0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #340 -: Ноември 15, 2012, 18:47:53 pm »
Мели това, което разказваш ставя вероятно, защото няма ясни критерии. Аз съм съгласна, че лекарят трябва сам да може да взима решения, но мисля, че трябва това да става в някакъв допустим диапазон, който ако решиш да прескочиш да се налага съгласието на поне още 2ма лекари. Хем да не е всичко по протокол ( както често е тук), а да се оставят лекарите да практикуват медицина по тяхно усмотрение според  идивидуалните особености на пациента и случая  понеже не всеки се вписва в разни критерии, хем пациентът да е защитен от подобни активисти лекари.
И разбира се това, че касата плаща еднакво е някакъв пълен абсурд!
« Последна редакция: Ноември 15, 2012, 19:23:13 pm от Bobbie »

« Отговор #341 -: Ноември 15, 2012, 19:07:27 pm »
Мели като има показания за секцио не се ли пише в картона?
[/url][/url]
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #342 -: Ноември 15, 2012, 19:22:42 pm »
Колкото и да е странно, в Бг има правила, има закони, критерии, нормативи и всякакви разпоредби. Т.е. формално погледнато, не сме зле откъм законодатество. Само че няма контрол, няма институция, която да го упражнява, а и да има, не го прави. Не ме питайте защо. Ето по отношение на незаконните инсеминации, от Зачатие сме питали всички и дори публично - и министъра на здравеопазването, и директора на ИАТ, и одита ... само вдигат рамене. Има наредба, който е регистриран, се проверява, който не е регистриран, може да прави каквото си иска и никой не го пита защо го прани. Нещо повече, с документи за незаконни инсеминации можеш да кандидатстваш към Фонд асистирана репродукция без никакъв проблем и без на когото и да било да му прави впечатление.

Да, когато има показания за секцио, се пише в историята, но върви доказвай какви са показанията. Факт е, че мога да дам много примери за абсурдно проведени естествени раждания с драматични последици.

Същото се отнася примерно за скрининга за гестационен диабет, регламентирано е като изследване, има го във всички нормативни документи, има общоприет консенсус на ендокринолозите, но на практика не работи. Качила съм ги на сайта, даваме ги на всяка жена и въпреки това не става. Не съм виждала досега някоя жена да е успяла да го пусне по касата. Но и да реши да си го плати, а то не е скъпо, пак не може да го направи, защото от лабораторията й казват, че това е нещо много опасно, то ще навреди на нея, на бебето й, застрашава живота, какъв е тоя ненормален лекар, който ви назначава такива вредни изследвания и т.н. Това е ежедневна борба, която не можем да спечелим. И да не мислите, че става въпрос за някаква световнонеизвестна лаборатория, напротив, това е лаборатория към втория по големина медицински университет в страната. Редовно ни се обаждат лабораторни лекари да ни се карат, че искаме разни неща, какви били тия измислени изследвания, тях не ги интересували стандартите, нито че се прави по целия свят, нито че е важно и за бременната, и за бебето, нито че така можем да предотвратим едно рисково раждане и да спасим един потенциален диабетик, това било опасно и точка. Даже на една жена й бяха казали - ама вие явно много вярвате на тоя вашия лекар, след като ви обясняваме, че е много опасно и вие въпреки това искате да го направите.

Дори молих един от преподавателите да направи нещо по въпроса, и той вдига рамене, вика и лекции четох, и курсове провеждах, ми не става.

Та за какво говорим изобщо. Извинете за отклоненията от темата, тези дни имам малко повече време и се поразмислих за българската медицина.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #343 -: Ноември 16, 2012, 08:22:19 am »
Нищо няма,много е интересно! "Пием от извора"  :lol: :lol: Хубаво е да имаш повече свободно време...! :wink:
/www.mamaibebe.com][/url]
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #344 -: Ноември 16, 2012, 08:36:37 am »
В България е точно обратното, има необоснован натиск върху лекарите да водят раждания по естествен път, дори когато има очевадни причини да се предложи оперативно родоразрешение. Като казвам необосновам, не съм съвсем точна - обикновено във всяко отделение има човек, който е собственик на решението на кого да се направи секцио. Решението, радбира се, е мотивирано, ама не с медицински аргументи.

моят личен опит подкрепя това твърдение.
отидох да раждам по спешност в Майчин дом -София със следните параметри: 39-годишна, с високо кръвно и на терапия за кръвно по време на бременността, с АФ синдром, със стерилитет и 2 предходни мисед аборта, с нулево разкритие, с изтичащи околоплодни води, не се повлиях от поставената система окситоцин.

въпреки това, светилата от МД ме оставиха да чакам 13 часа със спукан мехур в отвратителните условия на родилна зала, накрая все пак направиха секцио, благодарение единствено на неколкочасовите усилия и натиск на моя лекар (иначе сигурно поне 24 часа щях да седя така) и 6 часа след раждането детето трябваше да се интубира заради развита бронхопневмония и задушаване - аз лично отдавам това изцяло на инфекция, развита по време на тия 13 часа престой в мръсотията със спукан мехур. това едва не доведе до смъртта на детето, то се бори 10 дена за живот, не се знае какви последици ще има в дълготраен житейски план от 10-дневната интубация, а аз можех и да нямам друго на тая възраст.

два дни след моето раждане, докато лежах в МД, чувах как акушерките коментират, че тяхна колежка от неонатологията се мъчи вече два дни да роди, но още не я срязват.
поне тогава, в МД беше така.
« Последна редакция: Ноември 16, 2012, 08:38:29 am от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Bobbie

• *
  • 5701
Re: Съдят България за забраната за домашно ра
« Отговор #345 -: Ноември 16, 2012, 08:51:19 am »
Мели, много ми е странно това - кое смятат, че е опасно? Пиенето на глюкозната течност ли?  Не можете ли да си ги правите при вас, ако лабораториите правят проблем ?
Значи практикуват си по някакъв начин и хич не ги е еня  какви са общоприетите стандарти в тяхната област, още по-малко пък защо са такива.  

Jam, много кофти история, не знаех, че са те докарали до там. детенце няма да има проблем от интубацията, сигурна съм в това. Тези малките имат невероятен потенциял за възстановяване. Между другото тук чакат около 24 часа да за почне раждане, след спукването на водите. Аз така отидох и изследванията показаха, че са околоплодни води ( ама малко ,бяха капки)и тогава казаха, че на следвашият ден ще слагат окситоцина, ако не тръгна да раждам сама. Всъщност щяха да са по-малко от 24 часа  ( може би искат до 24 часа да се роди, не знам) понеже отидох следобяд, а за сутринта планираха окситоцина.  Това кръвно не е ли показател за секцио? Иначе миседите не са , знам понеже аз имам три и многогодишен стерилитет.
« Последна редакция: Ноември 16, 2012, 09:02:16 am от Bobbie »

*
« Отговор #346 -: Ноември 16, 2012, 09:25:54 am »
Аз съм потресена, честно.
И какво може реално да се направи по въпроса, това да се промени?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Съдят България за забраната за домашно ра
« Отговор #347 -: Ноември 16, 2012, 10:17:31 am »
Мели, много ми е странно това - кое смятат, че е опасно? Пиенето на глюкозната течност ли?  Не можете ли да си ги правите при вас, ако лабораториите правят проблем ?
Значи практикуват си по някакъв начин и хич не ги е еня  какви са общоприетите стандарти в тяхната област, още по-малко пък защо са такива.  

Да, Боби, така твърдят - че ако една  здрава бременна жена, не диабетичка, разбира се, изпие 75 грама глюкоза в чаша вода, това ще навреди на нея, на бебето, на двамата и на световния мир. Даже инструктираме жените, че ако им кажат така, да заплашат лабораторията, че те ей сега ще се самоубият пред очите им, изяждайки едно парче торта от сладкарница Неделя /това е известна верига сладкарници/ с една кола и кафе с две захарчета. Представи си докъде са ни докарали!

Не можем да го правим това при нас, ние не сме лаборатория, макар че не е нищо особено като изследване.

Аз съм потресена, честно.
И какво може реално да се направи по въпроса, това да се промени?

Танита, ти знаеш колко трудно вървят нещата, самата ти си не само свидетел, но и участник в работата на Зачатие и виждаш какви усилия се влагат и с какви малки стъпки вървим напред, после как се връщамме назад примерно заради някой малоумник с микрофон и поле за медийна изява и как се иска упорит труд, много и различни умения, контакти с хора, безплатна работа в свободното си време, ентусиазъм, изслушване на другия, намиране на верния тон и т.н. Това за мене е начинът, както ние работим - дефинираме един проблем, събираме идеи, решаваме какъв потенциал имаме, привличаме съмишленици, работим година-две-три ... този път е труден, бавен, но резултатен.

Но това е точно обратният път на реалността, заради която е темата.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #348 -: Ноември 16, 2012, 10:36:54 am »
Джам, всеки път като прочерта твоята история настръхвам.
От МД имам само лоши спомени, но да не забравяме, че не е единствената болница. Досега в "Света Анна" съм видяла точно обратното от трите си престоя там - много бърза реакция и честно казано там със спукан мехур и при нетръгнало раждане Жекова хич не се колебае за секцио, освен ако родилката откаже. Което се случи на съседката при моето раждане. В крайна сметка бебето почна да се задушава и за 10 мин. събраха екип за секцио.
Когато постъпих за аборта с мен имаше три родилки. Когато ме изписаха 2 часа по-късно бяха родили :D

Но в Шотландия бяха държали моята роднина (не знам каква ми се пада) 24 часа със спукан мехур и окситоцин преди да направят секцио.
[/url][/url]
« Отговор #349 -: Ноември 16, 2012, 13:11:53 pm »
Потвърждавам, че ако се спазват процедурите, в МД е доста трудно да ти направят секцио. Аз извадих късмет да успея да вляза за наблюдение и лекарят ми като видя накъде отиват нещата да подготви документите и да мога да се явя пред нещо като комисия- имаше поне 5-ма лекари, всъщност пълният състав на "Патологична бременност- Клиника майчин риск". Моят лекар докладва случая ми и развитието на нещата, а шефът на клиниката ме прегледа и потвърди, че съм за секцио. Имах късмет, че за разлика от при Джам, моят младеж не напъна да излиза по спешност. То той ако беше напънал, щяха да ме оставят естествено да си раждам, което беше и моето желание, защото при мен проблемът дойде от липсата на разкритие плюс презряла плацента плюс инсулинова резистентност плюс няколко дни до термин, пълна липса на контракции- мониторът не отчиташе дори подготвителни...Та, беше опасно да стои повече вътре, а не да се роди естествено. Предполагам, че Дяволов толкова настояваше отрано да предвидим и възможнастта за секцио и да мина преглед през интернист, кардиограма, тест за упойки и антибиотици, точно за да не стане като при Джам- при спешност да не може да уреди нещата чисто документално.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #350 -: Ноември 16, 2012, 15:37:51 pm »
Предполагам, че Дяволов толкова настояваше отрано да предвидим и възможнастта за секцио и да мина преглед през интернист, кардиограма, тест за упойки и антибиотици, точно за да не стане като при Джам- при спешност да не може да уреди нещата чисто документално.

Инке, аз бях също при Дяволов. Човекът ме искаше 3 седмици преди термина да постъпя в болницата, именно за да подготви плавно нещата. Аз си бях събрала багажа и трябваше да постъпя планово в болницата в понеделник, на 37 навършени г.с. А изтичането на водите започна в нощта срещу понеделника!!! Просто супер малшанс. И се озовах в спешна ситуация с всичките шибани последици.

Познавате ме, не ви приличам на човек, дето ще остави на случайността раждането на толкова дългоочакваното си дете, нали? Но понякога, въпреки всичките подготовки, планирания и подсигуровки, съдбата ни изиграва много мръсни номера. Това е и по повод нормално протичащите бременности и липсата на индикации за опасност при раждането...
« Последна редакция: Ноември 16, 2012, 15:39:27 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #351 -: Ноември 16, 2012, 16:04:10 pm »
Д-р Даскалова упорито "не иска да проумее" колко "полезни и хубави" са всички тези регулации по въпроса със секциото и още "по-хубавия и обективен начин", по който се решава у нас кой е за секцио, кой не е. Това също е един още "по-хубав и полезен механизъм", да се дават и взимат пари "под масата" в родните болници, важен и "прекрасен" момент! Освен това, така се "осигурява" на повече майки възможността да раждат естествено, без оглед какви ще са последствията от това за тях самите и децата им. Което само по себе си е една важна победа на госпожите от "Родилница", като за същата - те персонално нямат заслуги. Т'ва е бонусче. ;) Все пак не бива да забравяме,че става ли дума за раждане - "най-важно" е да е "натюр" всичкото, щото другото е по презумция вредно и опасно, че и по-скъпоооо ;) Останалото са "супер незначителни" подробности от пейзажа...
Ама тя какво ли разбира Д-р Даскалова от тези неща все пак, тя си е един "прост лекар", не да е "гуру", "хомеопат", "енерголечител" и нещо там екзотичничко малко от малко, че да се взима мнението й под внимание. Така де!  :lol:  :lol:  :lol:

И понеже аз раждах с планово секцио в частна болница, в която напълно важат регулациите по въпроса на кого да се прави и да не се прави такова...т.е. мотиви от сорта, "ама то е измислено така, че да не се източват излишно пари от НЗОК с дейности, които не се налагат по медицински причини, ами ей така заради нечий каприз само"...НЯМА!
Бих искала да запитам "блюстителките на човешки права" в темата следното нещо. Аз пък нямам ли също право, както мераклийките да раждат по диваните у дома си, да реша САМА как предпочитам да се случва нещо със собственото ми тяло? То си е мое тялото и ако искам да раждам оперативно - имам право да си го избера като начин и без грам медицински показания за това, особено като си го заплащам от джоба. ;) Това е легална медицинска практика все пак, ако рискувам своето здраве и живот с операция, която не е наложителна - то си е мое право това, лекарите са длъжни само да ме уведомят за риска. Бебето преди да се роди, както вече разбрахме няма никакви права за нищо, права имам САМО АЗ. Но дори и да се гледа малко от малко кое е в интерес и на детето - то си е доказано безопасно за него, да си се роди по оперативен път, та дори рискът от внезапен сакатлък, който е възможен при естествено раждане му е спестен на въпросното бебе.

ОбачИ много странно, аз все още нямам право да отида в никоя болница и да кажа: "Искам секцио, защото така искам да родя", ами трябва да се намерят медицински показания за целта и пр. Повтарям, дори в частна болница, където си го плащам аз този каприз.

П.П. Май и аз трябва да заведа един иск по въпроса в ЕСПЧ и съм 99% сигурна, че ще се реши в полза на моите искания. Правата са си права, всичко друго е шикалки, знаете. ;) И като спечеля по този иск, ще подам друг с претенции, да ми се осигури раждане по оперативен път у дома, при спазване на всички стандарти за безопасност възможни в болница. Без това да го заплащам допълнително, има си хас! Щото пък така ми харесва на мен... :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #352 -: Ноември 16, 2012, 16:24:38 pm »
ОбачИ много странно, аз все още нямам право да отида в никоя болница и да кажа: "Искам секцио, защото така искам да родя", ами трябва да се намерят медицински показания за целта и пр. Повтарям, дори в частна болница, където си го плащам аз този каприз.
Въобще сравняваш несравними неща. Тук говорим за хора, на които да им се разреши нещо понеже нямат медицински показания да не родят естествено, а не на всеки, на който му хрумнало. Не може на някой да му хрумне нещо и да го направи понеже така му се искало, ние въобще такова изземване на функциите на медицината не сме обсъждали. Така че на теб може да ти хрумне, че искаш да ти ампутират ръката, щото си го плащаш - не е същото. Неслучайно давам този пример, понеже имаше такъв случй на желаещ, ей така искал човека да му ампутират ръката от китката надолу, плащал си.  

Мели, на мен първият скрининг тест ми направиха в лекарският офис. Пак взеха венозна кръв, не от пръста, но после те самите я пратиха на лабораторията, която обаче беше в същята сграда.
« Последна редакция: Ноември 16, 2012, 16:31:32 pm от Bobbie »

*
« Отговор #353 -: Ноември 16, 2012, 16:46:34 pm »
Въобще сравняваш несравними неща. Тук говорим за хора, на които да им се разреши нещо понеже нямат медицински показания да не родят естествено, а не на всеки, на който му хрумнало. Не може на някой да му хрумне нещо и да го направи понеже така му се искало, ние въобще такова изземване на функциите на медицината не сме обсъждали. Така че на теб може да ти хрумне, че искаш да ти ампутират ръката, щото си го плащаш - не е същото. Неслучайно давам този пример, понеже имаше такъв случй на желаещ, ей така искал човека да му ампутират ръката от китката надолу, плащал си.  

Напротив Боби - сравними са нещата, защото при исканията на въпросните дами първо се поставя правото им да искат нещо, пък медицинската страна се явява "без значение". Освен това аз визирам само "секциото пожелание", а не каква да е операция "пожелание" понеже е възможна и мога да си я платя. ;)

В случая, който визираш ти, а той не е само един - ампутация се отказва, защото медицински експерти отчитат, че това желание е патология и вид "психично заболяване", което е повод лицето да бъде лишено от някакви права в негов интерес. Както се прави със шизофрениците. Та се отказва с този мотив, а не по принцип защото нямал право. Прави разлика, ако обичаш. ;)

При това сравнение - не може едни права, за една и съща ситуация  да бъдат спазвани за едни жени на база, че естественото раждане е биологичен процес и по тая причина правата им по темата са над същите права за други жени.
В случая ще защитят правото им да разполагат със собствените си тела както намерят за добре, щом не са освидетелствани. Аз имам същите права да разполагам с тялото си, щом не съм освидетелствана и не нарушавам по принцип никакви закони и добри практики. Демек - имам и аз право да НЕ ЖЕЛАЯ да раждам по естествен начин, защото процесът не ми харесва лично на мен и за същия процес - има легитимно и практикувано отдавна решение. Това е въпрос на личен избор и права по абсолютно същата логика, по която ти защити самото право на тези жени да си раждат както и където желаят. Ако и лично да не им споделяш мотивите. Моите мотиви - също с а си моя работа, но правото ми да ги имам е равно с това на дамите от "Родилница" по смисъл. Разсъди Уеко все пак... :D

*
« Отговор #354 -: Ноември 16, 2012, 17:57:44 pm »
Ето, Мели ви сподели "неща от кухнята"! Нещата са от объркани, по - объркани.
На общия фон намалена раждаемост и броят на акушерките е нормално да намалее като абсолютен брой. Досега не е имало нулев прием на акушерки.

Понеже им знам бакиите в МД, се върнах от София и родих при един от най - добрите АГ в града, в частна клиника. Аз пък се учудих на АГ от ЖК на МД как извади пергела на една от последните консултации и написа на обменната карта "показания за секцио цезареа". Мислих, че нямам показания. Отивам вече в клиниката, където ще раждам, показвам листа и докторът вика, ааа ти ще можеш да родиш естествено, да не си джудже, да не можеш, бебето и то не е голямо. А когато бях студентка на упражнения по АГ сме се строили прави, асистентката обеснява ролята на физическите особености относно раждането. Попоглежда тази-онази и дава мен за пример за трудно естествено раждане, поради моя ръст и кила. А не съм чак толкова ниска - 160 см, е килата са малко - 40.
В България винаги има как да се направи секцио по желание и това няма да бъде променено.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
« Отговор #355 -: Ноември 16, 2012, 18:36:26 pm »
 http://mayamarkov.wordpress.com/

ДА не четат бременни.
[/url][/url]
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #356 -: Ноември 16, 2012, 18:47:46 pm »
Понеже им знам бакиите в МД, се върнах от София и родих при един от най - добрите АГ в града, в частна клиника.

аз лично се водих по мнението на лекар, комуто имам огромно доверие. той каза така - търси да раждаш там, където е най-добрата неонатология. тогава това беше МД-София. и се оказа прав.

имаме и други случаи тук, които могат да потвърдят верността на тази преценка. частната клиника е хубаво нещо, но да не дава господ да се объркат нещата и да се наложи интензивна реанимация и неонатология.

*
« Отговор #357 -: Ноември 16, 2012, 19:34:19 pm »
http://mayamarkov.wordpress.com/

ДА не четат бременни.

Що? Четивото е точно подходящо за бременни, запленени от опасни идеи, опаковани в дантелки. ;)
Подходящо е и за хора, които много държат да се "защитават права" - ей така заради самата идея що е то "право" и възвишените философии свързани с понятието.

П.П. Същите тези хора, внезапно и "неочаквано" започват да изтъкват всички аргументи, които сами - съвестно и методично са отхвърляли точка по точка, когато опре до това да се защитава някакво друго "право", което НЕ Е обаче тяхно ЛИЧНО убеждение. Та тогава...тези хора вземат, че се сетят - как то било имало и някакви други не маловажни, "странични" там мотиви и не била само раУтата до философските идеи и защитаване на права, ей така - буквалистично и "за принципа".  :lol: Откровено казано, вече започва да става шизофренично точно това поведение из страниците на тази тема. Лично мнение, на което все пак имам ПРАВО де. ;)

« Отговор #358 -: Ноември 16, 2012, 20:01:24 pm »
Защото мисля за нашите бременни, убедена съм, че няма такива идеи сред тях. А не им е полезно четивото :) Аз се сдухах, пък те...
[/url][/url]
*
« Отговор #359 -: Ноември 16, 2012, 21:03:13 pm »
Боби, ще дам друг пример, щом не си съгласна с примера на Ети.

Мисля навсякъде, където е разрешено домашното асистирано раждане, VBAC е една от контраиндикациите за домашно асистирано раждане, записано е в съответния регламент и не се извършава асиситирано в домашни условия. Е, този регламент не нарушава ли правата на жената като ѝ забранява да роди VBAC вкъщи асистирано? А правата на жените с двуплодна бременност, те не се ли нарушават също, щото и това контраиндикация в същия този регламент?

Интересно ми е радетелите на правата как ще коментират примерите.