не само в болницата и не само бременна ;) Щом за прилагането на нечие право може да има ограничения някакви, без то да бъде отказвано напълно, значи и за тия ми ти госпожи - може да се отнесе същото.

Разликата е там, че аз като все пак нормален, макар и доволно глупав и зависим човек /пушач/, приемам да бъда дискриминирана, защото осъзнавам вредността на това което правя и причинявам сама на себе си. И приемам, че не е редно да го "рекламирам". Но дамите в "Родилница", като всички психически неуравновесени хора, с фиксации по нещо - нямат шанс да се самоосъзнаят и да не налагат по всички достъпни и възможни начини лудостта си на цялото общество и на определено съсловие в него /лекарското/. И начинът щетите от лудостите им да бъдат минимизирани - изобщо не е в подпомагане на деянията им, под благовидната причина, че те така ставали "по-безопасни". Моля ви, но е нелепо!!!
Колкото за мен е по-безопасно да пуша в присъствието на лекар, който ми говори през цялото време, че много тъпо и опасно за здравето си нещо правя сега, ама не може да ми шибне два шамара и да ми извади цигарата от устата... :wink:
Та толкова има полза от лекар, който да стои до главата на една неадекватна и раждаща жена в собствения й хол - без никаква реална възможност да й помогне с нещо, понеже същата има право да "нИ ще", пък и лекарят с едни голи ръце и въпросната най после да ще - няма как да реагира адекватно. Не и в хола й! А лекарят няма ли право да нИ ще да участва в подобен идиотизъм?!!!

Боби, ти си си го опростила до "един компонент" в казуса. Когато аз си го опростя до същата степен - демек "какво казва статистиката" - то "секциото пожелание" с нищо не е по-опасно от секцио по показания, или естествено раждане. Но на мен не ми е позволено да го поискам, въпреки това.;) При това опростяване - на теб ти хрумва за корелацията с други операции, за място кое къде се случва, защо и пр. И започваш изведнъж "да не опростяваш", защото теб пък моето право не те кефи лично като разбиране и вече започваш да вкарваш здрава мисъл в цялата "философия", а в първия случай - не го правиш. Пък разликата между двата е точно НУЛА, ако си говорим само за "права" и не отчитаме нищо друго в темата.

По онзи пример за хората желаещи доброволна ампутация, да ти кажа случая който аз гледах. Там човекът искаше да му ампутират ръката, беше му отказано естествено. Той обаче си беше твърдо решен, че не я иска тази ръка и за да стане на неговата - поставил крайника в лед, часове се гърчил и едвам издържал на това мъчение, за да измръзне ръката му до такава степен, че ампутация да е неизбежна. Е, пак станало на неговата, по един много по-опасен и откровено мъчителен начин. Ампутират ръката в крайна сметка и едвам го освестили.

Та по твоята логика. Много по-опасно е било за него това, което сам си е направил, за да принуди лекарите да ампутират крайник нали така? Имал ли е право да го прави - имал е. Ампутирали ли са в крайна сметка - да. Значи като това се знае за този тип хора /този не е единствен такъв/ - да вземем да задължим лекарите да ампутират крайници пожелание, защото иначе тези хора сами се поставят в огромен риск и пак постигат ампутация. Понеже те пък си имат право да са лудички и дай ся да им го узаконим.
Същата работа и с "Родилница". Да им позволим всичко което искат, понеже им хлопат дъските и така и така ще го направят щом искат, пък поне да не е супер опасно, но последното все пак няма как да се гарантира малко от малко в средата, в което те желаят да се случват нещата.

Жбрул, с тази ралика, че те могат просто да си останат в къщи, както и го правят, а ти ако си останеш секциото няма да ти се случи.
Що бе Боби? Ако имам право да искам секцио, мога да поискам то да се случва и на Марс щом е законно да го пожелая. Какво ме интересува мен, че лекарите смятали за рисково да ме оперират на спалнята у дома? Те лекарите считат, че не могат да помогнат и на естествено раждащите по диваните адекватно, но за теб това не е проблем да подкрепяш "правото на искане" на същите. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #363 -: Ноември 16, 2012, 21:43:39 pm »
Smaraidi, и аз щях да избера Токуда, ако беше отворила врати по времето, когато аз раждах :) само че Токуда започна да работи с пациенти около 8 месеца по-късно...

как да разбирам това изказване: "Моето бебе не се роди преждевременно, че да тичам към МД"?

никой тук не си е избирал лекар за раждането в последния момент и не е "търчал" наникъде. обикновено жените след стерилитет са доста внимателни към осигуряване на успешния завършек на бременността си. лекарят ми беше избран 5 месеца по-рано. един от най-добрите лекари в София. най-добрата неонатология за момента в София и в страната (където, за сведение, не приемат бебета от други болници - само родени там!). нима съм знаела, че бебето ми ще се роди преждевременно? и 37 навършени гестационни седмици преждевременно ли е?

изобщо, какво искаш да ми кажеш?
« Последна редакция: Ноември 16, 2012, 21:45:18 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #364 -: Ноември 16, 2012, 23:00:44 pm »
Jbrul, ще те препратя към което вече съм отговорила на Меци. Не смятам, че някой е длъжен да осигури каквото и да е.  
Ми опрости с го и ти като мен тогава и няма никога да направиш секцио по желание. Не казва това статистиката за какво се случва с майката. Секциото е по-опасно за майката по много показатели.

Jam, 37 се смята напълно износено. Аз родих Андреа точно на 37мата. Не знам Мели ще каже, но мисля, че бронхопневмония може да се получи при влизане на течност в дробовете при първото вдишване особено, когато има мекониум във водите т.е. не е от седенето по-дълго, но може и да не съм права. За 13 чана инфекция във водата не би трябвало да се развие, те затова мисля, че дават до 24 часа.
« Последна редакция: Ноември 16, 2012, 23:03:11 pm от Bobbie »

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #365 -: Ноември 16, 2012, 23:30:11 pm »
Мисля навсякъде, където е разрешено домашното асистирано раждане, VBAC е една от контраиндикациите за домашно асистирано раждане, записано е в съответния регламент и не се извършава асиситирано в домашни условия. Е, този регламент не нарушава ли правата на жената като ѝ забранява да роди VBAC вкъщи асистирано? А правата на жените с двуплодна бременност, те не се ли нарушават също, щото и това контраиндикация в същия този регламент?
Мецани, въпросът е в това, че със ЗАКОНОВАТА забрана на медицинско лице да асистира при домашно раждане един вид се отказва "правото да получиш адекватна медицинска помощ, независимо от избора ти на място на раждане". Ако на лекарите бъде позволено да асистират при домашно раждане, тогава то ще бъде далеч по-регламентирано (или по-скоро просто РЕГЛАМЕНТИРАНО) и медицината ще реши, на какви условия трябва да отговаря една бременност, за да бъде допуснато такова. Но в този случай това ще го реши МЕДИЦИНАТА, а не ПРАВОТО. В предния си пост тук цитирах, на какви условия грубо трябва да отговаря една бременна жена в Германия, за да бъде допуснато едно асистирано домашно раждане. Мисля си, че ако тези условия ги имаше и у нас и бяха достояние на повече жени, може пък и "естественичките" в определени ситуации да се замислят, дали не рискуват прекалено много. Защото тези теми биха били предмет на дискусия с техните гинеколози, а не със знайни и незнайни съфорумки.

Да, много добре разбирам аргументите "против домашното раждане". Работата е там, че в много цивилизовани страни асистираното домашно раждане е позволено, а ние не живеем изолирани от света. И ако асистираното домашно раждане у нас беше регламентирано, вероятно "облъчените жени": (1) далеч по-трудно биха пристъпили лекарска забрана и (2) щяха да имат и по-надеждни източници на информация.

В материала от цитирания малко по-горе линк ставаше дума за това, че бременна жена е имала индикации за секцио. Ако асистираното домашно раждане беше регламентирано, този случай тя НЕ БИ била допусната до такова и ако въпреки това беше родила в къщи, тогава отговорността щеше да е нейна и само нейна. Онези, които са решили да раждат без лекар, с були - мули и знам ли какво там, те ще продължат да си го правят, на тях всъщност нищо не им липсва, нищо не им е забранено. В случая става дума за жените, които биха искали да родят с медицинско лице и по всички правила, но в домашни условия. Защото желаещите да раждат у дома не са само "кукувици", завладяни от идеи за "чакри", "аури" и подобни... Дори и повечето от тях да са особени... ;)

И ако държавата няма финансови средства да плаща подобна "прищявка", тогава този вид раждане ще се финансира от пациентите. И ако инфраструктурата ни не позволява подобни "експерименти", това съответните специалисти биха могли да го аргументират...

Пък и защо се притеснявате, дори и да се допусне асистираното домашно раждане в България, ако се плаща от пациентите, много не биха могли да си го позволят... И не забравяйте, че според изследванията само 5% от анкетираните жени биха раждали в домашни условия.
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #366 -: Ноември 16, 2012, 23:52:28 pm »
Ми опрости с го и ти като мен тогава и няма никога да направиш секцио по желание. Не казва това статистиката за какво се случва с майката. Секциото е по-опасно за майката по много показатели.

Ха добрУ утро. Статистиката какво казва, че е по-опасно за майката - никого не вълнува, понеже майката има право да подлага себе си на каквито ще опасности. ПРАВО! ;) Да скача с парашут, да кара пистов мотор по селски път и пр. Като майка имам право да си избера да раждам по-начин по-рисков за мен самата дори, но по-сигурен за бебето ми понеже това ми е по-важно. Или ми е важно да няма и 0,00001% риск да се окажа кърпена накрая от-до. То си е моя раУта и право, сещаш се. Та тези ми права са напълно сравними с правата на драгите госпожи по всички параграфи, ако забелязваш.
Раждащата у дома жена се подлага на по-голяма опасност отколкото при раждане в болница, дори само поради факта, че нито медицински може да се предвиди 100%, че усложнения няма да възникнат в хода на раждането, нито когато е извън болница - реакцията на медиците може да бъде толкова бърза, колкото в болница. Това по чисто физични закони е неоспоримо. Респективно - рискът от извънболнично раждане си е по-висок винаги и при всички положения. В какъв процент този риск се реализира като "някой умря/пострада тежко" - е все тая. И това е именно абсурдната база от която се опитваш да изходиш вярвайки, че "статистиката казва". Преди "твоята" статистика, има друга статистика, която казва че раждаш ли в болница - може да ти бъде помогнато ВИНАГИ по-бързо и по-адекватно, отколкото ако го правиш извън нея. Оттам нататък...сещай се сама.

И за да ме разбереш ясно и точно, понеже все статистики дъвчеш и често не на място и неадекватно по някаква тема... Пояснявам.
При сравнение примерно на 10 000 естествени раждания в болница и 10 000 извън болница. При такова сравнение, стига стотина жени от раждалите извънболнично да са получили увреждане, да са починали, да са изгубили бебето, или то да е увредено, за да се приеме, че рискът е по-висок от тази практика, ако смъртността и тежките увреждания в другата група са по-малко. Това казва тази статистика. Пък точно тази статистика е с потресаващи за тезите ти тук цифри. Тя е провеждана стотици години в извадка не 10 000, а милиони жени. И кое е по-безопасното е доказано преди аз и ти да се родим още и е установено като практика поради точно същата статистика. Нарича са раждане в болница. По същата "статистика" се прави аборт в болница, секцио в болница, трансплантация в болница и к'вото се сетиш. Понеже си е съвсем доказано КОЕ е по-безопасно, вкл. в сметката влизат всички "болнични сакатлъци" и пак е по-безопасно.

Това кое ти цитираш като данни, е на база при предварително изяснен риск и осъзната опасност от дадена практика, какви са процентите този риск да се реализира. Не е доказателство, че го няма и не е голям. Има го и е ясен не от онзи ден. Което значи, че трябва и с белезници да ни водят да раждаме в болница, ако статистически се решават тия въпроси и се изхожда от "опасно" и "по-малко опасно".
;)

П.П. Ти не смяташ, че някой е длъжен да осигури каквото и да е, но драгите дами дето съдят държавата - смятат. Смятат, че лекарите трябва да бъдатзадължени да им асистират ражданията по диваните у тях си, при това за сметка на всички здравноосигурени лица в България. Ако продължаваш да не го схващаш...

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #367 -: Ноември 17, 2012, 00:16:42 am »
Оххх, измори ме вече :-). Приеми, че си права, аз ще си приема, че аз съм права и се приключва. 

*
« Отговор #368 -: Ноември 17, 2012, 00:56:02 am »
Цитат на: Chandra link=topic=48697.msg970302#msg970302 date=1353101411
[color=maroon
Да, много добре разбирам аргументите "против домашното раждане". Работата е там, че в много цивилизовани страни асистираното домашно раждане е позволено, а ние не живеем изолирани от света. И ако асистираното домашно раждане у нас беше регламентирано, вероятно "облъчените жени": (1) далеч по-трудно биха пристъпили лекарска забрана и (2) щяха да имат и по-надеждни източници на информация. [/color]

В материала от цитирания малко по-горе линк ставаше дума за това, че бременна жена е имала индикации за секцио. Ако асистираното домашно раждане беше регламентирано, този случай тя НЕ БИ била допусната до такова и ако въпреки това беше родила в къщи, тогава отговорността щеше да е нейна и само нейна. Онези, които са решили да раждат без лекар, с були - мули и знам ли какво там, те ще продължат да си го правят, на тях всъщност нищо не им липсва, нищо не им е забранено. В случая става дума за жените, които биха искали да родят с медицинско лице и по всички правила, но в домашни условия. Защото желаещите да раждат у дома не са само "кукувици", завладяни от идеи за "чакри", "аури" и подобни... Дори и повечето от тях да са особени... ;)

И ако държавата няма финансови средства да плаща подобна "прищявка", тогава този вид раждане ще се финансира от пациентите. И ако инфраструктурата ни не позволява подобни "експерименти", това съответните специалисти биха могли да го аргументират...

Пък и защо се притеснявате, дори и да се допусне асистираното домашно раждане в България, ако се плаща от пациентите, много не биха могли да си го позволят... И не забравяйте, че според изследванията само 5% от анкетираните жени биха раждали в домашни условия.

Чандра, съвсем не на шега този път съм съгласна с много от изложените от теб аргументи в полза на такова узаконяване, но съм съгласна само "по принцип" и веднага ще се аргументирам защо тези неща /и аз съм ги мислила, признавам/ у нас няма да сработят, не на този етап поне. Някога в бъдещето...може би.

1. Българските жени и граждани са като цяло недисциплинирани, своеволни и неспазващи всички закони и правила, които има начин да се заобиколят някак, ако не им изнасят. Поради което се гледа по принцип да се правят регламенти, които няма начин да бъдат заобикаляни, или това да е изключение. Такива сме си, факт.

Та една българска бременна жена, която е навита и пренавита, че ще ражда у дома и вярва повече в мнението на съфорумките си, отколкото в това на лекаря си /такава беше ветеринарната лекарка, която миналата година загуби дете при домашно раждане/... Та такава жена, дори при наличен такъв регламент, просто ще каже ОК на лекаря си, няма да ражда у дома си по "официалния регламент", а ще си прибегне пак към "неофициалния". Никой не би могъл да я осъди нея за нищо, какъвто и фал да стане, защото тя ще си твърди, че е била готова да отиде в болницата за секцио ма нъц - внезапно почнало раждането и...баш както и сега се прави.

Бременна българка, която иска да ражда у дома си "по регламент" и не е изкукала като гореспоменатата - ще послуша лекаря си и за секцио ако каже, ще послуша и раждайки у дома си, че нещата загрубяват и трябва да се ходи в болница и най-важното - бременната българка, склонна да слуша и да мисли, но искаща да ражда като у дома си - ще приеме мнение, че буквално "у дома" е по-опасно, отколкото в "родилна къщичка" на гърба на болницата, или дори "родилна стая" /което за мен лично е като цяло нормалното, това родилна ЗАЛА е просто безумие/ И ако се натисне за правенето на "родилни къщички/стаи" - тя тази същата бременна ще е напълно доволна. И аз ще съм, защото е много по-смислено така и по-безопасно. Та няма смисъл да се правят луди гимнастики, логистики и узаконяване на спорни практики. Има по-лесен, евтин, приложим, безопасен начин да се удволетворят исканията на жените желаещи наистина АСИСТИРАНО домашно раждане. И тези жени точно с радост ще го приемат, защото държат на медицинската помощ в целия филм и то адекватната, а не формална, както би се получило сега.

2. По повод парите. Тя държавата, че няма ресурс да финансира такива чудеса - няма. Но това значи, че узаконяване на подобна практика, автоматично води до задължение държавата да плаща за същата, след като законово я позволява. И не е като с това да си сложиш силикон за самочувствие, защото да родиш дете е различно нещо. И поради естеството на това същото нещо - няма как държавата хем да ти разреши да го правиш по даден начин, хем да откаже да ти го плаща начинът. ;) Нали щото държавата не ти забранява да живееш с виснали цици, не ти забранява и да си ги оправяш - плащай си. Ама държавата не може да забранява и позволява раждане и тръгнеш ли да раждаш по начин, който е регламентиран от държавата в някакъв закон - тя не може да каже, хубуу, ама ся почакай с това раждане 20 години, че ся нямаме пари. Ще трябва да плаща ще не ще.

3. Поради причините в т.1. Жените нямащи пари да си позволят такова раждане, ако то е официално разрешено, но се плаща винаги по определена тарифа - просто ще прибегнат до други начини да раждат както са си решили, извън регламента. Както го правят и сега.

Та на този етап, подобен регламент у нас - би обслужил само разните откровени шарлатанки, имащи лична изгода от подобна ситуация и знаещи, че мераклийките ще се обърнат към тях най-вече. И практиката на тия шарлатанки ще е съвсем законна и така. Затова именно ТЕ съдят сега държавата, а не нормалните жени с подобни мераци, които "разбират от дума" и не си избиват децата по вани и дивани, ако и да не им е приятно по болниците.

Не съм юрист, знаеш, но все си мисля едно нещо по тази тема. Законът по въпроса да не се пипа, ами да се допълни просто /или измени/. В смисъл, че както и сега всяка жена има право да си ражда у дома и да получи медицинска помощ в такава ситуация. Но за да няма "кръшкане" и да не се развихрят излишно тия ми ти "дули"... Да се регламентира допълнително и детайлно кога, как и при какви условия се оказва извънболнична помощ точно при раждане. Както и при някакъв сакатлък в тези случаи кой конкретно, кога и при какви обстоятелства би понесъл вината.
Давам пример веднага. Решавам да раждам у нас, следено,или не, с план, или не...в един момент желая да извикам лекар. Този лекари е длъжен да дойде, да прецени ситуацията и ако медицинското му становище е, че съм за болница, аз да имам два варианта. Или се съгласявам и тръгвам, или отказвам и си тръгва лекарят. Той не бива да е задължен да гледа как се самоубивам, или си убивам детето от глупост и да е с вързани ръце да реагира, та накрая да го изкарам и некадърен и некомпетентен, че не може да прави чудеса с голи ръце. А сега е така. Та идва лекар, преценя и казва. Ако съм нормална и разумна - слушам и тръгвам, тогава лекарят може и да е отговорен при проблем възникнал вече в болницата и поради негова лична грешка в болницата и в болнични условия. Ако се запъна - лекарят си тръгва, а аз си знам, че:

Вече не ми минава номера пред властите как съвсеем случайно и неусетно и набързо съм родила и бебето умряло /както е сега/. Регистрирано е вече на няколко места, че раждането ми тече, аз съм наясно, потърсила съм помощ, получила съм я, отказвам да се съобразя с мнението на асистиращото лице... И ако заради този си инат и глупост убия детето си - да бъда подведена под съдебна отговорност за "убийство по непредпазливост".

Ако наистина пък искам разумно да ми бъде асистирано раждането - аз ще послушам лекаря си. Ако той преценя, че в конкретния случай и етап на това раждане, с наличните си средства може да ми асистира адекватно у дома - ОК. Асистира, раждам си и всички сме доволни. Ако прецени друго пък аз не ща да слушам - моя воля, но и моя отговорност. Ако слушам неговата преценка - негова. Нека всеки е отговорен и за преценките и за исканията си ЛИЧНО. Но не лекарят да бъде заставян да се води по моя акъл, у нас си за чисто медицински неща. Ако толкова си държа на мнението - всички последствия да са си за мен, вкл. юридически при фал.

Ако съм си просто кукувица - аз ще раждам пак както го правят тия от "Родилница" все едно какъв е закона и рискът ще си е баш същия. Този процент жени ще ги има и ще правят същите неща винаги. Номерът е да не бъдат улеснявани и рекламирани. И е важно да не бъдат!

И не на последно място - медицински лица няма да бъдат ЗАСТАВЯНИ от група авантюристки да практикуват професията си при условия, в които им е непосилно да бъдат адекватни. Преценката ще е тяхна и ще е адекватна на ситуацията

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #369 -: Ноември 17, 2012, 09:21:49 am »
Само с две думи. :)
1. Според мене не може да НЕ се регламентира нещо с презумпцията, че българинът е недисциплиниран.
2. Предполагам, че по-трудно се пристъпва лекарска забрана (и констатация в конкретния случай), отколкото законова. Всъщност, той законът е позволил на който иска да си ражда у дома, така че никоя от тези жени не го пристъпва... Просто жените не коментират с лекарите си тези желания и явно не приемат "законът не позволява" като аргумент против тези намерения, защото изглежда смятат закона за неуреден.
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #370 -: Ноември 17, 2012, 11:18:21 am »
Терминът ми беше на 21.01. Така наречените светила от Коледа до след Нова година бяха в отпуска и не поемаха раждания. Аз бях длъжна да си подсигуря тези дни с лекар, защото не знаех ще устискам ли до след Нова година или не. И го направих. А вече след 31-32 г.с не ми беше толкова важно да родя в неонатология с възможност за интензивни грижи, преспокойно става и в "обикновена" АГ клиника.
Да, преди в София най - добрата неонатология беше в МД. Сега за радост има още една отлична неонатология. Плевенската неонатология също по никакъв начин не отстъпва на МД и Токуда, а преди 7 години още повече с шеф републиканският неонатолог.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
« Отговор #371 -: Ноември 17, 2012, 12:25:38 pm »
Smaraidi, в повечето случаи не мога да разбера каква е мисията на постовете ти...

« Отговор #372 -: Ноември 17, 2012, 13:33:51 pm »
ех,че забавно...  :lol: някъде бях писала, ама пак ще повторя - едно време баба ми не е раждала в болница и има 3 починали деца, а 2 са оцелели. Бабата на педиатърката ми също има 12 починали деца - оцелява само 1. Така че, който иска да се върне 100-200 години назад - да не ражда в болница - въпрос на личен избор. Пък, ако иска да ражда в полето на лунна светлина  :lol: - ако оцелеят с бебето - добре. Ако иска може и да плати на лекар да седи с нея в полето и да си говорят за звездите (макар, че кой лекар ще се съгласи на това не знам, защото ако се случат усложнения ще е подсъдим после). Но, в никакъв случай няма право да налага лудостта си на другите (макар, че повечето психично болни побъркват и всички около себе си и за това в такива случай биват усмирявани)....
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #373 -: Ноември 17, 2012, 14:39:38 pm »
Понеже им знам бакиите в МД, се върнах от София и родих при един от най - добрите АГ в града, в частна клиника.

аз лично се водих по мнението на лекар, комуто имам огромно доверие. той каза така - търси да раждаш там, където е най-добрата неонатология. тогава това беше МД-София. и се оказа прав.

имаме и други случаи тук, които могат да потвърдят верността на тази преценка. частната клиника е хубаво нещо, но да не дава господ да се объркат нещата и да се наложи интензивна реанимация и неонатология.

Абсолютно потвърждавам :wink: За да се добера до болница с отлична неонатология /МД София/, пътувах 400 км с изтекли води /разбира се, след преглед в болница и съгласие на лекар, че мога да пътувам/ на връх Нова Година. Слава Богу, че стигнах навреме. Получих много добро отношение от целия персонал по време на 3-дневния ми престой в родилно отделение /родих в 33 седмица и 3 дни бях на системи за задържане, за да успеем да сложим кортикостероиди за дробовете на бебето/, при положение, че нито познавах някоий от лекарите, нито имах някаква уговорка, нито нищо - изтърсих се в 16:30 на 31.12., с абокат на ръката, само ме погледнаха сякаш съм луда и ме попитаха защо съм поела риска да пътувам чак до София. Е, рискът беше да остана да родя в Бургас, па макар и в суперновата, лъскава и прехвалена частна болница. Като изключим самите условия в МД, които все пак не зависят от персонала, съм много доволна. Може би съм имала късмет, не знам, но е факт, че раждането мина бързо и лесно, нямах усложнения, всички се държаха повече от добре, благодарна съм им много!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #374 -: Ноември 17, 2012, 15:14:29 pm »
Само с две думи. :)
1. Според мене не може да НЕ се регламентира нещо с презумпцията, че българинът е недисциплиниран.
2. Предполагам, че по-трудно се пристъпва лекарска забрана (и констатация в конкретния случай), отколкото законова. Всъщност, той законът е позволил на който иска да си ражда у дома, така че никоя от тези жени не го пристъпва... Просто жените не коментират с лекарите си тези желания и явно не приемат "законът не позволява" като аргумент против тези намерения, защото изглежда смятат закона за неуреден.

Toчно така Чандра, не може и сега не се регламентира раждането у дома с презумпцията, че българките са неразумни. То е регламентирано баш с обратната презумпция - че жените които раждат, са склонни да постъпват разумно и отговорно. ;) Можеш да си раждаш у дома и да си колкото искаш неразумна по този повод и никой не те вкарва в затвора за това. Също така, ако раждаш у дома и в момента - медицинска помощ не е отказана на никого, само защото раждането е започнало извън болница. И сега имаш право да извикаш лекар, той е длъжен да дойде в дома ти и като дойде - негово право И задължение едновременно е да ти окаже помощ, според своята медицинска преценка. И понеже преценката му от каква помощ се нуждае една родилка и при какви оптимално добри условия този лекар може да я окаже е медицинска, а не философска, лекарят не е длъжен да ти асистира раждане в домашни условия, щом счита, че в твоя случай това е рисковано.

И сега няма забрана пристигналият вече в дома ти лекар, по своя преценка да ти асистира раждането на дивана. "Малката" подробност е, че ако преценката му се окаже невярна и се случи нещо лошо на теб и бебето ти, което се докаже после, че не би се случило в болнични условия - този същият лекар носи цялата отговорност, че не е преценил правилно. Не я носиш ти. Ти се оказваш "жертвата" на неговата "лекарска некомпетентност". В момента у нас, всеки лекар има правото да реши дали да поеме този риск, или да не го поема.
В бъдеще - лекарят ще бъде лишен от този професионален избор и задължен при всички случаи да седи до нечий диван, независимо от мнението си, че това е опасно, рисково и възможността му за адекватна професионална намеса в ситуацията е сведена до минимум.

Та хич не намирам за редно и нормално, едно цяло съсловие да бъде задължавано със закон, да си практикува професията при условия, които същото съсловие счита за рискови по чисто медицински съображения. И въобще не може да се решава нещо такова с "аргумента", че на други места по света имало подобна практика. То на други места по света има и смъртно наказание все още /САЩ/ и по същата логика някоя група граждани, може да иска връщането му и в България, което и сама се сещаш е просто несериозно да се говори.
Не знам на какво се дължи убеждението ти, че "лекарска забрана" се пристъпва по-трудно от който и да било закон.  8O Лекарската помощ, както вече многократно беше подчертано е ПРАВО на гражданите, не ЗАДЪЛЖЕНИЕ на гражданите. Та лекарят нищо на никого не може да позволява и забранява. ;)

Българските гражданки и сега имат право да раждат където си искат и да получат медицинска помощ за целта, все едно къде се намират.
В България си има регламент за медицинските дейности, които се извършват в болнични условия и обосновката да се извършват там е медицинска, както трябва и да бъде. Например е забранено на лекарите да извършват аборти по домовете на мераклийките, това те имат право да го правят само в болниците. Което не значи, че е забранено на всяка жена желаеща да абортира извън болница - да го направи, нито пък и е забранено да получи медицинска помощ, защото е направила такъв вид аборт и има усложнения, нито пък е забранено на лекарите да й окажат медицинска помощ, защото е направил аборт извън болницата.

Същата работа е и с раждането у дома. У нас то не е забранено, просто не се насърчава, защото на този етап рисковете са твърде високи за пациента. И тези рискове няма внезапно да се занижат и да изчезнат, ако задължим лекарите си да вършат безумия от медицинска гледна точка.

*
« Отговор #375 -: Ноември 19, 2012, 00:11:33 am »
жбрул, с толкова много писане, мисля, се пропуска най-важното, а то е, че при всички положения състоянието на нещата в момента поставя на риск една, макар и малка група жени, които не биха искали да раждат в болница, защото в момента нито едно медицинско лице няма право да им окаже мед помощ по време на раждане в къщи. това е опасно. затова и чандра и аз и боби говорим, че когато има регламент има критерии и се намалява риска, както за жените, така и за бебетата им.

ако беше "гледала" за повече от един човек с телесна дисморфобия щеше да разбереш, че всички професионалисти, които са въвлечени в тези случай казват, че ще е по-добре ако има процедури, така че на тези хора да им се помогне и дори и да се стигне до ампутация, това да стане по добър начин. както беше и с операциите за смяна на пола, хората видяха, че да ходиш при нискоквалифицирани хирурзи не просто не обезукражава , а поставя в необоснован риск пациентите.

дори преведох изследване не на 10 000, а на над 20 000 раждания, което показва, че не само не е по-опасно добре воденото домашно раждане, а е по-добро за бебето и за майката.

между другото "дулите" нямат пряко участие в раждането, те оказват емоционална подкрепа на двойката, но не правят нищо по повод раждането. доста хора тук ги използват когато раждат в болница.

разговорът изглежда леко позагуби смисъла си, или това е само мое преживяване?
*
« Отговор #376 -: Ноември 19, 2012, 01:30:16 am »
жбрул, с толкова много писане, мисля, се пропуска най-важното, а то е, че при всички положения състоянието на нещата в момента поставя на риск една, макар и малка група жени, които не биха искали да раждат в болница, защото в момента нито едно медицинско лице няма право да им окаже мед помощ по време на раждане в къщи. това е опасно.

Не се пропуска Елена. Това, което съм болднала в твоя текст - просто не е вярно - нито от гледна точка на закона, нито от гледна точка на практиката.
Сега медицинските лица имат и право и задължение, да оказват помощ на тези родилки според своята медицински обоснована преценка. Което за мен лично, е от изключителна важност в извънболнична среда точно, защото ако се води един медицински специалист само по исканията и преценките на една раждаща в момента жена в дома й - рискът е доста по-голям. Затова е и този регламент у нас - всички искания и преценки на родилката се зачитат в болницата, защото ако са погрешни - механизмите за реакция "по спешност" сработват бързо и адекватно. В дома й - това рядко е възможно опре ли въпросът на "живот и смърт" за някого! Не мисли, че всички практики, закони, механизми...за реакция на нещо в България са изначално лоши и сбъркани само защото са си наши.
Тук се обсъжда дали планирано, или непланирано да се оказва помощ в такива ситуации. Изобщо не може и дума да става, че подобна помощ е забранена, или отказана на някого.  8O  Просто защото не е!

Дамите твърдят, че дори лекар бил излишен - само акушерка стигало, толкова е малък рискът. Еми щом е толкова малък - то аз не виждам никаква разлика, дали медицинска помощ ще им се оказва в тези ситуации "по план", или "по спешност". И по спешност да е - имат си медицински картони, ако е следена бременността както трябва, звънят при зор, идва спешен екип, вижда описаното в картона, вижда състоянието на родилката и отсъжда - в болница, или ще продължават на дивана. Това - не е забранено и в момента. ;)

Ти май не схващаш от цялата тема, че искът е подаден с цел - да отвърже ръцете на немедицински лица да асистират домашни раждания. Но вече и аз се отказвам да ти го обяснявам.

Не само за теб, а и за всички, които не са имали възможност да гледат това днес. Темата при Кеворк Кеворкян. http://play.novatv.bg/play/289581/?autostart=true
/ползвам линк от официалния сайт та, моля да изчакате рекламите и шапката преди действителния разговор/

Елена, теб те моля да обърнеш внимание на Мег, другите ясно на какви позиции ще са. ;) Ама не да се фиксираш в темата "права", а в едни други детайли от поведението й. Като например, въпреки че няма законова принуда една жена да мисли за бебето, а не за себе си..., но тя казва "смъртта винаги е опция". Така е, ама защо да я правим по-високо вероятна опция.
Друго - не аз, тази жена го каза директно - НЯМА отказана помощ и сега! Има отказ планирано да ти се окаже тази, защото според същата жена - никой лекар не би я оказал. Не би, защото бил обучаван в друга среда... Или защото е по-наясно от тази госпожа какво може да стане, ако все пак едно естествено раждане тръгне зле в нечий хол. Забележи също така, че тя настоява за АКУШЕРКА, да се разреши АКУШЕРКА, не уточни какво е "обучена акушерка" за нея ;) Тя самата се има за такава обаче, ТЯ води по интернет раждането завършило със смърт на бебе миналата година...
И "изводът" на Мег, че в крайна сметка трябва да се осланяме кое е "Божа работа"  8O, ме кара да се чудя защо ТЯ тогава иска /уж/ узаконяване на асистирано домашно раждане?!!! ;) Ами тя медицината се явява супер излишна, ако ще се осланяме на Господ само, не мислиш ли? ТЯ цели асистенция от немедицински вид да бъде законна, за т'ва е нейната борба. Твоята - може и да е друга и вярвам, че е.
Нейната борба обаче -  не е за ничии права, а за "черен пазар" и узаконяване на нечии болни виждания за "нещата от живота".

П.П. Темата тук е инспирирана от тази именно жена, нейните практики и последствията от тях, в които тя не е сама, тя е едно от лицата. Ти си философстваш по принцип за нещо, но другите тук говорим за нещо конкретно. Затова - нямаме разбиране.
« Последна редакция: Ноември 19, 2012, 01:39:16 am от Jbrul »

*
« Отговор #377 -: Ноември 19, 2012, 08:21:06 am »
Интелигентна жена изглежда тази Меглена Делчева, обаче явно има някакъв проблем!
Аз все още изобщо не мога да разбера ЗАЩО някоя жена ще иска да ражда у дома? Какво имаш у дома в повече, което го няма в болницата? В някои частни болници можеш и възглавнички да си занесеш и свещи да си запалиш и да се разхождаш, на мен ми позволиха да си намеря удобна поза по време на контракциите и да си застана с нея, вече навсякъде почти позволяват и да присъства придружител? Обаче неонатология и операционна съм сигурна, че няма в никоя къща или апартамент!
Жбрул, благодаря за линка!
*
« Отговор #378 -: Ноември 19, 2012, 10:55:21 am »
Тази тема на мен вече ми писна!
След написантото от Мели и Джам смятам, че много по-добре е всички дружно да насочим  услилията си към подобряването правилата на раждане в БОЛНИЦА. Да има ясни критерии, да има сериозни контролни органи, които да гарантират, че когато една жена е за СЕКЦИО - това просто ще се случи, а не да е въпрос на тото.
Смятам, че ще бъде много по-добре ХК да се занимава с жените на които НЕ им е оказана адекватана медицинска помощ и естественото им раждане е довело до драматични последици!
Така може би ще променим нещо, наистина смислено!
А кой където иска - там да ражда и естествено, да бъде така добър да си поеме за това риска!
В БГ домашното раждане е нерегламентирано - точка!
« Последна редакция: Ноември 19, 2012, 10:58:56 am от Tanitа »
*
« Отговор #379 -: Ноември 19, 2012, 14:01:00 pm »
всъщност тъкмо в линка, който жбрул качи много ясно се казва за какво иде реч -планираното, асистирано от акушерка (не шаман) раждане в къщи при ниско рискови пациенти да бъде узаконено.