0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #260 -: Ноември 14, 2012, 00:44:04 am »
Аз не виждам никаква връзка между упойката /или липсата й/ и домашното неасистирано раждане във ваната.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #261 -: Ноември 14, 2012, 00:48:36 am »
Между другото, в коя държава на домашно раждане присъства лекар? От всичко, което съм чела,  става дума за акушерки...

И в Германия присъстват само акушерки, но човек трябва да се е погрижил и за лекар "на разположение" Ето линк:
http://www.netmoms.de/magazin/geburt/geburtsvorbereitung/hausgeburt/

В материала пише, че в Германия само 2% от ражданията стават в домашна обстановка; в Холандия били 30% и държавата дори поощрявала домашното раждане, но е изразено мнение, че добрата инфраструктура е от особена важност за сигурността в случай, че настъпят компликации. Според цифрите, цитирани в статията, 85% от домашните раждания протичат нормално и без усложнения, 15% трябва да бъдат откарани в болница, но решението се взема достатъчно навреме и в спокойна среда и не може да се счита за спешен случай, а истински спешни случаи били много малка част.

Описани са и задължителните условия, на които трябва да отговаря една бременност, за да може да бъде допуснато домашно раждане, а именно липса на:
    - Налични заболявания, като например диабет или високо кръвно;
    - Предшестващо секцио или други усложнения при предишни раждания;
    - Поява на преждевременни контракции;
    - Класифициране на рискова бременност;
    - Седалищно или напречно положение на бебето;
    - Наличие на "Plazenta praevia"
    - Многоплодна бременност;
    - Над четвърта бременност;
    - Заболявания на детето.

Следва изброяване на предимствата и на недостатъците на единия и на другия вид раждане, след което е поместен списък с нещата, които трябва да се организират от бременната за домашно раждане, като например: акушерка, клиника и лекар на разположение за спешни случаи, педиатър и т.н... Описано е също, какви инструменти и пособия носи акушерката и какви условия и средства трябва да осигури бременната... Освен това е обяснено, как протича раждането и в какви случаи родилката се мести в болница. Ако някоя от вас се интересува от конкретна част от текста дословно, няма проблем да я преведа. За съжаление не прочетох, дали здравната каса поема разноските, но предполагам, че е така...

Държа да отбележа, че досега в нито един пост не съм обяснявала, как е в Германия, тъй като до този момент дори самата аз не знаех подробности. Писах по повод на конкретния въпрос по-горе.

П.П. За малко да забравя... :)
Мецани, чела съм по-голямата част от мненията тук.
« Последна редакция: Ноември 14, 2012, 01:05:47 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #262 -: Ноември 14, 2012, 01:09:25 am »
Аз не виждам никаква връзка между упойката /или липсата й/ и домашното неасистирано раждане във ваната.
Ти пък, колко си невежа! Ами тия гадни упойки и лекари нарушават аурата на майката и бебето, пък ако е във ваната, неасистирано, всичко е наред, няма намеси, няма лоши енергии :lol:

Чандра, благодаря, че си си направила труда да ни преведеш тази информация. От нея си правя следните изводи:
1. Необходима е добра инфраструктура./нашата я знаем каква е/.
2. Необходимо е да се подсигурят клиника/болница и екип от лекарИ, които да са в готовност /това е човешки ресурс, който и без това не достига при нас/
3. Има стриктни изисквания за родилката, ако нещо не върви добре - в болница, няма не искам, няма аури, няма чудеса, щото мед. лице си е сложило главата в торбата и надали ще позволи да стане някоя беля на негова отговорност.
4. 15% от ражданията завършват в болница - немалка цифра според мен.
Без да знаем какви са предимствата и недостатъците, според тамошните лекари, аз лично мога да обобщя следното: Групата жени, която пледира за узаконяването на асистираното домашно раждане, както вече многократно натъртихме реално не желае асистиране, поне не и от мед. лице. Тези жени и сега не спазват елементарни мерки за безопасност, предвид налични и предварително ясни усложнения - имаше случаи на раждания, където бебето е седалищно разположено - това, както е видно от немските изисквания е противопоказание. То не е и нужно много акъл да се сетиш сам, че това не е на добре и ако те слуша главата, сам ще идеш в болница, няма да се опънеш на дивана или в джакузито :wink: Щом все пак тези жени го правят, значи са склонни да не се съобразяват с изискванията. Ще кажете, ама то като има закон, те ще са длъжни! Ми не, няма да са, щото имат ПРАВО да откажат лекарска намеса, независимо дали лекарят е в болницата или у тях :wink: Схващате ли ми мисълта? И докато лекарите нямат право да ходят по къщите, отговорност не носи никой. Разрешат ли им обаче да го правят - отговорността ще я носят именно те - лекарите. Хоп, нов повод за съъъъъъд и така до 101 и обратно.
В крайна сметка, виждаме, че в държавите, в които този вид раждане е уредено, преди това са уредени много други въпроси, за да е възможно това. Въпроси, които у нас, обаче, не са уредени. Следователно, не е удачно да уреждаме и домашното раждане, както го искат уважаемите госпожи. И понеже стана проблем, че омешваме аргументите, особено финансовия 8O, ще ги оставя тях настрана. Забравяме ги, всичката ни е наред и т.н. Пак остава въпроса, мили дами, защо и от кого се инициира този съдебен иск. Помислете върху това.
« Последна редакция: Ноември 14, 2012, 01:11:46 am от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #263 -: Ноември 14, 2012, 01:21:02 am »
Даа, и аз стигнах до извода, че лекар не присъства, а евентуално има уговорка с такъв. Иначе, ако се вземат предвид изискванията в Германия,кръгът на потенциалните домашни раждания доста се стеснява. Остава въпросът, обаче, ако не са изпълнени тези условия и настъпят сериозни усложнения , кой носи отговорност пред закона? Проследяващият бремнността, асистиращата акушерка, родилката? И изобщо, как се доказва дали даден случай отговаря на критериите? Има ли един вид "разрешително за домашно раждане"?
Защото едно от най-смущаващите неща, свързани с тази практика, наред с ангажирането на и без това оскъдни у нас медицински ресурси, е именно кой носи отговорност ако нещо се обърка? И без това у нас това е щекотлива тема,по която дори и да има ясно законодателство, има сериозен съсловен отпор- т.е. случаи на лекарски грешки на практика не се доказват, а и да се докажат, мога да се сетя само за един случай, в който това е имало някакви последици за лекаря.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*
« Отговор #264 -: Ноември 14, 2012, 01:26:00 am »

Не виждаш - защото такава няма. И Елена ражда във вана асистирано, в болнични условия все пак, не в домашната вана. Въпреки това - тя е на мнение, че лекарите в Англия са се намесили в раждането й и са го "опорочили" и ако си я бяха оставили в болничната вана - всичко с нейното раждане щеше да се саморазреши успешно.
По повода анестезиите, които върло отричаше като бременна, като взе да ражда и видя, че не е то чаааак така лесно да се понася болка - поискала епидурал, ама не получила. Защо в Англия това е възможно - аз нямам идея, тя да каже.

Не ми се ще да си представям нашите лекари, асистиращи домашно раждане на жена убедена, че те само могат да й навредят с намесата си. Просто ми е бедна фантазията що сакатлък, що дърпане, що съдебни искове за какво ли не ще последват.... :?

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #265 -: Ноември 14, 2012, 01:59:41 am »
жбрул, уж четеш внимателно, ама нещо тъкмо в историята на раждането ми не си прочела. та да поясня - да, споделях в темите за бременни статии, които намирам по въпроса за и против епидуралните и други упойки. единствената за която съм била винаги против е мускулното слагане на морфин, но това си е лично мнение, не е важно.
 - "електрошоковият уред" тук е препоръчван от акушерки и лекари и е напълно доказано с изследвания (или проучвания, или статистики) че облекчава болката, ползва се при болни от рак и други хора с хронична болка, при които не може да се ползват лекарства или те са противопоказни.
 -  за уредът за "разпъване" на перинеума също научих по време на посещението си в болницата, когато се срещах с екипа акушерки. само за справка това е университетска болница в лондон, мисля, най-голямата в града (това го казвам, за да избегнем реплики по типа, кой знае в коя болница, коя кукувица какво ти е казала)
- раждането в басейн е напълно "официална" практика тук, също се практикува в къщи и в родилните центрове и в болниците. преди да стане официална практика също е била в сферата на кукувщините, но след преглед на информацията по случая се доказва, че не само не е по-опасно за майката и за бебето, но всъщност помага доста.
- между другото - непрекъсването на пъпната връв преди да спре да пулсира (да изпраща кръв към бебето) също е доказано, че намалява жълтеницата при бебета и е установена опция тук, не е само за "кукувиците"

напълно заставам зад думите си, че намесата на лекарите обърка нещата при мен и доведе използването на форцепс, нещо срещу което бях изцяло против (това беше единственото нещо, което наистина не исках), но ситуацията беше такава, че прецених, че в тази ситуацията е по-добрият вариант от това да прекарам още н-броя часове напъвайки.

а защо лекарите са ми прецакали раждането - не защото нещо са ми направили на аурата, а просто защото "по стар български обичай" ме сложиха на една маса и не ми позволиха да се обърна дори по време на контракциите.
поисках си тогава епидурална, но така ми я сложиха, че не подейства и трябваха 7 часа и трима различни анестезиолози, за да я сложат като хората.

до такава степен бяха омазани нещата, че на следващият ден трима човека дойдоха да ни се извиняват без нито един от нас да е вдигал скандали или заплашвал с нещо си. дори главната акушерка каза, след като чу продължението на историята, че би било да пишем до болницата, за да не се случва това на други хора. през цялото време тоновете на бебето бяха като на космонавт. извадиха ме от басейнът не поради медицински причини, а защото са минали повече от два часа откакто е отбелязала акушерката разкритие 10 см. е, другата акушерка отбеляза разкритие от 9 см. да, наистина не мисля, че това беше добро решение и мисля, че имам опитът да кажа каква е разликата между това да раждаш спокойно и да можеш да управляваш ти този процес и това, което на мен се случи.

всичко това пиша не за друго, а за да стане ясно, че не съм срещу мед процедури по принцип и защото ти ме цитираш за пореден път некоректно.

между другото има връзка между епидуралните и форцепсите и епизотомиите, но това е друга тема, известна, мисля на хората тук.

сега по темата - точно това имам предвид, че ако се регламентира асистирано раждане в къщи ще може да се поставят условия по начина, който чандра описа и тогава рисковете ще са в пъти по-малки отколкото сега, когато е мътна и кървава.

пак между другото - миналата година следих внимателно - нямаше нито едно съобщение за жена или бебе починали  по време на раждане вкъщи, има около 10 починали в болниците - от вътреболнични инфекции, недиагностицирана септосимия и !! невключена!! система за обдишване.
*
« Отговор #266 -: Ноември 14, 2012, 03:44:32 am »
Елена, чета внимателно и продължавам да го правя, въпреки че е никое време и смятам най-после да си лягам.

Ти чете, чете, проучва, ражда в Англия, която на НАС ни сочиш за пример, но в същото време обясняваш как в таи същата Англия по повод твоето точно раждане някой е трябвало да ти се извини, че сЪ е объркал.  :lol:

"Електрошоковият уред", който е препоръчван и от който вероятно статистически е доказано, че има супер файда - на теб с нищо не ти помогна когато те болеше, защото ако не е било така, аз лично не виждам причина ти да искаш друг вид /опасно и вредно/ обезболяване. Което не отричаш, че си пожелала.
Факт е също така, че не си го получила, въпреки желанието си в "добрата стара Англия", която тук ти ми даваш за пример в разни насоки. Извини ме, че те разочаровам, но в нашата "балканска страна" е по-вероятно да го беше получила, защото ако помня правилно си се "молила за това със сълзи". Но понеже вече съм дърта и уморена, предварително ти се извинявам, ако не помня правилно, че по памет цитирам твой пост, който в момента ми е трудно да изровя. Но помня категорично, че ти си пожелала такава упойка и не са ти я поставили. И помня още по-категорично всичките ти линкове срещу тази и други видове анестезии.
Което говори само за едно, че една жена в процес на раждане не може да има обективна преценка за каквото и да било и най-добре тази преценка да я имат други хора дето това са учили. ;)

"Уредът за разпъване на перинеума", който както знаем ти беше точно толкова безполезен както и елктрошковият уред за обезболяване на контракции - е поредната измислярщина на една индустрия. Нищо повече. Перинеумът ти го разпъва излизащото бебе колкото е необходимо, "гадните лекари" режат, за да нямаш разкъсвания ако преинеумът ти все пак не може "да поеме натоварването". Бебето ако "засяда" - засяда не в перинеума, а между тазовите ти кости колкото и да не съм АГ го знам, а ти вместо да си купиш класически вибратор, си си купила няк'ва тъпотия, препоръчана ти в една Университетска болница в Лондон. Толкова.
Файда - НУЛА. Накрая раждаш гадно, болезнено и с форцепс.

Раждане във вода е разрешено и се практикува и в България много отдавна да ти кажа. Не само в частни, но и в държавни болници, сещам се за МД в момента, но мисля и други има. Не сме чааак толкова назад в "модите"

Да ти кажа честно - не ми е много ясно как лекарите в Англия "по стар български обичай" те карат да правиш нещо си. Все пак, нали са лекари в Англия и те същите -  асистират домашни раждания, при които родилките застават на челна стойка от вътрешна убеденост, че така е по-добре и правилно? Ни така ни иначе. Лекарите в Англия те израждат добре у дома, ама в болница - не. Странна раУта ако питаш мен точно. Това не са ли едни и същи лекари все пак, учили едно и също и постъпващи по целесъобразност все едно дали раждаш у дома, или в болница?  8O

Не на последно място, въпреки всичките твои тези, линкове, убеждения и пр. докато беше бременна - когато започна да раждаш послуша лекарите си, сдоби се с живо и здраво дете, понастоящем и двете с Ади сте живи, здрави и добре, което е именно целта на "цялото мероприятие". Ако си въобразяваш, че на твоите лекари им се е занимавало с "лиготиите и тезите на някаква родилка, която била прочела нещо си в нета" - не, не им се е занимавало. Те хората са са се постарали да си жива ти и детето ти, ако и тези същите да не са безгрешни божества. И те са хора все пак, могат да сгрешат нещо някъде.

Просто, дори статистически шансът да сгрешат ТЕ, а не ТИ е в тяхна полза и точно това отчитаме ние тук "нзазадничевите". А ти в момента много лесно раздаваш присъди, кой какво сгрешил и как, като не опира до твоето дупе и твоето дете лично ситуацията в точно този момент. Когато опря - форцепс, сувалка, к'вото трябва там  -  да сте живи...не ти е било дерт мисля.

Не можем да сравняваме адекватно починали в болница бебета и починали при домашно раждане по много причини. Не само вътреболнични инфекции, а и това, че в болнични условия се раждат всички супер рискови бебета, всяка жена с патологична бременност е там и процентите са некоректни по презумпция.

П.П. Да си жива и здрава Елена, да родиш както желаеш другото бебе, в Англия по регламента който е законово установен там - нямам нищо против лично аз. Имам против този регламент да се узаконява у нас, защото на този етап е твърде, твърде рисков. И не ми е никаква утеха, че някоя майка като го разбере това от личен опит чак - ще се съгласи с мен. Точно както не ми е утеха, майка и бебе да пострадат от лекарска небрежност в родните болници. Просто в България засега шансът за второто е по-нисък все пак. Дори ако изхождаме от логиката колко майки и бебета се "изтърват" в болнични условия и с ред механизми това да се избегне уж, как си представяш тези същите с едните голи ръце пред дивана у вас да ти асистират?!! Мисли малко бе човек! Не е до "принципни позиции" всичко, винаги и само.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #267 -: Ноември 14, 2012, 05:52:36 am »
Абе нямам претенции за големи мисловни възможности, но се справих и схванах работата, споко  :lol:. Но докато никак не се притеснявам кой и как е решил да се обезболява, определено ми настръхват косите от домашните раждания, с които се запознах тия дни покрай темата. Едното е личен избор, другото - поставяне на риск здравето и живота на друго човешко същество.

Апропо, няма по- гадно нещо от обезболяването с морфин!
*
« Отговор #268 -: Ноември 14, 2012, 06:19:20 am »
пак между другото - миналата година следих внимателно - нямаше нито едно съобщение за жена или бебе починали  по време на раждане вкъщи, има около 10 починали в болниците - от вътреболнични инфекции, недиагностицирана септосимия и !! невключена!! система за обдишване.

А да ти хрумна освен цифрите 0 на 10 да сравниш и приблизителния брой жени, раждащи в къщи и в болниците?
Да ти припомня ли, че съотношението ще е много малко към страшно много?
Осъзнаваш ли, че рискът при двата вида раждане се изчислява точно с тези пропорции?
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #269 -: Ноември 14, 2012, 08:17:40 am »

А да ти хрумна освен цифрите 0 на 10 да сравниш и приблизителния брой жени, раждащи в къщи и в болниците?
Да ти припомня ли, че съотношението ще е много малко към страшно много?
Осъзнаваш ли, че рискът при двата вида раждане се изчислява точно с тези пропорции?

цигу, това е твърде сложно - изисква познаване на понятията абсолютна и относителна стойност, както и умения за изчисляване на проценти... недей така...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #270 -: Ноември 14, 2012, 09:28:28 am »
Егати, тази тема как така се обърна на „за“ и „против“ болниците. Елена, аз с теб бях съгласна до скоро, ама ти пък сека ще вземеш да изкараш, че в болница е по-опасно.

*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #271 -: Ноември 14, 2012, 09:46:34 am »
За мен Елена явно има вътрешната убеденост, че просто докторите са виновни за нейното усложнено раждане - от тук нататък няма как някой да я убеди в противното. Не смятам за правилно обаче, да дава кураж на майки, да раждат у дома или както те самите си решат, защото това в един момент може да коства нечий живот.
Както някой по-нагоре беше писал - самата бременност е патология, та риск от сакатлъци бол. Редно е когато тръгваме да раждаме да имаме поне  едно компетентно лице с нас, което няма да се паникьоса и да реагира неадекватно. Колкото и да ги плюем и колкото и проблеми да се случват по болниците факт е, че хората всъщност правят всичко по силите си да спасят човешкия живот - и този на детето и този на майката.
В този ред на мисли, моите раждания и двете си имаха проблемите - първото тръгна нормално, но след като ми сложиха анестезията(епидуралната) се загубиха тоновете на беба - наложи се спешно секцио, за няма и 20мин. ме подготвиха за операция и благодарение на бързата намеса на док всичко приключи добре и за двете - като всички са толкова отворени нека ми кажат, как това щеше да се разбере при дмашно раждане без апаратура, без никой дори да следи за тоновете на бебето. При нас се оказа, че се беше овъртяла в пъпната връв като в корабно въже. При второто ми раждане пък бебо беше толкова ниско слязъл, той си даваше зор да се ражда още от рождения ден на кака си, та едва остиска да вляза в 38-ма седмица. КАто са го вадили бяха разтегнали мускулче на вратлето - може и да можеше да се предотврати това, но можеше и да не се предотврати. Но аз не го гледам какво можело и какво не. За мен по-важното е, че сме живи и здрави и тримата и че семейството ми е цяло и това е благодарение на лекарите, които се погрижиха за нас.
P.s.: понеже с малчо се наложи да лежим за задържане, пак благодарение на лекарите нещата се стабилизираха, иначе още 35-та седмица да бях родила, а това как щеше да се отрази на бебо, не смея и да си помислямм даже. В този ред на мисли останах изненадана от доброто отношение на акушерките и лекарите във ВМИ-Пловдив( в никакъв случай не ги рекламирам), но честно казано се отнасяха с внимание и разбиране хората, особено по-младите. Така, че довода - отнасят се с родилките като с животни - ще ме извинявате ама нещо .... Единственото дето ми куцаше там беше ужасната храна, е и факта че трябваше да понеса куфар с багаж, докато там където раждах и двата пъти си беше хотел, даже и хавлии не съм носила.
P.s.2: Миналата година тук имаше два или три случая на домашно раждане, които приключиха фатално за децата.
P.s.3:Имам няколко познати, които за нищо на света не биха родили в английска болница. Дори едната беше толкова стресирана от първоо си раждане там, че беше изпаднала в нервна криза, като разбрала, че е бременна пак, но тук беше останал доста доволна. Та в добрата стара Англия може би наистина да е по-добре да си раждаш у дома... Но не и тук, особено след като имаме право на толкова много избори - платен екип, частни болници и какво ли не ...
*
« Отговор #272 -: Ноември 14, 2012, 10:03:11 am »
Накрая като нищо може да се окаже че в болница даже е вредно да се ходи.
напълно заставам зад думите си, че намесата на лекарите обърка нещата при мен и доведе използването на форцепс, нещо срещу което бях изцяло против (това беше единственото нещо, което наистина не исках), но ситуацията беше такава, че прецених, че в тази ситуацията е по-добрият вариант от това да прекарам още н-броя часове напъвайки.
Ленче, за какво са ти лекарите,а? Налагало се форцепс ама не защо по медицински показания се е наложило, ами защот ти така си решила, ми те лекарите пасти да ядат. Не искала баба хапано, искала баба щипано.

до такава степен бяха омазани нещата, че на следващият ден трима човека дойдоха да ни се извиняват без нито един от нас да е вдигал скандали или заплашвал с нещо си.
Не че са "омазани" нещата, ами защото нямат никаква, ама никаква защита и както каза Ганка ще им съдерат задниците заради заради това, че не могат хем да  действат по своя преценка (щото със сигурност доста такива като теб са им минали през ръцетеи знаят повече, какъвто и да е твоя опит),хем да смогнат да удовлетворяват .... като например това "не искам форцепс" а после "ама искам форцепс" и подобни. И някоя като тебе изпищи пред някоя медия (а те само това чакат)..... после иди доказвай кой бил крив , кой прав - името на лекаря обаче вече е омазано. Ей за това са се извинявали. После може и да те е засърбяло нещо.
Да беше родила в Англия - те там са перфектни, безгрешни, богове.
Нека е спам, ама да попитам - риторично, ако сложат някой лекар от там само с едните слушалки - тука в нашите условия и до него наш, пак само със слушалки? Ми чужденеца е свършил ...
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #273 -: Ноември 14, 2012, 10:13:07 am »
julia_m - следят се тоновете и при тези раждания.

Не знам как е в Англия, тук е супер, а и няма родилна зала и тем подобни, раждаш си в стаята. Нищо не ти пречи да се разположиш като у дома, има безжичен интернет, баня, абе удобно си е. И пак има разни дето си надуват басейна и си раждат у дома без никой да е там. В моята болница такава опция нямаше... за ужас на любителите на басейни. Между другото, ако някой може да ми го обясни това раждане във вода така че дори и аз да го схвана, ще съм му благодарна. Освен, че ми се струва гадничко да киснеш в тази вода в която изтичт и водите и кръв, не разбирам по каква логика трбява да е стресиращо за бебето, ако се роди във въздух? Хубаво, излизало от вода, ми рано или късно и от ваната ше излезне. От както човека е произлезнал от маймуните ( пък и самите маймуни, че и преди това) все във въздух сме се раждали, не знам на накой това да му се е отразило нещо кой знае колко зле :-).

авалон, Елена в Англия роди :-). За  форцепсите е известен недостатък, изпозлват се прекалено мнго, ама както казвам прекалено, някакъв огромен процент беше, не помня точно. Аре стига свършил бил чужденеца, пък нашият бил факир. Какво толкова мислиш се чува в тези слушалки? Въпросът е риторичен разбира се :-).
« Последна редакция: Ноември 14, 2012, 10:16:56 am от Bobbie »

*
« Отговор #274 -: Ноември 14, 2012, 10:29:17 am »
Боби, ако не разбра контекста ще поясня: с оглед на това с какво разполагат тук нашите и с какво разполагат там за където вие цитирате, не говоря за знания и опит.
Ми какво протестира тогава нали всичко цъфти и вързва навън, та примери, примери .
Наистина аман.
*
« Отговор #275 -: Ноември 14, 2012, 10:33:26 am »
Елена, аз напълно съм изключила и не си спомням подробности от раждането на Ади, добре че Жбрул ги припомни, а ти внесе разяснение. И те разбирам защо не си удовлетворена от раждането. avallon, Елена е родила в Англия, бре! Защо пишеш, че в България е родила?

Мисля, ще може да се преквалифицират акушерки водещи домашни раждания. А и може да влезе в обучението на акушерките, които сега учат. То, така и така учат ту 3, ту 4 години, не могат да решат колко да е обучението. Сега е 4, та поне да научат нещо наистина практично. И ще има желаещи акушерки да практикуват.

В мамата има една майка раждала две деца в ЮАР. В болница, от типа на английските (ясно защо). След нормално раждане, на 2-я час при всичко ОК и увиват бебето на голо около нея (по африкански) и чао. Ако, иска да остане си плаща не малка сума, като за хотел. А, тук се стои 3 дни. Защо? Защото ЗК така решила и въвела пътека. Да започнат да ги изписват на 2-я час и да пестят средства.

Бременността не е патологично, а физиологично състояние. Диабетът не е болест, а състояне, та какво остава за бременността.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #276 -: Ноември 14, 2012, 10:34:17 am »
Боби, ако не разбра контекста ще поясня: с оглед на това с какво разполагат тук нашите и с какво разполагат там за където вие цитирате, не говоря за знания и опит.
Ми какво протестира тогава нали всичко цъфти и вързва навън, та примери, примери .
Наистина аман.
Точно Елена никога не е казвала че всичко в болниците цъфти и връзва, независимо от държавата.
« Последна редакция: Ноември 14, 2012, 10:39:55 am от Bobbie »

*
« Отговор #277 -: Ноември 14, 2012, 10:34:24 am »
Сиксче, и аз като теб викам, че няма да пиша и току подпаля, след поредното изказване как нЕма начин домашното раждане да не се осъществи, щото статистиките на знам какво показвали.
Благодаря ти, че отново отговори на Чандра, аз същите неща ги писах в 2 поста малко по-назад, а иначе четат темата  :lol:

Елена, на какво основание твърдиш, че имаш по-добра преценка от лекарите? Да не би да си с медицинско образование със специалност акушерство и гинекология и/или анестезиология? При първо раждане жената няма идея какво точно я чака, може да си изчела един тон статии и статистики, но това не може да замени опита.

И пак не ми отговори на въпроса, а много държа:
Моля обясни ми как да се преодолеят пречките, които съществуват в нашата мила родина, за да се осъществи асистирано домашно раждане?
*
« Отговор #278 -: Ноември 14, 2012, 10:37:33 am »
Освен бизнеса с дули, йогата, дисковете, книгите, нашите приятелки от Родилница вече имат и фондацийка  :wink: Иначе този шум наистина е за правото на избор на жената къде да роди.

http://novanews.bg/news/view/2012/11/13/39265/%D0%BC%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B0/?utm_source=index&utm_medium=link&utm_campaign=menu
*
« Отговор #279 -: Ноември 14, 2012, 10:45:17 am »
Боби, е как? Ми това с тиренцата какво е в последния пост - примери как е ТАМ
Извинявам се, че набедих Елена че е раждала в България.