0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #240 -: Ноември 13, 2012, 21:19:12 pm »
Инакомислещите "чужденци" все едно и също - в САЩ, Германия, Холандия, Англия и нам къде си било така.... еми хубаво , нека е така. Има си причини, има си закони,има пари  - така е.

Много моля да не ме причислявате към групата чужденци!!!
Аз също съм против домашното раждане, даже за Германия специално не съм чувала да се практикува такова чудо, всичките отиват в болница.
Боби, аз само ще те попитам имаш ли идея каква е сумата за застраховка, която плаща един лекар в Щатите - говоря тази за професионален риск и дали си запозната в България дали има такава? Понеже си по статистиките де, да питам.
В България ако има такава, тя ще е от съвсем скоро въведена и не би достигнала и половината от размерите, които имат в Щатите или в Холандия такива застраховки. Един лекар там може да си позволи да иде да прави асистирано раждане и ако нещо се обърка, да махне с ръка и да плати от застраховката. В България един лекар ще му разкажат играта, ще го уволнят и никога повече няма да практикува професията си, защото не е защитен законово от такъв проблем. Как мислиш, колко биха отишли без такава застраховка и кой на бг пазара на застрахователите би рискувал да плати такава застраховка?
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #241 -: Ноември 13, 2012, 21:25:49 pm »
Абе, Стеф, то ако се забавлявах - бива, ама аз се ядосвам искрено и направо изумявам :?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Ganka

• 5926
« Отговор #242 -: Ноември 13, 2012, 21:27:45 pm »
Сикс, не се ядосвай, щти побелее главата без време :wink:

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*
« Отговор #243 -: Ноември 13, 2012, 21:33:04 pm »
Боби, реалната медицина, тази на "фронтовата линия" - се състои основно от субективна до субективна преценка и субективна до субективна ситуация, в които лекарите, които я практикуват - трябва да взимат субективно до субективно решение какво и как да направят. Непрекъснато! Това не е микробиология с обективни, винаги еднозначни резултати и където "статистическият риск" е приемлив поради факта, че рядко - буквално и на секундата от допусната грешка - зависи човешки живот.

Аз лично съм държала на телефона Д-р Даскалова и Д-р Даскалов повече от час и половина, много много извън работното им време. Направих го, защото изпаднах в ситуация, в която те двамата трябваше да решат, дали пък и цяла нощ да не изкарат на крак край мен в една болница, понеже обективно погледнато - едва ли щях да изгубя бременността, но пък субективно и на база техния опит - не се знаеше. И това Боби е "реалната медицина", не лабораторната, статистическата и пр.

И нашите практики по тези въпроси точно - са много по-добри отколкото при вас в САЩ и ти идеално знаеш защо е така. ;) И докато може да са именно такива - аз твърдо стоя на позицията, че те не трябва да бъдат променяни, заради "моди" и с мотиви "как било по света". Доколкото знам все пак - ние все още сме някаква уж независима Република България и щом не щем да живеем по правилата на САЩ за едно, или друго - имаме това право. И никоя статистика не може да ни лишава от него. Щото нали пък все до права опираме накрая....
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #244 -: Ноември 13, 2012, 21:41:06 pm »
Ето ти казваш лекарят знаел, че няма да помогне дори шял да навреди. От къде го знае това нещо - от практика в болница, където се събират на главата му всички спешни случаи и теизи които имат наистина нужда от спешни интервенции. Аз мисля, че ако този същият лекар погледне данните за безопасността  безпристратно, би си сменил мнението.
Тука друго посочваш Боби, ама нейсе. То данните за безопастността ги виждаме по повода да се създаде тази тема. Ми не се получават някак си нещата, не може да си убедителен пред другите, когато сам не си вярваш в тезата.
Много народ станахме хахави да ви схванем теориите за защита на нек'ви изтрещяли женоря с мераци да си раждат на диванчетата по къщите и специалисти да им гарантират безпроблемния финал.
На теб ако ти е все тая, то мене ме е еня какво изтича от и без това изтърбушената ни родна НЗОК, щото плащам. Имам мнение, имам отношение и ме боли, и за това коментирам. А който му е все тая какво ще става тука - родината в, която даже не живее ..... еми да не лее много мисъл, щом му е все тая.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
« Отговор #245 -: Ноември 13, 2012, 21:55:22 pm »
Ganka, извини ме ако съм те засегнала. Някъде по-горе мисля писах че повечето минали границата стават инакомислещи. Причислявам спрямо изказаното мнение  :wink:
А това че ще му разкажат играта на лекаря - абсолютно е така.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #246 -: Ноември 13, 2012, 21:58:00 pm »
Оххх, нямам нито сили нито желание да се защитавам повече на тази тема. Каквото решите, това да е. Аз си имам мнение по въпроса,което съм изградила вече посочих как. Вие си имате мнение по въпроса, посочхте как. Опитахме се да се убедим един друг, не става. Време е да се откажем. От моето мнение нищо не зависи, така че тези отрицателни емоции са насочени в грешна посока.

*

Ganka

• 5926
« Отговор #247 -: Ноември 13, 2012, 21:59:49 pm »
Аа Боби, чакай ся, никой не те напада бе, аз ти зададох прост въпрос, ако можеш отговори. Не те питам за евтино, скъпо, ресурси, субективно, обективно. Питам те наясно ли си с тоя простичък аспект от ситуацията и как мислиш колко човека биха си позволили да участват в такова нещо.

*
« Отговор #248 -: Ноември 13, 2012, 22:07:27 pm »
И аз не прочетох никаква реакция на съждението, че данните за равния/ниския риск при домашно раждане са конкретно за САЩ, Англия, Холандия и прочие, и че няма как рискът да е същият в България.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #249 -: Ноември 13, 2012, 22:13:38 pm »
защо се получава тази разлика между познанията на лекарите ? Възможно ли е да е защото мненията ви са субективни

а бонжур, дето се вика...

ти сега ли установяваш с изненада, че медицината не е точна наука?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #250 -: Ноември 13, 2012, 22:49:05 pm »
Въпрос към Чандра, Боби и Елена - вие изобщо прочетохте ли цялата тема или си спорите, ей така за спорта?
*
« Отговор #251 -: Ноември 13, 2012, 23:00:54 pm »
И аз не прочетох никаква реакция на съждението, че данните за равния/ниския риск при домашно раждане са конкретно за САЩ, Англия, Холандия и прочие, и че няма как рискът да е същият в България.

Цигу, реакция имаше... Ама поради факта, че ние тук не сме искали на база опит да установим дали ще е по-висок, равен, или по-нисък рискът за родилки и бебета, в случай че въведем подобна практика - то ние няма как статистически да докажем позициите си. И щом статистически не можем - значи те не са верни, или поне не са легитимни, защото взимаме предвид само "някакви си там обективни обстоятелства", "някакви си закостенели лекарски позиции" и се инатим как нещо дето работело в САЩ добре - тук няма как да заработи също толкова добре за момента понеже това е България, а не САЩ, Англия, Холандия... Поради простия факт, че много обичаме да "дискриминираме" всякакви "малцинства" все едно какви, все едно дали са малцинства и все едно какво искат тези същите.
Щото сме гадни и задръстени, та затова!  :lol:

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #253 -: Ноември 13, 2012, 23:34:09 pm »
смарайди, раждах в англия, затова казвам, че ми беше дошло до главата и доста изчетох по темата за раждането в къщи.

аз също не виждам защо трябва да се хаби толкоз емоция, ако въпросът е в парите - да ме поправят юристите, но европейският съд може да каже, че е нужно да има узаконено асистирано раждане, но не може да каже дали и колко да е платено, това е съд, не счетоводна къща, все пак. така, че пак няма драма - и да го допуснат то просто ще е по-добре регулирано. тогава ще е добре експертите, не ние с вас тук, да седнат да попрочетат по въпроса и да кажат това може, това не, това се плаща, това не или всичко се плаща. те са затова да взимат такива решения.

надявам се на всички ни е ясно, че когато една практика е узаконена тя е по-безопасна за всички въвлечени. ние можем да си мислим каквото си искаме за абортите, например, но е ясно, че това, че са възможни по легален път ги прави в пъти по-безопасни.

по повод лекарите - в момента те са с вързани ръце, защото наистина само могат да гледат и да се кръстят, тъй като нямат право да се намесят и това според мен е проблем. колкото до застраховките, не е толкова просто, защото веднъж като те осъдят и застрахователя плати професионален иск, спира да те застрахова, не само това, но никой друг не те застрахова или го правят в графата висок риск, с такава ставка, че се отказваш да работиш и това в щатите например е голям проблем, води до бездействие и искане на ненужни тестове, за да си "вържат гащите". но това е друга тема.

жбрул, зная, че си от лекарско семейство, аз също, но не е случайно, че лекарите не разчитат само на наблюденията си, защото не може само от тях да се извадят изводи. нито от "установени практики" или "логика", защото се случват смайващи неща, само си припомни колко време им е трябвало на хората да стигнат до идеята, че лекарят с всичките си добри намерения може да разнася вътреболнична инфекция и че има едни невидими с просто око организми дето убиват хората с хиляди. примерите са много. с цялото ми уважение към лекарите, тук идеята е, че най-малкото няма как да имаш наблюдение над нещо, с което нямаш опит. само това се опитваме да кажем, че тук не става въпрос за изчанчена, налудна практика да се убива по едно новородено на пълнолуние.

мецани, да изчетох темата, но това не зная какво променя.

не мисля, че "хората живеещи в чужбина" не разбираме, или се опитваме да "продаваме" някакви "изгъзици", просто тук има такъв опит и ние се опитваме да го споделим с вас, като не става, не става, ама хайде стига с насмешките и квалификациите, моля.
*
« Отговор #254 -: Ноември 13, 2012, 23:35:26 pm »
http://blogelectrons.wordpress.com/2012/11/13/born-to-be-wild/

А статистиката, статистикатааааааа....? Безобразие е така да се подигравате с психично болните и шарлатанките ! Те са "малцинства" бе шшшшш.
:jump12:

« Отговор #255 -: Ноември 13, 2012, 23:42:30 pm »
Между другото, в коя държава на домашно раждане присъства лекар? От всичко, което съм чела,  става дума за акушерки и то , особено в САЩ, те не са винаги точно акушерки- тамошната система на квалификация ми изглежда доста сложна,но от четените статии по въпроса на английски ми изскочиха поне три различни термина за асистиращото лице. То там и с лекарите е сложно...Но защо говорим за лекари, които да присъстват на домашно раждане? Къде е така?

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #256 -: Ноември 14, 2012, 00:05:30 am »

Ако говорим за САЩ, аз откривам статистики, показващи двойно завишен риск на домашното раждане спрямо болничното, при това изрично се подчертава, че това е в "най - добрия" случай. Кой къде е чел, че рискът е изравнен?

http://homebirthdeathstatistics.blogspot.com/2012/07/two-new-studies-show-increased-risk-of.html

Някъде по-горе мисля писах че повечето минали границата стават инакомислещи.

Това наистина не знам как да коментирам...
*
« Отговор #257 -: Ноември 14, 2012, 00:13:36 am »
Елена, щом си прочела темата, моля обясни ми как да се преодолеят пречките, които съществуват в нашата мила родина, за да се осъществи асистирано домашно раждане?
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #258 -: Ноември 14, 2012, 00:22:34 am »
http://blogelectrons.wordpress.com/2012/11/13/born-to-be-wild/
:jump12: :jump12: :jump12: :jump12:

Елена, как да нямат опит лекарите? Ти четеш ли се какво пишеш? Твърдиш, че един гинеколог водещ раждания няма опит, за да прецени дали могат да бъдат рискови или не 8O 8O 8O Ако имаш предвид, че нямат опит при домашни раждания, то пак бъркаш. Дали е домашно или болнично, раждането си е раждане и рисковете и усложненията са еднакво възможни. Те не зависят от местонахождението на родилката, или се случват - или не и процентът на настъпили усложнения не е различен, независимо къде се провежда раждането. Разликата идва от възможността за адекватна и навременна намеса, мила моя. Ето това е нещото, което у дома - малко трудно ще се случи :wink: И да, бг лекарите може и да нямат опит точно в този аспект - да седят и да се кръстят, щото нищо не могат да направят, ама по-добре да нямат такъв, викам аз :wink:

П.С.1 Тъъъкмо се откажа вече да пиша и поредния напън ме връща в играта :lol:

П.С.2 Меци, не се хаби, душа! Няма да може да ти обясни, само ще продължава с мантрите как в Англия и Холандия, и САЩ и не знам къде си можело, ставало, значи и тука може - какво толкова. Променяме тука едно законче, намираме едни пари да обучим лекарите, намираме и лекари /внасяме си ги от Марс, тука Мели да се включи да сподели колко лесно се намират гинеколози :wink:/ и хоп - готово. Потича мед и масло, всички цъфтят и връзват, а лекарите продължават да се кръстят.....
« Последна редакция: Ноември 14, 2012, 00:27:12 am от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #259 -: Ноември 14, 2012, 00:27:14 am »
Елена, аз не съм от "лекарско семейство", а от семейство на лекар и редови български алкохолик /понастоящем/  :lol:. Споменавам това не защото те интересува, а само като илюстрация, че моето рождено семейство - не ме е "облъчвало" никога по повод "правилността на лекарските мнения" и тяхната основателност във всички случаи. Да не говорим, че отдавна си имам собствено семейство, собствени мнения, наблюдения, житейски опит и пр.

Аз съм на навършени 32 години, майка на дете благодарение на това, че има лекари и съвременна медицина и оттам съм формирала някои мнения по разни медицински въпроси, без грам претенция, че аз самата съм компетентен специалист баш по медицински въпроси.

Има едно основно нещо, което ме държи на позицията на която съм в момента, въпреки цялата условност на живота който живея и практиките, на които съм била свидетел в този същия живот.
Тази условност е следната. По конкретната тема - "раждане и безопасност за мама и бебе", всички практики, статистики, мантри, рейки, заклинания и пр., които се предлагат като алтернатива на болнично раждане - са си доказано неработещи и неефективни откакто раждания изобщо биват регистрирани в писмени източници на която щеш цивилизация по света. Статистиката колко неефективни са завръщанията в момента към клоните и пещерите на базата няколко хилядолетия назад отсега е потресаващо в полза на болничните раждания. Както спомена Сикс - те статистиките не са като "слънцето изгрява от изток", а често имат определени цели, които обслужват. Ако това е новина за теб - мога само съчувствено да въздъхна и дотам.

Та, натикването на алтернативи за раждане на хора по методи, доказано несигурни според най-голямата възможна и обективна статистика която съществува, пред раждане под надзора на хора обучени да реагират адекватно, с наличните вече технически средства и методи в ситуации, в които никакви "заклинания" не помагат - благодаря мноУ.
Това е доказано в процеса на еволюция и историческото развитие на хората. Няма никаква нужда аз да го доказвам наново.
Няма никакъв процент риск, който считам за приемлив за едно неродено още дете и за живота на същото това дете, поради увлеченията на майка му по разни течения и "моди".

Идеално разбирам твоята лична позиция по точно тази тема. Ти си човек, който изписа тонове в "бременната тема" за вредността на епидуралната анестезия и каквато и да било друга анестезия за плода. Ти си купи някакъв електрошоков уред, с който да си облекчаваш контракциите немедикаментозно, ти сподели как си поискала епидурал в един момент все пак, но не са ти поставили. Ти роди дъщеря си с употреба на форцепс и още тогава твърдеше, че всичко това нямало да се случи, ако не те били извадили от джакузито и да ти "прецакат естествения родов процес" с техните безумни медицински глупости.  8O  Та даже си беше купила и някакъв уред, който да ти "разпъвал" перинеума - с цел безпроблемно естествено раждане помня, но как роди в крайна сметка - знаем всички, защото ти самата ни го разказа подробно.
Изводът, който не си направи от цялата раУта е, че не лекарите са ти попречили да родиш както искаш, а именно те са причината да имаш живо и здраво дете и ти сега да си добре. Все така да сте ви пожелавам!

Само, че аз за разлика от доста други потребителки, които те четат по диагонал, имам гадния навик да чета и да помня и имам точна идея защо така пламенно защитаваш определение "права" на определени "малцинства". ;)