Танита, искаш ли да не превъщащ личният ми опит в майтап, моля. на всички, които се втурнахте да ми обяснявате как всъщност аз нещо не съм разбрала какво се е случило по време на раждането ми - описах историята си само и единствено в отговор на доста горзния постинг на жбрул, за да й покажа, че не съм по принцип срещу намесите на лекарите и "уредите" за които тя говори не особено информирано са част от "официалната" медицина. също така, не само според мен, но и според доста професионалисти, с които говорих след раждането си, тези намеси не са били неизбежни, а са свързани с поставянето на епидурална упойка и още повече с обездвижването на родилката. защото, жбрул, не седенето на челна стойка, а движението по време на раждане помага за по-малко болка и по-бързо раждане. това е известно и, надявам се жените, които раждат нормално го знаят. и не, не съм се молила със сълзи на очи за епидурална, молех се да ме пуснат да се обърна на една страна, или да застана на четири крака (както те учат акушерките в училищата за бременни), за да си облекча гърба.
точно защото зная колко е опасен форцепсът не исках да се случва това на бебето ми и на мен и не ми казвай, жбрул, как сме се разминали живи и здрави, защото идея си нямаш колко и какъв беше процесът ми на възстановяване от неща, които са ненужни.
мецани, не твърдя, че имам по-добра преценка от лекарите, твърдя, че в моят случай бяха направени грешки, отговорността за които е и моя, защото не бях достатъчно настоятелна, защото ако им кажеш, че не искаш нещо и няма спешна нужда от това, мнението ти се уважава.
единственото, което се опитах да кажа, е че когато е направено като хората асистираното раждане в къщи е далеч по-безопасно от неасистираното такова и затова е по-добре да се узакони, да се направят критерии кой, кога, при какви условия може да ражда в къщи. ето точно по този начин, мисля е ясно, че ще се "преодолеят пречките, които съществуват в нашата мила родина, за да се осъществи асистирано домашно раждане?" - тоест, ако един критерии е "добра инфраструктура в района, така че да се стигне до болница за Х мин", ако я няма значи не може да се ражда там вкъщи. предлага се алтернатива (воден от акушерки родилен дом, например) или "Х броя обучени акушерки", ето ти друг критерии. да, ясно е, че няма да стане утре, но не пречи да се мисли и както казах първо да проучат и да помислят експертите и тогава да излязат със становище какво и как може да се направи.
боби, сега погледнах - почти 50 % от жените, ползващи епидурална имат асистирано раждане (форцепс, вакуум, цезарово, плюс, естествено епизиотомия). а колкото до басейнът - изключително ефективно болкоуспокоява, стига да ти хареса усещането да си във водата и си има изисквания и процедури за това тя да се почиства. няма повишен риск от инфекции.
д-р Мели, единственото, което казвам е, че не е ясно, че рискът задължително е по-голям, ясно е, обаче, че настоящата практика, при която не може да се ражда асистирано е катастрофално опасна. потърсих сравнения и попаднах на това мета анализ на раждането в къщи и в болница на 6 контролирани проучвания с общ брой 24 092 жени.
"Основната разлика в резултата е по-рядко наличие на нисък Apgar резултат (OR = 0.55; 0.41–0.74) и тежки разкъсванияand (OR = 0.61; 0.54–0.83) в групата раждащи в къщи. по-малко направени медицински интервенции в групата раждащи вкъщи, индуциране (статистически значими резултати в рамките на 0.06–0.39), augmentation (0.26–0.69), епизиотомия (0.02–0.39), оперативно вагинално раждане (0.03–0.42), и цезарово сечение (0.05–0.31). нито една смърт на майката не се случи в изследваните групи. някой от тези различия могат да са резултат на подбор на участниците (тъй като в изследването участват ниско рискови бременни - бм). .. Заключение: раждането в къщи е приемлива алтернатива на приемането в болница за определени бременни жени и води до по-малко медицински интервенции.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1523-536X.1997.00004.pp.x/abstractс което само казвам, че не можем да "знаем" без да сме проучили. сигурно има стотици други изследвания, нека се прегледат и да се излезе с аргументирано мнение. защото "тия са кукувици" не е аргументирано мнение.