Танита, нямат права. Това разбрах аз от поддръжниците на Родилница миналата година. Важно е изживяването за майката, ако може да достигне оргазъм по време на раждане (има такава статия, честно). ЗА бебето ако мислиха нямаше да пренебрегват мед.показатели, нали?
По повод такава статия, която беше разпростряна на около 10 стр. в сп. "9 месеца", повече не си купих никога въпросното.
Около 12 ГС съм била, когато излезе този брой точно. Не си го купих повече, не защото лично имам нещо против описаното в статията и важността му за някои майки, а защото ми се видя странно да си купувам издание предназначено за бременни жени, в което са отделени 10 стр. за фиксация в самия акт на раждане, пък бебето се явяваше нещо като "финален акорд" на целия оргазъм /буквално/ съпровождащ раждането като процес. Не някаква важна и значима цел на цялото "мероприятие". И понеже съм адска консерва, достигам до оргазъм по едни още по-консервативни и масово разпространени начини, с което приемам че съм се прецакала, ама...това е положението. Като нямам капацитет за повече, мога да завидя само на имащите го.
Танита, много е трудно по правен път точно, да се регламентират правата на неродено още дете.Лично аз го считам за невъзможно дори, но не съм юрист все пак. И до ден днешен има спорове за аборта като практика, дали "по желание", дали по "медицински показания", знаеш, та оттам нататък сещай се...
Счита се, че повечето бременни жени, благодарение на съвсем естествени и вродени инстинкти - всячески се стремят да осигурят безопасно раждане на бебето си и по-важно от раждането на това бебе живо, здраво и в условия да му се окаже адекватна помощ при нужда - няма! И при повечето жени тази логика сработва идеално. Затова и сега действащите закони у нас са "на принципа" - никоя тръгнала да ражда жена в домашни условия, няма по своя воля да продължи да ражда така вместо да потърси възможно най-бързо компетентна помощ. Да, да, ама не...
Групата кукувици в "Родилница" има мнение /и право на него де/, че бебето е едно "паразитче" в майчиното тяло, временен ползвател на същото и докато е в него - то няма никакви права за нищо. И понеже цялата фиксация по акта на раждането, като първа и най-главна задача за изпълнение по начин, който ги удовлетворява тях, което е също тяхно право - никой и "копче" не моЙ им каза. Особено пък в посока, как то нероденото още дете имало някакви права... Няма права и това е положението. Права има когато се роди живо и здраво чак и АКО...много удобно в техния случай точно.
Елена, мен ли не четеш, себе си ли не мога да се начудя? Честно ти казвам.
Казваш така:
"независимо от това какво аз или който и да е смята за домашното раждане е добре да може то да се практикува безопасно. в момента по силата на това, че не е позволено то се практикува по много опасен начин - тоест не-асистирано. това е опасно за бебето и за майката. по-малко опасно ще е да е узаконено."Аз съм на мнение, че да, независимо кой какво смята за домашното раждане същото трябва да е законно, регламентирано, да се практикува
оптимално безопасно. Това "оптимално безопасно" в момента, в България - просто няма как да се случи и "хартиеното му регламентиране" -
изобщо няма да осигури желаната безопасност. ТОВА са моите съображения да "не съм фен", защото съм наясно, че един писан някъде текст, който си остава да отлежава в някаква папка и от него не произтича нищо РЕАЛНО - не осигурява никакви права, никаква безопасност. Не осигурява НИЩО, освен че повече няма да ни съдят, защото нямаме подобен текст. Като го приемем този текст, ще започнат да ни съдят за това, че РЕАЛНО не ПОДсигуряваме ангажименти, които сме поели в официален документ. И пак ще ни осъдят, от което няма внезапно да станем по-богати, че да им угодим на тези жени най-после, ама нейсе...
Повтарям ти, че узаконяването и регламентирането на "домашно раждане" у нас - няма да постигне абсолютно никаква разлика от сегашното положение в
положителна посока /в негативна - да/, само защото било узаконено. Пак ще се ражда неасистирано, кой по план, кой без план, понеже другото не ни е постижимо засега. И да, сравнявам с "опити с бели мишки", защото и белите мишки имат повече предвидени права явно отколкото бебетата на жените в "Родилница".
Хора доброволно участващи в метод на изследване, който е приет в медицината и не поставя в излишен риск хората, съгласили се да участват в него НЕ Е това, което ще се случи у нас, поради невъзможност да се изпълни именно условието
"не поставя в излишен риск хората". Докато не се изпълни това условие, да, точно все едно с бели мишки ще боравим по метода, само дето в действителност са хора, а не бели мишки.
П.П. Колкото инвалидите в България получиха достъпна среда до момента, въпреки, че неведнъж осъдиха страната в ЕСПЧ и по всички закони сме задължени те да имат такъв гарантиран достъп докъдето пожелаят - те го нямат и сега. Ако си забелязала.
Точно толкова и правата на желаещите "асистирано домашно раждане в България" ще бъдат реално спазени с промяната на един текст, в един закон. Щом пък за теб е по-важна промяна на текст отколкото реално ползване на права - моля, аз не отричам правото ти да си имаш такава позиция.