0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #280 -: Ноември 14, 2012, 10:55:29 am »
Държавата е длъжна!Коя е тая държава, бре? Всички ние, които плащаме данъци. Ами нищо не съм длъжна на хора, които както казваше баба ми "се чудят от коя да умрат"! Ей, не го разбирам тоя зор за такава себеизява и това си е!Да се направи допитване. Ако над 50% от данъкоплатците са съгласни да плащат за такова право на избор-vox populi, vox Dei!Не разбирам и защо толкова драпат за асистирано домашно раждане, като повечето с часове и дни дори не са завели бебетата си да ги прегледат- явно не искат никаква намеса!
Вижте за какво става дума:http://www.borbabg.com/?action=news&news=17224!
Това от тяхното сайт-че- homebirth-beinsa.info
« Последна редакция: Ноември 14, 2012, 11:30:46 am от Inke Tinke »

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*
« Отговор #281 -: Ноември 14, 2012, 11:07:31 am »
Мисля, ще може да се преквалифицират акушерки водещи домашни раждания. А и може да влезе в обучението на акушерките, които сега учат. То, така и така учат ту 3, ту 4 години, не могат да решат колко да е обучението. Сега е 4, та поне да научат нещо наистина практично. И ще има желаещи акушерки да практикуват.

А от къде ще ги вземеш акушерките, щото никой не иска да учи за тази професия? Как ще им вдигнеш заплатите и ще ги накараш да си направят допълнителна застраховка както е в "белите страни"( любимия ми израз)?

В мамата има една майка раждала две деца в ЮАР. В болница, от типа на английските (ясно защо). След нормално раждане, на 2-я час при всичко ОК и увиват бебето на голо около нея (по африкански) и чао. Ако, иска да остане си плаща не малка сума, като за хотел. А, тук се стои 3 дни. Защо? Защото ЗК така решила и въвела пътека. Да започнат да ги изписват на 2-я час и да пестят средства.

Като даваш пример запозната ли си със здравната им система и осигуряване?
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #282 -: Ноември 14, 2012, 11:08:49 am »
http://www.monitor.bg/article?id=362235

в тази статия от днешния Монитор има някои интересни твърдения, ако са верни, разбира се...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #283 -: Ноември 14, 2012, 11:13:20 am »
Елена, ти от много четене, консултиране, преценяване, в крайна сметка се докара до положение да раждаш с форцепс. По мое скромно мнение това е една от най-рисковите за плода тенхологии.
За мен извода е: "Не се месете в работата на лекарите, не ги вкарвайте в неоправдани рискове с претенции за раждане в къщи, на луната или на северния полюс, за да могат да си свършат качествено работата"
А иначе аз пък винаги съм си мечтала да родя на дъното на океана.
И ако намеря още поне една желаеща, ще си направя фондация;-)
« Отговор #284 -: Ноември 14, 2012, 11:22:19 am »
Танитхен, имаш печеливш :))) Давай да се чуваме и да се организираме  :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #285 -: Ноември 14, 2012, 11:34:36 am »
Хайде и аз да дам една друга насока за размисъл, макар всъщност да е точно по темата. Понеже Холандия е класически пример на радетелите за домашно раждане, не знам колко от вас са виждали холандки, но това са едни доста едрички жени със всички предимства на едрата жена за нормално естествено раждане. Една статия в тази връзка - жълтеникаво е написана, но ще добиете представа - http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=822778.

Елена, не мога да се съглася, че можем пробваме да разрешим домашното раждане, като предварително знаем, че ще се увеличи детската смъртност, родовия травматизъм, дългосрочните негативи не само върху децата, но и върху жените и т.н. Да се заиграваме с два живота, а понякога и с повече. Ще ти дам пример, мой колега неонатолог ми каза наскоро - "Знаеш ли каква трагедия е да имам два апарата за дихателна реанимация и три деца, които не дишат". И става въпрос за голям родилен дом в голям български град. Не знам защо да експериментираме, не ми се вижда забавно.

Боби, аз те разбирам за културните различия, но нали темата е за България, а не по принцип и за мултикултурна среда. Макар че лично на мен ми е много интересно да науча как тези неща са регламентирани в други страни. Затова темите на Оливия и на Чавдра са ми полезни и според мен те дават абсолютно ясен и конкретен отговор защо у нас това е неприложимо. Засега.

А иначе д-р Даскалов работи 2 години в една африканска държава, в родилен дом с 4000 раждания годишно с 4-ма работещи гинеколози. За сравнение в голям родилен дом у нас /а според българските стандарти голям е с над 1000 раждания годишно/ за 3000 раждания се грижат 30 акушер-гинеколози. Та в тази страна жените раждат по над 10 деца, оперативните родоразрешения са около 2%, никоя жена не ражда в къщи /освен случайно и по спешност/. Жената ражда, престоява 2 часа в родилния дом, взима си детето, казва "Благодаря, докторе, ще се видим догодина" и си тръгва. При всяко раждане важна е жената, не се прави секцио дори при риск детето да е с увреждания. За тези хора това е без значение, те живеят на фамилии, ако едното дете не може да движи ръчичката поради родова травма, а дугото е с мозъчен кръвоизлив и не може да смята, това е някакъв проблем, но другите деца се грижат за тях, обичат си ги, а и всяко момче е една сабя, а всяко момиче - една зестра. Обратно, ако лекарят направи секцио и предотврати тези рискове, това ще е проблем за фамилията, защото жената вместо 10 ще роди 5 деца. При една родилка на 10-то раждане се получило тежко усложнение, д-р Даскалов й махнал матката и й спасил живота, но след това съпругът на жената го питал - "Докторе, сега за какво ми е това нещо, аз съм я купил, за да ражда, по-добре да й беше махнал главата!" И последен пример давам, на рождения ден на един от синовете ни се родило дете в тежко състояние, там няма педиатри в залата, затова д-р Даскалов го реанимирал 45 минути и то оживяло, а през това време останалия персонал го питал какво прави и защо го спасява, щом Господ е решил то да се роди и да не диша.

Та така, културни различия. За нас е варварство. За тях е начин на живот, те са прави за себе си, така разбират живота, щастливи са, така оцеляват в зверските условия на живот, в които са поставени. Нали разбирате, че няма никакъв начин да пренесем вижданията на един народ към българските условия.

За да завърша, както казаха преди в темата някои момичета, българското здравеопазване има много проблеми и ако искаме да променим нещата в посока по-добра акушерска помощ, трябва да работим старателно, бавно, методично и твърдо да подобрим тези неща - инфраструктура, персонал, квалификация, условия на работа, здравна култура на бременните, профилактика на заболяванията, скринингови програми, заплащане, закони, да намалим броя на недоносените деца, детската смъртност, родовия травматизъм, да се обединят лекари, пациенти и институции и т.н., и т.н. Точно както Зачатие работи вече почти 10 години в областта на инфертилитета. А не като се връщаме към пещерния си период.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #286 -: Ноември 14, 2012, 12:10:15 pm »
както казваше баба ми "се чудят от коя да умрат"!

ВЕ-ЛИ-КО !!!!  :lol:
много точно ... умно нещо са това бабите.

В очакване ....
*
« Отговор #287 -: Ноември 14, 2012, 12:12:30 pm »
След поста на Д-р Даскалова,най -разумното е да замълчим. И да се поклоним на нашите лекари,колкото и да сме им ядосани, понякога.
/www.mamaibebe.com][/url]
*
« Отговор #288 -: Ноември 14, 2012, 12:23:04 pm »
в допълнение към Ra40:....и колкото и да не ни изнася това, което ни съветват - в противен случай: форцепс;-)
*
« Отговор #289 -: Ноември 14, 2012, 12:36:21 pm »
От три дена се стискам  :oops: да внеса юр. елемент в цялата картина. Сега след поста на Мели ще си затрая с аргументацията ... :D

Само да кажа - България ще бъде осъдена с вероятност 98 процента - и от гледна точка на юрист (на на нормален човек :wink:)ще ви кажа - и правилно ще бъде осъдена. Защото делото не цели да се гарантират здрави раждания, а цели да се гарантира правото на свободен избор. Знам, звучи ужасно, но е факт
В очакване ....
« Отговор #290 -: Ноември 14, 2012, 13:14:41 pm »
Мели, само не разбрах - това са думите в африканската държава, нали?

Фуси, знаем, че ще осъдят България, от това ми става оаще по-гадничко. Нашите деца ще плащат тези глоби. Само че, до къде стига правото на свободен избор, когато е явно застрашен живота на неродените деца?
[/url][/url]
*
« Отговор #291 -: Ноември 14, 2012, 13:15:10 pm »
Танита, искаш ли да не превъщащ личният ми опит в майтап, моля. на всички, които се втурнахте да ми обяснявате как всъщност аз нещо не съм разбрала какво се е случило по време на раждането ми - описах историята си само и единствено в отговор на доста горзния постинг на жбрул, за да й покажа, че не съм по принцип срещу намесите на лекарите и "уредите" за които тя говори не особено информирано са част от "официалната" медицина. също така, не само според мен, но и според доста професионалисти, с които говорих след раждането си, тези намеси не са били неизбежни, а са свързани с поставянето на епидурална упойка и още повече с обездвижването на родилката. защото, жбрул, не седенето на челна стойка, а движението по време на раждане помага за по-малко болка и по-бързо раждане. това е известно и, надявам се жените, които раждат нормално го знаят. и не, не съм се молила със сълзи на очи за епидурална, молех се да ме пуснат да се обърна на една страна, или да застана на четири крака (както те учат акушерките в училищата за бременни), за да си облекча гърба.

точно защото зная колко е опасен форцепсът не исках да се случва това на бебето ми и на мен и не ми казвай, жбрул, как сме се разминали живи и здрави, защото идея си нямаш колко и какъв беше процесът ми на възстановяване от неща, които са ненужни.

мецани, не твърдя, че имам по-добра преценка от лекарите, твърдя, че в моят случай бяха направени грешки, отговорността за които е и моя, защото не бях достатъчно настоятелна, защото ако им кажеш, че не искаш нещо и няма спешна нужда от това, мнението ти се уважава.
единственото, което се опитах да кажа, е че когато е направено като хората асистираното раждане в къщи е далеч по-безопасно от неасистираното такова и затова е по-добре да се узакони, да се направят критерии кой, кога, при какви условия може да ражда в къщи. ето точно по този начин, мисля е ясно, че ще се "преодолеят пречките, които съществуват в нашата мила родина, за да се осъществи асистирано домашно раждане?" - тоест, ако един критерии е "добра инфраструктура в района, така че да се стигне до болница за Х мин", ако я няма значи не може да се ражда там вкъщи. предлага се алтернатива (воден от акушерки родилен дом, например) или "Х броя обучени акушерки", ето ти друг критерии. да, ясно е, че няма да стане утре, но не пречи да се мисли и както казах първо да проучат и да помислят експертите и тогава да излязат със становище какво и как може да се направи.

боби, сега погледнах - почти 50 % от жените, ползващи епидурална имат асистирано раждане (форцепс, вакуум, цезарово, плюс, естествено епизиотомия). а колкото до басейнът - изключително ефективно болкоуспокоява, стига да ти хареса усещането да си във водата и си има изисквания и процедури за това тя да се почиства. няма повишен риск от инфекции.

д-р Мели, единственото, което казвам е, че не е ясно, че рискът задължително е по-голям, ясно е, обаче, че настоящата практика, при която не може да се ражда асистирано е катастрофално опасна. потърсих сравнения и попаднах на това мета анализ  на раждането в къщи и в болница на 6 контролирани проучвания с общ брой  24 092 жени.

"Основната разлика в резултата е по-рядко наличие на нисък Apgar резултат (OR = 0.55; 0.41–0.74) и тежки разкъсванияand  (OR = 0.61; 0.54–0.83) в групата раждащи в къщи. по-малко направени медицински интервенции в групата раждащи вкъщи, индуциране (статистически значими резултати в рамките на  0.06–0.39), augmentation (0.26–0.69), епизиотомия (0.02–0.39), оперативно вагинално раждане (0.03–0.42), и цезарово сечение (0.05–0.31). нито една смърт на майката не се случи в изследваните групи. някой от тези различия могат да са резултат на подбор на участниците (тъй като в изследването участват ниско рискови бременни - бм). ..  Заключение: раждането в къщи е приемлива алтернатива на приемането в болница за определени бременни жени и води до по-малко медицински интервенции.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1523-536X.1997.00004.pp.x/abstract

с което само казвам, че не можем да "знаем" без да сме проучили. сигурно има стотици други изследвания, нека се прегледат и да се излезе с аргументирано мнение. защото "тия са кукувици" не е аргументирано мнение.
*
« Отговор #292 -: Ноември 14, 2012, 13:18:15 pm »
Мисля, ще може да се преквалифицират акушерки водещи домашни раждания. А и може да влезе в обучението на акушерките, които сега учат. То, така и така учат ту 3, ту 4 години, не могат да решат колко да е обучението. Сега е 4, та поне да научат нещо наистина практично. И ще има желаещи акушерки да практикуват.

А от къде ще ги вземеш акушерките, щото никой не иска да учи за тази професия? Как ще им вдигнеш заплатите и ще ги накараш да си направят допълнителна застраховка както е в "белите страни"( любимия ми израз)?

В мамата има една майка раждала две деца в ЮАР. В болница, от типа на английските (ясно защо). След нормално раждане, на 2-я час при всичко ОК и увиват бебето на голо около нея (по африкански) и чао. Ако, иска да остане си плаща не малка сума, като за хотел. А, тук се стои 3 дни. Защо? Защото ЗК така решила и въвела пътека. Да започнат да ги изписват на 2-я час и да пестят средства.

Като даваш пример запозната ли си със здравната им система и осигуряване?

Акушерките аз лично не ги набирам да учат, те сами си избират.  :D И не е вярно, че няма акушерки. Местата за прием винаги за запълнени, няма незаети. И да, работят за 400 лева.

Ти, запозната ли си със здравната система в ЮАР? След като родилката престои само няколко часа, естествено че разходите за болницата ще се по- малки и спестените средства могат да послужат за увеличение на заплатите на медицинския персонал.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
« Отговор #293 -: Ноември 14, 2012, 13:18:52 pm »
Фуси, звучи наистина ужасно...
Аз не мога да приема как правото на избор е по-важен от животът на едно бебе. Просто недоумявам.

След като осъдят България ( аз също мисля, че ще бъдем осъдени) предполагам ще има някакъв срок, в който да се подготвят що годе някакви условия, за да започне да се практикува домашното асистирано раждане. Какво става ако не спазим срока? Какво става ако няма желаещи акушерки и лекари да практикуват домашно раждане, могат ли да бъдат задължени?
*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #294 -: Ноември 14, 2012, 13:27:45 pm »
julia_m - следят се тоновете и при тези раждания.
Боби, имах предвиди при домашните неасистирани раждания - там никой не следи тоновете на бебето, нали ги четох ония кукувици в Родилница миналата година: така застанах, онака застанах, ама никъде не са писали, че таткото или майката или изобщо някой прави някакъв мониторинг на бебето и на неговото състояние :?
*
« Отговор #295 -: Ноември 14, 2012, 13:28:51 pm »
Фуси, знаем, че ще осъдят България, от това ми става оаще по-гадничко. Нашите деца ще плащат тези глоби. Само че, до къде стига правото на свободен избор, когато е явно застрашен живота на неродените деца?

Всъщност двете големи теми, които се коментират тук и съвсем нормално се оплитат една друга са
Правото да получиш адекватна медицинска помощ, независимо от избора ти на място на раждане.
и
Дали по принцип е добре да се ражда в къщи.

Първата е въпрос на правна теория, втората на медицинска практика

Ако бъдем осъдени, ЕСПЧ вероятно ще каже (следващото е напълно моя измишльотина просто предполагам) : "Държавата (в случая закона) няма право да препядства медицинските специалисти да оказват медицинска помощ в случаи на домашно раждане. Всяка жена има право да получи адекватна медицинска помощ, както да бъде гарантирана нейната свобода на избор да роди на избрано от нея място"

Горното не бива да се чете като "Подкрепяме домашните раждания", а като "Подкрепяме свободата на избор"

нещо, с което съм напълно съгласна, може и да не ми харесва избора на Х или У, но съм сигурна, че трябва да го има. И също  съм абсолютно уверена, без капка съмнение, че законът трябва да дава гаранции за това.
« Последна редакция: Ноември 14, 2012, 13:36:35 pm от Fussii »
В очакване ....
*
« Отговор #296 -: Ноември 14, 2012, 13:29:28 pm »
Смарайди, а наясно ли си, че една голяма част от завършилите акушерки, отиват да работят в чужбина? В много европейски страни набират медицински сестри и акушерки. Ето от тук идва недостигът на медицински персонал  :wink:

Не ми задавай въпроса, който аз ти зададох, а му отговори.
Мели повече от ясно ти е обяснила защо пускат майката и бебето след 2-я час.

« Последна редакция: Ноември 14, 2012, 14:00:29 pm от Мецани »
*
« Отговор #297 -: Ноември 14, 2012, 13:30:14 pm »
фуси, напълно съм съгласна и благодаря за вкарването на малко спокойствие в разговора.
« Отговор #298 -: Ноември 14, 2012, 13:59:09 pm »
Мег, както и друга жена ясно заявиха, че вече има доста сподвижници на идеята, които се обучават за акушерки и предстои да се дипломират.
Олга Дукат и Мег са на първо място, миналата година Рос каза, че отива на семинар на шамани в НЗ, предполагам също се учи за акушерка.
Ще има желаещи, доста дули се обучават за акушерки.
[/url][/url]
*
« Отговор #299 -: Ноември 14, 2012, 14:49:39 pm »
Доста дули може и да се обучават за акушерки, но не виждам как ще осигурят лекар, които да е на разположение?
Елена, не съм искала да те засягам, съжалявам ако така е прозвучало.
И тъй като обикновенно ни се случа това, от което най-много се страхуваме, точно и затова е добре да сме в болнично заведение.
Да, Фуси правилно разграничи нещата.
Правото на свободен избор!
Аз нямам нищо против правото на свободен избор, стига този избор да не накърнява нечии други права ( на бебето) и да не вменява нечии нови задължения ( на лекари, акушерки и т.н., )
И аз съм почти сигурна, че БГ ще бъде осъдена...
НО....ако се урегулира тази идиотия, в нашите условия и с липсата на кадри, разрешаването на правото на другарката X да ражда на дивана, автоматично ще доведе до нарушаването на правата на хилядите други жени, които ще раждат в болница, защото кадрите в БГ са един и същ брой ( който даже и намалява )!
И ако трябва лекарят да хукне да спасява другарката X на дивана, какво ще се случи с останалите жени, които трябва да обслужи в болницата?
Кое право е по-важно на 10-те в болница или на другарката в къщи?
Или може би ще задължим лекарите да работят вместо по 8, по 10 часа?
Тогава ХК отново ли ще съди държавата, този път за за нарушаване на правата на лекарите?
С други думи, ако обобща - в условията на бедност и изостаналост, ако се дадат права на избор на едни, това ще бъде за сметка на накърняването на нечии други права.
И как ще се реши този казус?
Хайде, ако обичате всички пламенни радетелки на човешките права, сега да се включите и също така пламенно да защитите всички нормални и непретенциозни жени, които ще чакат в родилните отделения, лекарят да се завърне от авантюрата на дивана, за да родят. Или може би един лекар ще трябва да изражда вместо 5 жени - 20, докато колегата му обикаля диваните и си скубе косите как точно да спаси някоя, която зорлем се е вкарала във филма "да родиме възможно най-драматично"
Ако дори и една жена в болница пострада, поради липса на медицински ресурс, ХК кого ще съди тогава?
Или....
Тези линейки, които ще дремят, за да осигурят спокойствието на другарката от дивана, откъде ще ги вземем? И ако ги вземем и ковнем пред диваните, какво ще се случи с останалите наистина спешни пациенти, какво ще стане и с техните права??? Те няма ли да съдят държавата?
Но иначе, ако се абстрахираме от действителността, е много възвишено да защитим правото на свободен избор...