Елена, аз не съм от "лекарско семейство", а от семейство на лекар и редови български алкохолик /понастоящем/
. Споменавам това не защото те интересува, а само като илюстрация, че моето рождено семейство - не ме е "облъчвало" никога по повод "правилността на лекарските мнения" и тяхната основателност във всички случаи. Да не говорим, че отдавна си имам собствено семейство, собствени мнения, наблюдения, житейски опит и пр.
Аз съм на навършени 32 години, майка на дете благодарение на това, че има лекари и съвременна медицина и оттам съм формирала някои мнения по разни медицински въпроси, без грам претенция, че аз самата съм компетентен специалист баш по медицински въпроси.
Има едно основно нещо, което ме държи на позицията на която съм в момента, въпреки цялата условност на живота който живея и практиките, на които съм била свидетел в този същия живот.
Тази условност е следната. По конкретната тема - "раждане и безопасност за мама и бебе", всички практики, статистики, мантри, рейки, заклинания и пр., които се предлагат като алтернатива на болнично раждане - са си доказано неработещи и неефективни откакто раждания изобщо биват регистрирани в писмени източници на която щеш цивилизация по света. Статистиката колко неефективни са завръщанията в момента към клоните и пещерите на базата няколко хилядолетия назад отсега е потресаващо в полза на болничните раждания. Както спомена
Сикс - те статистиките не са като "слънцето изгрява от изток", а често имат определени цели, които обслужват. Ако това е новина за теб - мога само съчувствено да въздъхна и дотам.
Та, натикването на алтернативи за раждане на хора по методи, доказано несигурни
според най-голямата възможна и обективна статистика която съществува, пред раждане под надзора на хора обучени да реагират адекватно, с наличните
вече технически средства и методи в ситуации, в които никакви "заклинания" не помагат - благодаря мноУ.
Това е доказано в процеса на еволюция и историческото развитие на хората. Няма никаква нужда аз да го доказвам наново.
Няма
никакъв процент риск, който считам за приемлив за едно неродено още дете и за живота на същото това дете, поради увлеченията на майка му по разни течения и "моди".
Идеално разбирам твоята лична позиция по точно тази тема. Ти си човек, който изписа тонове в "бременната тема" за вредността на епидуралната анестезия и каквато и да било друга анестезия за плода. Ти си купи някакъв електрошоков уред, с който да си облекчаваш контракциите немедикаментозно, ти сподели как си поискала епидурал в един момент все пак, но не са ти поставили. Ти роди дъщеря си с употреба на форцепс и още тогава твърдеше, че всичко това нямало да се случи, ако не те били извадили от джакузито и да ти "прецакат естествения родов процес" с техните безумни медицински глупости.
Та даже си беше купила и някакъв уред, който да ти "разпъвал" перинеума - с цел безпроблемно естествено раждане помня, но как роди в крайна сметка - знаем всички, защото ти самата ни го разказа подробно.
Изводът, който не си направи от цялата раУта е, че не лекарите са ти попречили да родиш както искаш, а именно те са причината да имаш живо и здраво дете и ти сега да си добре. Все така да сте ви пожелавам!
Само, че аз за разлика от доста други потребителки, които те четат по диагонал, имам гадния навик да чета и да помня и имам точна идея защо така пламенно защитаваш определение "права" на определени "малцинства".